Les manualitats són una activitat que acostuma a agradar als infants de totes les edats, i és que es poden fer creacions molt xules amb poca cosa. En aquesta entrada et volem presentar algunes manualitats que pots fer amb un element molt senzill com a base i que tots/es tenim a l’escola, a l’esplai i a casa, així que no hi ha cap mena d’excusa per no poder-les fer. Parlem dels rotllos de paper de vàter.

Quantes vegades ens hem trobat que anem al lavabo i està el rotllo buit? Doncs atenció! No el llancem, sinó que guardem-los tots per fer algunes de les manualitats que veuràs a continuació i veuràs que sempre es poden aprofitar els materials.

La importància de les manualitats

Quan parlem de manualitat sovint ens venen al cap activitats d’enganxar i retallar, però no només ens centrem en aquestes dues accions, sinó que es pot anar molt més enllà. Les manualitats permeten als infants:

  • Desenvolupar una vessant artística i creativa
  •  Seguir instruccions per la construcció de la manualitat
  • Prendre consciència de la importància de la reutilització dels materials
  • Treballar la psicomotricitat fina
  • Aprendre a valorar el procés de creació i el resultat final
  • Desenvolupen la concentració i la paciència
  • Augment de l’autoestima
  • Es pot potenciar el treball en equip, on s’ajuden entre ells i elles

1. FLORS

Aquesta és una manualitat molt i molt fàcil i que queda molt bé. Et proposem que facis unes flors amb el rotllo de paper de vàter, de tal manera que només tallant-lo i disposant les parts correctament es puguin crear els pètals de les flors.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, pintura o retoladors, tisores i cola.

PREPARACIÓ: En primer lloc, si vols que els pètals de flors tinguin color, caldrà pintar el rotllo de paper, tant ho pots fer amb pintura com amb retoladors. Un cop ho tinguis fet, només caldrà xafar el rotllo de paper de vàter i tallar-lo en 6 o 7 parts. Una vegada ho tinguis fet, has de tenir 6 tires per muntar els pètals. Si vols els pots enganxar amb cola per tal que no es moguin. Per acabar de decorar la flor pots fer una tija amb cartolina o algun retall de paper i posteriorment enganxar-la a la flor.

Flors rotllo paper Fundesplai

2. COET

Els vehicles són molt divertits de fer, i en aquest cas et proposem que facis un coet. Pots fer aquesta manualitat per decorar, per fer algun joc o simplement per passar-ho bé. Aquesta és molt fàcil de fer i és ideal per fer-ho amb els més petits i petites.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, pintura o retoladors, tisores, papers de colors i cola.

PREPARACIÓ: En aquest cas no cal retallar cap part del rotllo, però podem pintar el coet del color que més t’agradi. Una vegada pintat és el moment de fer la part superior: retalla un dels papers de colors en forma de cercle, fes un tall des d’una punta fins a l’altre i enrotlla’l per tal de fer un forma de con. Quan tinguis el con, només caldrà que l’enganxis a la part superior del rotllo. Ara fes dos triangles per tal d’enganxar a la part inferior del cos del coet. A continuació, decora el coet com més t’agradi,  com per exemple dibuixant una porta, una finestra, enganxa una foto de carnet teva… el que vulguis! Imaginació al poder. Per acabar, pots fer les flames del coet tot dibuixant-les amb un altre paper, o amb tires de papers de colors.

Coet rotllo paper Fundesplai

3. ESQUIROL

Els animals són una temàtica molt àmplia per fer amb els rotllos de paper de vàter, i en aquest cas et volem presentar un esquirol. Aquesta pot ser una manualitat ideal després d’anar al bosc, perquè si trobeu alguna pinya la podeu fer servir. Aquesta manualitat no comporta molta feina i és molt senzilla de fer.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, retoladors, llapis, tisores, cola i pinya.

PREPARACIÓ: Agafa el rotllo de paper i xafa’l per la meitat. Ara agafa un llapis i dibuixa la silueta de l’esquirol i quan la tinguis, retalla aquesta silueta amb les tisores. Un cop retallat, agafa un retolador i fes els detalls de l’esquirol (potes, el pèl, l’orella…) i dibuixa també el nas i l’ull. Ara ja tens l’esquirol fet, només cal trobar la pinya que més t’agradi per tal de posar-la de cua. El resultat és molt bonic i és ideal com a decoració.

Esquirol rotllo paper Fundesplai

4. CASA OCELLET

Una altra cosa que es pot fer amb el rotllo de paper de vàter és una caseta, però en aquest cas parlem de les casetes per a ocellets. Aquesta manualitat pot ser molt divertida de fer per decorar algun test o fins i tot penjar-la d’algun arbre del pati o jardí. En aquest cas, cal la supervisió d’un adult/a, ja que es necessita un cúter.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, pintura, retoladors, cúter, cola i pollet/ocellet.

PREPARACIÓ: Per fer aquesta caseta s’haurà de decidir de quin color es vol que sigui la casa, i pintar-la amb pintura o retoladors (inclús també pots folrar-lo amb papers de colors). El següent pas és el que cal supervisió de la persona adulta, ja que amb un cúter, s’haurà de fer el retall de la porteta de l’ocell, amb molt de compte! Ara tocarà fer el mateix pas que hem fet amb el coet, per tal de fer-ne la teulada: talla un cercle d’un full de paper del color que vulguis i crea el con, un cop el tinguis enganxa’l a la part superior i ja tens la caseta muntada. Per acabar, busca un pollet o un ocellet, pots fer servir la típica figura de la mona, o bé fer-ne un de fang o plastilina, o dibuixar-lo i enganxar-lo.

Casa ocellet rotllos paper Fundesplai

5. PAPALLONA

Per fer aquestes boniques papallones seguiràs els passos similars als de les flors que t’hem explicat abans. Aquesta manualitat és molt fàcil i, per tant, la pots fer amb infants de totes les edats. Fes diverses papallones, penja-les d’un mòbil, de la finestra, o de la branca d’algun arbre del jardí o el pati i veuràs com llueixen.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, pintura, retoladors, tisores, cola, cordill i papers de colors.

PREPARACIÓ: Agafa el rotllo de paper i pinta’l del color que vulguis que sigui la teva papallona. Ara xafa’l i retalla el rotllo a tires (com hem fet amb les flors), en necessitaràs 4 per cada papallona. Quan ja les tinguis posa-les en forma d’ales i enganxa-les entre elles. Ara agafa un tros de paper per fer el cos i les antenes de la papallona. A continuació, enganxa-les a les ales que ja has muntat. I ja tens la teva papallona! Si la vols penjar, lliga un cordill de tal manera que sembli que voli. Queden precioses!

Papallona rotllo paper Fundesplai

6. ARBRE

Amb el rotllo de paper de vàter també es poden fer arbre de tota mena! Aquests arbres són molt senzills, la dinàmica és similar a la de l’esquirol. Pots crear un petit bosc d’arbres, només caldrà que els combinis amb els colors que vulguis, que sembli tardor, o inclús arbres de Nadal. Imaginació al poder!

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, pintura, retoladors, tisores i llapis.

PREPARACIÓ: Per fer els arbres, en primer lloc, agafa el rotllo de paper i xafa’l per la meitat. Amb un llapis dibuixa la silueta de l’arbre que vulguis fer, pensa a fer-li una base perquè així es pugui aguantar dret. Ara pinta amb retoladors o pintura el que serien les fulles de l’arbre i les branques (aquí és on has de fer volar la imaginació i fer servir els colors que més t’agradin, dibuixar-ne les branques, les fulles…). Un cop ho tinguis, retalla aquesta silueta i ja tindràs el teu arbre preparat per decorar! Oi que queda bonic?

Arbres rotllo paper Fundesplai

7. POP

Aquest animal marí és molt fàcil de fer i per tant ideal per fer amb els més menuts/des. És una bona manualitat per fer si estàs treballant els pops a classe, o has d’explicar algun conte o simplement vols que els infants els descobreixin. Som-hi!

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, pintura, retoladors i tisores.

PREPARACIÓ: El que caldrà fer primer serà pintar el rotllo del color que volem que sigui el nostre pop, ho pots fer amb retoladors o bé amb pintura. Quan ja estigui sec, li podrem fer els ulls, que els podem dibuixar directament o enganxant alguns gomets en forma d’ulls. Per acabar, amb les tisores li farem les potes, recorda que els pops tenen 8 potes! I ja tens el teu pop!

Pop rotllo paper Fundesplai

8. FULLES

Tal com hem vist amb les flors i les papallones, aquestes fulles que et proposem de fer, també segueixen la mateixa dinàmica de construcció i que la mar de bé! Aquesta manualitat és ideal per fer per treballar la tardor i el canvi de colors de les fulles del bosc.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, pintura, retoladors, tisores i cola.

PREPARACIÓ: En primer lloc, pensa de quin color voldràs que siguin les teves fulles, i pinta cada rotllo del color que vulguis. Un cop pintat i sec, xafa’l i retalla les tires, en necessites 5 per cada fulla. Quan ja les tinguis retallades, disposa-les de tal manera que creïn la fulla, pots veure l’exemple de la foto, i enganxar-les entre elles. Ara per fer la tija pots fer-ho de diferents maneres: amb un tronc, amb un tros de cordill, amb un paper de color… el que més t’agradi! I ja tens les teves fulles ideals de tardor. Ah! I si les vols fer una mica més divertides, dibuixa uns ulls i enganxa’ls.

Fulla rotllo paper Fundesplai

9. POSA LLAPIS

Ara et presentem una manualitat que no és pas nova, però que sempre és útil i va bé fer-la amb els infants. Es tracta de fer uns posa llapis amb els rotllos de paper. Aquesta és potser la més senzilla que et proposem perquè no necessitaràs ni les tisores.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, pintura, retoladors, gomets i cola.

PREPARACIÓ: Decideix quants rotllos de paper necessites per fer els teus porta llapis. Tant pots fer-ne un de sol, com ajuntar-ne diversos i crear un conjunt. Agafa cada un dels rotllos i decora’l com més t’agradi, aquí sí que has de deixar volar la imaginació. Pots pintar-los, dibuixar sanefes, enganxar gomets, folrar-los amb algun tros de tela, afegir cordill, purpurina… Tot és vàlid! Un cop ho tinguis tot decorat, si has decidit fer un conjunt de rotllos, et recomanem que els enganxis sobre d’una base de cartó, de tal manera que no se’t desmuntin cada vegada que posis els llapis o els retoladors.

Portallapis rotllo paper Fundesplai

10. MARAQUES

Un altre clàssic de les manualitats amb rotllo de paper de vàter és la creació d’instruments, i aquests instruments són les maraques! Fes que cada infant creï 1 o 2 maraques i veuràs que, a part de treballar la psicomotricitat, també serà un moment molt divertit i sorollós per compartir.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, pintura, retoladors, gomets, cola i sorra/arròs/llenties.

PREPARACIÓ: Per fer les maraques, com hem fet amb altres manualitats, escull com vols decorar el cos de la maraca. Pots pintar-la, enganxar-hi gomets, dibuixar-hi el que vulguis… al gust de cadascú! Una vegada la tinguis decorada, és el moment de tancar una de les obertures, això ho podem fer tot enganxant un tros de paper o de cartó a una de les parts, o bé pots “aixafar” una de les puntes i tancar-la amb cel·lo  o cinta de colors. Una vegada hagis fet el tancament d’un dels extrems, omple la maraca amb l’element que farà el so, poden ser pedretes petites o sorra, o bé alguns grans d’arròs o llenties. Quan tinguis la maraca plena tocarà tancar l’altre extrem, de la mateixa manera que has fet amb el primer. I si ja ho tens tot ben tancat, ja pots fer sonar la teva maraca!

Maraca rotllo paper Fundesplai

11. CALENDARI D’ADVENT

Si ets previsor/a, amb els rotllos de paper de vàter es pot crear un calendari d’advent molt xulo. Tingues un rotllo per cada casella del calendari, d’aquesta manera cada un d’ells servirà per guardar-hi una sorpresa.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, pintura, retoladors, gomets, cola i fulls de colors.

PREPARACIÓ: En primer lloc, tingues clar que necessitaràs 24 rotllos de paper, i què hi posaràs dins de cada un d’ells. Pensa que no només cal que siguin coses materials com xocolatines, caramels o alguna joguina, sinó que també poden ser missatges d’agraïment, experiències per fer en família… Per tal de fer aquest calendari pots decorar els rotllos com vulguis: pinta’ls, folra’ls o enganxa-hi gomets. Un cop els tinguis organitzats i amb els detalls a l’interior necessitaràs fer la tapa, t’aconsellem que sigui un paper de colors (ja que així serà més fàcil d’obrir), Ah! I recorda de posar el número a la tapa per saber el dia que l’hauràs d’obrir.

Calendari advent rotllo paper Fundesplai

12. TAMPONS

Si t’agrada fer formes amb pintura, et proposem aquesta activitat fàcil de fer i molt divertida. Amb  els rotllos de paper fes tampons de diferents formes i pinta-les al paper. En aquest cas et proposem un tampó amb forma de cor.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, pintura i fulls en blanc.

PREPARACIÓ: Per fer aquest tampó, el primer pas és doblegar el rotllo de paper per la meitat. A continuació, escull un dels dos doblegs i torna’l a doblegar cap a dins per aconseguir la forma de cor. Un cop tinguis la forma, prepara un pot amb la pintura del color que més t’agradi i cobreix una de les obertures del rotllo. Per acabar, agafa un full en blanc i comença a crear les teves formes!

Tampó cartró manualitat Fundesplai

13.SEPS

Els rèptils són un altre grup de vertebrats que també podem fer amb rotllos de paper. Si t’agraden els animals com la serp, et proposem que facis la teva personalitzada. Aquesta manualitat és ràpida de fer, entretinguda i molt divertida.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, cola, retoladors i pintura.

PREPARACIÓ: Per fer aquesta serp, el primer pas és pintar tot el rotllo de paper de vàter del color que més t’agradi. Una vegada la pintura està seca, retalla el paper de vàter en forma d’espiral, creant una forma de serpentina. A continuació, escull un dels dos extrems de la serp i retalla’l en forma de triangle per fer la forma de boca. Per acabar, decora-la com més t’agradi!

Manualitat serps cartró Fundesplai

14. MUSSOLS

Una altra opció és fer un animal nocturn, com el mussol. A diferència de la serp, el mussol és més elaborat i entretingut. Una manualitat on els infants aprenen com són aquests animals que també conviuen al bosc.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, gomets, cola,  paper de colors i pintura.

PREPARACIÓ: Primer agafa el paper de vàter i pinta’l tot del color que més t’agradi. A continuació, doblega una de les dues obertures del rotllo cap a dins. Un cop tinguis la forma, fes els ulls, el nas i la cua i pinta’ls del color que més t’agradi. Per acabar, comença a decorar el cos del mussol com vulguis, amb gomets, amb paper de colors…

 

Mussol cartró manualitat  Fundesplai

15. RUSC D’ABELLES

Els ruscos són molt importants per crear la mel de les abelles. La funció que fan aquests insectes és molt important per la natura. És per això, que et proposem fer-ne un perquè els infants aprenguin com són i quina forma tenen.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, pintura groga, paper de colors, i cola.

PREPARACIÓ: Per fer aquesta manualitat, tingues en compte que necessites mínim cinc rotllos de paper de vàter. Per començar, agafa el paper de rotllo i talla’l en tres trossos. Una vegada retallats, dona’ls-hi forma hexagonal.  A continuació, pinta de color groc cadascun dels trossos i uneix-los amb cola en forma de rusc. Si vols també pots fer una abella agafant un rotllo de paper i pintant el cos. Per acabar, amb un paper en blanc o de colors, retalla les ales i enganxa-les al cos de l’abella.

Abella cartró manualitat Fundesplai

16. ROBOT

Si t’agrada la tecnologia, aquesta manualitat és per tu. Et proposem fer un robot amb paper de vàter. Aquesta manualitat potencia la creativitat de l’infant i el seu  imaginari.

MATERIAL: Rotllos de paper de vàter, cinta adhesiva i retoladors de colors.

PREPARACIÓ: Per fer aquesta manualitat necessitarem dos rotllos de paper. Per començar agafem un rotllo de paper i el tallem per la meitat en direcció vertical. A continuació, amb aquest mateix rotllo li enganxem cinta adhesiva als dos extrems. Després, agafem l’altre rotllo i el tallem en tres trossos horitzontals. Col·loquem els tres trossos dins del primer rotllo. Per acabar, a cadascun dels trossos dibuixem les diferents parts del robot.

 

17. DRAC O DRAGONA

La llegenda de Sant Jordi ens explica que de la sang del drac en va sortir una rosa. El drac o la dragona són animals mitològics que estan presents en molts contes i imaginaris dels infants. És per això, que et presentem aquesta manualitat fàcil de realitzar i que potenciar la creativitat i diversió.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, pintura verda, retoladors, fulls de colors de celofan i cola.

PREPARACIÓ: En primer lloc, pinta tot el tub de paper de vàter de color verd. Una vegada està sec, dibuixa les escames del drac amb retolador. A continuació, dibuixa, retalla i enganxa els ulls del drac al rotllo de paper. Per acabar, retalla el paper de celfoan en tires i enganxa-les a un extrem del rotllo per simular el foc del drac o dragona.

Drac cartró manualitat Fundesplai

18. REGAL DE NADAL

Una altra idea original per fer amb el paper de vàter  és un regal de Nadal. Una activitat molt divertida de fer en família i superfàcil de fer. Un rotllo de paper el podem transformar en un petit regal  amb la decoració que més ens agradi!.

MATERIAL:  Rotllo de paper de vàter, cordill, fils, paper de colors, retoladors…

PREPARACIÓ: Per poder fer aquest regal amb el rotllo, primer hem de doblegar les dues obertures del rotllo cap a dins. Una vegada fet, només ens queda decorar el nostre regal. Podem posar-hi un llaç, embolicar-lo amb paper de colors, fer un dibuix, escriure un missatge… El que més ens agradi!

Regal de Nadal cartró manualitats Fundesplai

19.TEST PER LES PLANTES

Si t’agraden les plantes et proposem fer aquest test. Aquesta manualitat és molt divertida i ideal per fer tant en petits com grans, ja aprenen a com cuidar les plantes.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, terra d’abod i l’arrel d’una planta.

PREPARACIÓ: En primer lloc, agafa el rotllo de paper de vàter i en una de les obertures fes quatre talls. Un cop fets, doblega’ls cap a dins fins que quedi tancat. En segon lloc, afegeix l’adob al test i posa-hi l’arrel de la planta. Per acabar, rega el teu test i deix que la planta creixi!

Test de cartró manualitat Fundesplai

20. MONSTRES DE HALLOWEN

Saps com fer una mòmia de hallowen amb rotllo de paper de vàter? I un ratpenat? I un monstre? I un vampir?. Si ets un valent/a et proposem fer aquests monstres de hallowen. Una manualitat entretinguda, divertida i fàcil de fer amb nens i nenes. Crea els teus propis monstres i deix anar la imaginació.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, pintura, cola, pintura, paper de colors…

PREPARACIÓ: En primer lloc, agafa el rotllo de paper i dibuixa els ulls i la boca al teu monstre. Recorda que ha de fer por!. Una vegada ho tinguis fet, decora el cos del monstre com més t’agradi: amb paper de vàter per sembli una mòmia, pintant les dents de color vermell, fent unes ales de ratpenat…

Monstres cartró manualitats Fundesplai

21. CONILL SALTADOR

T’agraden els conills i vols tenir-ne un a casa?. Et proposem que ho facis amb paper de vàter. Un conill saltador amb el qual podràs fer curses amb els teus companys/es. Una activitat molt fàcil de fer i divertida de compartir en família, a l’escola o l’esplai.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, retolador negre, cola i colors.

PREPARACIÓ: En primer lloc, agafa el rotllo de paper i doblega els dos extrems per la meitat en forma de W. Una vegada doblegats,  dibuixa la cara del conill en una de les parts del rotllo. A l’altra part dibuixa la cua. A continuació, amb un altre paper de rotllo, dibuixa les orelles i les potes del conill i retalla-les. Una vegada ho tinguis fet, pinta-les com més t’agradi. Per acabar, enganxa cadascuna de les parts al cos i ja tens el conill saltador!

22. FIGURES DE NADAL

Una altra manualitat que es pot fer amb paper de vàter són les figures de Nadal. Et proposem que en facis diferents com per exemple un ren, els reis mags, ninots de neu o follets del bosc.  Una manualitat molt fàcil de fer i apta per tota la família.

MATERIAL: Rotllo de paper de vàter, pintura, cola, pintura, carolina, paper de colors, retoladors…

PREPARACIÓ: Per fer aquest ren primer dibuixarem els ulls i la boca al rotllo de paper. Un cop dibuixats, agafarem el paper de color vermell i el retallarem en forma de rodona per crear el nas. Una vegada fet, enganxarem el nas la cara del ren. Per acabar, li farem les banyes amb cartolina. Si t’ha agradat pots continuar fent més figures com ninots de neu, follets, els reis mags i molts més!

Calendari advent rotllo paper Fundesplai
personatges Nadal paper Fundesplai

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai