El dia 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient. El lema d’enguany és “Una sola Terra”, el mateix lema que va tenir la primera Conferència d’Estocolm l’any 1972, i és que fa 50 anys que l’ONU va establir el Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA).

L’objectiu d’aquest dia és el de promoure la consciència i l’acció mundial pel medi ambient. S’ha convertit en una plataforma per tal de fer divulgació pública mediambiental i per promoure el progrés cap als Objectius del Desenvolupament Sostenible.

La consigna d’aquest any “Una sola Terra” destaca la necessitat de viure de forma sostenible, en harmonia amb la naturalesa, a través de canvis substancials impulsats per polítiques i eleccions quotidianes que ens guien cap a un estil de vida més net i ecològic.

El contacte amb la natura, la cura dels ecosistemes, el respecte pels éssers vius i la presa de consciència de la importància del medi ambient, són elements clau en tots els nostres projectes educatius des de fa més de 40 anys. Des del nostre equip d’educació ambiental vetllen per fer activitats que estimulen el pensament crític, els aprenentatges significatius i acompanyem als infants i joves en el coneixement i la comprensió de l’entorn. Pots descobrir totes aquestes activitats per totes les edats en sortides d’un dia, en colònies, treballs de síntesis o tallers a l’escola, fes-hi un cop d’ull perquè pots trobar la teva activitat ideal.

Medi ambient Fundesplai

CURTMETRATGES SOBRE EL MEDI AMBIENT

Per tal de celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient, et volem proposar el visionat de 11 curtmetratges sobre el medi ambient que permetran que les teves explicacions sobre la problemàtica mediambiental sigui més entenedora, i es pugui crear un debat posterior per tal d’ampliar els coneixements i opinions. Realitzar activitats en les quals es pugui potenciar l’esperit crític dels infants i joves és crucial per formar part d’una societat més justa.

1. BASURIA

Durada: 2.39 minuts
Any: 2013
Autoria: Colegio Balmes i Ecoembes

Aquest curt mostra la història d’una ciutat anomenada “Basuria” i que està creada sobre grans muntanyes de brossa que donen un color gris a la ciutat. La història canvia quan un dels nens descobreix que amb algunes de les deixalles pot fer música, quelcom que li agrada molt, i anima a tots els seus companys i companyes a organitzar la brossa segons el tipus per tal de poder extreure’n la millor per fer instruments. És aquest acte el que fa que la ciutat comenci a adquirir el seu color natural i un aire molt més agradable.

2. CHOIBA

Durada: 5.22 minuts
Any: 2011
Autoria: Wilsin Cáceres y Manuel García

Aquest curt d’animació reflecteix la problemàtica que hi ha en moltes zones forestals a causa de la desforestació. En aquest cas, es mostra com el mico “Choiba” està en perill d’extinció a causa de la tala d’arbres en les zones on viu de Colòmbia. Un curt colpidor i que mostra la duresa amb la que viuen alguns animals en el seu ecosistema.

3. CUIDA L’AIGUA

Durada: 2.11 minuts
Any: 2015
Autoria: Algarabía Animación

Sovint no som conscients que algunes de les nostres accions diàries condicionen la vida del planeta, i això és el que vol plasmar aquest curt d’animació. La història mostra com tots els petits gestos que fa un humà a casa, com tenir la calefacció molt alta, no reciclar o gastar molta aigua en una banyera, condicionen la vida en una illa d’un gat, que es troba amb canvis de temps bruscs, sequera, fortes ventades… El crit d’ajuda d’aquest gat és el que ens mostra el planeta cada dia.

4. EQUILIBRIUM

Durada: 2.37 minuts
Any: 2016
Autoria: Algarabía Animación

Aquest curt d’animació mostra la història d’un senyor que es troba en una plataforma flotant sobre el mar, una plataforma que va omplint amb elements que ell creu necessaris. Aquests elements fan que la plataforma vagi baixant el seu nivell segons com de contaminant és allò que fa. Arriba un moment que la plataforma es troba tan plena que la seva vida comença a córrer perill, i és que unes piranyes l’estan a punt de menjar, és en aquest moment quan decideix que ha de desfer-se dels mals hàbits i començar a pensar en les seves accions. Un curtmetratge per prendre consciència del que fem en el nostre dia a dia.

5. HAY UN MONSTRUO EN MI COCINA

Durada: 2.12 minuts
Any: 2020
Autoria: Greenpeace

Aquest curtmetratge impulsat per Greenpeace, vol conscienciar sobre les conseqüències del sistema agroalimentari actual, en el qual hi ha un consum desmesurat de carn i de productes làctics. La història mostra com un infant es troba un monstre a la cuina i aquest li explica quins monstres veu ell a casa seva, al seu hàbitat natural.

6. L’ESPANTAOCELLS – SCARECROW

Durada: 3.23 minuts
Any: 2013
Autoria: Brandon Oldenburg, Limbert Fabian

La història d’un espantaocells que viu en una ciutat on tot està mecanitzat i sobreexplotat és el que ens mostra aquest curt. Posa el focus d’atenció en criticar el sistema agroalimentari actual, mostrant la sobreexplotació dels animals per tal de produir aliments pels humans, en aquest cas menjar brossa. El fet que el sistema alimentari no segueixi el seu propi curs, també afecta el medi ambient, ja que tot el procés des de l’inici fins al final, es veu condicionat. Serà l’espantaocells qui comença a fer un pas per canviar aquesta situació tot cultivant productes de proximitat i de qualitat.

7. LA NEVERA – RUNAWAY

Durada: 3.38 minuts
Any: 2013
Autoria: Escola d’Animació Ringling College of Art

Aquest curt mostra la història d’un noi i la seva nevera. Un bon dia la maneta de la nevera es trenca, i això fa pensar que el noi la llançarà i canviarà per una de nova i moderna. La història mostra la tristesa d’aquesta nevera i la recerca del noi per trobar-la, ja que considera que encara segueix funcionant bé i, per tant, no cal canviar-la, només reparar la maneta. Aquest curt ens pot fer reflexionar sobre la importància de la reparació d’alguns dels objectes que tenim a casa, en comptes de substituir-los ràpidament per un de nou. Recordem les 4R: Reduir, Reutilitzar, Reciclar i Repensar!

8. LEMON

Durada: 2.08 minuts
Any: 2019
Autoria: Able & Baker

El següent curt mostra les peripècies d’una petita tortuga que acaba de néixer per arribar al mar. Aquesta tortuga ha d’esquivar l’atac d’una gavina que busca menjar per portar a les seves cries, la sorpresa arriba quan la gavina es pensa que ha agafat la tortuga i dóna a la seva cria un tap de plàstic que ha trobat al mar. La reflexió d’aquest curtmetratge fa referència a la gran quantitat de deixalles que els animals troben al mar, i el que comporta per la seva salut i la salut del planeta.

9. MAN

Durada: 3.37 minuts
Any: 2012
Autoria: Steve Cutts

Aquest és un curt crític i directe sobre l’efecte que tenim els humans en el planeta. A través d’una animació es mostra la història d’un home que quan surt de casa seva destrueix tot ésser viu amb el qual es creua. Des d’unes serps que es converteixen en unes botes de pell, una foca que es transforma en un abric, arbres convertits en fulls de paper o fàbriques de sobre explotació animal. Es tracta d’una crítica molt interessant sobre l’impacte de l’ésser humà al planeta, tot a ritme de música clàssica. Pots veure un nou vídeo que ha creat l’autor seguint el mateix tema.

10. SELFISH

Durada: 2.27 minuts
Any: 2019
Autoria: Chen Po 3D

Aquest curtmetratge centra la seva història en un restaurant japonès, en el que uns clients demanen menjar. La sorpresa arriba quan el menjar que els serveixen està format bàsicament per plàstics. Aquest curt pretén conscienciar i fer veure la quantitat de microplàstics que ingerim en el nostre dia a dia, uns microplàstics que els peixos han ingerit al mar a conseqüència de l’acció dels humans.

En aquesta animació en 3D també es plasmen dades reals sobre la ingesta de plàstics per part dels animals marins, els microplàstics que es troben als peixos que consumim o el major residu que es troba al mar.

11. PIPER

Durada: 4.45 minuts
Any: 2016
Autoria: Pixar

En aquest bonic curtmetratge, es pot observar l’aprenentatge que fa un ocellet en el procés d’adquirir aliment acompanyat de la seva mare. El procés d’aprenentatge de cada individu és diferent, i cal fer un acompanyament personalitzat en aquest camí. Aquesta història també plasma la riquesa de la natura i dels cicles de la vida dels ecosistemes, uns espais que cal cuidar i protegir.

ALTRES RECURSOS PEL DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

El nostre planeta es troba en un moment de crisi que cal combatre. És per això que és important que els infants i joves prenguin consciència de la importància de les conseqüències de les nostres accions.

Et proposem més recursos i activitats perquè puguis completar les teves accions pel Dia Mundial del Medi Ambient!

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!
Cuidem el Medi Ambient!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai