Ja t’hem parlat altres vegades del Canvi Climàtic i les seves conseqüències devastadores; en el nostre blog pots trobar molts recursos educatius per a totes les edats: videojocs educatius sobre canvi climàtic, guies didàctiques amb un munt d’activitats per fer a l’escola o l’esplai, documentals sobre el canvi climàtic per mirar i analitzar amb els alumnes i fer cinefòrums i debats, calculadores de la petjada ecològica per afavorir l’esperit crític, activitats per la prevenció de residus, idees d’accions concretes per fer front a l’emergència climàtica,…

Avui volem anar una mica més enllà i parlar de les accions que podem emprendre com a individus i com a societat per fer front al canvi climàtic. És hora d’actuar, és hora d’educar per a l’acció! Tothom pot posar el seu granet de sorra per aconseguir societats més sostenibles i aturar, entre d’altres, l’escalfament global, la pèrdua de biodiversitat i la contaminació. Eduquem als infants i joves perquè s’empoderin i puguin passar a l’acció.

En aquesta entrada et proposem una llista amb 11 documentals que exposen iniciatives d’acció per analitzar a l’escola, l’esplai o l’institut: tu i els teus alumnes podeu emprendre accions individuals i col·lectives per fer possible un món millor. Tots i totes hem de superar les barreres que ens dificulten l’acció per l’emergència climàtica i fer-hi alguna cosa. Comencem per mirar aquests documentals amb els infants i joves… i no et perdis la segona part de l’article que arribarà ben aviat! Subscriu-te al blog i t’enviarem la 2ona part amb 11 documentals més 😉

Segueix llegint per veure la llista de documentals!

1. Mañana

“Mañana” és un documental francès que incita a canviar el món d’avui! Cyril Dion i Mélanie Laurent es van proposar iniciar la seva pròpia investigació en 10 països diferents per investigar sobre la reinvenció de l’agricultura, l’energia, l’economia, la democràcia i l’educació. Iniciatives que ja estan en marxa perquè el món de demà no desaparegui.

Disponible a les següents plataformes: Prime Video i Filmin.

2. Stop! Rodando el cambio

Aquest és un documental gravat per un equip sencer de dones! I parla sobre la teoria del decreixement que ens alerta de la impossibilitat de seguir produint recursos com hem fet fins ara, ja que no són infinits. Quant de temps més podem esperar perquè es produeixi un canvi de paradigma en l’àmbit mundial? És possible viure de forma feliç reduint dràsticament el nostre consum?

Disponible a les següents plataformes: Youtube.

3. A plastic ocean

“A plastic ocean” és un documental que tothom hauria de veure! Mostra les dimensions d’una de les crisis ambientals més urgents de l’actualitat. En aquest documental veuràs què està passant en els oceans del voltant del món i com apareixen milions de fragments de microplàstics que, en la majoria dels casos, acaben sent ingerits per la fauna marina i, per tant, colant-se en la cadena alimentària.

Disponible a les següents plataformes: Netflix.

4. Mission blue

El documental “Mission blue” relata la carrera i els objectius de Sylvia Earle, una biòloga marina pionera en l’exploració submarina des de fa més 40 anys que amb “Mission blue” es dedica a identificar zones marines per protegir i a alertar a l’opinió pública sobre la necessitat de conservar aquests spots d’esperança.

Disponible a les següents plataformes: Netflix.

5. 2040

“2040” és un documental australià de l’any 2019 dirigit i protagonitzat per Damon Gameau. Aquest documental analitza els efectes del canvi climàtic en els 20 anys vinents i les tecnologies que existeixen avui en dia per revertir aquests efectes. Gameau fa un viatge per explorar com seria el futur l’any 2040 si adoptéssim les millors solucions que ja tenim disponibles per fer front al canvi climàtic i ser societats més sostenibles.

Disponible a les següents plataformes: TogetherFilms en anglès.

6. Esto lo cambia todo

Aquest és un documental que tracta les fatals conseqüències del canvi climàtic al nostre planeta a través de diversos exemples en diferents països. “Esto lo cambia todo” és un intent de reimaginar el gran desafiament que suposa el canvi climàtic. El documental presenta set retrats de comunitats del món i els utilitza per plantejar a l’usuari com podem transformar el nostre sistema econòmic fracassat en quelcom radicalment millor.

Disponible a les següents plataformes: Youtube.

7. Racing Extinction

En aquest documental veuràs com un equip d’artistes i activistes es reuneixen en una nova operació secreta que té com a objectiu ensenyar al món el tràfic d’espècies protegides i la lluita per prevenir les extincions massives. Recorren el planeta, s’infiltren en els mercats negres més perillosos, obtenen proves de la relació directa entre les emissions de gasos i les extincions. Aquest documental farà que canviïs la teva forma de veure el món!

Disponible a les següents plataformes: Prime Video.

8. Metamorphosis

“Metamorphosis” és una pel·lícula-documental que crea una nova narrativa al voltant del canvi climàtic i ofereix un missatge d’esperança! A través d’un recorregut d’imatges impressionants de la Terra, “Metamorphosis” obre un camí des del present fins al futur, i ofereix una nova visió per a la humanitat i el món actual.

Disponible a les següents plataformes: Filmin.

9. La voz del viento, semillas en transición

Aquest és un documental que enllaça tres viatges entorn a l’emergència d’una nova consciència social i universal. Està basat en un viatge des de la Provenza (França) fins a Granada (Espanya) realitzat per Jean-Luc Danneyrolles, un agricultor francès, i per Carlos Pons, realitzador, tècnic de so i activista. Es tracta d’un viatge on els dos protagonistes segueixen una línia de projectes alternatius i et fan veure que un món sense materialisme, corrupció, egoisme, etc. pot ser la clau de l’èxit.

Disponible a les següents plataformes: Vimeo.

10. Decrecimiento

“Decrecimiento” és un documental que tracta sobre l’ensorrament del sistema socioeconòmic a causa de la crisi ambiental i de recursos que pateix el nostre planeta, i com apareix un nou moviment social, conscient dels límits de la biosfera, que construeix una alternativa sostenible. Quines són les necessitats reals de l’ésser humà?

Disponible a les següents plataformes: Filmin.

11. Revolució solar

“Revolució solar” és un documental integrat dins la serie “Sense ficció” que emet TV3. Aquest documental et parlarà del que és necessari per poder frenar el canvi climàtic: una transició energètica que substitueixi els combustibles fòssils per energies renovables. Veuràs el boom que hi ha actualment amb l’energia solar i la seva viabilitat.

Disponible a les següents plataformes: Tv3 A la Carta.

Esperem que t’hagin agradat aquestes propostes de documentals i que siguin molt útils per l’escola, l’esplai o l’institut. Que floreixi la motivació en els infants i joves per emprendre accions contra el Canvi Climàtic!

I recorda que aviat publicarem la segona part d’aquesta entrada amb 11 documentals més. Estigues alerta! 🙂

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes!;-)

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai