Quan parlem de jugar, el primer que ens ve al cap és un infant gaudint plenament d’allò que fa, ja sigui de forma individual o col·lectiva, i és que jugar és molt important! Els infants porten el joc innat, i tot i que els adults l’anem deixant de banda poc a poc, és important que no el perdem, perquè jugar ens dona vida.
Podem jugar de moltes maneres diferents, però el que hem de tenir clar és que jugar és un dret, i el joc ens dona salut física, mental i emocional.
JOC, MOVIMENT I COOPERACIÓ
- PER QUÈ EL JOC?
Entenem el joc com una acció natural, innata, lliure i espontània, que permet als infants adquirir nous aprenentatges i per al seu desenvolupament integral. Des del joc lliure, els jocs de taula, jocs de córrer, joc simbòlic, joc heurístic, jocs d’equip, jocs cooperatius… el joc és diversió, presència, autonomia, acció, empatia, relació, aprenentatge, experimentació, emoció, concentració, memòria, agilitat, comprensió del món… és un gran aliat en els entorns educatius!
- PER QUÈ EL MOVIMENT?
L’exercici físic és essencial per gaudir d’una bona salut general, tant física (enforteix els músculs i els ossos, ajuda en la prevenció de la diabetis, l’obesitat i les malalties cardiovasculars,…) com mental i emocional (ajuda a protegir-nos d’alguns trastorns com la depressió o de l’ansietat, millora l’estat d’ànim, l’autoestima, la resposta a l’estrès,…).
Diversos estudis científics han demostrat que els moviments rítmics i repetitius com caminar, córrer, ballar, nedar o anar en bicicleta, tenen un efecte relaxant i tranquil·litzador i augmenten la capacitat de generar emocions positives. A més a més, l’activitat física també afavoreix la memòria, la concentració, la creativitat i els processos d’aprenentatge.
L’activitat física és, per tant, essencial per al benestar i la salut de totes les persones, però cal posar especial atenció en la infància i la joventut, període en què s’adquireixen els hàbits de vida saludables. Les recomanacions de la Generalitat de Catalunya són de mínim 60 minuts d’activitats física al dia per a infants i joves de 5 a 18 anys per tenir una bona salut física i mental i evitar el sedentarisme.
- PER QUÈ ELS JOCS COOPERATIUS?
Els jocs cooperatius són molt beneficiosos per a la cohesió de grup i la convivència, ja que afavoreixen el desenvolupament d’habilitats com el diàleg, el respecte, la solidaritat, l’empatia, el sentiment de pertinença del grup o l’ajuda mútua, entre moltes altres habilitats.
Si unim l’activitat física i els jocs cooperatius trobem una simbiosi molt positiva per als infants i joves, i és que estarem treballant de manera integral, educativa i lúdica molts elements que permeten promoure la convivència i el benestar físic i emocional. Ja fa temps que fem servir els jocs cooperatius com a eina educativa,… coneixes el nostre recull de 85 jocs de taula cooperatius?
Enguany, en el marc de la proposta educativa ESTIMA, hem creat una Guia de jocs cooperatius en moviment dirigida als equips educatius, tant de lleure com d’escoles i instituts, i també a grups de famílies i amics que tinguin ganes de passar-ho molt bé. És una guia molt útil per a dinamitzar activitats amb infants i joves en el marc del joc, la cooperació i el moviment. Descarrega’t la guia en PDF omplint el formulari que trobaràs a continuació, i així tindràs tots els recursos sempre a mà! No te la perdis! Pots veure un petit tastet a continuació.
Esperem que aquesta Guia de jocs cooperatius en moviment sigui molt útil per fer moure el cos a tots els nens, nenes i joves i passar-ho molt bé! Podràs descobrir nous jocs i alguns de tota la vida que hem versionat perquè s’hi pugui jugar de manera cooperativa.
Per obtenir la guia completa només cal que omplis aquest formulari que et subscriurà al nostre blog, i te la farem arribar directament al teu correu! És ben fàcil, oi? Descobreix-los tots a la guia! Esperem que t’agradi 😉
Subscriu-te al nostre blog i rebràs la Guia de jocs cooperatius en moviment directament al teu correu!
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!