Jocs d’ordinador i Apps per educar per la sostenibilitat i sensibilitzar sobre les causes, efecte si possibles solucions del canvi climàtic. Creieu que existeixen? Doncs sí!

Avui és Divendres pel Clima i us hem seleccionat 13 apps i videojocs sobre canvi climàtic per seguir acompanyant el moviment de #FridaysForFuture.

Perquè els videojocs poden ser una eina educativa amb la què els infants i joves aprenen tot divertint-se. A més, ofereixen una bona plataforma d’assaig i error per aprendre conceptes i estratègies per aconseguir un món més sostenible.

Juguem, divertim-nos, aprenem i canviem el món!

1. World Rescue

World Rescue és un joc-app per mòbils o tauletes inspirat en els ODS (Objectius pel Desenvolupament Sostenible impulsats per les Nacions Unides). És un joc narratiu basat en la recerca científica adreçat a infants i adolescents.

A World Rescue els jugadors o jugadores s’han d’identificar amb un dels joves herois i heroïnes que viatgen per tot el món ajudant a resoldre problemes a nivell comunitari com les malalties, la desforestació, la sequera, la contaminació, els desplaçaments, la pobresa….per aconseguir un món més sostenible.

Aquest és el joc guanyador del concurs (International Gaming Challenge 2015) de la UNESCO MGIEP, en el que es van presentar 104 projectes de 36 països diferents. Aquí teniu el trailer oficial que segur que us impressionarà. És un joc gratuït que es pot descarregar a qualsevol proveïdor d’aplicacions però només s’hi pot jugar en anglès.

2. Eco

ECO és una aventura gràfica impressionant on els personatges es troben en un planeta imaginari que està a punt de xocar amb un meteorit. És un joc de supervivència i simulació en el què els jugadors/es es nodreixen del medi ambient per fabricar les seves pròpies creacions. Però atenció! Cada acció que fan afecta directament al ric i divers ecosistema que els envolta.

Els jugadors i jugadores hauran de coordinar-se i treballar en equip per aconseguir tenir un govern i una economia que permeti desenvolupar la tecnologia no contaminant ni perjudicial pel medi ambient que els ajudi a aturar el meteorit que està a punt de xocar amb el planeta.

És un joc fonamentat en l’evidència científica i que afavoreix l’esperit crític i l’habilitat per debatre a partir d’aquesta evidència com a eina essencial per evitar la destrucció del planeta. Aquí teniu el trailer oficial que no us deixarà indiferents. És un videojoc creat per instal·lar en un PC (la versió bàsica val uns 30$) i tots els textos són en anglès. És un joc promogut pel Departament d’Educació dels Estats Units d’Amèrica i avalat per Games for Change.

3. Misión Posible – Salvar el Planeta

Misión Posible és un joc online en el que et converteixes en un super heroi o super heroïna per  el corregir els efectes negatius dels gasos d’efecte hivernacle derivats de l’activitat humana. Tindràs super poders i hauràs de resoldre diverses proves i mini jocs per anar ensenyant als habitants del planeta Terra a revertir la situació. Hi ha la possibilitat de jugar en solitari on en parella.

És un joc impulsat pel Ministeri Espanyol de Medi Ambient i la Creu Roja, creat el 2008 després de la signatura del Protocol de Kioto, i per tant, s’hi pot jugar en castellà. Per jugar-hi, només cal anar al web del joc i començar!

4. Urban Climate Architect

Urban Climate Architect és un joc online que et permet crear la teva pròpia ciutat respectuosa amb el medi ambient i no contaminant. Pots dissenyar-la construint cases, cotxes, parcs, estanys, oficines, indústries, etc… i descobrir com afecten les teves accions a la contaminació de la ciutat.
 
Per començar a jugar, només has d’entrar al web del joc i triar un dels tres escenaris proposats. Aleshores has d’anar construint a les àrees buides. a l’acabar pots anar a l’avaluació per veure com ho has fet. És un joc íntegrament en anglès o alemany. Aquest jocs ha estat promogut i creat per la Universitat de Hamburg.

5. Climántica

Climántica és un joc online de simulació promogut per la Xunta de Galicia que es pot jugar de manera gratuïta en castellà, anglès o gallec. El seu objectiu principal és crear consciència entre els joves sobre el canvi climàtic i les seves conseqüències.

Els jugadors i jugadores seran els gestors de pobles situats en diferents territoris gallecs. Hauran de gestionar de manera sostenible, no contaminant i eficaç els poble si ciutats que vagin desenvolupant perquè la gent hi pugui viure bé i en harmonia amb el medi ambient. Per començar a jugar, només cal anar al web del joc i registrar-se de manera molt senzilla.

6. Joc d’en Doll

Jocs d’en Doll és un joc online promogut pel Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya per tal de sensibilitzar els infants sobre el consum responsable, el reciclatge i l’estalvi energètic.

Hem d’acompanyar en Doll, la mascota del joc, en el seu descobriment d’una casa on hi ha diversos aspectes que no acaben de funcionar. L’haurem d’ajudar a buscar les eines que necessita i a resoldre enigmes i proves per ajudar a que el funcionament de la casa sigui més sostenible. Per jugar-hi només cal que entrem al web del joc i podem jugar-hi en català.

7. Visions 2050

Visions 2050 és un joc online on podrem explorar el funcionament de pobles i ciutats del futur. Explorant, experimentant i simulant el futur podrem anar desenvolupant l’esperit crític. Cada jugador pot experimentar què passaria en funció de les seves expectatives de l’evolució de la població, l’economia i la tecnologia.

Tot experimentant podem arribar a crear 3.814.697.265.625 escenaris alternatius! Però haurem de tenir present que l’objectiu principal és disminuir en un 50% les emissions de diòxid de carboni abans del 2050.

És un joc elaborat per la Fundació Ersília amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Els escenaris de futur es basen en els models de previsió elaborats per la Comissió Europea i hi podem jugar en català.

8. Arctic Melting Down

Arctic Melting Down és un joc-app per mòbils o tauletes gratuït i descarregable des de qualsevol proveïdor d’aplicacions. És una aventura gràfica clàssica amb el surfista Kepa Acero com a protagonista i aventurer. Viatja per les regions de l’Àrtic i naufraga. En Kepa aconsegueix arribar a la costa però allà haurà d’investigar per tot el poble per aconseguir que algú l’ajudi.

A partir de la seva investigació anirà descobrint els terribles efectes del canvi climàtic sobre l’Àrtic i la dura vida dels seus habitants. Aquí podeu veure el trailer oficial del joc. Es pot jugar en castellà o en anglès.

9. Plant it Green

Plan It Green: The Big Switch és un videojoc per a PC de simulació en el que els jugadors i jugadores aprendran a desenvolupar i gestionar una ciutat ecològica i sostenible. Hauran de documentar-se per poder entendre les conseqüències de totes les seves decisions. Però atenció! Només es pot jugar en anglès i es pot descarregar a través del Facebook. Aquí podeu llegir un anàlisi del joc.

És un joc creat per National Geographic, de la que també existeix una versió reduïda online: Plant it Green: Generation Station. Proveu la versió online per descobrir com funciona. També podeu veure el trailer oficial.

10. Consumópolis

Consumópolis és un portal amb informació i activitats sobre el consum responsable promogut per la Dirección General de Consumo del Ministerio de Sanidad que té per objectiu oferir a la comunitat escolar una eina pràctica i dinàmica que contribueixi al desenvolupament integral dels actuals i futurs consumidors per una societat més justa, sostenible, solidària i responsable.

En aquest portal hi trobarem un concurs escolar, fitxes pedagògiques i una zona de jocs. A la zona de jocs de Consumópolis podem trobar mini-jocs online que poden ser d’utilitat per acabar d’entendre alguns conceptes relacionats amb el consum i els residus. Aquest lloc web està en castellà, català, euskera, gallec i valencià.

11. WWF Free Rivers

WWF Free Rivers és un joc-app per mòbils i tauletes descarregable des de qualsevol proveïdor d’aplicacions i creat per la World Wildlife Fundation.

En aquest joc podrem explorar el rius del món a través de la realitat augmentada, i descobrirem per què els rius són importants pels humans, els animals que hi viuen i l’equilibri ecològic.

A partir del punt de vista d’ocell els infants o joves poden descobrir diversos hàbitats i veure els efectes negatius de la contaminació i la mala gestió ambiental en els animals, les plantes i els humans que hi viuen. El narrador proposa solucions i reptes que s’han de resoldre de manera global. Només s’hi pot jugar en anglès.

12. Grow Garden

Grow Garden és un joc-app per mòbils i tauletes gratuït i descarregable des de qualsevol proveïdor d’aplicacions en el què ens convertirem en grans jardiners i haurem de gestionar el nostre hort de manera sostenible i ecològica.

Fabricarem compost, plantarem a l’hort i veurem com les llavors germinen, les plantes creixen i de què s’alimenten tots els animals i microorganismes. Si aconseguim fer un bon compost les nostres hortalisses tindran més bon gust i seran més nutritives. Es pot jugar a partir de 5 anys.

13. Climate Kids

Climate Kids és una plataforma de mini-jocs online creada per la NASA especialment pensada per a infants i adolescents.

Són jocs sobre canvi climàtic, fenòmens meteorològics, contaminació, ecosistemes aquàtics, reciclatge, energia, vida sostenible i molt més. Només es pot jugar en anglès.

 

 

Si us ha agradat l’entrada, compartiu-la a les xarxes! A jugar!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai