Saps què és la programació educativa?

El coding, o programació, és una activitat educativa que, cada vegada més, s’està introduint a les escoles, els esplais, les activitats extraescolars i altres espais educatius per a infants i joves. I és que la programació és bàsica per al segle XXI, és la nova alfabetització.

Aprendre a programar ajuda a desenvolupar el que s’anomena lògica o pensament computacional, és a dir, la capacitat de resoldre problemes de major o menor complexitat, analitzant-los i separant-los en reptes més petits que són més fàcils d’abordar. Aquest és un dels molts beneficis que té per als nens i nenes i adolescents aprendre programació.

Amb la programació, a més a més, es treballa el pensament crític, la perseverança i la creativitat, permetent que des de ben petits i petites, els infants puguin entendre com es fa la tecnologia digital i com funcionen molts dels aparells que fan servir a diari i productes que consumeixen com ara apps o videojocs, esdevenint protagonistes de la seva creació. Aprendre a programar és adient per a totes les edats, mai és tard per començar!

Avui et presentem 20 recursos en forma d’app i/o web per començar a programar tot jugant.

Infantil (de 4 a 7 anys)

1. code.org

Code.org és una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu l’alfabetització digital, fent arribar a tothom els coneixements per poder programar. Al web del projecte trobaràs un espai per a docents, per a famílies i per a infants i joves, amb recursos i activitats en línia. Hi ha molts nivells disponibles, des de 4 anys fins a adults, per això repetim la proposta a totes les franges d’edat.

  • Edat recomanada: de 4 a 99 anys
  • Sistema i preu: espai web / Gratuït
  • Idioma: català i castellà

2. Scratch Jr.

ScratchJr és la versió per a menors de 7 anys de la coneguda eina d’introducció a la programació mitjançant blocs “Scratch”. Amb una interfície simplificada i sense necessitat de saber llegir i/o escriure, es poden programar petites seqüències d’accions arrossegant blocs de codi que introdueixen en els conceptes bàsics de la programació. Scratch és un projecte sense afany de lucre que pretén universalitzar l’alfabetització digital. Visita la pàgina web del projecte per a més detalls.

  • Edat recomanada: de 5 a 7 anys
  • Sistema i preu: IOS i Android / Gratuïta
  • Idioma: castellà i català

3. Lightbot Jr.

Lightbot Jr. és un joc de trencaclosques i reptes de lògica perquè els més petits i petites vagin adquirint els conceptes bàsics de la programació tot jugant. Es tracta d’anar guiant a un petit robot ensenyant-li el camí perquè s’il·luminin al seu pas. Hi ha 42 nivells de dificultat.

4. Tynker Junior

Tynker Junior és una app perquè els infants més petits de 7 anys aprenguin a programar tot jugant. No cal saber llegir per jugar-hi perquè tota la lògica es basa en imatges. Els infants es converteixen en exploradors i exploradores de 3 móns: l’oceà, el món dels robots i la selva i poden anar avançant en 30 nivells diferents.

  • Edat recomanada: de 5 a 7 anys
  • Sistema i preu: IOS / Gratuït
  • Idioma: anglès (no cal llegir)

5. CodeMonkey Jr.

CodeMonkey és un joc divertit i intuïtiu que ajuda als infants a anar adquirint progressivament la lògica de la programació sense necessitat de saber llegir. Una App molt interessant per jugar en família i a l’escola o l’esplai.

  • Edat recomanada: de 4 a 7 anys
  • Sistema i preu: IOS i Android / Gratuït
  • Idioma: anglès (no cal llegir)

6. Code Karts

Code Karts introdueix els nens i nenes a la pre-codificació a partir de 4 anys. Es tracta d’anar resolent trencaclosques lògics per fer arribar els cotxes a la meta. Més de 70 nivells, gran varietat d’obstacles i dues variants de joc. Ofereix moltíssimes possibilitats. És un joc creat per Edoki Academy, una organització que crea aplicacions i plataformes digitals educatives, basades en el mètode Montessori per fer servir a l’aula o en família.

  • Edat recomanada: de 4 a 7 anys
  • Sistema i preu: IOS i Android  / Gratuït
  • Idioma: anglès (no cal llegir)

7. Daisy the Dinosaur

És una app adreçada a infants de 4 a 7 anys per aprendre els conceptes bàsics de programació a través de blocs que s’han d’organitzar per què el dinosaure faci el que li diem i vagi resolent reptes. Una vegada finalitzats tots els reptes es pot continuar jugant en mode lliure.

  • Edat recomanada: de 4 a 7 anys
  • Sistema i preu: IOS / Gratuït
  • Idioma: anglès (no cal llegir)

8. Ciudad algoritmo

Ciudad algoritmo és un joc de programació que ensenya els infants els conceptes bàsics de programació i del que són els algorismes jugant amb animals. Inclou 4 capítols amb 50 activitats en total.

 

  • Edat recomanada: de 4 a 8 anys
  • Sistema i preu: Android / Gratuït
  • Idioma: castellà

9. Bee-Bot

Aquesta aplicació és la versió en joc per mòbil dels famosos mini-robots Bee-Bot tan utilitzats en escoles, esplais i extraescolars de robòtica educativa. Amb aquesta aplicació els infants poden aprendre nocions bàsiques de programació fent servir les mateixes comandes que amb fan amb els robots. Hi ha tres nivells diferents de dificultat i als infants els encanta!

  • Edat recomanada: de 4 a 8 anys
  • Sistema i preu: IOSAndroid / Gratuït
  • Idioma: anglès (no cal llegir)

Primària i Secundària (de 7 a 18 anys)

10. code.org

Repetim la proposta de code.org perquè dins aquest projecte hi ha activitats per a totes les edats, de 4 anys fins a adults, amb l’objectiu de fer arribar a tothom els coneixements i habilitats per poder programar. Al web del projecte trobaràs un espai per a docents, per a famílies i per a infants i joves, amb recursos i activitats en línia. 

  • Edat recomanada: de 4 a 99 anys
  • Sistema i preu: espai web / Gratuït
  • Idioma: català i castellà

11. Scratch

Scratch és una eina per programar mitjançant blocs de codi, però també una comunitat que concentra persones i les seves creacions, tot compartint coneixement. S’ha convertit en una de les eines de programació educativa més utilitzats a tot el món. Amb Scratch es poden programar històries interactives, animacions, jocs i aplicacions personalitzades. La versió 2 es pot fer servir en tot tipus de dispositius i existeix una versió de navegador i també una altra que es pot instal·lar a l’ordinador per treballar sense connexió, malgrat que aconsellem treballar en línia, per poder compartir i accedir a totes les creacions que estan compartides a la comunitat.

Requereix saber llegir i escriure encara que sigui de forma bàsica. Scratch és un llenguatge divertit i molt atractiu. Es pot anar fent prova i error arrossegant els blocs de colors i veient el resultat immediat. Es poden crear tota mena de jocs i invents a partir d’aquest sistema. Scratch dóna ales a la creativitat! Per a més informació i guies d’aprenentatge pots consultar aquesta guia d’Scratch de Fundación Esplai.

  • Edat recomanada: de 7 a 18 anys
  • Sistema i preu: Ordinador, Android / Gratuït
  • Idioma: català i castellà (entre altres idiomes)

12. Lightbot: Code Hour

Lightbot és una app per començar a entendre què és la programació sense cap tipus d’experiència prèvia i tot jugant, resolent petits reptes en forma de trencaclosques en els que haurem d’anar desplaçant un robot per diferents recorreguts incorporant noves funcions de forma progressiva. Anirem desplaçant un robot molt divertit per camins cada vegada més complicats.  Hi ha una versió més extensa, de pagament (2,29€) que es diu Lightbot: Programming Puzzles.

 

  • Edat recomanada: de 8 a 18 anys
  • Sistema i preu: IOS i Android / Gratuït
  • Idioma: anglès i castellà

13. Run marco

Amb Run Marco els nens i nenes es divertiran moltíssim mentre aprenen a programar. Es tracta d’acompanyar la Sophia i el Marco, els dos protagonistes d’aquest joc i guiar-los en una aventura per tot el món, superant diversos reptes i obstacles. Es van integrant els conceptes bàsics de la programació de manera progressiva. És un sistema d’aprenentatge basat en prova-error i que fomenta l’aprendre a aprendre. Podem triar en quin idioma juguem i amb quin protagonista, de manera que tant els nens com les nenes s’hi poden identificar. Es pot jugar directament a la plataforma web, amb un ordinador.

  • Edat recomanada: de 6 a 12 anys
  • Sistema i preu: IOS i Plataforma web / Gratuït
  • Idioma: català i castellà (entre altres idiomes)

14. Tynker: Learn to code

Una manera divertida i senzilla d’anar aprenent programació progressivament. Es comença a experimentar amb blocs visuals i després fins i tot es pot aprendre JavaScript y Python a mesura que es van dissenyant jocs, construint aplicacions i fent projectes diversos. Es pot provar de manera gratuïta des de l’ordinador o descarregar-se l’aplicació de mòbil. És una plataforma de programació amb moltes possibilitats i tant per a nens i nenes com per adults.

  • Edat recomanada: de 7 a 18 anys
  • Sistema i preu: IOS i Android / Gratuït
  • Idioma: anglès

15. Kodu Game Lab

Kodu és una eina de Microsoft per poder desenvolupar els nostres propis videojocs en 3 dimensions construint els paisatges, els personatges, les interaccions, les dinàmiques i tots els aspectes de creació d’un videojoc. En aquest cas es tracta d’un programa d’ordinador, només disponible per a Windows. Permet incloure música i efectes 3D i la programació dels comportaments dels personatges es realitza mitjançant blocs de codi. Molt interessant i enriquidor per als adolescents. Més informació, tutorials i instruccions a l’espai d’alfabetització digital de Fundación Esplai.

16. Minecraft: Hora del codi (de code.org)

Minecraft és un conegut videojoc de creació de móns virtuals 3D amb possibilitats creatives impressionants. Minecraft: Hora del codi és un recurs de code.org que permet treballar fonaments de programació en el món i amb els personatges de Minecraft tot creant petits programes mitjançant blocs per resoldre reptes. A més a més de les activitats, aquest recurs inclou diferents vídeos explicatius. És un joc molt interessant per a escoles i altres espais educatius.

17. Snap

Es tracta d’una evolució d’Scratch amb algunes funcionalitats noves però un funcionament molt similar mitjançant la programació amb blocs de codi. La web està en anglès però es pot canviar a castellà o català mitjançant la icona del globus del món de la web. Molt adient per a adolescents. En aquest enllaç pots trobar guies i tutorials en català.

  • Edat recomanada: de 7 a 18 anys
  • Sistema i preu: Plataforma web / Gratuït
  • Idioma: català i castellà (entre altres idiomes)

18. Cloqq

És una plataforma web que ofereix recursos de programació i robòtica educativa amb moltes propostes d’activitats guiades per fer des de casa. Cada activitat disposa d’una fitxa amb la descripció del procediment i l’edat recomanada i la durada de l’activitat. Hi ha activitats per a totes les edats. Les diferents seccions inclouen propostes per treballar música, animacions, videojocs, apps, robots i invents. Moltes possibilitats d’aprenentatge i diversió!

  • Edat recomanada: de 7 a 18 anys
  • Sistema i preu: Plataforma web / Gratuït
  • Idioma: castellà

19. Digicraft

Es tracta d’una plataforma web de recursos i activitats per fer un ús creatiu de la tecnologia desenvolupada per la Fundación Vodafone amb la col·laboració de Save the Children, Creu Roja Joventut, Universitat de Salamanca i Junta de Galícia. Amb el lema “Aprendre jugant és construir un món millor” facilita activitats molt ben descrites i pautades adreçades a infants de 6 a 12 anys, famílies i educadors/es. Jocs, manualitats, animacions, videojocs i apps i disseny 3D són algunes de les propostes d’aquest recurs.

  • Edat recomanada: de 6 a 12 anys
  • Sistema i preu: Plataforma web / Gratuït
  • Idioma: castellà

20. CodeCombat

CodeCombat és un joc molt atractiu, ambientat en un món de fantasia, creat amb codi obert mitjançant la col·laboració de centenars de jugadors/es voluntaris. Qualsevol pot unir-se a la comunitat de CodeCombat! És un joc online gratuït que simula una societat medieval fantàstica on haurem d’anar conquerint nous territoris i  enfrontant-nos a diversos enemics mitjançant “batalles” de codi. Tots els nivells bàsics i essencials del joc són gratuïts, però per a les persones que vulguin accedir a més nivells o tenir més diners al joc hi ha actualitzacions de pagament. Els subscriptors de CodeCombat tenen més de 400 nivells disponibles. Amb aquest joc els jugadors i jugadores poden aprendre 4 llenguatges de programació diferents: JavaScript, CoffeScript, Lua y Python.

  • Edat recomanada: de 12 a 18 anys
  • Sistema i preu: Plataforma web / Gratuït
  • Idioma: català, castellà i anglès (entra altres idiomes)

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai