El dilluns 15 de gener l’Ajuntament de Barcelona inicia el període d’homologació de les activitats (com els casals d’estiu) a la Campanya d’Activitats de Vacances d’Estiu 2018. Aquest període s’acabarà el 31 de gener del 2018.

AMPAs, escoles, esplais, entitats esportives, i altres entitats, seguiu llegint si organitzeu un casal d’estiu, colònies, campaments o rutes per als infants i joves de Barcelona.

Us expliquem com homologar el casal d’estiu o altres activitats a Barcelona!

La Campanya d’Activitats de Vacances d’Estiu és un programa de l’Ajuntament de Barcelona que aplega una gran oferta d’activitats de lleure educatives per a infants i joves a l’estiu.

Activitats desenvolupades per diverses entitats que compleixen amb els requisits de l’Ajuntament pel que fa a la qualitat i el preu mitjançant un procés d’homologació que així ho demostra.

Què és la homologació?

La homologació és un tràmit que han de fer les entitats que organitzen activitats d’estiu com casals, bressols d’estiu, colònies o campaments per als infants i adolescents barcelonins de 1 a 17 anys per tal d’adherir-se a la Campanya d’Activitats de Vacances d’Estiu de l’Ajuntament de Barcelona.

Quins avantatges té la homologació?

 • La visibilitat i comunicació del casal a través de la Campanya T’ESTIU MOLT.
 • Els ajuts econòmics per a les famílies participants (consulteu l’Annex 1 per a més detalls).
 • L’entitat organitzadora, a petició de la família, pot sol·licitar un suport o reforç de l’equip de monitors per a infants amb necessitats educatives especials (consulteu l’Annex 1 per a més detalls).
 • Si se sol·licita, l’Ajuntament es pot encarregar de la neteja de l’espai on es fa l’activitat (menjador, lavabos, sala de material…). Consulteu les condicions a l’Ajuntament perquè hi ha diferències entre escoles públiques i concertades.
 • Formació per als monitors i monitores que estaran a càrrec d’infants amb necessitats educatives especials.
 • Reconeixement de la qualitat de l’activitat perquè compleix els criteris per ser homologat.

Quines entitats poden homologar activitats?

Qualsevol entitat que organitzi activitats d’estiu a Barcelona i compleixi els següents criteris (segons el Protocol Campanya d’Activitats de Vacances d’Estiu 2015-2018):

 • Ser de l’àmbit del lleure, l’esport, l’educació, la cultura o el sociosanitari.
 • Tenir principis basats en la democràcia i en els valors positius del pluralisme, la coeducació i el respecte per a qualsevol creença.
 • Conèixer l’entorn social i comunitari referent per als infants i joves participants.
 • Tenir expertesa en l’organització d’activitats i les metodologies d’educació en el lleure o bé tenir capacitat per encomanar la seva gestió a organitzacions especialitzades, reconegudes i solvents.

Com han de ser les activitats homologades?

Les activitats d’estiu que podem homologar són per exemple casals d’estiu i altres modalitats d’activitat (descrites a l’Annex 2) que han de tenir les següents característiques (descrites al Protocol Campanya d’Activitats de Vacances d’Estiu 2015-2018):
 • D’educació en el lleure, engrescadores i divertides.
 • Basades en valors socials, pluralisme i respecte per qualsevol creença o orientació, el civisme, la solidaritat, la protecció del medi ambient, la convivència, l’altruisme, les actituds i els hàbits saludables i el consum responsable.
 • Accessibles, inclusives i obertes a totes les famílies empadronades a Barcelona.
 • Arrelades al territori i adaptades a la realitat social i comunitària dels infants.
 • Amb una correcta relació qualitat preu segons els preus establerts per l’Ajuntament a l’Annex 2.
 • Amb una programació planificada, organitzada, ben definida i segura.
 • Amb continguts variats i equilibrats, integradors i adients a la franja d’edat dels infants i adolescents participants.
 • Amb una dotació de recursos (material i infraestructura) adient i suficient per al desenvolupament de l’activitat.
 • Amb una durada variable, d’acord amb la modalitat de l’activitat.

Passos a seguir per homologar un casal d’estiu

En primer lloc, s’ha d’estar alerta de la web: www.campanyavacancesbcn.cat i les informacions que es vagin publicant respecte el procés d’homologació.

A partir d’aquí, cal fer els següents passos en els terminis corresponents (vegeu l’Annex 2 pel Calendari):

 1. Assistir a les reunions informatives d’homologació i formació de l’aplicatiu per districtes
 2. Omplir els formularis de l’aplicatiu en el termini marcat per l’Ajuntament de Barcelona (de l’F0 a l’F5)
 3. Portar aquests formularis al Districte on es dugui a terme l’activitat degudament omplerts i enregistrar-los (màxim 31 de gener)
 4. Un cop enregistrada la sol·licitud d’homologació, quedaran molts altres tràmits per fer abans i després de la realització de l’activitat com:
  • Sol·licitar el monitor/a de suport per infants amb necessitats educatives especials (formulari F7)
  • Portar la documentació al districte dels certificats de NEE
  • Avisar les famílies beneficiàries dels ajuts econòmics de l’import atorgat i entregar una signatura de les famílies conforme han rebut l’ajut econòmic (formularis F8 i F9).
  • Omplir l’aplicatiu amb dades qualitatives i quantitatives de l’activitat com les llistes de participants (formulari F10)
  • Emissió de factures a l’Ajuntament pel cost dels monitors/es de suport i ajuts econòmics
  • Reunions informatives amb les famílies per informar del procés d’homologació
  • Sol·licitar a l’Ajuntament l’autorització d’espais i graella de neteja
  • Fer inscripcions presencials

Nosaltres, des de Fundesplai, ens encarreguem dels tràmits de la homologació i el desenvolupament dels nostres casals d’estiu a Barcelona i de les entitats que ens ho encarreguen.

Creiem que la homologació aporta un reconeixement de la qualitat del casal i facilita que moltes famílies que no podrien accedir a les activitats d’estiu hi puguin participar gràcies als ajuts econòmics de l’Ajuntament.

Tots els infants i joves de la ciutat es mereixen passar un estiu emocionant, divertit i educatiu amb activitats de qualitat homologades.

Si ho preferiu, nosaltres us organitzem el casal i ens encarreguem de la homologació!

Truqueu-nos al 93 474 74 65 o contacteu-nos quan abans millor.

Voleu veure com són els casals que organitzem per AMPAs, escoles i ajuntaments? Descobriu la proposta de casals d’estiu Fundesplai 2018!

Ja que estàs per aquí....

Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l'aire lliure...

I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d'un casal, d'unes colònies i de l'esplai.

Ara més que mai necessitem la teva ajuda!

Fes un donatiu

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai

 • No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!