Sabies que el 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans?

Els oceans ocupen 2/3 de la superfície del planeta i són essencials per al manteniment de la vida, per a la regulació del clima i tenen una alta biodiversitat que hem d’aconseguir protegir.

Per desgràcia, els oceans estan patint el gran impacte de les activitats humanes com la sobreexplotació dels recursos, la sobrepesca, el turisme i l’abocament de residus tòxics i plàstics. Les activitats humanes estan modificant els mars i oceans acidificant-los i alternat les dinàmiques de regulació del clima a gran escala. Moltes espècies estan desapareixent o estan en greu perill d’extinció.

Aquí tens 11 activitats i recursos per sensibilitzar els infants i joves per la protecció de mars i oceans.

Activitats educatives per a Infantil (3 – 6 anys)

1. Conte “El Peix Irisat”

El Peix Irisat de Marcus Pfister és un gran clàssic sobre els peixos i el mar, l’amistat, l’empatia,… et proposem que l’expliquis als nens i nenes o que el mireu al Youtube en aquesta preciosa versió de titelles explicada per la companyia de teatre Tanaka.

2. Com és l’aigua? L’aigua a través dels sentits

Conjunt d’activitats per a Educació Infantil per descobrir l’aigua amb tots els sentits. Són activitats manipulatives, de descoberta sensorial perquè els infants de 2 a 6 anys experimentin amb l’aigua. Descarrega’t aquí la proposta d’activitats.

3. Com és que sentim el mar dins una cargola?

Busquem cargoles de mar de diferents mides, manipulem-les, experimentem amb elles,… què passa si hi enganxem l’orella?  Com és que hi sentim el mar si no estan plenes d’aigua? Descobreix aquí l’activitat.

4. Com és que hi ha un dofí fora de l’aigua?

Aquesta activitat s’inicia a partir d’una notícia sobre un dofí que està fora de l’aigua. A partir d’aquí es va estirant el fil i ens permet aprofundir en temes com la contaminació dels mars i oceans i les conseqüències que té aquesta contaminació sobre els éssers que hi viuen. Què podem fer per millorar-ho? Descobreix aquí l’activitat.

 

Activitats educatives per a Primària i Secundària (7 – 16 anys)

5. El mar a fons

El mar a fons és un projecte creat pel CSIC i l’Institut de Ciències del Mar que conté diverses propostes didàctiques i recursos endreçats per temàtiques. Remena i descobriràs infinitat de recursos: projectes de recerca, contes, jocs, etc… tot molt ben documentat científicament. Descobreix aquí la proposta: https://elmarafons.icm.csic.es/

6. Documentals sobre els oceans

Als infants i joves els hi encanten els documentals de natura, i són una eina meravellosa per transmetre l’amor per la natura i la necessitat de tenir-ne cura. Et recomanem que proposis el visionat d’algun documental sobre els mars i oceans com els de la sèrie Planeta Azul II o la pel·lícula documental Océanos, amb imatges espectaculars sobre la vida als oceans, o Plastic Ocean, un documental de denúncia sobre la contaminació per plàstics que pretén despertar sensibilitats, o Mission Blue, que explica com estan canviant els ecosistemes marins a causa del canvi climàtic i les activitats humanes. Aquests documentals poden donar peu a un gran debat sobre el tema, activitats d’aprofundiment, propostes d’Aprenentatge Servei i projectes diversos.

7. Què pesques?

Què pesques és una activitat en grup proposada per la Guia Hàbitat que s’adreça a infants i adolescents de 10 a 16 anys. És una activitat ideal per conèixer els diferents sistemes de pesca i entendre els seus impactes sobre les poblacions de peixos. Com aconseguir sistemes de pesca sostenibles? Descarrega’t aquí l’activitat.

8. Un creuer pel Mediterrani

Un creuer pel Mediterrani és una dinàmica de grup també de la Guia Hàbitat per ajudar a descobrir els recursos naturals i culturals del Mediterrani i els problemes ambientals que els afecten. Com podem gestionar millor els recursos per cuidar el nostre mar? Descarrega’t aquí l’activitat.

9. Peripècies del Vell Marí

Aquesta activitat és més aviat un joc de simulació que es pot fer amb grups d’infants o joves a partir de 10 anys. Aquest joc pretén ajudar a entendre que les espècies es poden extingir i comprendre els factors d’extinció d’espècies al Mediterrani. Descarrega’t aquí la proposta.

10. Com canten les balenes?

Podem fer una activitat de descoberta sobre com canten les balenes i altres cetacis, començant per mirar aquest vídeo explicatiu TED de Stephanie Sardelis: ¿Cómo cantan las ballenas?. Podem aprofundir descobrint cants de diferents espècies, i enllaçar aquesta activitat amb algun taller de física per entendre la ecolocalització o alguna de les altres propostes de sensibilització d’aquesta entrada.

Idees per a totes les edats

10. Una visita i taller al CRAM – El Prat del Llobregat

El CRAM és el Centre de Recuperació d’Animals Marins del Prat del Llobregat. És un equipament dissenyat especialment pel tractament i recuperació de cetacis, tortugues i aus marines. El centre es pot visitar en família, amb l’escola, l’AMPA o l’esplai. Una visita que no deixa indiferent als infants i joves. Per a més informació consulta la pàgina del CRAM.

11. Una visita i taller al Museu de la Pesca – Palamós

El Museu de la Pesca de Palamós ofereix a escoles, esplais, entitats i famílies un ampli programa d‘activitats pedagògiques i tallers i visites per a escoles de descoberta del mar, la seva conservació i les tradicions pesqueres i gastronòmiques. Per a més informació visita el web del Museu de la Pesca.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai