A la majoria de famílies fan falta recursos emocionals i comunicatius per aconseguir una bona convivència i vincles positius.

Aquí teniu alguns recursos i propostes d’activitats divertides que hem seleccionat per ajudar a les famílies a entrenar-se en la gestió emocional, la comunicació assertiva i la resolució de conflictes.

Tots aquests recursos i habilitats personals i socials formen part del que s’anomena Les Habilitats per a la Vida, definides per la OMS el 1999 com les competències psicosocials o habilitats d’una persona per enfrontar-se reeixidament a les exigències i desafiaments de la vida diària. Saps quines són?

Les 10 Habilitats per a la vida són:

  1. Autoconeixement
  2. Empatia
  3. Comunicació efectiva o assertiva
  4. Relacions interpersonals
  5. Presa de decisions
  6. Solució de problemes i conflictes
  7. Pensament creatiu
  8. Pensament crític
  9. Maneig d’emocions i sentiments
  10. Maneig de la tensió i l’estrès

Ara que ja saps quines són aquestes habilitats, què tal si les entrenem una miqueta en família?

Recorda que aquestes propostes són aptes per a famílies amb infants o joves de totes les edats, sempre és bo anar entrenant les Habilitats per a la Vida, mai caduquen 😉

1. L’Aventura de la vida a casa en temps de confinament – Fundesplai

L’Aventura de la Vida és un projecte de promoció de la salut per a infants que, des de fa 20 anys, des de Fundesplai apliquem a escoles de tot Catalunya. Un programa que opta per potenciar els hàbits saludables i les Habilitats per la Vida.

Des de L’Ajuntament de Lleida i Fundesplai hem preparat una proposta d’accions per per treballar en família cadascuna de les Habilitats per a la Vida en temps de confinament i que els infants que participen en el projecte de l’Aventura de la Vida continuïn vinculats a la Colla de l’Aventura.

Descarrega’t aquí el PDF de “L’Aventura de la Vida a casa”

 

2. Treballar les competències emocionals a casa – Sigues Tu

Dins del programa Sigues Tu de Dipsalut, trobareu propostes per a que els infants puguin entrenar les diferents Habilitats per a la Vida amb les seves famílies. Treballar les competències emocionals a partir de dinàmiques, contes, vídeos i jocs.

Accedeix aquí a la proposta d’activitats en família del Sigues Tu

Ara que ja has fet un cop d’ull a la proposta, volem destacar algunes de les activitats del Sigues Tu que no estan recollides a l’article i que trobem molt interessants, útils i divertides per fer en família. Et recomanem aquestes:

Vídeos de la pallassa Bleda per a la gestió d’emocions

Explicacions psicològiques dels vídeos de la Bleda

El tren de les emocions (resolució de conflictes)

Però realment, quin és el problema? (resolució de conflictes)

Resolució conjunta de problemes

La gelosia

Taula de moviments tirabuixó (maneig de la tensió i l’estrès)

Ets fantàstic! (empatia)

Fitxes complementàries a la lectura del llibre l’EMOCIONARI (totes les emocions)

 

3. Seis propuestas para enriquecer este tiempo de confinamiento – Edex

La Fundació Edex comparteix recursos gratuïts online per a les famílies per poder treballar temes relacionats amb la salut, hàbits, convivència i habilitats per a la vida. La Fundació Edex és una entitat sense ànims de lucre amb seu al País Basc amb la que col·laborem des de fa 20 anys per al desenvolupament dels programes de promoció de la salut i de les habilitats per a la vida.

Accedeix aquí a les 6 propostes d’Edex per al confinament en família

D’aquestes propostes d’Edex destaquem especialment els videos La Aventura de la Vida (castellà), així com també els Cuentos para conversar (castellà) que ens ajudaran a iniciar converses interessants amb els nens i nenes.

 

4. La recepta de la felicitat – Fundesplai

“La recepta de la felicitat” és un conjunt d’activitats d’educació emocional que fem servir als esplais i escoles on som presents per tal que els infants i joves prenguin consciència de les pròpies emocions i les dels altres, aprenent a expressar el que senten i posar-hi nom.

Són activitats que es poden fer perfectament en família i enriqueixen molt les relacions i la comunicació. Prova-les i veuràs quin èxit!

Descobreix aquí les activitats de “La recepta de la felicitat”

 

5. Detectiu de les emocions – Fundesplai

“Detectiu de les emocions” és un altre conjunt d’activitats d’educació emocional en què els infants i joves es converteixen en detectius i detectives per descobrir les seves pròpies emocions i treballar l’autoconeixement, l’autoestima, l’empatia…

És una activitat que també fem servir als esplais i temps del migdia de les escoles on som presents i que es pot adaptar perfectament al context familiar per aprofundir en família al coneixement intern profund i la comunicació assertiva.

Descobreix aquí les activitats de “Detectiu de les emocions”

 

6. Mandales cooperatius – Fundesplai

Als teus fills o filles els agrada pintar mandales? Doncs l’activitat “mandales cooperatius” és ideal per a la teva família!

Pintar mandales és una activitat que podem fer per aconseguir relaxació, pau interior i expressió d’emocions, així com també la cohesió de grup o la família si ho fem de manera cooperativa entre tots i totes. En el cor d’un mandala hi podem trobar secrets, pensaments i emocions que són difícils d’expressar d’una altra manera.

Descobreix aquí com plantegem l’activitat “Mandales cooperatius”

 

7. El barret dels somnis – Fundesplai

En aquesta activitat ens plantegem que cada membre del grup o de la família faci el seu autoretrat amb la tècnica que li vingui més de gust. A través de l’expressió plàstica estimulem l’autoconeixement i la capacitat d’expressar emocions i sentiments. Una activitat genial que agrada molt als nens i nenes!

 

Descobreix aquí l’activitat “el barret dels somnis”

 

8. Minty la fada – CCMA

“Minty la fada” és una sèrie de dibuixos animats que pots trobar fàcilment al K3 (CCMA – Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) en què la Minty, una fada molt petita i que fa olor de menta té la missió d’ajudar diversos nens i nenes a solucionar tot tipus de problemes relacionats amb les emocions, la comunicació i les relacions interpersonals.

La seva màgia ajuda als protagonistes a trobar per ells i elles mateixes la millor solució.

És una sèrie basada ens els contes de la fada menta, escrits per Gemma Lienas i recollits en El Llibre de les emocions per a nenes i nens. Una lectura imprescindible per a infants de 3 a 8 anys que els ajuda a reflexionar i entendre les emocions, relacions i convivència.

Mira aquí la sèrie “Minty la fada”

 

9. 48 contes imprescindibles per a treballar les emocions – Nati Bergadà

Un fantàstic i complert recull de la Nati Bergadà, psicopedagoga i mestre d’educació especial, que ens aporta sovint recursos molt interessants en el seu blog amb recursos per a mestres i també en el blog “mares i pares“, especialitzat en aportar recursos educatius a les famílies.

En aquest recull trobaràs contes i llibres preciosos per a totes les edats per emocionar-vos junts i per aprendre a gestionar les emocions i posar-hi consciència.

Descobreix aquí el recull de 48 contes imprescindibles

 

10. La consciència emocional, primer pas per educar les emocions – Diari Ara

En aquest article del diari ARA la psicòloga Katia Velar ens explica que per educar les emocions el primer pas és ser conscient de la seva existència, identificar-les i posar-los nom.

Reflexiona sobre per què ens costa tant identificar les emocions, ens proposa 4 estratègies pràctiques per fomentar la identificació i la consciència emocional i també ens proposa 2 activitats molt interessants per fer en família.

Llegeix aquí l’article “La consciència emocional, el primer pas per educar les emocions” (Diari Ara)

 

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes! 😉

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai