A l’escola bressol l’alimentació té un paper fonamental, ja que és durant l’etapa de 0 a 3 anys quan hi ha un major creixement físic i desenvolupament psicomotor i per tant, un bon estat nutricional garanteix el creixement òptim. Però a més a més, és durant la petita infància que es comencen a adquirir hàbits saludables que ens acompanyaran tota la vida.

L’alimentació a l’escola bressol aporta, per tant, salut i energia per a l’organisme, però també pot fomentar l’aprenentatge de les habilitats socials, l’autoconeixement, el desenvolupament dels sentits, fomentar criteris de consum i esdevenir un signe d’identitat cultural.

I les persones que acompanyen a l’infant en el menjador escolar d’una escola bressol han d’estar preparades per fer un acompanyament respectuós de l’infant durant els àpats, confiar en la seva capacitat d’autoregulació, potenciar l’autonomia i l’autoconeixement.

Avui us suggerim 6 principis bàsics de l’alimentació en la petita infància que també queden recollits a la nostra guia d’orientacions per a l’alimentació en la petita infància.

Com ha de ser l’alimentació a l’escola bressol?

1. Una alimentació equilibrada

L’equilibri nutricional és el consum de diferents aliments a través dels que aportem al nostre cos els nutrients necessaris per a un desenvolupament harmoniós i saludable.

L’alimentació mediterrània és considerada una de les més saludables del món, i és el nostre sistema d’alimentació tradicional.

Tal com exposàvem a l’article L’alimentació saludable al menjadors escolar: 10 principis bàsics, l’alimentació mediterrània pot ajudar a prevenir l’obesitat, malalties cardiovasculars, càncers i depressions, entre d’altres problemes de salut.

 

Nova piràmide de l'alimentació saludable i el lleure de Fundesplai

 

En aquesta piràmide de l’alimentació saludable i el lleure es representen de forma gràfica quins són els aliments bàsics de l’alimentació saludable, les proporcions i la regularitat del seu consum.

I com s’aconsegueix una dieta equilibrada?

Mantenint una correcta proporció entre els diferents macronutrients que ens donaran l’energia que necessitem al llarg del dia. Els farinacis, formats per tots aquells aliments feculents (patates, cereals i pastes, llegums, pa…) són rics en carbohidrats (també anomenats glúcids). Els peixos, les carns i els ous, representen la nostra principal font de proteïnes; però no la única. Els lípids es presenten en molts aliments, però són els principals components dels olis vegetals i els greixos animals.

2. Una alimentació suficient

Les necessitats calòriques diàries varien molt segons l’edat, i més en la petita infància, un moment en el qual experimenten un gran canvi orgànic i de creixement.

S’ha de diferenciar molt clarament entre les necessitats dels nadons lactants, els nadons que inicien la ingesta d’aliments sòlids i els nens i nenes a partir d’un any.

Però a més a més, les quantitats d’aliment que un infant es menja depenen de la seva edat, les característiques personals, de la seva apetència i del pes corporal.

Hem de garantir una alimentació suficient que aporti els nutrients necessaris per a un correcte desenvolupament, però també hem de respectar la sensació de sacietat de l’infant, promovent que pugui agafar de forma autònoma els aliments i fomentant d’aquesta manera el seu autoconeixement i autoregulació, aspectes fonamentals per prevenir problemes de salut que puguin aparèixer més endavant com la obesitat.

3. Una alimentació adaptada

Cada nadó és un món, amb les seves particularitats i apetències. I a més a més, cal afegir, que durant la petita infància els nadons estan en ple procés de maduració del cos, especialment del sistema immune.

Per tant, cal posar especial atenció en el procés d’introducció dels aliments sense caure en reduccionismes o modes, i sempre, respectant el procés i ritme d’introducció de nous aliments que estipula cada família per al seu nadó.

Tenint com a premissa bàsica l’evidència científica, prenem com a criteri de referència en la introducció dels aliments les recomanacions publicades per la Generalitat a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya en la seva guia Recomanacions per l’alimentació en la primera infància publicada el 2016.Calendari d'incorporació d'aliments escola bressol

Calendari d’incorporació d’aliments extret de la guia “Recomanacions per a l’alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys)” publicada el 2016 per la Generalitat de Catalunya – Agència de Salut Pública de Catalunya.

4. Una alimentació variada

Si a través de l’equilibri nutricional aconseguim una dieta amb una correcta proporció de macronutrients
(carbohidrats, proteïnes i greixos), és a través de la variació dels diferents productes que conformen cada grup d’aliments que aconseguim una quantitat suficient de micronutrients (vitamines i minerals).

Per aconseguir incloure tots els micronutrients necessaris a la dieta de la petita infància, ens podem basar en la Dieta mediterrània, tenint sempre present la cuina tradicional catalana.

Hem d’aprofitar el nostre entorn mediterrani altament productiu i basar l’alimentació a l’escola bressol en aliments de proximitat que conserven millor les seves propietats degut al menor temps de transport que necessiten. A més a més, hem de prioritzar els aliments de temporada, que són recollits en el moment òptim de maduració, presentant majors propietats organolèptiques.

L’elaboració dels menús ha de tenir en compte la varietat i anar introduint nous aliments, sabors, colors, olors i textures perquè els infants tinguin noves experiències sensorials i vagin incorporant tots els micronutrients necessaris.

5. Una alimentació atractiva

Perquè els infants vagin incorporant hàbits alimentaris saludables és fonamental que els agradi el que mengen, que a través de l’àpat desenvolupin els 5 sentits, i que les sensacions que tinguin al menjar siguin sensacions de plaer i satisfacció, tant física com sensorial com emocional.

L’alimentació a l’escola bressol ha de ser casolana, acabada de fer (en la mesura del possible), i molt cuidada respecte a la textura, els colors i les olors. Intentant que sigui el màxim de semblant a un àpat en família.

Durant l’àpat s’ha de cuidar també l’aspecte emocional i aconseguir que hi hagi un ambient tranquil i amable en el que cada infant pugui anar menjant al seu ritme i se senti respectat.

6. Una alimentació ecològica i de proximitat

A les escoles bressol que gestionem des de Fundesplai garantim que una part important dels aliments siguin de producció ecològica i de proximitat.

Algunes de les raons que ens han portat a potenciar l’alimentació ecològica i de proximitat són:

  • La convicció de què els productes ecològics són més saludables i nutritius, donat que es produeixen sense l’ús de pesticides i altres elements químics.
  • Els productes ecològics i de proximitat acostumen a tenir més bon gust.
  • Amb el consum d’aliments ecològics i de proximitat es potencia el proveïdor de proximitat, reduint els transports de llarga distància i contribuint d’aquesta manera a conservar el medi ambient i reduir la nostra petjada ecològica.

 

Més informació sobre l’alimentació saludable en la petita infància

Si us ha agradat aquesta entrada, compartiu-la a les xarxes!

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai