Aprendre a identificar i a gestionar les emocions pròpies és complicat, és quelcom que cal entrenar i que ens permetrà aconseguir una millora amb nosaltres mateixos i mateixes i amb el nostre entorn. Perquè saber què ens passa és important, però també ho és saber identificar les emocions de les persones que ens envolten i així poder actuar d’una manera adequada.
És important doncs que aconseguim tenir una bona regulació emocional. Als anys 70 el psicòleg Paul Ekman va identificar 6 emocions bàsiques i que són considerades universals, i és que fàcilment s’identifiquen gràcies a l’expressió facial que ens provoquen. Aquestes emocions són: alegria, tristesa, por, ràbia, fàstic i sorpresa. I com que les nostres relacions socials són complexes, les emocions van més enllà, i quan es combinen entre elles ens creen un conjunt d’emocions secundàries com la vergonya, l’orgull o la venjança entre d’altres.
Les escoles i els esplais són espais educatius ideals per tal de poder treballar les emocions i la seva gestió. Les estones de lleure i d’activitats lúdiques ens permeten crear un ambient de confiança ideal perquè els infants puguin expressar-se lliurement. És per aquest motiu que et volem presentar aquest recull de 14 curtmetratges t’ajudaran a plantejar situacions en referència a diferents aspectes emocionals, visualitzar-les i crear un debat amb els i les participants.
Potser també t’interessaran aquests altres recursos per a l’educació emocional:
Guia amb 40 activitats d’educació emocional per a infants i joves
Descobreix els 14 curtmetratges
1. EL REGAL
Durada: 4.18 minuts
Any: 2014
Autoria: Jacob Fray
Es treballa: la resiliència, la confiança
Aquest curt mostra la història d’un nen que rep un regal de la seva mare, un gos al qual li falta una pota. Quan el veu, el nen no l’accepta, i prefereix seguir jugant amb la consola, però mentre va veient com el gos s’espavila, i tot i caure es torna a aixecar per jugar, la seva visió va canviant. Què farà especial aquesta relació? Que al nen també li falta una cama. Una història per parlar de la resiliència i la confiança en un o una mateixa per aconseguir allò que es vol.
2. OKTAPODI
Durada: 2.25 minuts
Any: 2007
Autoria: Escola d’imatge de França
Es treballa: Amor
Un curtmetratge molt tendre i amb un to humorístic en el qual es mostra el que és capaç de fer un pop per salvar la seva parella de ser menjada en un restaurant. Una aventura situada a Grècia i acompanyada de bona música que permet veure i reflexionar sobre “què podem ser capaços de fer per amor”.
3. L’OVELLA PELADA
Durada: 4. 42 minuts
Any: 2010
Autoria: Pixar
Es treballa: Motivació, confiança
Una bonica ovelleta que li encanta ballar, un bon dia perd tota la confiança quan l’esquilen. En aquell moment tothom la mira diferent i ella perd aquella màgia i brillantor que la caracteritzava, però gràcies a un altre animaló que li farà veure les bones qualitats que té encara que hagi canviat el seu aspecte, podrà recuperar aquesta confiança i motivació per tornar a moure l’esquelet!
4. CORDES
Durada: 10.52 minuts
Any: 2010
Autoria: Pedro Solís García
Es treballa: Inclusió, amistat, amor, tristesa
Aquest curtmetratge guanyador d’un Goya, no deixa indiferent a ningú. La bonica relació que es crea entre la Maria i un nen que va en cadira de rodes degut a la seva diversitat funcional, que no li permet valer-se per ell mateix, és un exemple de l’amistat entre aquests infants. Una relació inclusiva que passa per totes les facetes, inclosa la tristesa.
5. EL SENYOR INDIFERENT
Durada: 2.45 minuts
Any: 2018
Autoria: Aryasb Feiz
Es treballa: Empatia
La història d’aquest curtmetratge permet parlar de l’empatia i de com ens sentim quan som persones empàtiques i ajudem als altres. Un senyor al qui li és tot completament indiferent, acaba convertint-se pràcticament en un home nou quan comença a fer ús de l’empatia. Això el porta a tenir una vida més plena i feliç.
6. PIPER
Durada: 4.45 minuts
Any: 2016
Autoria: Pixer
Es treballa: Por
En aquest bonic curtmetratge, es pot observar l’aprenentatge que fa un ocellet en el procés d’adquirir aliment acompanyat de la seva mare. Un procés en el que la por l’envaeix i en el qual caldrà que la superi per poder seguir endavant amb la seva vida. A més a més és un curt que també permet parlar de la vida i la biodiversitat.
7. L’ÚLTIMA FOTO
Durada: 2.36 minuts
Any: 2016
Autoria: Aemilia Widodo
Es treballa: Amistat, tristesa
La protagonista és una nena a qui li encanta fer fotos amb la seva càmera, però un bon dia li cau i aquesta es trenca, de tal manera que ja no és útil i, molt trista, l’ha de llençar. La càmera però, que és la seva gran amiga i aliada, no deixarà que això passi i fa el possible per recuperar la seva amistat i tornar a les mans d’aquesta nena.
8. PETIT ÍCAR
Durada: 1.49 minuts
Any: 2011
Autoria: Dylan Kurp
Es treballa: Frustració, ràbia, perseverança, autocontrol
Un nen que té un gran interès pels avions desitja amb totes les seves forces fer volar un prototip que té. Però, tot i que ho intenta i ho intenta no aconsegueix. Se’l veu perdre els nervis, frustrar-se i no tenir gaire paciència. Aquest pot ser un bon curt per parlar de l’autocontrol i de la paciència quan no ens surt alguna cosa que desitgem.
9. LA VENCEDORA
Durada: 5.56 minuts
Any: 2016
Autoria: Hannah Grace
Es treballa: Tristesa, depressió, superació, motivació, confiança
Un curt dur i colpidor, especialment indicat per a adolescents, en el qual la protagonista està sotmesa sota una aura de tristesa degut a la quantitat de missatges negatius que se li han anat inculcant al llarg de la seva vida. Serà ella mateixa i les seves reflexions les que li permetran sortir d’aquest forat negre de depressió i valorar-se tal com és.
10. EN UN INSTANT
Durada: 4.06 minuts
Any: 2017
Autoria: Beth David, Esteban Bravo
Es treballa: Amor, vergonya, tristesa
Una història molt bonica i tendre d’amor d’un noi que s’enamora d’un company de classe i tot el que això comporta. Es podran veure moments d’amor, de vergonya i de tristesa per tal d’afrontar aquesta situació i veure com ho accepta el propi protagonista i el seu entorn. Un bon curt per parlar també de l’amor LGTBI+ amb els infants i adolescents.
11. NOMÉS RESPIRA
Durada: 3.41 minuts
Any: 2015
Autoria: Wavecrest Films
Es treballa: Ràbia, tranquil·litat
En aquest vídeo es poden veure les reaccions que tenen alguns infants quan expliquen què els passa quan s’enfaden amb algú o amb alguna cosa que els hagi passat. De la mateixa manera també plantegen solucions per tal d’afrontar aquests moments de ràbia i no actuar d’una manera poc adequada. Un bon curt per parlar sobre què fer quan estem enfadats.
12. AMOR AL BALCÓ
Durada: 3.52 minuts
Any: 2017
Autoria: Kun Yu Nug, Joshua Hyunwoo
Es treballa: Amor, penediment, ràbia, vergonya
Un senyor que viu tranquil·lament a casa seva, un dia veu pertorbada la seva pau perquè els seus veïns comencen a expressar mostres d’efecte. A ell això el molesta i farà tot el possible perquè aquesta relació no es pugui tirar endavant, però finalment reflexionarà i amb vergonya i penediment farà el possible per arreglar la situació que ha creat.
13. PERDUT I TROBAT
Durada: 7.38 minuts
Any: 2018
Autoria: Andrew Goldsmith, Bradley Slabe
Es treballa: Tristesa, perseverança, amistat
Una bonica història entre un dinosaure de ganxet que se sacrifica i acaba totalment desfet per tal de salvar la vida de la seva amiga guineu que està a punt de morir ofegada en un pou. Un curt que mostrarà la tristesa de perdre una amistat i la perseverança i valentia de voler conservar-la.
14. ALÇAT
Durada: 5.05 minuts
Any: 2009
Autoria: Pixar
Es treballa: Ràbia, frustració, perseverança
En aquest curt veiem un petit extraterrestre que ha de passar un examen sota la supervisió del seu cap, qui no li deixa passar cap error. Els nervis i la falta de pràctica faran que no se’n surti i la frustració i la ràbia el comenci a envair, i és que a vegades hi ha situacions que ens fan posar els nervis de punta. Un bon exemple per parlar d’aquestes situacions.
Bé, ja veus que t’hem deixat un bon recull per poder parlar de diverses situacions que es presentin a l’escola o a l’esplai, i que poden permetre reflexionar sobre com ens sentim i com hem d’actuar. Esperem que aquest recurs et sigui útil i puguis treballar acostar més el món de les emocions als infants i joves.
Altres articles relacionats amb l’educació emocional
- 40 activitats d’educació emocional per a infants i joves
- 10 dinàmiques d’educació emocional
- Detectiu de les emocions – recull d’activitats educatives
- 11 curtmetratges pel Dia Mundial del Medi Ambient
- Curtmetratges Encoratja’t per a la igualtat de gènere i contra el sexisme i la violència
- 10 curtmetratges sobre migracions i refugi
- 13 curtmetratges contra el bullying
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!