Quan ens proposem definir les activitats extraescolars per al curs vinent hem d’aconseguir crear un projecte que doni personalitat a l’escola, que esdevingui un valor afegit a les activitats educatives que s’hi realitzen.

Les extraescolars ocupen un espai de temps educatiu molt important, cal fer una aposta clara i decidida per dotar-les d’un projecte inclusiu i de qualitat.

En aquest sentit moltes AMPAs, escoles, ajuntaments i entitats educatives estem preparant els projectes d’activitats extraescolars per l’any que ve amb molta il·lusió, perquè sabem que les activitats extraescolars tenen una funció molt important en la protecció, la socialització, la inclusió i el desenvolupament dels infants i joves.

Tenim un repte col·lectiu: aconseguir que tots els nens i nenes tinguin accés i puguin participar a les activitats extraescolars.

Tots els infants tenen dret a poder accedir a activitats extraescolars de qualitat que contribueixin a la seva felicitat i desenvolupament global com a persones. Click To Tweet

Els objectius del projecte d’activitats extraescolars

  • Ha de ser un projecte inclusiu: hem de vetllar i crear les condicions perquè cap infant quedi fora de la possibilitat de participar-hi per motius econòmics i/o de necessitats educatives especials.
  • Cal oferir a les famílies una oferta d’activitats de qualitat que inclogui un itinerari formatiu pensat en i per als infants al llarg de la seva vida a l’escola i/o a l’institut.
  • Vincular les extraescolars amb el Projecte Educatiu de Centre i assegurar la coordinació amb l’equip docent i fomentant el model d’Escola a Temps Complert.
  • L’oferta d’activitats ha de ser coherent amb l’entorn proper del barri o poble, incloent-hi altres iniciatives existents o col·laborant-hi.
  • L’equip d’educadors/es ha de tenir clar que forma part d’un projecte educatiu compartit, més enllà de l’activitat que directament desenvolupa.
  • Oferir activitats que promoguin l’educació emocional, l’autonomia, la creativitat, l’activitat física, l’aprenentatge cooperatiu i la convivència.
  • Fer servir metodologies basades en el joc, l’experimentació, i les necessitats motrius, emocionals, socials i d’aprenentatge dels infants que hi participen.

Quins impactes tenen les extraescolars en els infants?

Les activitats extraescolars poden ser una eina clau per reduir les desigualtats educatives i l’abandonament escolar: milloren els resultats escolars i generen una major motivació i predisposició a l’aprenentatge, segons l’estudi Quin impacte tenen les activitats extraescolars sobre els aprenentatges dels infants i joves de la Fundació Jaume Bofill i l’Ivàlua.

Segons aquest estudi, les activitats extraescolars beneficien més l’alumnat de baix rendiment i l’alumnat de perfil socioeconòmic baix, tant a nivell de Primària com de Secundària.

A més a més, les extraescolars són essencials per aprendre a ser, a créixer personalment i a relacionar-se, millorant les habilitats psicosocials (l’autoestima, la comunicació,…) i reduint els comportaments de risc.

Per tot això, creiem que és essencial que siguin activitats inclusives i integradores en les que puguin participar tots els infants i que no hi hagi ningú que quedi exclòs per motius econòmics o de necessitats educatives especials.

I per acabar, no hem de perdre de vista que les activitats extraescolars se situen en l’espai de temps lliure dels infants i joves i per tant, ells i elles han de poder triar el que més els agrada fer en el seu temps lliure, no sentir-se sobrecarregats, passar-ho bé i ser feliços!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai