El dia 24 de gener és el Dia Internacional de l’Educació, dia que va ser proclamat per la UNESCO per tal de reivindicar el paper que té l’educació en el desenvolupament i en la pau. Volem recordar que l’educació és un dret fonamental per als infants i una responsabilitat de tota la societat.

Socialment s’entén que les persones s’eduquen al llarg i ample de la vida i, per tant, hem de partir d’un concepte global d’educació que va més enllà de l’àmbit familiar i escolar. L’educació, des d’aquesta mirada global, és clau en el desenvolupament de qualsevol infant, perquè adquirir tota mena de coneixements, habilitats i saber fer és imprescindible per desenvolupar-se com a persona. En aquest article ens agradaria posar el focus a la importància que té l’educació en el lleure per als infants i joves.

Entenem l’educació en el lleure, com la part de l’ample de la vida, que es dóna en el temps lliure dels infants i joves i que els permet gaudir mentre aprenen i desenvolupen habilitats socials, emocionals, ambientals, personals, físiques… Els dissabtes a la tarda d’esplai, les activitats extraescolars, les activitats de lleure d’estiu o fora de l’horari habitual escolar són molt beneficioses pel desenvolupament integral de les persones i és que permet als infants i joves créixer i adquirir competències, millorar el seu rendiment a l’escola i també reduir les desigualtats entre infants.

QUINA ÉS LA SITUACIÓ ACTUAL DEL LLEURE?

Actualment, només un 41% dels infants en situació de vulnerabilitat accedeixen a les activitats de lleure, per tant, el 59% no accedeixen a una educació que és essencial pel desenvolupament de l’infant. Aquest buit educatiu es converteix en una desigualtat d’oportunitats que no ens podem permetre com a Societat, per tant, calen mesures contundents que reverteixin aquesta situació i possibilitin que qualsevol infant pugui gaudir-ne i no només els infants de famílies d’un cert nivell econòmic.

Des de la Generalitat de Catalunya s’estan duent a terme algunes accions per tal de reconèixer el paper essencial d’aquest àmbit educatiu, per exemple, el Pla Nacional de Joventut de Catalunya 2030 dicta que el lleure educatiu ha de ser de qualitat i accessible per a tothom. També es té clar que les partides econòmiques destinades a les activitats de lleure han d’augmentar i han de possibilitar que cap infant es pugui quedar fora, perquè l’accés a les activitats no hauria de ser una barrera per gaudir d’un dret fonamental reconegut a les diferents normes jurídiques com ara l‘Estatut d’Autonomia (2006), la Llei d’Educació de Catalunya (LEC, 2010) o el Pacte per a la Infància de Catalunya (2013), però no és suficient en tenir-ho clar, és important passar a l’acció per millorar, entre d’altres, els ajuts i l’acompanyament a les famílies per tal de facilitar-hi el procés i l’accés.

Ara és el moment d’incorporar la mirada del lleure educatiu al recent anomenat Consell Educatiu de Catalunya, que fins ara, només representava a l’espai escolar. Des d’aquest consell s’hauria d’elevar l’educació en el lleure al lloc que ha d’ocupar, junt amb l’educació escolar, la familiar, la cultura, etc. Tot aquest ample que hem de poder garantir ha de conformar una educació a temps complet que ens ajudi, en definitiva, a fer una societat millor amb infants més formats en tots aquest amples de la vida que hem anat anomenant.

Des de Fundesplai vetllem per la igualtat d’oportunitats i, any rere any, endeguem la campanya Un estiu per a tothom, que és un granet de sorra per lluitar contra la desigualtat d’oportunitats, el foment de l’equitat i en definitiva visibilitzar que calen polítiques decidides que garanteixin una educació holística per tots els infants.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT EL LLEURE EDUCATIU?

A través del lleure educatiu desenvolupem habilitats essencials com la d’adaptar-se als canvis, la de treballar en equip, l’habilitat de viure en una societat complexa i intercultural, l’habilitat de cuidar i relacionar-se amb la natura…

L’Aliança 360 juntament amb agents educatius del món de l’esplai, l’escoltisme i el món socioeducatiu, en la que Fundesplai també hi va participar, tenen una  Guia de competències per a la vida en el lleure educatiu, en la que s’explica que les activitats de lleure es caracteritzen per 9 trets distintius que faciliten el treball per competències. Aquestes característiques són: la intencionalitat educativa, el component vocacional, la llibertat del temps, el sentit de comunitat dins l’entitat, el joc com a eina, potenciar l’esperit crític, la inclusió com a valor, la cultura com a font de coneixement i el contacte amb la natura.

9 Trets distintius de les activitats de lleure

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai