Teniu un hort a l’escola i no sabeu com treure-li suc a nivell curricular? Aquí trobareu algunes idees… i també podeu descarregar la nostra guia de l’hort ecològic i educatiu.
L’hort escolar ens ofereix una gran oportunitat educativa per treballar hàbits, valors, cooperació, participació, autonomia i competències bàsiques de manera transversal. A més a més, tenir un hort a l’escola afavoreix el desenvolupament individual i social dels alumnes, i al seu benestar físic i psicològic, ja que és un espai exterior de contacte amb la natura i els alumnes parteixen de l’acció i la pràctica per assolir els aprenentatges.
També hi ha moltes escoles que aposten per l’hort escolar com a eina directa per potenciar les competències bàsiques a través de l’educació ambiental. En aquest sentit, hi ha Escoles Verdes i de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat que fa anys que desenvolupen tota mena d’activitats transversals al voltant de l’hort.
A partir del treball de l’hort també s’afavoreix la convivència, la cohesió de grup, el treball en equip, la cooperació i el diàleg, així com l’esperit crític i el raonament hipotètic-deductiu. L’hort ens ofereix la possibilitat de plantejar-nos preguntes contínuament, formular hipòtesis i experimentar. És important començar a fer servir l’hort escolar com a eina pedagògica des de l’escola bressol i donar continuïtat i coherència al treball de l’hort al llarg de tots els cursos d’Infantil, Primària i Secundària.
Si penses que no tens espai o no tens gaire idea de com fer un hort a la teva escola o esplai, et proposem 5 maneres de fer un hort escolar al pati. Segur que alguna de les 5 opcions s’adapta a l’espai del teu recinte i podràs implementar l’hort com una activitat més en el currículum.
EL CURRÍCULUM DE L’HORT
L’hort és un entorn que facilita els aprenentatges vivencials on l’alumnat aprèn fent i manipulant. Aprenen conceptes i assoleixen competències bàsiques, cosa que cal tenir en compte a l’hora de plantejar un projecte transversal d’hort escolar que es pugui incloure en el Projecte de Centre.
Avui us fem una proposta d’activitats agrupant-les pels àmbits del currículum, tot i que n’hi ha moltes que són de caire transversal i, per tant, afavoreixen diverses competències i àmbits a l’hora. La majoria d’activitats es poden adaptar a diversos nivells i edats.
En aquesta infografia trobareu el detall i descripció de la proposta d’activitats per cada àmbit:
- Aranès i literatura de l’Aran, Llengua Catalana i Literatura, Llengua Castellana i Literatura i Llengua Estrangera
- Educació artística
- Matemàtiques
- Educació física
- Educació en valors cívics i ètics
- Coneixement del medi natural, social i cultural
- Competències clau
Aranès i literatura a l’Aran, Llengua Castellana i Literatura i Llengua catalana i Literatura i Llengua Estrangera
Exemple d’activitats i processos relacionats amb l’hort:
- Diari de l’hort: escriure un quadern de camp o diari de l’hort on es recullin tots els experiments que fem i les vivències que tenim. Pot ser un quadern individual o col·lectiu.
- Vocabulari multilingüe: treballar el vocabulari dels elements de l’hort en diversos idiomes (plantes, sòl, animals, eines, meteorologia, calendari, estacions,…)
- Recull de dites i endevinalles populars relacionades amb l’hort, les verdures, l’alimentació, la meteorologia… (també pot ser multilingüe).
- Creació de cançons: inventar cançons relacionades amb l’hort en català, castellà i anglès.
- Fitxes de plantes: elaborar un recull de fitxes amb informació sobre les plantes que tenim a l’hort. També pot ser multilingüe.
- Blog de l’hort: escriure regularment al blog de l’hort i incorporar imatges i vídeos.
- Sessions de treball multilingües: treballar l’hort en català, castellà i anglès, afavorint la comunicació oral durant la sessió en els tres idiomes.
- Cartells explicatius: elaborar cartells de senyalització i explicatius dels cultius de l’hort i la normativa.
- Cartellera de l’hort: manteniment de la cartellera de l’hort per comunicar el projecte a les famílies.
- Intercanvi d’informació sobre l’hort amb altres escoles de l’entorn que tinguin hort.
- Creació d’un memory: crear jocs de taula amb imatges fetes pels alumnes (foto o dibuix) de les diferents espècies d’animals i plantes que trobem a l’hort. Hi podem jugar en anglès, català o castellà.
- Cal·ligrames: escriure cal·ligrames inspirats en l’hort i els animals col·laboradors.
- Creació de poemes inspirats en les hortalisses o animals de l’hort.
- Exposició oral sobre temes relacionats amb l’hort: l’origen de les espècies, els beneficis de les plantes aromàtiques, etc…
- Quadern “la salut de l’hort”: crear un llibre recollint els beneficis per la salut de les plantes de l’hort.
- El conte del cargol i l’herba de poliol: explicar el conte, escriure’l,… Plantar poliol i provar-lo.
EDUCACIÓ ARTÍSTICA
Exemple d’activitats i processos relacionats amb l’hort:
- Dibuix naturalista: descobrir el dibuix naturalista i practicar in-situ amb les plantes i animals de l’hort.
- Taller de fotografia: aprendre les tècniques bàsiques de fotografia i practicar amb les plantes i animals de l’hort.
- Exposició fotogràfica: organitzar una exposició fotogràfica d’imatges realitzades pels alumnes a l’hort.
- Land Art a l’hort: crear obres de land art o d’art efímer amb elements naturals de l’hort.
- Creació d’espantaocells i CDs decorats: crear elements que espantin els ocells i decorar-los.
- Estampació natural amb flors, fulles, escorça, fruits…
- Art amb llavors de colors, formes i mides diferents.
- Elaboració d’elements decoratius de l’hort com escultures de fang cuit, fusta o materials reciclats.
- Creació de cançons relacionades amb l’hort.
- Teatre musical sobre el cicle de la vida al nostre hort (exemple: cicle de la marieta, de la papallona…).
- Fer els noms de les espècies amb elements decoratius com culleres de fusta.
- Creació d’un memory: crear jocs de taula amb imatges fetes pels alumnes (foto o dibuix) de les diferents espècies d’animals i plantes que trobem a l’hort. Hi podem jugar en anglès, català o castellà.
- Cal·ligrames: escriure cal·ligrames inspirats en l’hort i els animals col·laboradors.
- Regadores decorades: Reutilitzar les ampolles de plàstic per fer regadores.
- Collage de natura: muntatge artístic amb fotos o amb elements del propi hort.
- Tints naturals: fabricar tints o pintura natural a partir de les plantes o elements de l’hort.
- El conte del cargol i l’herba de poliol: escenificar-lo, dibuixar-lo,… Plantar poliol i provar-lo.
MATEMÀTIQUES
Exemple d’activitats i processos relacionats amb l’hort:
- Mesures i volums: aprofitar l’entorn de l’hort per aprendre a mesurar, calcular àrees, volums, perímetres, determinar les parcel·les de cultiu,…
- Classificació d’elements: classificar llavors, branques, fulles, flors, fruits,… utilitzant diversos criteris (duresa, mida, color, forma, textura…).
- Càlculs i recomptes in-situ: comptem, sumem, restem, multipliquem, dividim, fem fraccions, etc… aprofitant l’espai de l’hort i tots els seus elements.
- Gràfics de creixement: mesurem periòdicament el creixement de les plantes i fem gràfics de creixement. Podem comparar el ritme de creixement de diverses espècies, comparar amb l’any anterior, etc…
- Càlcul del pressupost i quantitats: quant d’adob necessitem? quants peus de maduixera? quants metres de tub de reg? quin volum d’aigua gastarem? quants diners costarà la posada en marxa de l’hort? i el manteniment anual? i trimestral?
- Disseny del plànol: practicar el dibuix tècnic per dissenyar l’hort, els diferents espais i parcel·les. Podem practicar el dibuix a escala, les proporcions, etc… Podem també traslladar aquest dibuix manual al dibuix amb eines digitals de planimetria.
- Planificació i construcció d’estació meteorològica, caixes niu i menjadors d’ocells
- Desgranar pèsols o faves: recompte, càlcul, mesura…
- Estadística, atzar i probabilitat a partir de trampes d’insectes o plagues (ex: trampes per cargols).
- Plantar faves i pèsols: Comptar les setmanes que triguen a germinar, quantes baines han sortit, quantes llavors a cada baina, mesures gràfiques de creixement, dibuixos del procés de germinació i creixement, imatges o vídeos, etc.
EDUCACIÓ FÍSICA
Exemple d’activitats i processos relacionats amb l’hort:
- Treballar a l’hort: remoure la terra, fer forats, plantar, preparar bancals de fusta, lligar tomaqueres, regar, barrejar l’adob amb la terra, etc…
- Desgranar pèsols o faves: psicomotricitat fina, precisió.
- Mesurem amb el cos: mesurar l’hort amb mesures corporals (nº de peus, nº de passes, nº de mans, nº de braços), i buscar l’equivalència amb mesures mètriques.
- Gimcana de l’hort: organitzar una gimcana amb proves i preguntes al voltant de l’hort.
- Cuina saludable: elaborar receptes saludables amb les verdures de l’hort.
- Quadern “la salut de l’hort”: crear un llibre recollint els beneficis per la salut de les plantes de l’hort.
- Construcció d’un hivernacle: investigar les tècniques més adequades i construir-lo.
EDUCACIÓ EN VALORS CÍVICS I ÈTICS
Exemple d’activitats i processos relacionats amb l’hort:
- Comissió de l’hort: els alumnes formen part de la Comissió de l’hort de l’escola i tenen poder de decisió en el projecte des del primer moment, fomentant així la seva participació activa. Aprendre a prendre decisions i assumir les conseqüències.
- Autonomia en les tasques: els infants han de treballar l’hort de manera activa i autònoma, realitzant ells mateixos la major part de les tasques de manera autònoma (sempre que sigui possible).
- Treball cooperatiu: el treball de l’hort és cooperatiu per definició. Organitzar equips de treball per realitzar les tasques de manera organitzada i col·laborativa.
- Normativa de l’hort: creació d’una normativa de l’hort, acordada i respectada per a adults i infants (codi de bones pràctiques), difondre i comunicar aquesta normativa per diversos canals (blog, cartellera verda, cartells informatius in-situ…).
- Resolució de conflictes i comunicació assertiva a partir dels conflictes que sorgeixin durant el treball a l’hort.
- Afavorir la creativitat: estimular solucions creatives i realistes davant dels obstacles que anem trobant en el treball de l’hort.
- Compliment normatiu: Alumnes encarregats de vetllar pel respecte de l’hort i el compliment de la normativa.
- Preguntes obertes i debats: estimular l’esperit crític a partir de qüestions obertes i debats sobre temes relacionats amb l’hort.
CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL, SOCIAL I CULTURAL
MEDI NATURAL
Exemple d’activitats i processos relacionats amb l’hort:
- Preparació i estudi del sòl: preparar la terra de cultiu com a font d’aliment de les plantes i estudiar la seva composició i característiques fisicoquímiques.
- Animals i Plantes: observar i conèixer els animals i les plantes de l’hort amb la lupa de mà, la lupa binocular, el microscopi, etc.
- Els animals de la terra i la funció descomponedora. Observar, dibuixar, classificar. Ús de la lupa i de claus de classificació.
- Terrari per cucs i formigues: construcció del terrari semitransparent especialment dissenyat per observar l’activitat de cucs, formigues i altres animals de la terra.
- Terrari per a cargols i estudi del seu cicle biològic.
- Compostatge: fabricar o instal·lar un compostador a l’hort per a les restes orgàniques i aprofitar el compostatge per fer-ne un projecte de treball transversal. (Exemple d’activitats: veure guia sobre el compostatge de la XESC).
- Estudi de les parts de les plantes: fulles, tija, arrels, flor, fruit, llavor, etc…
- Reproducció de les plantes, estudi pràctic: sexual-llavor, asexual-esqueix.
- Animals pol·linitzadors: estudi, observació, dibuix, classificació, etc…
- Banc de llavors autòctones: recull de llavors de varietats autòctones i cultiu, cultiu, reproducció i intercanvi amb altres escoles.
- Biodiversiquadres: activitat per treballar la biodiversitat de l’hort. En petits grups, fer fotografies de tot el que veiem a l’hort (insectes, plantes, cargols, etc.) i crear una graella de 10×10 amb les imatges. Calcular el % de cada element i tornar a repetir al cap d’uns mesos. Serveix per veure si ha augmentat la biodiversitat.
- Meteorologia i clima: observació del temps durant el curs. Elaboració d’un climograma. Analitzar conreus més adequats pel nostre clima.
- Construcció de pluviòmetres amb materials reciclats.
- Estació meteorològica: Construir i instal·lar una estació meteorològica. Fer activitats al voltant de les dades recollides a l’estació.
- Dissolució d’all: remei natural per combatre el pugó.
- Plantar plantes aromàtiques per repel·lir els insectes perjudicials per l’hort (ex: alfàbrega).
- Aplicació del quadre d’associacions de cultius per decidir què plantem a cada lloc i en quin moment.
- Anàlisi de la capacitat de retenció d’aigua de la terra de cultiu.
- Diferenciar i comparar tipus de plantes, les parts de la planta que ens mengem, etc.
- Caixes d’observació d’arrels: comparar el creixement de les arrels segons el tipus de sòl.
- Fitxes de plantes: elaborar un recull de fitxes amb informació sobre les plantes que tenim a l’hort. També pot ser multilingüe.
- Experimentació amb llavors per entendre la germinació, observació de llavors al laboratori, classificar-les i descobrir el seu nom científic, estudiar llavors exòtiques de països diferents, etc. Construcció d’un germinador.
- L’hort com un ecosistema: estudiar l’hort com a ecosistema i les funcions de cada element.
- Plantar faves i pèsols: Comptar les setmanes que triguen a germinar, quantes baines han sortit, quantes llavors a cada baina, mesures gràfiques de creixement, dibuixos del procés de germinació i creixement, imatges o vídeos, etc.
- Experimentació amb la fibra de coco i el compost per preparar el sòl.
- Fer planter i trasplantar-lo a l’hort
- Planificar el sistema de rec més sostenible i estudiar les diferències de consum entre els diversos sistemes.
- Plantes aromàtiques: treballar els sentits, taller per conèixer-les, fer planter, collir flors, assecar-les i elaborar colònia, sabó, oli aromàtic, bossetes d’olor,…
- Construcció d’una premsa per fer un herbari.
- Estudi dels fongs i plagues de les plantes.
MEDI SOCIAL
Exemple d’activitats i processos relacionats amb l’hort:
- Productes proximitat: estudiar les diferències de consum d’energia entre els productes de proximitat i els productes que vénen de lluny.
- Receptes familiars: recull de receptes familiars amb hortalisses.
- Activitats intergeneracionals: afavorir trobades amb famílies, avis i àvies, besavis que vinguin a ajudar-nos a treballar l’hort o a donar-nos consells per millorar el cultiu.
- Comparativa del consum d’ara i dels avis: fer entrevistes als avis i àvies per veure com consumien, què menjaven, què compraven, els embalatges, proximitat dels productes,…
- Taller de cuina i conserves: cuinar receptes amb els productes de l’hort i fer conserves, tot analitzant les diferents tècniques de conservació dels aliments.
- D’on vénen les hortalisses? Buscar informació sobre l’origen geogràfic de les espècies que tenim a l’hort durant tot l’any. Conèixer la història de cada espècie. Dibuixar un mapa del món amb aquesta informació.
- Plantes aromàtiques: cultivar i estudiar les plantes aromàtiques i investigar la seva relació amb la tradició remeiera. Elaborar olis, cremes, ungüents, sabons,…
- Història agricultura: estudiar la història de les societats humanes a partir de la història i les tradicions agrícoles.
- Les eines de l’hort: Conèixer-les, estudiar els seus noms, noms locals de cada eina, característiques i ús. Tenir cura de les eines. Investigar en si eren iguals o diferents a l’època dels avis.
COMPETÈNCIES CLAU
Exemple d’activitats i processos relacionats amb l’hort:
- Autoavaluació: autoavaluació dels processos i els aprenentatges (inicial i final de cada procés).
- Herbari de classe: elaborar un herbari de tota la classe per aprendre a distingir les diferents espècies i poder consultar-lo quan sigui necessari. Es pot ampliar l’herbari al llarg dels anys amb noves espècies de l’hort i incloure-hi espècies silvestres de l’entorn de l’escola.
- Treball en equip: afavorir les activitats cooperatives en el treball de l’hort.
- Activitats inter-nivells: afavorir les activitats a l’hort amb infants de diverses edats.
- Tutors de l’hort: els alumnes de cicle superior i cicle mitjà poden ser tutors de l’hort dels alumnes d’infantil o cicle inicial.
- Visites guiades per alumnes: convidar a les famílies a visitar l’hort i que siguin els alumnes que s’encarreguin de guiar la visita i explicar.
- Seguiment individual del projecte de l’hort amb un diari personal de l’hort.
- Activitats intergeneracionals: els alumnes dissenyen activitats o xerrades amb familiars o avis que vénen a ensenyar-nos els seus coneixements sobre l’hort.
- Recerca d’informació: buscar informació a internet sobre les plantes i els animals de l’hort, així com de les tècniques de cultiu, el compostatge, les plagues…
- Blog de l’hort: escriure regularment al blog de l’hort i incorporar imatges i vídeos.
- Webs d’altres escoles: conèixer el projecte de l’hort d’altres escoles a través dels seus webs o blogs i poder valorar i agafar idees per millorar el nostre hort.
- Recull fotogràfic o audiovisual dels processos i experiments.
- Muntatge audiovisual del procés de germinació o de floració d’una planta.
- Programes imatge i vídeo: aprendre a fer servir els programes de retoc d’imatges i edició de vídeo per fer muntatges audiovisuals del projecte de l’hort.
- Disseny plànol digital: aprendre a fer servir programes de planimetria per dissenyar i dibuixar el plànol de l’hort, per exemple l’AutoCAD.
- Vídeo tutorial explicant accions recomanables per tenir un hort saludable i penjar-lo al blog.
- Vídeo amb tècnica timelapse per il·lustrar el procés de construcció de l’hort, o la plantació, o la recol·lecció, o el procés de lligar tomaqueres, etc…
ALTRES RECURSOS O GUIES D’ACTIVITATS A L’HORT
- 12 raons per fer un hort a l’escola o a l’esplai – Fundesplai
- 5 maneres de fer un hort escolar al pati
- Guia didàctica: hort a l’escola – Universitat de Girona
- L’hort escolar: guia pràctica d’horticultura ecològica – Ajuntament de Barcelona
- Maleta pedagògica “de l’hort a casa” – Mama Terra
- Com fer un hort a l’escola o a l’esplai. Guia de l’hort- Fundesplai
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!