Moltes escoles de Catalunya aposten per fer una estada en una casa de colònies, en plena natura, perquè creuen fermament que les colònies escolars aporten valors, aprenentatges i experiències vitals úniques als alumnes. Conviure amb els companys i mestres, descobrir l’entorn, ser autònom.

Hi ha moltes raons de pes per fer colònies escolars, entre les quals volem destacar que les colònies fomenten l’autonomia personal i l’autoconeixement, afavoreixen la cohesió de grup i reforcen el treball cooperatiu. A més a més, durant les colònies es treballen coneixements curriculars a partir de l’experimentació i de vivències personals, i això afavoreix el desenvolupament integral dels alumnes. I com que les colònies es duen a terme en entorns naturals, també afavoreixen la descoberta naturalista i promouen el coneixement, el respecte, el vincle i l’estima cap a la natura i el territori.

Hi ha moltes maneres diferents de fer colònies escolars: uns fan gimcanes al bosc i descobreixen petjades de porc senglar, d’altres fan estudis dels animals de la bassa, n’hi ha que aprenen les tècniques de l’escalada i fan tirolina, alguns que observen el cel, d’altres que s’endinsen en la història i fins i tot n’hi ha que fan tot això en anglès. Però l’eix vertebrador de totes les temàtiques i activitats concretes ha de ser els valors i la qualitat pedagògica.

El que està clar és que tots els infants que van de colònies gaudeixen d’activitats que els ajudaran a créixer i de vivències que els acompanyaran tota la vida.

Les colònies fomenten l’autonomia personal, la cohesió de grup i el treball cooperatiu Share on X

Un projecte per promoure la importància de les colònies escolars

Per la seva importància educativa, per tant, és molt important que les colònies escolars arribin al màxim de nens i nenes possible, que tots i totes en puguin gaudir. Perquè, tal com diu l’Informe sobre el dret al lleure educatiu i a les sortides i colònies escolars que va publicar el Síndic de Greuges el 2014, cal garantir el dret de tots els infants al lleure i a poder fer colònies escolars.

Amb aquest objectiu principal va néixer el projecte Colònies i educació, a través del qual s’impulsa el reconeixement formal de les colònies escolars i el valor afegit que suposen per al sistema educatiu català.

En Pere Mulero, president de l’ACELLEC i un dels promotors del projecte, ens explica que «volem demanar al món acadèmic que doni solidesa científica i objectiva a les virtuts pedagògiques que ja coneixem de les colònies escolars, i que contribueixi a formar mestres, professors i professionals per garantir un bon aprofitament de la gran xarxa d’instal·lacions amb què compta el país», i afegeix que «les colònies escolars han esdevingut part integrant del nostre sistema educatiu de forma espontània i no trobem ni una sola raó objectiva per la qual haurien de deixar de ser-ho».

Finalment, conclou que «les colònies aporten elements que molt difícilment es poden treballar a les aules, de manera que n’esdevenen un complement insubstituïble. La part vivencial és fonamental i contribueix a fer de l’aprenentatge una activitat plaent i desitjable. D’altra banda, la convivència, el sentiment de comunitat i l’oportunitat de sentir-se autònoms fa que les estades en colònies esdevinguin per als nois i noies un esglaó decisiu en el seu procés de maduració i creixement».

Entrevistes amb les/els protagonistes

En el context de les colònies escolars, us presentem un vídeo on hem entrevistat la Gemma Flotats, directora del CEIP La Roda de Terrassa, que ens explica que les colònies escolars són un element bàsic del projecte educatiu, i destaca que la convivència entre els companys de classe és importantíssima.

També hem entrevistat la Mercè Bacardit, tutora de 2n d’ESO de l’IES Lluís Peguera de Manresa, que destaca que a les colònies s’enforteix la cohesió de grup, i que es poden transmetre valors i treballar continguts d’una manera molt engrescadora.

L’Andreu Sardans i la Laura Borrego, alumnes de l’IES Lluís de Peguera, ens expliquen que les activitats que més els agraden són les d’aventura, i que la convivència pot ser divertida i de vegades una mica difícil.

Finalment, l’Anna Puig, coordinadora d’activitats a les cases de colònies de Fundesplai, remarca que gairebé totes les activitats entusiasmen als infants perquè responen a les seves necessitats tan a nivell vivencial com de coneixements.

 

Les colònies escolars afavoreixen la descoberta naturalista i l'amor per la natura Share on X

Preguntes més freqüents sobre les colònies escolars

A partir de les entrevistes que hem dut a terme i les preguntes que ens han anat fent les escoles i les/els mestres sobre les colònies escolars al llarg dels anys, hem fet un recull dels dubtes més freqüents i les nostres respostes des de Fundesplai.

Esperem que tot plegat us sigui útil i us serveixi com a guia d’orientació per a la planificació de les colònies escolars.

Preguntes freqüents sobre les colònies escolars (FAQ)

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

Vols unes colònies escolars genials?

Descobreix totes les temàtiques de les nostres colònies a les cases que tenim per Osona, el Montseny, la Noguera, la Selva... programes educatius complerts per a totes les edats! Des d'Infantil fins a ESO.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai