Els residus són aquelles restes que les persones ja no volem fer servir més i que desestimem. La quantitat de residus que generem és brutal i esgarrifosa. Depenent del territori la generació de residus varia, però la mitjana de Catalunya va arribar a ser d’1,34 kg per habitant cada dia l’any 2020 (dades de l’Agència de Residus de Catalunya), la qual cosa va acabar convertint-se en un total de 487,94 kg per habitant a l’any. Unes dades que no deixen indiferent tenint en compte que som uns 7,7 milions d’habitants (IDESCAT). Sí, ho has llegit bé, 1,34 kg per persona, cada dia!!

I és que tot i la gran tasca divulgativa que s’ha fet i que es fa, encara falta molt per aconseguir uns nivells òptims respecte a la generació i tractament de residus. Cal anar més enllà de les 3R i educar infants i joves amb esperit crític i conscients de les problemàtiques mediambientals que els residus visibles i també els residus invisibles generen al nostre planeta.

El millor residu és aquell que no es genera #comunitatscirculars Share on X

LA SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus és una iniciativa que promou, dins i fora d’Europa, accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus durant una setmana. Aquest any 2021 es durà a terme la setmana del 20-28 de novembre.

Al llarg d’aquesta setmana es proposen activitats, xerrades, jocs, espectacles o exposicions entre d’altres. És un bon moment per treballar aquesta temàtica amb els infants i joves a l’escola o l’esplai, participar en alguna de les accions que ja hi ha organitzades (mira el mapa on es mostren algunes activitats) o inclús, crear les teves pròpies accions.

COM FER UNA NETEJA DE L’ENTORN?

Des de Fundesplai et volem proposar que participis a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Hi ha moltes activitats i recursos que pots trobar al web oficial de l’EWWR, així que no perdis l’oportunitat de fer partícips als alumnes i d’animar-los a fer en un planeta més net i sostenible.

Let’s Clean Up. Una acció senzilla i eficaç és organitzar una neteja de l’entorn,… i fins i tot participar en el repte. En aquesta entrada t’expliquem els passos a seguir perquè sigui tot un èxit! Aquestes accions es poden dur a terme en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, però també es poden realitzar durant tot l’any, i és que, malauradament trobem residus per molts ambients naturals.

En què consisteix una neteja de l’entorn?

La idea d’aquesta activitat és la d’organitzar un grup de persones, concretar dia  i lloc, i recollir tots aquells residus que es trobin en la zona preestablerta. Aquestes accions es realitzen sovint en espais naturals com parcs, boscos, platges, llacs, rius… Zones on els residus que els humans llancem són totalment perjudicials per a la natura.

La iniciativa d’aquest tipus de jornades ve de la preocupació i necessitat de mantenir els espais naturals nets i sans, aspecte que cada vegada s’està veient més afectat per les males praxis que els humans realitzem quan fem activitats en aquests espais. Durant tot l’any hi ha moltes activitats d’aquest tipus, i de ben segur que a la teva localitat se n’han organitzat. I si no és així, és el moment que tu, organitzis una recollida de residus a l’entorn més proper des de l’escola, l’esplai, l’institut, la família, la colla d’amistat, el centre excursionista,  prepareu les bosses i els guants, i a recollir!

PASSOS A SEGUIR PER ORGANITZAR UNA NETEJA DE L’ENTORN

COM ORGANITZAR UNA NETEJA DE L’ENTORN?

  1. LOCALITZAR L’ESPAI. Trobar l’espai en el qual es vol fer aquesta neteja. Es pot identificar aquesta zona de manera conjunta amb l’escola o esplai, o animar als infants i joves que facin propostes de zones que hagin vist brutes. Una vegada localitzat aquest espai, caldrà veure si ja s’hi ha fet alguna altra acció de neteja o si hi ha previst que se’n faci alguna pròximament.
  2. PLANIFICAR L’OPERACIÓ. Cal tenir clar què és el que es vol fer amb aquesta jornada. S’ha de delimitar quines accions es faran, el lloc on es faran, la data que es farà amb l’horari de l’activitat. Caldrà també establir quin serà l’equip d’organitzadors, i delimitar quines funcions tindrà cada membre per tal que no quedi res penjat.
  3. PARLAR AMB L’AJUNTAMENT. És important que es contacti amb l’Ajuntament abans de fer aquestes accions a la natura, per un costat perquè s’ha de fer en espais públics, i per tant cal demanar permís, per altra banda per saber si s’han de tenir en compte algunes condicions concretes. També és interessant poder contactar amb els serveis de neteja locals, perquè cal saber què s’ha de fer amb les deixalles que es recullin, si poden proporcionar material com bosses de brossa…
  4. FER-NE DIFUSIÓ. Una vegada es tingui el permís de l’Ajuntament i l’organització estigui establerta, se n’ha de fer difusió, tant interna com externa.
    Difusió interna: aquella que es fa dins la mateixa escola o entitat. Informar a famílies i professionals per tal que s’animin a participar-hi.
    Difusió externa: sempre és interessant fer difusió a través de les xarxes socials, a la TV local, penjar alguns cartells… Això si volem que l’acció es faci extensa a tota la ciutat. En el cas que vulguem que només sigui interna, cal deixar-ho ben clar en la informació que es doni perquè no hi hagi confusions.
  5. ORGANITZACIÓ. Per tal que tot surti rodó i no passi res per alt, cal que es repassin diversos temes:
    • Concreció i delimitació de l’espai
    • Calendaritzar el dia i hora de l’acció
    • Distribuir les tasques organitzatives (material, difusió, contacte amb l’Ajuntament…)
    • Crear una llista d’inscripció de participants.
    • En el cas de voler publicar imatges saber si els participants tenen drets d’imatge, si no crear-ne el document.
    • Informar del material necessari (roba còmode, aigua, crema del sol si cal, guants)
    • Tenir en compte les mesures de seguretat sanitàries actuals
    • Tenir un punt de control i de farmaciola. Inclús crear farmacioles que portin els adults participants
  6. INSCRIURE L’ACTIVITAT. Si vols que la teva activitat quedi registrada en el marc de les activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, fes la inscripció corresponent. A més també és interessant que t’informis de les accions que es fan a nivell local sobre la cura del medi ambient, per tal que també quedi palesa l’acció de la teva escola o entitat.

MÉS IDEES PER LA SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

Què t’ha semblat la nostra proposta? De ben segur que és una activitat molt beneficiosa, tant pel medi ambient com per tots els participants, petits i grans! També pots fer altres activitats que serveixin per conscienciar als infants i joves de la importància de cuidar el medi ambient i reduir els residus. A continuació et deixem algunes propostes:

Ens encanten les activitats de reaprofitament, les que permeten el contacte amb la natura i les que eduquen per crear esperit crític. Vivim en un planeta que cal cuidar i no podem perdre cap oportunitat d’actuar!

El millor residu és aquell que no es genera
Comparteix a les xarxes aquesta proposta 🙂

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai