Els treballs de síntesi són una gran oportunitat d’oferir als alumnes un espai relaxat i motivador per aprofundir en els coneixements i crear vincles amb els companys.

Un parèntesi en la rutina diària que té molt de potencial per a convertir-se en un dels millors moments -i més motivadors- del curs acadèmic.

La motivació és un estat mental que ens activa i ens ajuda a realitzar un esforç per aconseguir un objectiu concret, i per tant, és crucial que entrenem la motivació i la capacitat d’automotivació, perquè tal com diu el neurocientífic David Bueno, les persones motivades valoren més el seu treball i s’ho passen millor fent-lo.

Avui destaquem 9 maneres de potenciar la motivació dels alumnes en la realització del treball de síntesi.

1. ESTAR MOTIVATS I MOTIVADES (NOSALTRES)

Una de les primeres premisses perquè el treball de síntesi tingui un gran èxit motivacional en els alumnes és que nosaltres (educadors, docents…) estiguem motivats i motivades per tirar-lo endavant i que sigui tot un èxit. Que la nostra actitud denoti entusiasme per l’experiència que es prepara, expectació, il·lusió.

Els alumnes -com totes les persones- tenen tendència a contagiar-se dels estats emocionals de les persones que els envolten gràcies a les neurones mirall, i per tant, és essencial que cuidem la nostra actitud i la nostra pròpia motivació per la tasca que ens disposem a realitzar, en aquest cas, un crèdit de síntesi.

2. AFAVORIR LA PARTICIPACIÓ ACTIVA DELS NOIS I NOIES

Entenem la participació com a dret fonamental de llibertat personal i com a primer pas per assumir responsabilitats pròpies i socials.

Els nois i noies han de poder participar, dir la seva opinió sense ser jutjats/es, poder prendre decisions, assumir riscos i sentir-se protagonistes actius de l’activitat.

Per tant, hem de plantejar activitats obertes que donin un espai a aquesta participació dels alumnes, així com a l’autonomia personal i l’autoaprenentatge. I això com ho podem fer?

Podem plantejar activitats amb diverses opcions i itineraris, diverses possibilitats de resolució. Sentiran que són ells i elles que controlen l’activitat i això farà augmentar la seva motivació, responsabilitat, il·lusió i compromís.

A més, la participació activa i l’autonomia són essencials per estimular el pensament crític i creatiu, així com l’autoestima i la confiança en un mateix.

I si ens sentim bé fent el que fem, ens sentim més motivats i motivades.

3. DUR A TERME EL TREBALL DE SÍNTESI EN UN ENTORN NATURAL I SALUDABLE

Ja hem parlat altres vegades dels beneficis de la natura per la salut i el benestar dels infants i joves.

El contacte amb la natura ens fa sentir bé, ens fa sentir més lliures, més vius i vives. Passar uns dies immersos en un entorn natural ens nodreix en tots els sentits, ens connecta amb nosaltres mateixos i l’entorn, ens omple d’experiències emotives i de nous descobriments sorprenents.

Estar envoltats de plantes amb fulles de mil formes diferents i cants d’ocells inimitables que ens acompanyen quan ens llevem, anem a esmorzar o realitzem les activitats amb els companys i companyes ens aporten un benestar profund que afavoreix la motivació de manera exponencial.

A més a més, a l’aire lliure estem més actius físicament, ens movem més, cosa que és molt favorable per a la nostra salut, equilibri emocional, autoestima i desenvolupament cognitiu.

L’exercici físic millora de manera global les funcions cognitives, estimula la formació de noves neurones i afavoreix les zones del cervell que gestionen la memòria, la consciència, la presa de decisions, l’atenció i la motivació, tal com ens explica David Bueno.

4. AFAVORIR L’ESPONTANEÏTAT, LA IMAGINACIÓ I LA CREATIVITAT

A partir de l’autonomia dels i les alumnes a l’hora de realitzar el treball de síntesi hem d’afavorir que innovin, que s’arrisquin, que inventin estratègies diferents. Que puguin explorar el camp de la prova i l’error, que s’aventurin en el desconegut. Perquè aquesta incertesa farà que s’activi també la seva motivació.

A més a més, hem de deixar espai per la creativitat i l’espontaneïtat, permetent que cada alumne pugui expressar-se i buscar respostes de maneres originals i imaginatives als reptes plantejats i a les seves pròpies inquietuds respecte el treball. Hem de deixar que explorin la seva creativitat i valorar-la sempre positivament, encoratjant-los a seguir explorant-la.

Una manera d’afavorir la creativitat és proposar pluges d’idees i debats, espais de diàleg on les noies i els nois puguin generar idees noves sense sentir-se criticats o rebutjats de manera immediata.

5. PROMOURE ELS APRENENTATGES SIGNIFICATIUS I ASSEQUIBLES

El contingut del treball de síntesi s’ha de basar en tot moment en aprenentatges significatius que renoven i complementen els aprenentatges adquirits prèviament.

Aquests aprenentatges es generen de manera natural en el transcurs d’activitats vivencials i experimentals en les que els nois i les noies descobreixen el món per si mateixos, amb l’acompanyament de l’adult, i s’enfronten a reptes i situacions noves.

A més, les activitats que realitzem durant el treball de síntesi han de tenir un nivell de dificultat adequat al grup i assequible per a tots i totes. Tothom ha de poder participar i aportar les seves idees i el seu esforç.

6. GAMIFICAR, GAMIFICAR, GAMIFICAR

Fer servir el joc com a base dels aprenentatges és una manera fantàstica d’aconseguir una bona motivació dels alumnes i de generar aprenentatges significatius.

Quan gamifiquem o ludifiquem una activitat, estem aplicant tècniques i elements de joc a una activitat que en la seva base no és un joc.

A través del joc connectem amb les pròpies emocions, estimulem el vincle i la complicitat amb els companys, la superació personal, el compromís amb els altres i amb nosaltres mateixos.

El joc és la manera innata dels humans de conèixer el món i aprendre, desenvolupa la imaginació, la capacitat creativa i l’esperit crític entre moltes altres coses.

Però a més a més, durant els processos de joc cal posar en pràctica diverses competències i habilitats que afavoreixen el desenvolupament global dels i les alumnes i es fan servir alguns mecanismes que activen la motivació, com l’efecte sorpresa i la incertesa.

7. TREBALLAR EN EQUIP I DES DE L’APRENENTATGE COOPERATIU

El treball cooperatiu i en equip és essencial per millorar la cohesió de grup i la motivació.

Es tracta de què els alumnes s’organitzin en grups heterogenis en què hauran de cooperar i realitzar les tasques i les activitats conjuntament, aconseguint que el grup assoleixi l’èxit només quan cada un dels membres ha aconseguit participar i aportar el seu granet de sorra a la tasca.

En aquests grups cal que els nois i noies dialoguin, s’animin mútuament, es comprometin, es posin d’acord, decideixin com es reparteixen les tasques, avaluïn la tasca de l’equip i reformulin les estratègies personals i grupals, si s’escau. El coneixement es construeix, per tant, d’una manera col·lectiva, a partir de les relacions interpersonals, i no de manera individual.

Sempre haurem de celebrar l’èxit dels diferents grups i valorar en positiu la feina feta de cada un d’ells.

8. COMPARTIR ESPAIS D’EDUCACIÓ EN EL LLEURE I DE CONVIVÈNCIA

Els treballs de síntesi que es realitzen fora de l’entorn escolar habitual de manera intensiva en una casa de colònies impliquen la convivència dels alumnes durant 24h i són ideals per aconseguir una bona cohesió de grup, practicar habilitats socials fora de l’entorn familiar i prevenir relacions interpersonals abusives.

Els moments de lleure i de joc que acompanyen les activitats del treball de síntesi són essencials per enfortir lligams, relaxar-nos, i passar estones d’alta qualitat en un entorn natural i saludable amb els amics i amigues.

9. CREAR ESPAIS DE CONFIANÇA I ESCOLTA ACTIVA (I EVITAR CRÍTIQUES NEGATIVES)

Els adults hem de ser molt curosos/es en la nostra relació amb l’alumne, hem de tenir una mirada atenta, personalitzada i respectuosa envers els i les adolescents.

Les crítiques negatives no afavoreixen la motivació, sinó que la inhibeixen, per això és molt important que mostrem el nostre reconeixement i valorem sempre en positiu els seus esforços. I que aconseguim un clima de reconeixement i valoració mútua dins el grup.

És important que els nois i noies se sentin escoltats, valorats. Que sentin que dialoguem, que els recolzem sense envair la seva llibertat, afavorint un entorn emocional de confiança i afecte. Així també aconseguirem que es redueixi el seu nivell d’ansietat i estarem potenciant l’autoestima.

Afavorint aquest entorn de confiança, juntament amb la cohesió social del grup, aconseguirem que els alumnes sentin que les seves necessitats socials i d’afecte estan satisfetes i puguin atendre la necessitat d’autorealització, segons la piràmide de Maslow,  i potenciar d’aquesta manera, la seva capacitat d’automotivació o motivació intrínseca.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai