La diversitat en la nostra societat és un element clau que ens enriqueix com a persones, ens permet aprendre, adaptar-nos i créixer com a persones. Sempre hem de veure la part positiva de les diferències que ens fan únics/es i especials.

Hi ha persones que, degut a les seves capacitats físiques, intel·lectuals, sensorials o mentals, es considera que tenen diversitat funcional. Aquestes persones habitualment tenen dificultats per a sentir-se inclosos en la societat, i és que les seves necessitats a vegades no es tenen en compte, com podria ser la no adaptació de voreres als carrers, el so elevat en els centres comercials, la no accessibilitat en la lectura de documents, entre d’altres. És per aquest motiu que és molt important que les persones amb diversitat funcional puguin alçar la veu i fer-se veure, perquè la resta de la societat sigui capaç de crear una comunitat unida, cohesionada i empàtica.

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que té lloc el 3 de desembre, et volem presentar un conjunt de 46 contes i llibres relacionats amb els diferents tipus de diversitat funcional, per tal que ho puguis treballar a l’aula o a l’esplai amb els infants, fent-los conscients de les diferències de les persones i partícips d’aquesta societat respectuosa que desitgem.

CONTES PER A INFANTS DE 3 a 11 ANYS

1. A L’ESCOLA AMB LA PEPA

Autoria: M. Nieves Seseña
Editorial Marcombo, 2020
A partir de 5 anys
Temàtica: Diversitat funcional

La Pepa és una nena que li agrada molt anar a l’escola i jugar amb els seus amics i amigues. Tots els seus amics i amigues tenen diferents tipus de capacitats, però tots i totes són especials. Només cal que llegeixis aquest conte per descobrir quines són les capacitats de tots aquests nens i nenes, i entendre que el respecte per a totes les persones és molt important.

A l'escola amb la Pepa Fundesplai

2. ÀLIX I LA CLAU DE LES MERAVELLES

Autoria: Adrian Papadopoulos
Editorial Comanegra, 2012
A partir de 6 anys
Temàtica: Discapacitat física

En aquest conte es mostren les inseguretats de l’Àlix, un nen que va en cadira de rodes i que se sent frustrat per la seva condició física. No pot somniar despert com ho fan els altres infants perquè se sent atrapat, i quan dorm els seus somnis no són com li agradarien. Emprendrà un viatge que el durà a vèncer les seves pors.

Alix i la clau de les meravelles Fundesplai

3. APROPA’T

Autoria:Patricia Arredondo
Editorial Tramuntana,  2014
A partir de 5 anys
Temàtica: Sordesa

També hi ha persones que parlen només amb les mans i escolten amb els ulls, i aquest és l’exemple d’en Mateu, un nen sord que per comunicar-se utilitza la llengua de signes. L’Elisa descobrirà que s’haurà d’adaptar i aprendre a comunicar-se amb ell si li vol explicar les coses. Un llibre per conscienciar sobre la sordesa i la llengua de signes.

Apropa't Fundesplai

4. AUTISME: EM VOLS CONÈIXER?

Autoria: Asun Galera Rodrigo
Editorial Salvatella, 2008
A partir de 6 anys
Temàtica: Autisme

Aquest conte pretén ser una eina per explicar als infants què implica tenir autisme, i com poden ajudar a altres infants amb aquest trastorn. És important conèixer les característiques d’aquests infants i saber com donar-los suport i entendre’ls per tal d’ajudar-los en el seu dia a dia.

Autisme em vols conèixer Fundesplai

5. AVUI EN FAIG CINC

Autoria: Blanca Peribáñez
Editorial El cep i la nansa, 2007
A partir de 5 anys
Temàtica: Síndrome de Sotos

L’autora d’aquest conte es planteja com explicar a la seva filla gran, que el seu germà pateix Síndrome de Sotos, una malaltia estranya que encara està en estudi. És en aquest moment quan d’una manera tendra i entenedora planteja aquesta història, per tal de fer més visible aquesta malaltia i més entenedora.

Avui en faig cinc Fundesplai

6. BIP I POL, ELS SENYORS DE LES ESTRELLES

Autoria: Susana Peix
Editorial La Pulga con Gafas, 2016
A partir de 7 anys
Temàtica: Trastorn bipolar

Bip i Pol és un conte que pretén visibilitzar i normalitzar la malaltia mental de la bipolaritat, també en infants. En Pol és un nen que vol i pot aconseguir coses extraordinàries amb l’ajuda del seu amic en Bip, però també hi ha vegades que en Bip el porta a uns mons molt més estranys i foscos. Un conte escrit des de la tendresa i la realitat.

Bip i Pol Fundesplai

7. BOLOBO

Autoria: Nono Granero
Editorial Milrazones, 2015
A partir de 3 anys
Temàtica: Discapacitat física

En Bolobo és un mono que ha nascut amb una diferència a la resta, no té braços. Aquest fet fa que no es pugui moure com tots els seus companys, i sovint el porta a ser objecte de bromes i de faltes de respecte. Però amb el seu enginy i força de voluntat en Bolobo fa veure a tothom del que és capaç i que no s’ha de menysprear a ningú per les seves diferències.

Bolobo Fundesplai

8. CORRE, PARDALET

Autoria: Brigitte Weninger
Editorial Juventud,  2012
A partir de 5 anys
Temàtica: Discapacitat física

Aquest conte explica la bonica història d’amistat entre un ratolí i un pardalet, que un bon dia després d’una tempesta, queda malferit d’una ala i no podrà tornar a volar més. És en aquest moment quan les amistats l’ajuden a adaptar-se a la nova vida terrestre i a afrontar la nova realitat derivada d’un accident.

Corre, pardalet Fundesplai

9. EL BASSAL DEL REI OLAF

Autoria: Mar Pavon
Editorial Tramuntana, 2017
A partir de 5 anys
Temàtica: Síndrome de Down

Aquest conte ens presenta la història d’un nen que ens explica com és la seva vida amb la seva família. Sovint però, el comparen amb un ninot de neu (es diu Olaf), però no s’hi assembla gens. Aquesta és una bona història per plantejar la realitat d’un infant amb Síndrome de Down i el seu dia a dia.

El bassal del rei Olaf Fundesplai

10. EL CASSÓ DEL GERARD

Autoria: Isable Carrier
Editorial Juventud, 2010
A partir de 5 anys
Temàtica: Diversitat funcional

En Gerard és un nen que va arrossegant un cassó de color vermell arreu on va, no pot desfer-se’n i forma part de la seva vida. Molt sovint aquest cassó li impedeix de fer moltes coses i ell se sent frustrat i atrapat. Té la sort que algú li fa veure les coses bones que pot fer ell amb aquell cassó i com pot arribar molt lluny, sent tal i com és.

El cassó del Gerard Fundesplai

11. EL DIARI D’EN LEO

Autoria: Cristina Benítez Parrilla
Editorial Gregal, 2015
A partir de 6 anys
Temàtica: Autisme

Aquest àlbum mostra la història d’en Leo, un nen d’11 anys que té autisme. En Leo ens explica tot allò que li agrada i les aficions amb les que té traça, però també tot allò que el molesta i que li fa el seu dia a dia una mica més complicat. Una història que pretén donar a conèixer com és la vida d’un nen amb autisme, les seves sensacions i sentiments.

El diari d'en Leo Fundesplai

12. EL LLIBRE NEGRE DELS COLORS

Autoria: Menena Cottin i Rosana Faria
Editorial El zorro rojo, 2021
A partir de 6 anys
Temàtica: Ceguesa

Aquest és un àlbum sensorial en el que són les il·lustracions les que prenen importància, ja que es tracta d’il·lustracions en relleu. Es tracta d’un llibre negre que només destaca pels dibuixos en color blanc, és una manera de plasmar com són els colors per un infant cec. A més a més consta dels textos en braille.

El llibre negre dels colors Fundesplai

13. EL MÓN DE LA MARILLUNA

Autoria: Ana Tortosa
Editorial Lengua Editorial, 2014
A partir de 5 anys
Temàtica: Autisme

La protagonista d’aquest conte és la Marilluna, una nena amb uns ulls grans i preciosos i que veu les coses d’una forma diferent de com ho fem els altres. I és que ella té autisme, i la seva realitat sovint és una mica diferent de com ho veiem els i les altres. Un bonic àlbum íntim, dolç i diferent per comprendre aquesta realitat.

El món de la Mari Lluna Fundesplai

14. EL NEN RERE LA FINESTRA

Autoria: Dani Torrent
Editorial Comanegra, 2016
A partir de 10 anys
Temàtica: TEA

El protagonista d’aquesta història és un nen amb autisme, un trastorn que no li permet relacionar-se amb el seu entorn com la resta de persones. Li fa por el que passa al seu voltant, i es crea un món on se sent segur. Una història per entendre com comunicar-se amb aquests infants i amb pautes per acostar-se a ells i elles.

El nen rere la finestra Fundesplai

15. ELS ARRUGATS, QUINA TROBALLA MÉS DOLÇA

Autoria: Carles Capdevila
Editorial La Galera, 2015
A partir de 6 anys
Temàtica: Diversitat funcional

Un conte que plasma la història real d’en Lluís, un noi amb diversitat funcional que treballa en un obrador fent neules, però que un bon dia les seves capacitats no li permeten que les neules surtin tal i com les coneixem, i només n’hi surten d’arrugades. Una troballa que es convertirà en el producte estrella de l’obrador.

Els arrugats Fundesplai

16. ELS DIMARTS, EL MEU TIET I ELS EXTRATERRESTRES

Autoria: Dídac Micalo
Editorial Tramuntana, 2016
A partir de 7 anys
Temàtica: Trastorn bipolar

Un conte pensat per ajudar als adults a explicar als infants què és el trastorn bipolar, una malaltia mental que també pot afectar els infants. El nen protagonista explicarà les peripècies que viu amb el seu tiet, qui pateix aquest trastorn, i ens mostrarà d’una manera molt emotiva què passa per la ment d’aquestes persones.

Els dimarts el meu tiet i els extraterrestres Fundesplai

17. ELS MISTERIS D’ILLA NEGRA

Autoria: Francesc Gisbert Muñoz
Editorial SM Arrels, 2014
A partir de 10 anys
Temàtica: Discapacitat física

Aquesta és una novel·la d’aventures i que també vol sensibilitzar sobre la discapacitat física. La Laura es fa càrrec d’una nena que va amb cadira de rodes, i que estiueja a un hotel del Carib on hi treballa. Envoltada de personatges extravagants i situacions curioses, viuran mil i una aventures plegades.

Els misteris de l'illa Negra Fundesplai

18. EN JAN I LA MARIOLA INVESTIGUEN LA SÍNDROME DE DOWN

Autoria: Carola Salvatella
Autoeditat, 2019
A partir de 7 anys
Temàtica: Síndrome de Down

Un breu conte que explica la història d’un nen i una nena investigadors que, quan s’assabenten que la seva tieta tindrà un nadó amb Síndrome de Down, decideixen saber què és. D’una manera molt dinàmica i amena expliquen què és la Síndrome de Down i quines són les característiques que tenen aquestes persones que els fa especials.

En Jan i la Mariola investiguen la sindrome de down Fundesplai

19. L’ELI ÉS CEGA

Autoria: Carmina del Rio
Editorial Salvatella, 2010
A partir de 7 anys
Temàtica: Ceguesa

Un conte que forma part d’una col·lecció de contes que tracten diversos temes per fomentar els valors per la convivència i la sociabilitat. En aquest cas es presenta la història de l’Eli, una nena que és cega, i com afronta el seu dia a dia a classe amb els seus companys i companyes. Un conte per conscienciar sobre els problemes de visió.

L'Eli és cega Fundesplai

20. L’ONA I EL SEU ANIVERSARI

Autoria: Anna Garcia Galceran
Autoeditat, 2016
A partir de 7 anys
Temàtica: Discapacitat física

Aquest conte forma part d’una col·lecció de contes, on l’Ona n’és la protagonista. Aquest és el primer conte de la col·lecció i a l’Ona la caracteritza el fet d’anar en cadira de rodes. Un conte per normalitzar la diversitat als infants, fent veure que tothom pot fer allò que es proposi.

L'Ona i el seu aniversari Fundesplai

21. LA BET I EL TEA

Autoria: Anna Guso
Editorial Bellaterra, 2019
A partir de 6 anys
Temàtica: Autisme

Aquest conte presenta la vida de la Bet, una nena divertida i molt carinyosa i que té TEA. Amb la seva història ens permetrà saber què la fa especial, quines coses la diferencien de la resta de persones i quines coses li van bé per portar millor el seu dia a dia. Una història que a més té una App per personalitzar el conte, tant el personatge principal com els seus textos.

La Bet i el TEA Fundesplai

22. LA CATERINA, L’ÓS I EN PERE

Autoria: Christiane Pieper
Editorial Kalandraka, 2020
A partir de 4 anys
Temàtica: Discapacitat física

A les aventures de la Caterina i l’ós, ara també s’hi afegeix en Pere, el cosí de la Caterina. L’única diferència és que en Pere va en cadira de rodes, i això els durà a superar-se per aconseguir viatjar pel món. Un conte per demostrar que les barreres físiques sovint no són cap impediment per aconseguir els objectius.

La Caterina, l'ós i en Pere Fundesplai

23. LA GIRAFA DEL COLL CURT

Autoria: Herminia Mas
Editorial Baula, 2002
A partir de 10 anys
Temàtica: Discapacitat física

Aquest conte presenta una història sobre una girafa que és diferent a la resta, perquè és molt més petita que la resta. La seva alçada no permet tenir les mateixes capacitats que les girafes més altes i això fa que riguin d’ella i que ella se senti molt malament. Aquesta història permet entendre que les diferències moltes vegades es converteixen en grans habilitats.

La girafa del coll curt Fundesplai

24. LA LAIA I EL MISTERI DE LA CLASSE

Autoria: Tracy Pachiam Alloway
Editorial Cruïlla, 2020
A partir de 6 anys
Temàtica: TDAH

Aquest conte parla d’un trastorn molt extens en infants, el TDAH. La Laia és una nena molt viva i sovint li costa concentrar-se, però un dia s’adona que a la classe han robat el menjar del conill, en Boladeneu. Gràcies a les seves habilitats podran descobrir què ha passat amb el menjar. Un llibre per visibilitzar el TDAH en infants.

La Laia i el misteri de la classe Fundesplai

25. LA LÍNIA AL FINAL DEL MAR

Autoria: David Nel·lo
Editorial Estrella Polar, 2000
A partir de 10 anys
Temàtica: Autisme

L’Òscar és el protagonista d’aquest llibre, i l’Òscar no és un nen com els altres. El seu pensament i la seva parla no és com la de la resta dels infants, i sovint els adults no volen indagar en el seu món. Un llibre que reflecteix les dificultats que pot tenir un infant amb autisme i els adults que l’envolten.

La línia del final del mar Fundesplai

26. LA MARIONA TÉ UNA NOVA AMIGA

Autoria: Roser Genovert
Editorial Cadí, 2008
A partir de 8 anys
Temàtica: Síndrome de Down

La Mariona és una nena que un bon dia fa una nova amiga, la Berta. La Berta és una nena que no pot fer totes les coses amb la mateixa habilitat que la resta de nens i nenes, però si moltes d’altres, i és molt dolça i alegre. La Berta té Síndrome de Down, i la Mariona està molt contenta de tenir-la com a amiga.

La Mariona té una nova amiga Fundesplai

27. LA MEVA GERMANA ÉS DIFERENT

Autoria: Pako Sagarzazu
Editorial La Galera, 2001
A partir de 10 anys
Temàtica: Síndrome de Down

Un llibre que explica a través dels records d’una família, les característiques de la filla que té Síndrome de Down. Ens explicaran com han anat descobrint al llarg del temps les seves capacitats i com han anat entenent el seu món. Un llibre que permet veure les persones amb Síndrome de Down com a un/a més.

La meva germana és diferent Fundesplai

28. LA MEVA GUIA, EL MEU CAPITÀ

Autoria: Gonzalo Moure
Editorial Kalandraka, 2020
A partir de 6 anys
Temàtica: Ceguesa

Una bella història entre la relació pare-filla, els quals es necessiten i es dónen suport per tal de poder seguir endavant. I és que en aquest cas el trajecte de casa a l’escola es converteix en una aventura fascinant plena d’animals i plantes. Una bonica història per parlar d’una discapacitat visual.

La meva guia el meu capità Fundesplai

29. LA NÚRIA VA A LA PLATJA

Autoria: Rosanna Riu
Editorial La pulga con gafas, 2016
A partir de 7 anys
Temàtica: TDAH

La Núria és la protagonista del conte, i ella i la seva família se’n van a passar el dia a la platja. Tot es complica quan la seva impulsivitat i impaciència fa que els pares es desesperin i ella es perdi. Gràcies a la presència del trol Trok, la Núria reflexionarà sobre els seus actes, i l’ajudarà a actuar millor en situacions futures.

La Núria va a la platja Fundesplai

30. MIMI I LA GIRAFA BLAVA

Autoria: Cecile Visscher
Editorial Salvatella, 2008
A partir de 5 anys
Temàtica: Diversitat funcional

La Mimi ha tingut un germanet, és també una girafa, però és de color blau. Això comporta que molts dels amics de la Mimi facin comentaris despectius i fora de lloc, i això l’afecta molt perquè sap que no és com ella. Per sort, té el suport de la família que li permetrà veure la vida d’una altra manera, amb una mirada molt positiva de les diferències.

Mimi i la girafa blava Fundesplai

31. MÚSICA A LA PANXA

Autoria: Gemma Lienas
Editorial La Galera, 2009
A partir de 7 anys
Temàtica: Sordesa

En Dani és un nen que se sent diferent a la resta perquè és sord. Ell veu que els seus companys/es de classe són “normals” i ell se sent malament. Per sort apareixerà la Fada Menta que l’ajudarà a veure que no hi ha ningú que sigui igual, i que les característiques de cada persona les fan especials. I en Dani és especial en molts sentits, tot i ser sord.

Música a la panxa Fundesplai

32. QUATRE PETITES CANTONADES DE NO RES

Autoria: Jerome Ruillier
Editorial Juventud,  2004
A partir de 5 anys
Temàtica: Inclusió

Hi ha un Quadrat que vol entrar a casa de les rodones per poder jugar amb elles, però la porta és només rodona i no hi passa. Quina solució trobaran a aquest problema? Li poden tallar les cantonades, o prémer-lo ben fort… Un conte per parlar de les diferències i de la importància de la inclusió.

Quatre petites cantonades de no res Fundesplai

33. SUPERNENS

Autoria: Anya Damiron
Editorial Animallibres, 2018
A partir de 5 anys
Temàtica: Diversitat funcional

Aquest bonic conte planteja la història de l’Ivan, un nen que vol ser superheroi. En aquesta història, ens adonarem que les diferències dels infants no suposen un problema, sinó que els uneix. Un conte que planteja un missatge d’integració i tolerància entre nens i nens amb diversitat funcional, perquè tots/es són capaces d’enfrontar-se a les limitacions.

Supernens Fundesplai

34. TINC SÍNDROME DE DOWN

Autoria: Helena Kraljic
Editorial Jaguar, 2014
A partir de 5 anys
Temàtica: Síndrome de Down

El protagonista d’aquest conte és en David, un nen a qui li agrada pintar, dibuixar i jugar com a la resta dels infants. Només hi ha una diferència, i és que té Síndrome de Down, però això no li impedeix de fer les mateixes coses que la resta de persones. Un àlbum amb boniques il·lustracions que pretén donar valor a les persones amb aquesta síndrome.

Tinc sindrome de down Fundesplai

35. 47 TROSSETS

Autoria: Cristina Sáncehz- Andrade
Editorial Edebé, 2015
A partir de 9 anys
Temàtica: Síndrome de Down

Aquesta història ens descobreix que la Manuelita és especial, és la germana gran de la Pussy, i ella es pensa que tots els i les germanes grans són com la seva, però no és així. Hi ha uns nens que no paren de preguntar i riure’s de la Manuelita, però la Pussy pren consciència de la importància d’acceptar la diversitat i a tothom tal com és.

47 trossets Fundesplai

36. ULLS

Autoria: Iwona Chmielewska
Editorial Tramuntana,  2015
A partir de 5 anys
Temàtica: Ceguesa

Aquest és un àlbum il·lustrat preciós i molt visual, en el que l’autora a través de les il·lustracions i d’uns forats a les pàgines que formen els ulls, ens mostra unes imatges o unes altres. Cada vegada que es gira la pàgina, veuràs altres il·lustracions d’una manera molt poètica que ens farà pensar en com veuen les coses la persona amb alguna discapacitat visual.

Ulls Fundesplai

37. VOLDRIA SER UN COTXE

Autoria: Carla Riba
Editorial Salvatella, 2014
A partir de 6 anys
Temàtica: Discapacitat física

En Pau és el protagonista d’aquest conte, un nen com qualsevol altre, amb una única diferència, que va en cadira de rodes. Ell vol fer totes les coses igual que els seus amics i amigues, i aquests que l’aprecien molt sempre l’inclouen en el que fan. Un conte per parlar de la inclusió i les possibilitats dels infants amb cadira de rodes.

Voldria ser un cotxe Fundesplai

LLIBRES PER A JOVES A PARTIR DE 12 ANYS

38. EL CURIÓS INCIDENT DEL GOS A MITJANIT

Autoria: Mark Haddon
Editorial L Magrana, 2011
A partir de 14 anys
Temàtica: Autisme

Aquest ja és un clàssic de la literatura, El curiós incident del gos a mitjanit narra la història d’en Cristopher, un noi que pateix autisme i que li costa relacionar-se amb la resta de persones, però en canvi és molt bo en matemàtiques. Quan el gos d’una veïna mor en un accident, ell es posarà a investigar tots els fets i el comportament dels adults.

El curiós incident del gos a mitjanit Fundesplai

40. EL MEU GERMÀ PERSEGUEIX DINOSAURES

Autoria: Giacomo Mazzariol
Editorial Nube de tinta, 2017
A partir de 12 anys
Temàtica: Síndrome de Down

Un llibre que narra la història d’un nen i el seu germà petit amb Síndrome de Down. Un munt d’històries i vivències que passen de pensar que el seu germà serà un superheroi, a tenir vergonya i rebuig per ell. No és fins més endavant que s’adonarà que el seu germà és especial i que és un superheroi a la seva manera. Una història tendre i real sobre germans.

El meu germà persegueix dinosaures Fundesplai

39. EL MEU GERMÀ PERSEGUEIX DINOSAURES

Autoria: Giacomo Mazzariol
Editorial Nube de tinta, 2017
A partir de 12 anys
Temàtica: Síndrome de Down

Un llibre que narra la història d’un nen i el seu germà petit amb Síndrome de Down. Un munt d’històries i vivències que passen de pensar que el seu germà serà un superheroi, a tenir vergonya i rebuig per ell. No és fins més endavant que s’adonarà que el seu germà és especial i que és un superheroi a la seva manera. Una història tendre i real sobre germans.

 

 

El rastre brillant del cargol Fundesplai

41. FORA DE MI

Autoria: Sharon M. Draper
Editorial Cruïlla, 2018
A partir de 14 anys
Temàtica: Paràlisi cerebral

La Melody és una noia amb una gran capacitat intel·lectual, i és que és la més intel·ligent, tot i que ningú ho sap. En aquest cas, se’ns presenta la situació que viu aquesta noia que té paràlisi cerebral, i que no ha pogut mai ni parlar ni caminar. Tothom pensa que no té capacitats però a ella li agradaria expressar tot el que sent i sap. Una història de superació.

Fora de mi Fundesplai

42. LA HISTÒRIA D’EDGAR SAWTELLE

Autoria: David Wroblewski
Editorial Planeta, 2010
A partir de 14 anys
Temàtica: Mutisme

Una novel·la on el seu protagonista, n’Edgar, és un nen de 9 anys que és mut. Sempre ha tingut una vida ideal, acompanyat del seu pare i el seu gos ensinistrat, però tot canvia quan arriba el seu tiet i la vida acaba portant-lo a fugir tot sol amb el seu gos. Una història de superació persona i iniciació a la vida adulta.

La història d'Edgar Sawtelle Fundesplai

43. LES PERERES FAN LA FLOR BLANCA

Autoria: Gerard Bakker
Editorial Rayo Verde, 2015
A partir de 14 anys
Temàtica: Ceguesa

Una història commovedora sobre la nova situació d’en Gerson, un nen que després d’un accident de cotxe acaba perdent la visió. Aquell joc al que jugava amb els seus germans bessons “Negre”, ara era una realitat. La història d’adaptació i superació d’una nova realitat, tant del protagonista com de la seva família.

Les pereres fan la flor blanca Fundesplai

44. MEMÒRIES D’UN AMIC IMAGINARI

Autoria: Matthew Dicks
Editorial Plaza&Janes, 2012
A partir de 14 anys
Temàtica: Autisme

El protagonista d’aquest llibre és en Max, un nen de 8 anys que és especial. Li costen els canvis, les sorpreses, els sorolls o que el toquin, i és que en Max té autisme. L’única persona que l’entén i el pot ajudar a superar les seves pors és el seu amic imaginari, podrà donar-li tot el suport que necessita?

Memòries d'un amic imaginari Fundesplai

45. SIMPLE

Autoria: Marie Aude Murail
Editorial Anaya, 2010
A partir de 12 anys
Temàtica: Malaltia mental

Un llibre que narra la història d’en Kleber un noi que fa batxillerat, i el seu germà gran (i a vegades petit) de qui s’ha de cuidar tot sovint. En Simple té una malaltia mental i això complica el seu dia a dia i la inclusió en la societat. Tot es complicarà quan en Kleber decidirà compartir pis amb 3 estudiants per salvar el seu germà del centre de salut mental.

Simple Fundesplai

46. WONDER. LA LECCIÓ D’AUGUSTE

Autoria: R.J Palacio
Editorial La Campana, 2012
A partir de 12 anys
Temàtica: Inclusió

Se’ns presenta la història de l’Auguste, un nen que té una deformació a la cara i que no ha pogut anar mai a l’escola, fins ara. Una nova vida a l’escola que li farà viure moment bons i d’altres no tan bons amb els seus companys/es i amb les seves inseguretats. Per sort el suport de la família, amics, amigues i mestres faran que se’n surti.

Wonder Fundesplai

T’hem presentat un munt de contes i llibres que et poden ser molt útils per a treballar el tema de la diversitat funcional amb els infants i adolescents, i és que sovint amb una bona història és més fàcil de fer entendre algunes característiques o situacions que ens podem trobar en el nostre dia a dia.

Esperem que aquesta recopilació et sigui útil i que la puguis aprofitar per educar infants i joves més crítics i inclusius en la nostra societat. També et deixem jocs i activitats per poder fer a l’escola i a l’esplai.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes! 😉

Necessites suport a les Necessitats Educatives Especials?

Vetlladores, vetlladors, monitoratge especialitzat,... contacta amb nosaltres i t'expliquem totes les possibilitats.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai