El govern espanyol declara l’emergència climàtica amb l’objectiu de ser un estat sense emissions el 2050, després que el 15 de gener de 2020 també ho fes l’Ajuntament de Barcelona i el mes maig del 2019 el govern de la Generalitat.

I és que estem en una situació d’emergència pel que fa a la situació climàtica i social dels propers anys. L’ONU ens ha alertat repetidament en els darrers informes que les mesures adoptades pels estats fins ara no són suficients per aconseguir que la temperatura no augmenti fins als 3ºC, molt per sobre del límit establert pels científics/es de 1,5ºC.

Aquest escalfament derivat de les emissions de gasos d’efecte hivernacle com el CO2 afavoreix el deteriorament de molts ecosistemes, amenaça la supervivència de milions d’espècies, accelera la pujada del nivell del mar i augmenta la probabilitat de fenòmens meteorològics extrems, entre d’altres efectes. I totes aquestes conseqüències tenen, de retruc, efectes negatius per la salut humana i per la supervivència de les persones a tot el planeta, cosa que afavorirà els moviments migratoris i la inestabilitat social.

El grup d’experts IPCC publica en un informe que comptem amb tan sols 11 anys per reduir un 50% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i limitar així l’escalfament global a 1,5ºC. Hem d’actuar amb rapidesa i eficiència!

Aquí tens 15 idees per actuar davant l'emergència climàtica... A què esperes? Entre tots i totes ho aconseguirem! Share on X

Per fer possible els objectius de reduir a zero les emissions de carboni l’any 2050, tal com proposa el govern espanyol, són necessaris canvis profunds en les administracions, a la legislació, a les empreses, les entitats, les famílies,… i és que tots i totes hem d’assumir la responsabilitat individual i col·lectiva per aconseguir-ho.

Nosaltres ja ens hi hem compromès,… i tu?

Acció 1: Abans de llençar, reutilitzar i reparar

Molts dels residus que generem són productes que deixen de tenir interès o que deixen de funcionar, però podrien reparar-se. T’animem a què abans de llençar busquis opcions per donar una segona vida als objectes o reparar-los: apps o mercats de segona mà, fires d’intercanvi, tallers de reparació… Pots consultar el portal Millor que nou de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que t’aportarà idees, recursos i adreces.

Acció 2: Evita el plàstic

Rebutja bosses i envasos de plàstic a l’hora d’anar a comprar. Sempre que puguis compra menjar a granel i utilitza bosses de tela reutilitzables i envasos de vidre o cartró.

Acció 3: Fes una bona recollida selectiva

Utilitza els contenidors de recollida selectiva (paper, vidre, envasos i matèria orgànica) i els punts verds de cada municipi. La fracció rebuig dels residus és la que més contribueix a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, hem d’aconseguir que la bossa del rebuig sigui el més petita possible. També t’animem a tenir un compostador al jardí, terrassa, balcó o pati de l’escola. Sabies que l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una nova taxa de residus per fer més eficient la recollida selectiva?

Acció 4: Rebutja els productes d’un sol ús

S’ha acabat l’era dels plàstics d’un sol ús com canyetes, coberts, gots, plats de plàstic, bastonets de les orelles, raspalls de dents…. busca alternatives reutilitzables i si no és possible, prioritza els materials biodegradables. I recorda que si organitzes festes amb l’escola, l’AMPA, l’esplai, l’associació de veïns,… pots fer les festes més sostenibles!

Acció 5: Fes un bon aïllament i regula la temperatura

Aïlla finestres i portes i ajusta la temperatura de la calefacció o de l’aire condicionat per millorar l’eficiència energètica de casa teva, l’escola, l’oficina… Actualment a Catalunya el 30% del consum energètic es produeix en els edificis i per tant, per reduir les emissions de CO2 hem d’aconseguir una alta eficiència energètica en tots els edificis. Aquí tens un quadern pràctic de l’Institut Català de l’Energia per la rehabilitació energètica d’edificis.

Acció 6: Fes servir electrodomèstics eficients

Substitueix els electrodomèstics vells per d’altres més eficients, a poder ser, amb etiqueta A++ o A+++. D’aquesta manera reduiràs en gran mesura el consum i les emissions d’aquests aparells, a més de la factura de la llum! Els electrodomèstics consumeixen més energia de la necessària, fins i tot quan estan apagats.

Acció 7: Desconnecta l’standby

Desconnecta l’standby dels aparells que no utilitzes, desendollant-los de la font d’alimentació. L’standby és el responsable de l’anomenat consum fantasma dels edificis, que pot suposar entre el 5% i el 16% del consum total d’energia en el cas d’una llar. En el cas de les escoles o empreses aquest valor pot arribar a ser molt elevat degut al gran nombre d’ordinadors i altres aparells electrònics. Els endolls programables o les regletes amb interruptor poden ser una bona opció.

Acció 8: Apaga els llums!

Apaga els llums que no siguin necessaris i renova les bombetes per llums LED, que són els més eficients del mercat, amb un consum energètic de fins a un 80-90% respecte les bombetes incandescents. En edificis amb molts usuaris els interruptors de presència poden ser una bona solució (s’encenen o s’apaguen quan detecten una presència).

Acció 9: Redueix el consum d’aigua

Redueix el consum d’aigua del dia a dia i reaprofita l’aigua de pluja i/o les aigües grises. A Centre Esplai, la nostra seu i alberg, aconseguim reduir un 58% del consum d’aigua gràcies al reaprofitament de les aigües grises. Segur que a casa teva o a l’escola pots buscar sistemes per poder reduir el consum d’aigua o emmagatzemar l’aigua de pluja!

Acció 10: Consumeix productes de temporada i Km0

Consumeix productes de temporada i Km0 per evitar el consum energètic que tenen molts aliments que han estat emmagatzemats en e cambres frigorífiques o que provenen d’altres regions i per tant han de ser transportats. Al menjadors escolars i les cases de colònies de Fundesplai els productes frescos, de temporada i de proximitat són una de les nostres prioritats.

Acció 11: Redueix el consum de carn

Redueix el consum de carn i aposta per una dieta basada en vegetals, llegums i cereals. Sabies que la ramaderia és la responsable de l’emissió del 14,5 % dels gasos amb efecte d’hivernacle: tant com tots els cotxes, trens, vaixells i avions junts? Als nostres menjadors escolars i cases de colònies hem reduït la carn vermella per promoure la salut i per compromís a la sostenibilitat. L’ONU també recomana disminuir el consum de carn per reduir emissions.

Acció 12: Agafa la bici o el metro

Prioritza l’ús de la bicicleta o el transport públic per als teus desplaçaments diaris: contribuiràs a millorar la teva salut i a reduir en gran mesura les emissions de CO2 de la teva activitat diària. Sabies que a la ciutat de Barcelona el transport és el responsable de més del 27% de les emissions de CO2? Utilitza el cotxe només en casos en què no hi hagi alternativa.

Acció 13: Cotxe elèctric o carsharing

Substitueix el cotxe per un d’elèctric o fes ús del carsharing. Actualment existeixen moltes plataformes per a l’ús de col·lectivitats o particulars. També existeix la variant amb motos. Tenir un cotxe en propietat comença a formar part del passat,… els serveis de mobilitat compartida han arribat per quedar-se! Tu pots formar part del canvi!

Acció 14: Tot suma!

Rebutja la idea que les accions individuals són insignificants i multiplica el valor de cada acció que facis plantejant-la com a acció col·lectiva. Què tal si col·labores amb els teus veïns i veïnes per posar plaques solars al terrat de l’edifici? O per impulsar una zona d’horts urbans a prop de casa? O t’organitzes amb uns amics i amigues per crear un taller de reparació d’aparells al barri? Totes les accions que puguis imaginar a nivell individual es poden multiplicar si les comparteixes i contagies el teu entorn amb l’energia transformadora.

Acció 15: Entendre el context actual

Hem de prendre consciència del context en què vivim per tal d’avançar-nos als obstacles que ens trobarem a l’hora de realitzar les nostres accions. Imaginar possibles escenaris de futur és una nova metodologia que es diu Futures Literacy i que ens ajuda a anticipar-nos i a fer accions més eficients i efectives.

Més informació i recursos sobre l’emergència climàtica

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes! Gràcies! 😉

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai