Parlem de les vetlladores i els vetlladors, aquelles persones que donen suport a l’alumnat amb Necessitats Específiques de Suport Educatiu (NESE), tot fomentant la seva participació activa i la seva autonomia. Són aquelles persones que acompanyen i tenen cura dels infants i adolescents amb necessitats especials durant les hores escolars lectives, d’acollida o el temps educatiu del migdia, treballant per la seva inclusió i benestar. Es converteixen doncs en persones amb un paper molt important per a aquests infants, perquè els acompanyen durant el seu aprenentatge escolar i els faciliten el seu dia a dia.

QUÈ FAN LES VETLLADORES?

Les tasques que duen a terme les persones vetlladores són molt diverses, i és que s’adapten a les necessitats de cada infant, perquè no hem d’oblidar que cada infant és únic i per tant les seves capacitats també ho són. La tasca principal de les vetlladores és acompanyar a l’infant i fomentar la seva màxima participació i autonomia durant les hores d’atenció.

Comptar amb el suport d’una persona vetlladora permet a l’infant sentir-se part del grup, participar de forma més activa de les activitats i de la interacció amb la resta de companys i companyes, poder realitzar accions que de forma individual seria més difícil així com acompanyar en la gestió de les seves emocions i la comunicació amb la resta. En definitiva, es converteixen en una peça fonamental per als infants.

La tasca d’acompanyament de les vetlladores va de bracet de la tasca educativa que fa la resta de personal docent del centre: professorat, equips psicopedagògics, logopedes, personal de secretaria o el personal de cuina de l’escola, per exemple. Tots i cada un d’ells formen part del dia a dia d’infants amb necessitats educatives especials i han d’estar formats per a poder atendre’l de forma adequada. Per aquest motiu que totes les persones que exerceixen el rol de vetlladores han de formar-se i obtenir el títol de vetllador/a.

QUINES SÓN LES FUNCIONS D’UNA VETLLADORA?

Entre totes les funcions que un vetllador o vetlladora realitza en el seu dia a dia, hi ha certs àmbits d’actuació que destaquen d’entre les seves tasques:

Àmbits d’actuació d’una persona vetlladora Fundesplai

Les persones vetlladores actuen en molts àmbits i en destaquen els següents:

  • Higiene: parlem de l’acompanyament de l’infant en els moments d’higiene com els desplaçaments al lavabo, els canvis de roba, la neteja de mans o la neteja de pròtesis, entre d’altres sempre que la persona no tingui l’autonomia suficient per a realitzar aquestes accions.
  • Mobilitat: es realitzen acompanyaments en els desplaçaments per a infants amb mobilitat reduïda, ja sigui dins la mateixa aula, dins del centre o en sortides de caràcter escolar.
  • Conducta: es converteix en un agent de prevenció davant infants amb conductes disruptives, tenint en compte els factors de risc i de protecció segons cadascuna de les situacions. Tanmateix intervé donant suport a l’alumant en les seves habilitats socials per a relacionar-se amb els seus companys i companyes, potenciant les habilitats comunicatives i d’interlocució.
  • Salut i seguretat: dona suport a aquells infants que han de controlar la seva pròpia seguretat i regular de forma adequada la seva conducta. Gràcies a això es potencia la seva participació autònoma en les activitats de l’escola junt amb la resta de companys i companyes.

L’OPINIÓ DE LES PROFESSIONALS

Hem pogut parlar amb 3 persones vinculades al món de l’educació: una vetlladora, una directora d’escola i una formadora de persones vetlladores. Aquestes persones ens han fet veure el seu punt de vista i la seva experiència amb el món de les vetlladores i la tasca que fan amb els infants. Totes estan completament d’acord amb què el suport que fan amb els infants amb NESE és clau per al seu benestar. A més, el vincle que es crea entre vetlladora-infant és un dels factors més importants perquè aquest acompanyament sigui positiu i viable.

Volem agrair els testimonis de la Irene Salmerón Sánchez, vetlladora de l’Escola Agnès de Sitges, de la Vinyet Llamas, directora de l’Escola Agnès de Sitges i de la Susana Calero Blázquez, pedagoga i docent del curs de vetlladores de Fundesplai, així com de l’Alba Rodríguez que ens ha fet de nexe amb les testimonis.

La meva germana és educadora i em va comentar que podia ser vetlladora amb el títol de monitora de lleure, em vaig començar a formar a Fundesplai amb el curs de vetlladora de TDAH i de TEA, per poder aplicar els coneixements a la feina, i ara ja porto 4 o 5 anys treballant.

A part de l‘acompanyament de l’infant amb qui estic, és el fet d’inculcar als companys/es que, tot i les dificultats, és un infant més a l’aula, estic contenta perquè he aconseguit aquesta inclusió a la classe. Acompanyo a un infant TEA sense comunicació verbal que no domina la llengua de signes i tampoc els pictogrames, és difícil saber què necessita. Portem des de 3r de primària a 6è i em diuen “tu l’entens” perquè amb una mirada ja sé què vol, “anar al lavabo, menjar no em trobo bé, vull descansar” el nivell de confiança amb un gest i una mirada és molt fàcil.

M’encanta el vincle que arribes a agafar amb l’infant, si no hagués treballat en això, no tindria la maduresa que tinc ara, perquè ja sóc una persona empàtica, però ara encara més. Aquest menyspreu que hi ha cap als infants amb TEA o TDAH i que els intenten apartar perquè no perjudiqui la classe, doncs tinguem en compte que fa 4 anys no podia estar a classe i ara pot fer-ho una hora seguida sense problema.

Sentir-se part de l’equip depèn de l’any i de l’equip del claustre. A l’inici sí que em sentia molt part del claustre, però quan retallen hores i no vens tant a l’escola, el vincle és difícil. Aquests dos últims anys si que em sento més part de l’equip i hi ha molt bona comunicació i em tenen en compte.

El vincle amb l’infant és molt emocional perquè són persones que necessiten afecte i sentir-se part d’un grup. Canviar el referent de les educadores (que canvien d’un any per l’altre) o les vetlladores (que ens retallen hores) no ajuda, al final tenir unes rutines i unes pautes amb unes persones, tornar-les a fer de nou, perds un trimestre per recuperar aquest nou vincle.

A una persona que vulgui ser vetlladora, que no tingui por, treballar amb aquests infants és dur, però és un aprenentatge personal tan bo. Que tinguin paciència, perquè si no, no ho aconsegueixes, portar 1 o 2 infants no és fàcil, cal paciència i passar-ho bé. S’ha de treballar i fer que el nen o la nena s’integri al grup i s’ho passi bé. Si ho aconsegueixes, ja ho tens tot fet.

Irene Salmerón Sánchez

Vetlladora de l'escola Agnès de Sitges

El paper de les persones vetlladores al nostre centre és molt important perquè estan a càrrec d’uns alumnes amb unes necessitats molt concretes i que necessiten d’un suport concret. A la nostra escola la persona vetlladora no es considera una persona més de l’equip, sino que és una persona més de l’equip educatiu, són una peça clau en el dia a dia i en la vida dels infants.

Per a la nostra experiència, poder disposar de l’ajuda de les dues vetlladores que actualment tenim és important perquè col·laboren, participen en el dia a dia de l’aula i sobretot ajuden i donen suport als infants amb necessitats educatives especials. Però també és cert que actualment amb el nombre de vetlladores de les quals disposem i les hores d’atenció que tenen no és suficient per a poder atendre de forma completa, i tot això no canviarà fins que no ho faci també el punt de vista que en té el departament.

Si pogués demanar com millorar el servei de les vetlladores començaria millorant les seves condicions laborals i salarials, valorant-les acord amb la feina i responsabilitat que tenen, així com també faria que formessin part de la plantilla fixa del centre, fet que facilitaria i milloraria la gestió i paper que tenen.

A vegades la figura de la persona vetlladora no està molt clara per a les famílies, tot i que depèn de cada cas evidentment, a vegades ens trobem amb què no saben quin és el paper de la vetlladora al centre.

Vinyet Llamas

Directora Escola Agnès de Sitges

Vetllar perquè els infants siguin acompanyats durant el seu procés d’aprenentatge i siguin partícips de les activitats que es fan dins del grup-classe és una tasca que fa el vetllador/ra. No només tenen presència en l’educació formal, sinó que en l’educació no formal, també estan presents al llarg dels dies.

Si partim de la base que tota escola ha de ser inclusiva i que ha d’integrar a tots els infants, ja sigui per algun tipus de malaltia, per diversitat funcional, per les diferents patologies que existeixen o pel nivell socioeconòmic que tenen, tot centre educatiu ha de tenir una programació d’activitats on els infants amb diversitat funcional puguin gaudir d’aquestes i viure la seva cohesió amb la resta d’infants de manera conjunta. La necessitat que els infants amb necessitats especials tinguin una persona que els hi acompanyi en el seu procés d’aprenentatge és fonamental, ja que d’aquesta manera, poden i han de participar en totes les activitats que el centre educatiu proposa, sense deixar de banda a cap nen/nena, potenciant, en tot moment, les capacitats de cadascuna d’elles.

En aquesta tasca, és clau la figura del vetllador/ra perquè el model d’escola inclusiva que volem tingui sentit garantint la igualtat d’oportunitats i la participació dels infants amb NEE.

Tota persona que vulgui realitzar la tasca de monitor/ra de suport realitzarà unes funcions claus, des de donar suport a l’equip de mestres a l’aula, vetllar perquè els infants tinguin uns hàbits de la vida quotidiana on s’incloguin higiene personal, postural, la comunicació entre iguals o, fins i tot que puguin interactuar entre els seus iguals. Les relacions afectivoemocionals que es puguin crear entre vetllador/a i infant seran claus per a un benestar diari.

La vetlladora és un referent per a l’alumnat amb NEE i, per tant, tot canvi pot generar un pas enrere interferint en l’aprenentatge. És important que docent, monitor/a de suport i família estiguin connectades, informades i es generi una tasca conjunta per un bon aprenentatge i una bona vida saludable.

Susana Calero Blázquez

Pedagoga especialitzada en Pedagogia Terapèutica i docent del curs de persones vetlladores de Fundesplai

MÉS RECURSOS SOBRE NECESSITATS EDUCATIVES ESPECIALS

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

Necessites suport a les Necessitats Educatives Especials?

Vetlladores, vetlladors, monitoratge especialitzat,... contacta amb nosaltres i t'expliquem totes les possibilitats.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai