Al menjador escolar i en família, hem d’acompanyar als infants amb respecte mentre mengen, confiant en el seva capacitat d’autoregulació i potenciant l’autonomia i l’auto-coneixement.

S’ha acabat l’era de “si t’acabes les llenties et faràs molt forta!”. Pressionar els nens i nenes perquè mengin pot conduir a més resistència, generar rebuig a certs aliments i conductes alimentàries poc saludables.

Aquest és un dels punts clau del document que ha publicat aquesta setmana l’Agència de Salut Pública de Catalunya: “Acompanyar els àpats dels infants; consells per a menjadors escolars i per a famílies”, en el que hem col·laborat.

Segons aquest document, que recull informació extreta de molts estudis científics, l’adult ha de decidir el què, el com i el quan menja l’infant, però és responsabilitat de l’infant decidir la quantitat del que menja.

Salut recomana que els infants participin en la decisió sobre la quantitat que han de menjar Click To Tweet

Si ho fem d’aquesta manera, estarem potenciant hàbits alimentaris saludables, ajudant a prevenir l’obesitat infantil, implicant a l’infant en la presa de decisions i en el coneixement de les seves necessitats i del seu propi cos. Això forma part de la nostra feina diària com a educadors/es de les habilitats de la vida, i és necessari per a un bon desenvolupament tant físic com psicològic de l’infant.

S'han d'evitar les amenaces, suborns i restriccions; l'infant ha d'autoregular els seus àpats Click To Tweet

En el marc dels menjadors escolars, s’ha de potenciar que l’estona de l’àpat sigui un moment relaxat i agradable, sense crits ni situacions estressants, fent un acompanyament respectuós i amorós. Però la nostra tasca com a educadors/es no s’acaba aquí! Això s’ha de completar amb un bon acompanyament de l’estona de lleure després de dinar tenint sempre en compte les necessitats i les emocions dels infants. Seguirem doncs potenciant l’autoconeixement i l’autonomia mitjançant jocs i activitats engrescadores i creatives, i aplicarem tècniques de resolució de conflictes per acompanyar la socialització dels nens i nenes.

Per facilitar-vos la lectura i la comprensió del document de l’Agència de Salut Pública, us hem preparat aquesta infografia que conté els 10 consells pràctics per acompanyar els àpats dels infants enumerats en el document.

 

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai