Les gimcanes són una manera genial de fer una activitat en família en aquests dies de confinament, ja que podem combinar diferents tipus de proves i passar-ho molt bé infants i adults unint esforços per resoldre-les.

Però abans d’explicar-te la nostra proposta de 15 proves per fer una gimcana, creiem que és molt important destacar que tenir una bona narrativa (la història que ens inventem per contextualitzar la gimcana) és el que fa la diferència, la farà única.

L’objectiu de la narrativa o història és fer l’experiència realment immersiva, aconseguir que els jugadors i jugadores connectin amb la història i es deixin portar pel repte. Una bona història afavoreix la implicació i la motivació de les jugadores. La història la podem acompanyar d’una bona ambientació de la casa, decorant-la segons el lloc on passi la història, o fins i tot disfressant-nos per entrar en situació (especialment l’adult que fa de “conductor del joc” i va explicant les proves).

Ah! I el més important de tot: que els adults juguem i ens impliquem igual que els nens i nenes. Veuràs que divertit!

Passos a seguir per iniciar la gimcana:

  1. L’adult “conductor del joc” es disfressa de personatge
  2. El personatge explica la història i planteja el problema que entre tots i totes haurem de resoldre
  3. Assegurar-nos que queda clar l’objectiu de la gimcana: aconseguir X peces d’un trencaclosques per resoldre el misteri, o els dígits d’un número de telèfon (d’un familiar) al que haurem de trucar perquè ens doni la pista final,…o les lletres d’una frase que ens donarà la resposta al misteri…
  4. Cada prova ens dóna un dels elements necessaris per aconseguir l’objectiu: una peça del trencaclosques, un dígit del número, una lletra de la frase, etc…
  5. Explicar quantes proves hi ha i explicar que hem de cooperar entre tots i totes per resoldre el misteri, no hi ha competició.

Doncs ara ja podem explicar-te les proves que hem pensat per fer una gimcana a casa!

1. Balla que balla

En aquesta prova podem posar una cançó amb ball al youtube que tots els jugadors i jugadores hagin de seguir fixant-se molt bé en els passos i moviments. Una idea divertida és posar el canal de el Pot Petit per als més petits/es, o vídeos de Just Dance, o algun vídeo de hip hop o zumba per a infants.

2. Travessar el passadís amb obstacles

Amb cinta adhesiva podem fabricar un autèntic circuit d’obstacles tipus “laser” al passadís de casa. Tots els membres de la família hauran d’aconseguir travessar el passadís sense tocar les cintes. Aquesta prova és molt divertida, especialment per als adults, que amb el seu cos més gran, quedaran atrapats fàcilment.

3. Punteria amb anelles reciclades

Podem retallar plats de paper i pintar-los per fabricar un joc de punteria amb anelles casolà. Aleshores la prova consistirà en aconseguir encertar totes les anelles abans d’un minut entre tots els membres de l’equip. Contrarellotge!

4. Treure la pilota del pou

En una garrafa d’aigua buida hi introduïm una pilota de ping pong o similar, que suri. També funciona molt bé una capsa groga d’ou kinder. A dins hi podem posar el missatge o codi com a premi de la prova. Aleshores la prova consistirà en què entre tots i totes hem d’anar fent viatges amb gots plens d’aigua i anar omplint la garrafa. Quan aconseguim que estigui completament plena veurem que la piloteta sortirà ella sola pel forat i haurem superat la prova.

5. Trobar els objectes a les fosques

Amagarem alguns objectes que desentonin a l’habitació dels infants, per exemple, estris de cuina, coberts, o algun objecte que “no toqui” que estigui allà. Sota el matalàs, dins els calaixos, entremig de les joguines, etc.  Aleshores la prova consistirà en entrar un per un a les fosques a l’habitació per trobar cadascú un objecte. Ens il·luminarem només amb una petita lot o amb la llumeta del mòbil per cercar. És una prova molt emocionant i s’ha d’observar molt bé!

6. Menjar la poma (o la pera)

Amb les mans lligades a l’esquena, i fins i tot amb els ulls tapats si ho volem posar més difícil, tots els membres de la família hauran d’intentar menjar la poma o la pera que penja d’un fil. Només es dóna la prova per acabada quan tothom ha aconseguit fer una mossegada.

7. Canviar-se la roba

Tenim un minut de temps per canviar-nos la roba entre tots i totes, es tracta que ningú acabi amb cap peça de roba pròpia. Preparats, llestos ja!

8. Relleus pel passadís

Ens organitzarem per aconseguir fer, en 2 minuts, 10 voltes al passadís entre tots i totes fent relleus, passant-nos un relleu que pot ser un ou, per posar-ho més difícil. Evidentment, l’ou no ens pot caure a terra. Si cau, tornem a començar i no donem per assolida la prova fins que ho haguem aconseguit.

 

9. El caramel al fons de la farina

En un gibrell posem alguns caramels embolicats i els cobrim de farina. La prova consisteix en que tots els jugadors i jugadores aconsegueixin agafar un caramel amb la boca. No s’hi  val fer servir les mans!

10. Quin gust té?

Amb els ulls tapats haurem d’endevinar amb el gust diferents aliments. Podem posar-ho més difícil o més fàcil en  funció de l’edat del participant. La idea és que cadascun dels membres de la família n’endevinin 2 com a mínim.

 

11. Paraules encadenades

Ens asseiem en rotllana i un comença dient una paraula qualsevol. Anem fent la volta i el següent haurà de dir una paraula que comenci amb la última lletra de la paraula anterior. Per exemple: casa-armari-iguana-avió-oreneta,… I el més difícil de tot és que haurem de fer 2 voltes contra rellotge!!

12. Bufar el globus

Amb un minut cada un dels membres de la família ha d’aconseguir portar el seu globus fins a l’altra punta del passadís només bufant-lo sense que caigui a terra. No s’hi val tocar-lo amb les mans. Començarem posant el globus a sobre els llavis, mirant al sostre i a la de tres, el deixarem anar i començarem a bufar. Aconseguirem caminar sense que el globus es quedi enrere?

 

13. Castell de cartes

En un 3 minuts hem d’aconseguir fer un castell de cartes el més alt possible i que aguanti com a mínim 5 segons. Ho aconseguirem?

14. Córrer amb els peus lligats

Per parelles ens lligarem els peus i haurem de fer 5 voltes al passadís sense caure en menys d’un minut. Preparats, llestos, ja!

15. Cooperar per fer punteria

En un got a l’inrevés hi lligarem tants cordills com jugadors/es hi hagi. Cadascú haurà d’agafar una de les puntes de cordill i haurem d’anar estirant d’un costat i d’un altre fins aconseguir ficar el pal dins el got. És una prova que s’ha de fer en silenci (no podem donar instruccions als altres) i en què la cooperació és essencial per aconseguir assolir l’objectiu. Atenció, ho farem també contra rellotge!

Si t’ha agradat l’entrada, comparteix-la a les xarxes! I bona gimcana 😉

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai