Saps que les abelles són fonamentals pel medi ambient? Tenen una funció importantíssima en la pol·linització de les plantes i per tant, en la seva reproducció i supervivència. Però… sabies que hi ha moltíssimes espècies diferents d’abelles? Probablement només tinguis present l’abella de la mel… però en realitat hi ha moltes altres espècies d’abelles salvatges que són essencials per als ecosistemes.

Actualment, les abelles estan en perill a causa del canvi climàtic, la contaminació i els pesticides que fa servir el sector agroalimentari.

El dia 20 de maig és el Dia Mundial de les Abelles i aquest dia, com cada dia de l’any, podem posar el focus educatiu en afavorir aquestes espècies d’insectes tan petites com importants.

9 idees per conèixer i ajudar les abelles

23 plantes per afavorir les abelles

A continuació et presentem 10 recursos educatius i activitats sobre les abelles per fer a l’escola o l’esplai que es poden plantejar com a activitats independents o com a elements d’un projecte de medi natural o un projecte d’Aprenentatge Servei.

10 recursos educatius sobre les abelles

1. Què passa amb les abelles?

Saps quines espècies d’abelles hi ha? Vols descobrir-ho i saber per què són importants?

El vídeo ens explica la importància de les abelles, per què estan amenaçades i com les podem ajudar.

Lectura contes abelles Fundesplai

2. Contes

  • Les abelles de la mel és un conte infantil publicat en PDF per la Generalitat per explicar com viuen i com les podem ajudar.
  • L’abella de la mel, de Kirsten Hall, ens relata les fases de l’alimentació de l’abella i la fabricació de mel.
  • L’abella i jo, de l’autora Alison Jay, és un conte infantil que parla sobre la relació entre una abella i una nena.

3. Hotel d’insectes

Per afavorir les abelles silvestres de moltes espècies diferents, construeix un hotel d’insectes!

El pots posar al terrat, al jardí o al pati de l’escola, o de l’esplai.  Aquí tens algunes idees per construir-te’l i entendre quins animals s’hi instal·laran.

4. Plantes aromàtiques

Les plantes aromàtiques autòctones beneficien la funció de les abelles i el seu correcte desenvolupament. És important que les abelles trobin plantes autòctones amb flor en tots els ambients, tant urbans com rurals. Així que podem omplir els balcons, patis de les escoles, escocells dels arbres, jardins, parcs terrasses i tots els espais que puguem, amb plantes que les beneficiin… i sobretot, sense pesticides!

5. Projecte de ciència ciutadana

Els nois i noies de Secundària, poden participar en algun projecte de ciència ciutadana per a l’estudi dels pol·linitzadors. Com per exemple:

  • Projecte SePoc, de seguiment de pol·linitzadors de Catalunya.
  • Projecte CBMS, de seguiment de papallones diürnes.
  • Projecte VespaApp, una app per detectar la vespa asiàtica que amenaça les abelles.

6. Apicultura o exposicions

Fes una visita a algun centre d’apicultura o associació, cada vegada n’hi ha més que ofereixen visites escolars o visites guiades per a grups. Et recomanem especialment l’exposició que es troba al cor del Jardí Botànic de Barcelona i es titula “Més que abelles” on ens ajudaran a buscar solucions per a aquesta problemàtica mundial.

8. Fer abelles de papiroflèxia

Abella de papiroflèxia. Amb aquesta activitat pots aprendre a fer una abella de papiroflèxia per fer una activitat artística amb els infants, decorar espais educatius o com a complement del desenvolupament de les activitats.

7. CONFERÈNCIES i ARTICLES per ADULTS

Et proposem una conferència del programa EAT:LIFE amb Ignasi Bartomeus, investigador de la Estación Biológica de Doñana (CSIC), que ens explica la situació actual d’aquests insectes. La recomanem per a adults, docents i educadors/es per entendre bé la situació de les abelles i saber com les podem ajudar. També et recomanem l’article: Per què les abelles estan en perill?

9. Manualitats amb rotllos de paper de vàter

Abella i rusc amb paper de vàter. Els ruscos són molt importants per crear la mel de les abelles. La funció que fan aquests insectes és molt important per a la natura. És per això, que et proposem fer-ne un perquè els infants aprenguin com són i quina forma tenen.

activitat hexagon fundesplai

10. Geometria amb les abelles

Per què els ruscos d’abelles estan formats per hexàgons? Aquesta pot ser una pregunta per iniciar un projecte de geometria a partir dels hexàgons de les abelles. Aquí compartim algunes experiències de diverses escoles que han fet projectes d’aquest tipus:

Abelles i geometria

Per què el rusc de les abelles té forma d’hexàgon?

La geometria i les abelles

Les matemàtiques de les abelles

Fem hexàgons amb palletes

Hexàgons amb volum

Hi ha moltes activitats per cuidar el medi ambient! Si t’ha agradat l’entrada pots compartir-la a xarxes!😀

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai