El 30 de gener és el Dia Escolar de la No-violència i la Pau en commemoració de l’aniversari de la mort de Mahatma Ghandi, i moltes escoles de Catalunya ho estan celebrant amb activitats i projectes relacionats amb la Pau, la no-violència, la solidaritat, la guerra, les persones refugiades,…
Aquí us deixem un tast d’activitats pedagògiques es es poden fer en contextos escolars o esplais per tal de promoure la Pau i la no-violència. Perquè a través de l’educació podem avançar cap a un món més pacífic, més solidari, més just i en el que es respectin els Drets Humans.
EL DRET D’ASIL: TOTES LES PERSONES PODEM SER REFUGIADES
El dret d’asil: totes les persones podem ser refugiades és una maleta pedagògica elaborada per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat amb la intenció de fer partícips als infants i joves de la defensa dels Drets Humans i ajudar al professorat a treballar aquesta temàtica a l’aula. Per a alumnes de Primària, ESO i Batxillerat.
ELS REFUGIATS, PER QUÈ?
Aquest és el títol de la proposta didàctica de FundiPau per al DENIP 2017, una proposta que aborda els temes de la guerra i l’armamentisme a través de diverses fitxes de treball orientades a la reflexió, el debat i la mobilització. Per a alumnes de Cicle Superior de Primària, ESO i Batxillerat.
FUGINT DE LA GUERRA
Fugint de la Guerra és la proposta didàctica de FundiPau per al DENIP 2016, també sobre la crisi dels refugiats, orientada a comprendre i sensibilitzar als alumnes de Cicle Superior de Primària, ESO i Batxillerat.
MAPA DENIP 2017
FundiPau des de 2012 elabora el Mapa DENIP, on es recullen les activitats que es fan a les escoles catalanes al voltant del DENIP per anar fent un arxiu històric i que els centres puguin agafar idees en edicions posteriors.
MANDALA, PROPOSTA EDUCATIVA PER LA INTERCULTURALITAT I LA FRATERNITAT
Mandala és una de les nostres propostes educatives per treballar la diversitat cultural i funcional que caracteritza la societat actual per tal de promoure l’enfocament intercultural, la fraternitat, i desenvolupar les competències necessàries que ens permetin conviure en pau en entorns de diversitat cultural. En aquesta proposta hi trobareu activitats per a infants i joves de 3 a 16 anys.
ENTRE TERRES, GUIA EDUCATIVA SOBRE MIGRACIONS A LA MEDITERRÀNIA
Entre Terres, tal com vam comentar en una entrada al blog a principis de gener, és una guia pensada per ajudar a les entitats educatives, les escoles i els instituts a abordar la temàtica de les persones refugiades. Compta amb activitats per a infants i joves d’entre 9 i 20 anys.
JOCS I DINÀMIQUES DE L’ESCOLA DE CULTURA DE PAU
L’Escola de Cultura de la Pau presenta a les escoles un seguit de jocs i dinàmiques per treballar la Pau Positiva. Aquest concepte recull el procés de realització de la justícia en els diferents nivells de la relació humana, un concepte que és global (per construir la pau s’ha de tenir un enfocament global) i dinàmic (la pau no és un estat donat sinó un procés en constant construcció).
L’Escola de Cultura de Pau a més a més, pel DENIP 2016 va elaborar un dossier anomenat Comprendre la crisi de les persones refugiades amb un recull d’activitats extretes del llibre Jocs de Pau: caixa d’eines per educar per una cultura de Pau.
DESPRÉS DE LA PAU, GUIA DIDÀCTICA
Després de la Pau és una guia didàctica per a alumnes de Batxillerat en la que es treballen els continguts de la sèrie documental Després de la Pau. Aquesta guia forma part d’un projecte d’Edualter que proposa estratègies i activitats orientades a treballar a l’aula al voltant dels processos de construcció de Pau en països que han sofert conflictes armats. A més a més, a partir d’aquesta guia es poden treballar altres aspectes relacionats amb els conflictes com el racisme i la interculturalitat.
CENTRE DE RECURSOS PER A UNA EDUCACIÓ TRANSFORMADORA
En aquest Centre de Recursos per a una educació transformadora de LaFede.cat trobareu guies didàctiques i materials per treballar els Drets Humans, la ciutadania i la governança, la sostenibilitat econòmica i social, la perspectiva de gènere, la cultura de pau, la interculturalitat, el medi ambient, el territori i la naturalesa.
GUIA D’ORIENTACIONS PEDAGÒGIQUES PER A LA INCORPORACIÓ DE L’EDUCACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT AL CURRÍCULUM DE PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA
La Guia d’orientacions pedagògiques per a la incorporació de l’Educació per al Desenvolupament al currículum de primària i secundària, és una eina que ens permet treballar de forma transversal l’educació per la pau i el desenvolupament, incorporant-la al currículum de Primària i Secundària. Aquesta guia proposa objectius, continguts d’aprenentatge, estratègies, tècniques didàctiques i criteris d’avaluació per planificar les activitats i continguts curriculars a l’escola.
RECURSOS DE LA XTEC PEL DENIP
Al portal XTEC de la Generalitat hi ha un recull de lectures, cançons, vídeos i altres recursos que poden ser molt útils per a celebrar el Dia Escolar de la No-violència i la Pau.
En aquest portal, a més a més, hi trobareu tres propostes d’activitats per fomentar en els alumnes la necessitat d’implicació i compromís en el procés d’acollida dels refugiats:
PROPOSTES DIDÀCTIQUES D’AMNISTIA INTERNACIONAL
Aquesta ONG ofereix a les escoles un recull d’activitats sobre els Drets Humans i la Pau per fer amb els alumnes de Primària, ESO i Batxillerat i basades en la participació dels infants i joves, i que pretenen afavorir la solidaritat, la reflexió entorn la fragilitat dels Drets Humans, i la implicació personal dels alumnes.