S’apropen les Festes i malgrat la situació d’aquest Nadal atípic, sembla que la febre de la societat en el consumisme és difícil d’erradicar…

Però, aturem-nos un moment a reflexionar i ajudem als infants també a qüestionar i desenvolupar el pensament crític en front dels missatges publicitaris i la societat de consum. Sobre aquest tema et recomanem l’article 10 idees per un Nadal amb valors i salut.

I si vols aprofundir en el tema de les joguines no sexistes, apunta’t al webinar: Joguines i regals no sexistes (17 de desembre 2020 a les 19h).

Aquí et deixem, de moment, les nostres propostes:

1. Revisem els nostres estereotips

Les joguines en sí no són sexistes, sinó que ho és la mirada i la selecció dels adults el que les fa sexistes. És a dir, cal que detectem el sexisme en el nostre entorn i en com ens relacionem amb els nostres fills i filles.

Per comprar joguines evitant el sexisme, hem d’ampliar la mirada, adonar-nos que els infants tenen dret i han de poder jugar amb tot tipus de joguines. Evitar les cuinetes només per a les nenes i els robots i cotxes només per als nens.

A casa hi ha d’haver un ventall de possibilitats diferents, independentment del gènere de l’infant, perquè així puguin triar jugar al que els hi vingui de gust. I si només demanen joguines estereotipades pel seu gènere, provem d’afegir-n’hi alguna de diferent, triada per nosaltres. Potser ens sorprendrà veure el nostre fill jugant a pentinar una nina o la nostra filla jugant amb el camió de bombers. Per què no? Tenen dret a jugar al que vulguin i això no els fa menys nenes o menys nens.

Deixem-los ser lliures i feliços!

Si ens entrenem a ser més conscients i crítiques amb els nostres propis estereotips afavorirem que els nostres fills i filles tinguin un joc més obert, lliure i enriquidor. Una manera de donar diferents referents als nostres fills i filles és llegir contes i novel·les per la igualtat de gènere.

2. Compte amb els catàlegs de joguines i els anuncis televisius

Hi ha països on la publicitat adreçada als infants està prohibida. Aquí no. Aquí hi ha una campanya ferotge per captar l’atenció dels més petits/es.

I aquesta publicitat en general és molt sexista; encasella les nenes i els nens en uns estereotips retrogrades i sexistes i els infants es queden emmirallats amb aquests models de gènere. Per tant, hauríem d’evitar que les nenes i els nens estiguin exposats a la publicitat televisiva, especialment en aquestes èpoques de Nadal. I si veuen la televisió, intentem estar sempre al seu costat per contrastar el que veuen i poder interpretar els missatges publicitaris, ajudant-los a tenir opinió pròpia i a ser crítics.

Pel que fa als catàlegs de joguines, la cosa no és gaire diferent, tot i que hi ha algunes botigues que ja comencen a fer esforços per reduir les imatges estereotipades en els seus catàlegs i evitar que només hi hagi nenes jugant a nines i nens jugant amb cotxes, sinó que hi hagi nens i nenes jugant amb totes les joguines. Hauríem de revisar bé quins catàlegs arriben a les mans dels infants; intentem que triïn les joguines a partir de catàlegs no sexistes i sense joguines de contingut violent. Vegeu per exemple el catàleg de Nadal d’Abacus.

El paper de les famílies és fonamental per oferir models alternatius a les ofertes publicitàries.

3. Atenció amb les joguines que reprodueixen actes violents

Us heu fixat en la quantitat de joguines, videojocs o dibuixos animats que reprodueixen actes violents, guerres, armes o actituds de lluita?

Els infants estan exposats a una quantitat ingent d’estímuls violents i com a família tenim el deure d’ajudar-los a tenir esperit crític respecte aquest fet.

I la majoria dels productes violents s’associen al gènere masculí en els catàlegs i anuncis de televisió. Els nens creixen amb la idea de què un home atractiu i amb èxit a la vida correspon a un home agressiu, violent, controlador i amb valors no igualitaris. I tots aquests estímuls proporcionen una certa permissivitat, com a societat, a les conductes agressives dels nois des de la infantesa.

Per això hem d’afavorir les joguines i jocs no violents des de la petita infància, per posar de moda un estil de vida on prevalguin els valors del respecte, l’empatia, la cura, la solidaritat, la cooperació, l’amabilitat, la sensibilitat, la tendresa,…

Pel que fa als videojocs, revisem molt bé l’etiquetatge per edats i per tipus de contingut. Evitem regalar videojocs violents i videojocs etiquetats per una edat superior a la de l’infant.

Aquí teniu alguna guia sobre com triar un videojoc:

4. Afavorim el joc cooperatiu

Per educar en i per la no violència una de les eines que podem fer servir és afavorir el joc cooperatiu, ja que estimulen el treball en equip, la capacitat cooperativa i d’ajuda mútua, el respecte per l’altre, la solidaritat, el sentiment de pertinença al grup, l’amistat, l’altruisme,…

Les capacitats de cada persona deixen de ser una amenaça que van en contra dels altres jugadors o jugadores per convertir-se en una riquesa al servei del grup. Quan juguem a un joc cooperatiu sumem capacitats i forces per aconseguir un objectiu comú, afavorint l’ajut entre iguals i no la rivalitat.

Coneixeu la nostra guia de 30 jocs de taula cooperatius?

Aprofiteu-la per agafar idees; n’hi ha per a totes les edats!

5. Vigilem amb les joguines que cosifiquen la dona

Sabeu què és la cosificació?

La cosificació de la dona és la idea de tractar a la dona com a objecte, el concepte de dona que no la dignifica com a ésser humà, per exemple, qualificant a la dona per la bellesa i la seva passivitat, com un objecte que ha de ser exposat i que pot ser explotat i utilitzat com un desitgi.

Quines joguines cosifiquen la dona?

Joguines com estoigs de maquillatge, de pintar-se les ungles, disfresses sexys per a nenes, nines amb proporcions irreals que representen noies que només volen posar-se guapes per agradar al seu príncep blau,…

La societat empeny a les nenes i als nens a tenir una visió distorsionada del que vol dir ser dona i del seu paper social.

La cosificació és una forma de violència masclista que ens costa d’identificar perquè està molt normalitzada socialment, però té moltes conseqüències negatives per a tota la societat i especialment per a les nenes i noies com problemes de salut, socials, físics i psicològics.

Afortunadament, comencen a aparèixer al mercat nines una mica diferents com la Lottie Doll que té cos de nena o de nen de 9 anys, que no porta maquillatge ni accessoris de bellesa, que pot tenir capacitats i característiques físiques diferents i que representa oficis i aficions molt diverses com científiques, astronautes, cuineres, exploradores, fotògrafes, pirates, futbolistes, arqueòlogues…

Busquem joguines que no afavoreixin la cosificació de la dona, que ajudin a les nostres filles a desenvolupar la seva personalitat entorn a una idea saludable, real i no sexista del que vol dir ser una dona.

Alguns articles sobre la cosificació:

Ara doncs, està a les vostres mans triar una joguina no sexista i no violenta per aquest Nadal….

Però no oblideu que cal evitar l’excés de joguines i regals. La senzillesa sovint és molt més enriquidora que la opulència i la sobrecàrrega. I sobretot, concentrem-nos en compartir temps de joc amb els infants, mostrem-nos alegres, amb sentit de l’humor i amb il·lusió pel joc. Aquestes estones seran segurament el regal més preuat.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai