El dia 24 de gener és el Dia Internacional de l’Educació, dia que va ser proclamat per la UNESCO per tal de reivindicar el paper que té l’educació en el desenvolupament i en la pau. Volem recordar que l’educació és un dret fonamental per als infants i una responsabilitat de tota la societat.
L’educació és clau en el desenvolupament de qualsevol infant, perquè adquirir tota mena de coneixements, habilitats i saber fer és imprescindible per desenvolupar-se com a persona. En aquest article ens agradaria posar el focus a la importància que té l’educació en el lleure per als infants i joves.
Entenem l’educació en el lleure com aquella que es dóna en el temps lliure dels infants i joves i que els permet gaudir mentre aprenen i desenvolupen habilitats socials, emocionals, ambientals, personals, físiques… Les activitats extraescolars, les activitats de lleure d’estiu o fora de l’horari habitual escolar són molt beneficioses pel desenvolupament integral de les persones i és que permet als infants i joves créixer i adquirir competències, millorar el seu rendiment a l’escola i també reduir les desigualtats entre infants.
QUINA ÉS LA SITUACIÓ ACTUAL DEL LLEURE?
Des de la Generalitat de Catalunya s’estan duent a terme algunes accions per tal que el lleure tingui el reconeixement que es mereix, i és que es considera que és fonamental pel desenvolupament integral dels infants i joves. El Pla Nacional de Joventut de Catalunya 2030 dicta que el lleure educatiu ha de ser de qualitat i accessible per a tothom, i seguint aquesta idea s’ha augmentat el finançament en un 67%.
I és que no hem d’oblidar que som un territori en el que l’educació en el lleure està molt present i és de qualitat, només l’any 2023 van participar 498.680 infants i joves en activitats de lleure, la majoria durant l’estiu. Però també és cert que un dels temes importants i clau sobre el lleure en la vida dels infants i joves és l’accés a les activitats, perquè malauradament no tots els infants tenen el mateix accés a les activitats de lleure.
Són diversos els estudis que ens mostren que les famílies de nivell socioeconòmic més alt tenen més possibilitats d’escollir les activitats a les quals accedeixen els seus fills i filles, de fet un 72% dels infants hi participen a diferència de les famílies amb rendes més baixes, que només hi accedeixen un 41%. Aquest fet evidencia la importància que tenen els ajuts i les beques així com l’acompanyament a les famílies per tal de facilitar el procés i l’accés. Per aquest motiu, nosaltres des de Fundesplai vetllem per la igualtat d’oportunitats i tenim la campanya Un estiu per a tothom.
PER QUÈ ÉS IMPORTANT EL LLEURE EDUCATIU?
A través del lleure educatiu desenvolupem habilitats essencials com la d’adaptar-se als canvis, la de treballar en equip, l’habilitat de viure en una societat complexa i intercultural, l’habilitat de cuidar i relacionar-se amb la natura…
L’Aliança 360 juntament amb agents educatius del món de l’esplai, l’escoltisme i el món socioeducatiu, en la que Fundesplai també hi va participar, tenen una Guia de competències per a la vida en el lleure educatiu, en la que s’explica que les activitats de lleure es caracteritzen per 9 trets distintius que faciliten el treball per competències. Aquestes característiques són: la intencionalitat educativa, el component vocacional, la llibertat del temps, el sentit de comunitat dins l’entitat, el joc com a eina, potenciar l’esperit crític, la inclusió com a valor, la cultura com a font de coneixement i el contacte amb la natura.
MÉS RECURSOS SOBRE LA IMPORTÀNCIA DEL LLEURE EDUCATIU
- Reivindiquem la igualtat d’oportunitats a les activitats d’estiu
- Garantim el dret a aprendre durant l’estiu – Educació 360
- Informe sobre el dret a lleure educatiu i a les sortides i colònies escolars – Síndic
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes