A través de la proposta educativa ESTIMA pels cursos 23-25, una proposta per celebrar la vida, posem l’èmfasi en reconèixer la importància del benestar emocional d’infants i joves, i vetllem perquè siguin capaces de reconèixer-se, valorar les seves fortaleses i respectar-se a ells mateixos i als altres. Sabem que un bon benestar emocional depèn de molts factors: de les seves relacions, del seu temps lliure, les seves aficions i de tot el que la família i els agents educatius els podem transmetre. És per aquest motiu que cal que posem el focus en la prevenció del benestar emocional de la població més jove.
Per tal de poder entendre millor com se senten els infants i joves, treballar la consciència i autoconeixement emocional, promoure la convivència i actituds i estats d’ànims positius i de benestar, hem fet una enquesta als infants del Temps Educatiu del Migdia per saber com se senten i quin és el seu benestar emocional.
Poder dur a terme aquestes preguntes, ens ha permès començar a treballar amb els infants i els equips educatius diversos aspectes relacionats amb les emocions: reconèixer-les, nombrar-les, comprendre-les, aprendre a reconèixer-les en les altres persones,… L’educació emocional és clau en els centres educatius, i dur a terme activitats, xerrades o enquestes com aquestes, ens permet iniciar un treball per poder fer-hi incidència. Preguntar als infants sobre les seves emocions ens interpel·la com a educadors i educadores i ens convida a reflexionar sobre el tema, fent-los més visibles. Tots els equips educatius haurien de poder parlar de les emocions amb naturalitat amb els infants i joves.
L’ENQUESTA
Aquesta enquesta s’ha dut a terme a totes les escoles a les quals fem el Temps Educatiu del Migdia i hi han participat un total de 913 infants d’entre 8 i 12 anys. Els hi hem preguntat pel seu estat anímic, la valoració que fan de la seva vida i aspectes a destacar del Temps Educatiu del Migdia.
ELS RESULTATS DE L’ENQUESTA
Els resultats de l’enquesta indiquen que els infants, en línies generals, consideren que se senten bé amb el seu estat anímic, obtenint les puntuacions més altes els estats de calma, la plenitud d’energia i la felicitat. Cal destacar que 8 de cada 10 infants enquestats consideren que són feliços amb la seva vida. Aquest resultat s’assimila molt al de l‘Enquesta de Benestar subjectiu de la infància de Barcelona del 2021 on un 8,7 sobre 10 dels infants se senten satisfets amb la seva vida.
Un 45,2% dels infants es considera gens trist o trista, una dada molt significativa per a la seva salut. Per altra banda, més de la meitat consideren que estan entre poc i gens avorrits o avorrides amb la seva vida i tot allò que fan, i quasi el 70% dels infants se senten entre bastant i molt calmats o calmades.
Per altra banda, es destaca que més del 70% se senten molt plens i plenes d’energia, quelcom molt positiu per a infants d’entre 8 i 12 anys i que encaixa amb el més del 77% d’infants que consideren que són molt feliços.
QUÈ HAN COMENTAT RESPECTE AL TEMPS EDUCATIU DEL MIGDIA?
A través de l’enquesta els vam demanar que esmentessin aspectes que els agraden del projecte del Temps Educatiu del Migdia, per tal de saber què és el que més valoren i així poder seguir millorant per aconseguir un projecte educatiu del migdia de la millor qualitat i més ajustat a les seves necessitats.
- jugar amb els amics i amigues
- jugar al pati
- gaudir del menjar i l’àpat compartit amb els companys i companyes
- la qualitat del menjar
- la relació amb l’equip educatiu
- fer activitats divertides
Tanmateix és important tenir en compte als infants que mostren un grau de satisfacció menor, per tal que tinguin lloc per expressar-se, ser escoltats i poder acompanyar-los.
ELS BENEFICIS EMOCIONALS DEL TEMPS EDUCATIU DEL MIGDIA
Els infants es passen un terç del seu horari escolar al Temps Educatiu del Migdia, un espai educatiu essencial en el seu desenvolupament i la seva socialització. Et convidem a que facis un cop d’ull a l’estudi “El Temps Educatiu del Migdia: benestar, relacions i aprenentatges” realitzat pel Grup de Recerca en Interacció i Canvi Social i el Grup de recerca en Pedagogia Social de la Universitat de Barcelona, un estudi que mostra l’impacte que té aquest temps per als infants a molts nivells: social, emocional, alimentari, educatiu…
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la les xarxes!