Avui dia 20 de juny, és el dia internacional de les persones refugaides. Un dia per fer visible la força i coratge d’aquestes persones que per conflictes o persecucions han hagut de deixar el seu país, per intentar tenir una millor vida.

Des de Fundesplai, enguany, es vol commemorar el dia de les persones refugiades amb un vídeo ple de desitjos. I és que un desig és voler satisfer una necessitat, les ganes de poder aconseguir una cosa. Tots anhelem i desitgem moltes coses però avui, ens centrem en els desitjos d’aquestes persones refugiades.
Els testimonis d’aquest vídeo mostren l’esperança, les ganes de viure i de seguir endavant en la cursa de la vida. Que les injustícies s’acabin, que tothom tingui una llar, rebre una educació digna, dormir tranquil/a, empoderar-se, ser feliç…

POSEM-NOS EN CONTEXT

No és nou que cada dia hi ha milers de persones arreu del món que fugen del seu país, i és que l’ACNUR informa que 70.8 milions de persones a tot el món s’han vist obligades a fugir de casa seva. Prop de 26 milions són refugiades, més de la meitat, nenes i nens.

Cada dia tenim notícies i noves dades de migrants que moren en la seva travessa pel mar. L’any 2019 van intentar arribar a Europa per la via marítima 128.536 persones, 1.885 van morir en el mar Mediterrani, una xifra esfereïdora tenint en compte la gran quantitat de desapareguts que es desconeix i de persons que no s’han pogut registrar en les bases de dades.

Les rutes marítimes són cada vegada més llargues, més dificils de superar i amb unes condicions infrahumanes. La majoria d’aquestes morts es deuen al neufragi de les embarcacions precàries i de no poder migrar a través de vies segures. Els controls migratoris d’alguns estats han fet que es busquin noves rutes per arribar als seus destins, nous camins que moltes vegades no duen a bon port.

QUÈ PODEM FER NOSALTRES?

Aquest és un tema que es pot treballar amb els infants de diverses edats. Fer-los conscients de la realitat que s’està vivint és important per tal que creixin amb un esperit analític i crític, amb un valors i consciència globals.

Des de Fundesplai, s’ha dut a terme la proposta educativa nuSOS, amb la que s’ha volgut treballar i donar visibilitat a les migracions, el refugi i l’impacte d’aquest fet en la ciutadania global. Cal que els infants i joves reconeguin els Drets Humans i la diversitat com a valors per a la convivència i la sostenibilitat del nostre món.

No deixem que aquesta realitat quedi oblidada, i fem que els nostres infants siguin partícipis del canvi.
Volem que formin part de la solució!

                Quadern educatiu

Pots consultar el quadern educatiu de nuSOS per tenir una idea
més clara de la nostra proposta educativa.
Un recull d’objectius, dades i refelxions per treballar a l’aula.

 

                            Recursos

Si vols trobar recursos com jocs, dinàmiques, cançons o contes per treballar a l’aula aquesta temàtica,
no dubtis en veure aquest apartat d’activitats, un bon recull per posar en pràctica.

Si els infants tenen entre 9 i 17 anys, pots trobar recursos molt interessants a la guia educativa sobre migracions a la Mediterrània d’Entreterres.

QUINES ACCIONS ES FAN?

Durant aquesta setmana hi ha organitzades diverses activitats en relació al dia internacional de les persones refugiades, localitzades en diverses ciutats. Tanmateix diumenge es duran a terme manifestacions per reivindicar aquest dia arreu del territori.

ENLLAÇOS D’INTERÈS

Aquí et deixem alguns enllaços que et poden ser d’interès:

Si t’ha semblat interessant aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!
Fem visible aquesta problemàtica !

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai