La petita infància és aquella etapa vital que va dels 0 als 6 anys, una etapa on el desenvolupament de l’infant és bàsic i que cal respectar, valorar, protegir i donar-li la importància que es mereix.

Els nadons i els infants més petits tenen una predisposició a aprendre espectacular, i és que en aquestes edats més promptes el cervell és una esponja! Per tal de poder desenvolupar totes les seves capacitats, els infants necessiten tenir contacte amb el seu entorn, amb espais de joc, amb altres persones, amb la natura… tot són elements que fan que els nadons i infants s’impregnin dels estímuls que hi ha al seu entorn i que aconsegueixin adquirir noves habilitats i començar-se a formar com a persones.

QUÈ SÓN ELS ESPAIS FAMILIARS?

Els espais familiars són un servei de caràcter socioeducatiu que acullen a les famílies amb infants d’entre 0 i 3 anys. Es converteixen en espais de joc, de coneixença, de compartir experiències i inquietuds, d’aprenentatge… en definitiva un espai de creixença personal, tant per als nadons com per a les famílies, que tenen el suport de personal especialitzat. Són uns serveis d’acompanyament a la criança que tenen l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels infants així com enfortir el vincle amb la seva família.

En molts municipis els espais familiars ja són una realitat per a famílies amb infants de 0 a 3 anys que necessiten o complementen l’escola bressol. Per aquest motiu, tot i que potser no són molt coneguts, els espais familiars es converteixen en una opció extra que s’adapta als horaris i situacions de les famílies.

Cada espai familiar és diferent i especial, no en trobaràs dos d’iguals, i en cada espai s’ofereixen diferents serveis que pretenen satisfer les necessitats dels seus usuaris/es. A continuació et donarem a conèixer alguns dels serveis que s’ofereixen en els espais familiars de Fundesplai i que poden ser del teu interès.

SERVEIS CENTRATS EN ELS INFANTS I ORIENTATS A LES FAMÍLIES

Ens agrada centrar els esforços perquè els infants i les famílies puguin trobar espais de confiança on reunir-se, on els més petits i petites tinguin la llibertat de moure’s, gaudir i experimentar, i on les famílies puguin trobar moments de compartir i d’observar i d’aprendre.

Tot seguit et presentem els serveis que s’ofereixen als nostres espais familiars. Cal tenir en compte que no tots els serveis es poden trobar a tots els espais familiars, sinó que cada un s’adapta a les seves casuístiques. Si t’interessa saber què es fa a un espai familiar en concret, consulta el directori i descobreix tots els espais.

1. ESPAI FAMILIAR

Els espais familiars ofereixen un espai de trobada i d’intercanvi per a les famílies. En aquest servei, les famílies trobaran en les persones professionals, i també en les altres persones adultes que participen amb els seus fills i filles, la possibilitat d’intercanviar experiències, informar-se, compartir habilitats sobre la criança i també d’observar i aprendre dels seus infants i dels fills/es d’altres, en un espai diferent del de casa. Alhora, els infants tindran l’oportunitat de descobrir noves relacions amb altres nens i nenes i experimentar amb les propostes d’espai i materials. S’adreça a infants de 0 a 3 anys acompanyats d’una persona adulta. Està concebut com un espai de joc i relació per als infants d’aquelles famílies que no volen, o no poden, escolaritzar la criatura.

2. ESPAI NADÓ

Ofereix suport a les famílies durant la maternitat, per tal d’evitar l’aïllament social, principalment de les dones, i oferir espais de relació, intercanvi i també de formació en la criança dels seus fills i filles (nounats i nadons fins als 9 mesos). Es pot contemplar també la idea d’ampliar el servei a dones embarassades. Els principals temes que sorgeixen en aquest tipus de grup i que preocupen a les mares, fan referència a elles mateixes i als canvis que ha fet la seva vida en el moment de ser mare, així com la relació amb el seu fill/a i com interpretar i satisfer les seves demandes.

3. JA TENIM UN FILL

Ofereix suport a les dones embarassades i a mares que acaben de tenir un fill o filla fins als 9 mesos. Es tracten temes sobre la salut física i emocional de la mare com l’embaràs, el part, l’etapa perinatal, els aspectes en relació al creixement i desenvolupament del nadó, el son, l’alimentació… S’ajuda a reflexionar sobre la pròpia manera de fer, sobre les expectatives, fantasies i il·lusions que les mares i pares s’han creat al llarg de l’embaràs. És un espai per compartir en grup els aspectes de la criança.

4. ESPAI DE JOC

Ofereix un espai de joc, de socialització i trobada per als infants de 0 a 6 anys i les seves famílies. Es dóna resposta a la demanda de les mares i pares de trobar un espai on poder aprendre nous recursos lúdics per jugar amb els seus fills i filles. En aquest servei es contempla que puguin participar els germans o germanes de l’infant que assisteix a l’espai de joc fins als 6 anys.

5. PROGRAMA D’ESTIMULACIÓ AQUÀTICA I PSICOMOTRIU

Aquest programa es realitza en una piscina municipal. Activitat per a nadons a partir dels 6 mesos i les mares i els pares. És un espai per a compartir joc amb els fills i filles en un medi diferent, com és l’aquàtic. Es proposen dinàmiques de joc per fomentar la relació adult i infant. L’activitat potencia el desenvolupament psicomotriu, sensorial, intel·lectual i social del nadó. Es tracta d’un espai que tracta sobretot temes de la salut física i emocional.

El paraigües dels espais familiars Fundesplai

És molt important que es valorin aquest tipus d’espais, perquè proporcionen un acompanyament bàsic en el bon desenvolupament integral dels nadons i de la seva família. Tenir cura de la petita infància és el primer pas per a una educació centrada en els valors i el benestar de les persones.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai