Les activitats extraescolars són molt importants per a créixer, relacionar-se i per la millora de les habilitats psicosocials i emocionals. També, segons un estudi de la Fundació Jaume Bofill i l’Ivàlua, les activitats extraescolars poden ser una eina clau per reduir les desigualtats educatives i l’abandonament escolar: milloren els resultats escolars, generen una major motivació i predisposició per l’aprenentatge i afavoreixen l’adquisició de les habilitats psicosocials.
És important també destacar la importància de les extraescolars en l’aprenentatge col·lectiu entre infants de diferents edats, així com l’adquisició d’hàbits saludables en quant a l’activitat física diària.
Per tant, considerem essencial que siguin activitats inclusives i integradores on hi tinguin accés tots els infants independentment del nivell socioeconòmic i les necessitats educatives especials.
Però hi ha un altre factor, potser menys visible, que és l’accés a les activitats en funció del gènere, i que no depèn tant de l’oferta de les activitats sinó de la tria de les famílies i els infants. Ja que, segons la Núria Solsona, a partir dels 3 anys els infants comencen a reproduir estereotips de gènere, basant-se essencialment en el model familiar i de l’entorn proper.
Sensibilització per trencar estereotips
En aquest curs hem iniciat un procés de sensibilització d’igualtat de gènere a les escoles de Sant Cugat on realitzem activitats extraescolars des de Paidos-Fundesplai. Amb aquest procés es pretén que les famílies i els infants puguin fer un procés de reflexió al voltant dels estereotips que acompanyen moltes activitats extraescolars i interpel·lant a canviar les dinàmiques establertes.
No tan sols volem fer incidència en el foment de la igualtat en l’àmbit participatiu, ja que si mirem dades globals veurem que la participació és equilibrada entre gèneres; hi ha aproximadament el mateix nombre d’inscripcions de nens i de nenes, però per a nosaltres això no representa la veritable coeducació i la cerca de la igualtat de gènere, ja que si entrem al detall veurem que:
-
Hi ha força activitats clarament estereotipades cap al gènere femení (les creatives, les artístiques, la dansa, algunes esportives com el voleibol o la rítmica) i d’altres clarament estereotipades cap al gènere masculí (les esportives o les científiques).
-
Els estereotips es donen a qualsevol edat, tant en aquelles activitats on són les famílies les que decideixen (dansa o psicomotricitat 3-4 anys, per exemple), com en aquelles on el pes de la decisió ja és com mínim compartit amb els infants (robòtica 3r-6è, per exemple).
Amb aquesta intenció hem elaborat cartells de sensibilització amb dades reals del curs 18-19 que hem penjat a totes les 10 escoles de Sant Cugat on fem activitats extraescolars i que il·lustren la feminització i la masculinització de les activitats, convidant a la reflexió i el canvi de tendències en els dos gèneres, evitant una de les pràctiques desencertades, que és la de promocionar únicament l’accés i la participació de les noies en activitats estereotipades del gènere masculí.
El canvi real passa per canviar tot tipus de tendències, generant un accés igualitari real, amb llibertat de decisió, sense estereotips ni barreres.
A banda d’aquests cartells també treballem la igualtat de gènere als esplais, al Temps Educatiu del Migdia, a les cases de colònies, donem suport a les comissions de gènere de les AFA i les AMPA, realitzem projectes de transformació de patis amb mirada coeducativa, etc., sobretot des que vam impulsar la proposta educativa per la igualtat de gènere: Encoratja’t.
Les activitats esportives i la igualtat de gènere
L’activitat física té molts beneficis per al desenvolupament dels infants, tant motrius com emocionals i socials. Hi ha estudis que apunten que la pràctica regular d’un esport millora el rendiment acadèmic dels infants. Per això és important que tots els infants puguin tenir accés a aquest tipus d’activitat.
Ara bé, les activitat esportives estan molt influenciades pels estereotips, pel context sociocultural i el procés de socialització de nois i noies.
Un dels estereotips més resistents al canvi és el de considerar que hi ha esports més apropiats per dones i d’altres per homes, o fins i tot de considerar que les activitats esportives estan dirigides a nens i les artístiques (dansa, música, pintura,…) per a nenes. Això és un gran error, ja que condiciona la tria lliure de les activitats per part dels infants i pot afectar el desenvolupament i la salut desiguals entre nois i noies.
La pràctica de l’esport s’ha de fomentar des de la infància a tota la població, independentment del gènere. En aquest sentit, des de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, en col·laboració amb el Consejo Superior de Deportes i el Boston Children’s Hospital, han realitzat l’informe “La salut i l’esport en femení: la importància de mantenir-se activa des de la infància” per sensibilitzar sobre aquest tema i evitar l’abandonament esportiu de les nenes i contribuir a la igualtat d’oportunitats, ja que consideren que com a societat no ens podem permetre que les nenes creixin desaprofitant els beneficis de l’activitat física.
En aquest informe conclouen que és bàsic començar a realitzar activitats físiques durant la infància perquè es converteixi en un hàbit que perduri fins a l’edat adulta. Creuen que és clau fer excursions o altres activitats esportives en família i motivar a les nenes perquè segueixin fent esport quan entren a Secundària, ja que han observat que el 70% de les que practiquen activitats esportives de petites ho acaben deixant quan arriben a l’adolescència.
Recursos relacionats amb extraescolars i igualtat de gènere
- Entrevista a la Núria Solsona, experta en coeducació – Fundesplai
- Quin impacte tenen les activitats extraescolars sobre els aprenentatges dels infants i joves
- Informe FAROS “Salut i Esport Femení”
- Extraescolars per a tothom – Fundesplai
Tenim encara molta feina per fer… ens ajudes? Comparteix a les xarxes! 😉