Com a continuació de la celebració del Dia Internacional dels Boscos, ahir vam anar amb els infants del temps del migdia a reforestar una zona del Delta del Llobregat.

D’aquesta manera integrem el nostre projecte d’educació en valors al menjador escolar amb l’educació ambiental, que és un dels eixos vertebradors de Fundesplai. I això ho fem a través de la participació dels infants en un projecte d’Aprenentatge Servei (APS) que combina processos d’aprenentatge i de servei al medi ambient: els infants treballen sobre les necessitats reals de l’entorn amb la finalitat de millorar-lo.

Aquest tipus d’activitats participatives i de servei a l’entorn o a la comunitat afavoreixen la motivació, la implicació dels infants, els aprenentatges transversals, la cooperació i el treball en equip.

Aquí podeu veure el vídeo de la notícia a elprat.tv:

Activitat d'Aprenentatge Servei pel Dia dels Boscos

Cristòfol Ortolà explica la tècnica de Nendo Dango a El Prat Ràdio

El Prat Ràdio també li ha fet una entrevista a Cristòfol Ortolà, cap del Departament de Programes Escolars de Fundesplai, en el seu programa Planeta Prat: Accés al Podcast de El Prat Ràdio.

A continuació teniu la transcripció de l’entrevista en la que en Cristòfol ens explica l’activitat de Nendo Dango.

Expliqui’ns aquesta idea de celebrar el Dia dels Boscos als menjadors escolars…

Dintre de l’ideari de Fundesplai la sostenibilitat i el Medi Ambient sempre han estat un dels nostres objectius i intentem introduir-ho allà on fem activitats. I aquest any hem decidit fer-ho de forma coordinada en 34 dels nostres espais educatius del migdia i bàsicament hem mobilitzat a més de 5000 infants de tota la província de Barcelona per fer el taller de Nendo Dango.

El que farem demà serà el llançament de les boles a l’espai protegit del Prat, perquè bàsicament no es planten sinó que es deixen en l’espai natural per reforestar.

Clar, perquè aquesta proposta sembla molt a l’atzar,… com funciona?

És una proposta d’origen japonès: es fa una bola amb una proporció concreta d’argila, terra i llavors. Ens hem posat en contacte amb l’espai natural del Prat perquè com que és un espai protegit les espècies han de ser les adequades a l’espai ambiental.

Aleshores, un cop feta la bola, es deixa que l’argila s’assequi per protegir les llavors i després és un procés totalment natural. De les 5000 calculem que acabaran produint una planta entre un 35 i un 40%. No totes acaben el cicle, perquè el procés depèn de les pluges, de la temperatura….

Des de la Fundació Catalana de l’Esplai ens va semblar que era un projecte prou interessant, a part que els nens i nenes s’ho van passar pipa, tot el que sigui jugar amb fang i terra a ells els hi encanta, i a sobre si al darrera hi ha un projecte educatiu que és el que intentem posar en tots els espais on treballem nosaltres, doncs millor.

I tant! I sobretot que els infants agafin consciència, no? Que els boscos s’estan perdent i ens hem de posar les piles!

Exactament! En realitat, el taller de Nendo Dando era una de les activitats que es van fer aquests dies en relació amb els boscos; tallers i espais de conscienciació i altres activitats, però clar, el fet de tenir més de 5000 infants fent la mateixa activitat en els mateixos dies és un volum prou important.

Molt bé, a més són 5000 boles de fang, però això no garanteix que surtin 5000 arbres després, no?

Exacte, en aquest cas no són arbres sinó arbustos, i aquesta tècnica no garanteix que tots tirin endavant, però es tracta d’això, que la natura segueixi el seu curs amb la mínima participació de l’ésser humà. Nosaltres el que fem és elaborar les llavors amb la bola que és un medi protegit per a la llavor que segueix el seu curs; l’argila i la terra es van desfent i es van integrant amb el terreny i per tant segurament hi hauran llavors que se les menjaran els ocells…. tot dintre del seu espai natural.

I són espècies vinculades amb l’entorn…

Sí, nosaltres vam parlar amb l’Ajuntament del Prat i van ser ells que ens van dir quines havien de ser les espècies. Nosaltres des de Fundesplai el que hem fet és preparar el material, traslladar-ho als infants i fer l’activitat de preparar les boles de fang. Demà amb uns 50 nens i nenes que venen en representació d’un parell d’escoles el que farem serà llançar les boles de fang a l’espai natural. Però això no ho farem amb totes les boles; algunes escoles se’n queden pels seus espais verds, d’altres van a altres espais del Delta del Llobregat, però demà farem aquest acte simbòlic amb 50 infants als espais protegits del Delta.

Teniu alguna altra activitat prevista relacionada amb el medi ambient; en la que els infants toquin terra?

Intentem que com a mínim a cada curs escolar hi hagi una o dues activitats transversals en la que l’eix educatiu del temps del migdia va vinculat a activitats mediambientals; aquest any ha estat per celebrar el Dia dels Boscos, l’any passat va ser el Dia de l’Aigua.

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai