Sabies que el 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans?
Els oceans ocupen 2/3 de la superfície del planeta i són essencials per al manteniment de la vida, per a la regulació del clima i tenen una alta biodiversitat que hem d’aconseguir protegir.
Per desgràcia, els oceans estan patint el gran impacte de les activitats humanes com la sobreexplotació dels recursos, la sobrepesca, el turisme i l’abocament de residus tòxics i plàstics. Les activitats humanes estan modificant els mars i oceans acidificant-los i alternat les dinàmiques de regulació del clima a gran escala. Moltes espècies estan desapareixent o estan en greu perill d’extinció.
Aquí tens 11 activitats i recursos per sensibilitzar els infants i joves per la protecció de mars i oceans.
Activitats sobre el mar per a Infantil (3 – 6 anys)
1. Contes sobre el mar
Un recull de 31 contes relacionats amb el mar, històries precioses, interessants, visuals i que parlen de la importància de la cura del mar i els oceans. Hi ha clàssics com el “Peix Irisat” que també pots veure a Youtube en aquesta preciosa versió de titelles explicada per la companyia de teatre Tanaka.
> Consulta aquí el nostre recull de 31 contes sobre el mar
2. Com és l’aigua? L’aigua a través dels sentits
Conjunt d’activitats per a Educació Infantil per descobrir l’aigua amb tots els sentits. Són activitats manipulatives, de descoberta sensorial perquè els infants de 2 a 6 anys experimentin amb l’aigua. Aquestes activitats les pots trobar explicades a la plataforma ARC del CESIRE, Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Descarrega’t aquí la proposta d’activitats.
3. Com és que sentim el mar dins una cargola?
Busquem cargoles de mar de diferents mides, manipulem-les, experimentem amb elles,… què passa si hi enganxem l’orella? Com és que hi sentim el mar si no estan plenes d’aigua? Aquesta activitat la pots trobar explicades a la plataforma ARC del CESIRE, Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Descobreix aquí l’activitat.
Activitats sobre el mar per a Primària i Secundària (7 – 16 anys)
4. El mar a fons
El mar a fons és un projecte creat pel CSIC i l’Institut de Ciències del Mar que conté diverses propostes didàctiques i recursos endreçats per temàtiques. Remena i descobriràs infinitat de recursos: projectes de recerca, contes, jocs, etc… tot molt ben documentat científicament. Descobreix aquí la proposta.
5. Documentals sobre els oceans
Als infants i joves els hi encanten els documentals de natura, i són una eina meravellosa per transmetre l’amor per la natura i la necessitat de tenir-ne cura. Et recomanem que proposis el visionat d’algun documental sobre els mars i oceans com els de la sèrie Planeta Azul II o la pel·lícula documental Océanos, amb imatges espectaculars sobre la vida als oceans, o Plastic Ocean, un documental de denúncia sobre la contaminació per plàstics que pretén despertar sensibilitats, o Mission Blue, que explica com estan canviant els ecosistemes marins a causa del canvi climàtic i les activitats humanes. Aquests documentals poden donar peu a un gran debat sobre el tema, activitats d’aprofundiment, propostes d’Aprenentatge Servei i projectes diversos. Et recomanem alguns documentals en les següents entrades:
- 6 documentals sobre la pesca i la conservació dels oceans
- 11 documentals per a l’acció climàtica (part 1)
- 11 documental per a l’acció climàtica (part 2)
- 18 documentals espectaculars per estimar la natura
6. Què pesques?
Què pesques és una activitat en grup proposada per la Guia Hàbitat que s’adreça a infants i adolescents de 10 a 16 anys. És una activitat ideal per conèixer els diferents sistemes de pesca i entendre els seus impactes sobre les poblacions de peixos. Com aconseguir sistemes de pesca sostenibles? Descarrega’t aquí l’activitat.
7. Un creuer pel Mediterrani
Un creuer pel Mediterrani és una dinàmica de grup també de la Guia Hàbitat per ajudar a descobrir els recursos naturals i culturals del Mediterrani i els problemes ambientals que els afecten. Com podem gestionar millor els recursos per cuidar el nostre mar? Descarrega’t aquí l’activitat.
8. Peripècies del Vell Marí
Peripècies del Vell Marí també és una activitat de la Guia Hàbitat. Es tracta d’un joc de simulació que es pot fer amb grups d’infants o joves a partir de 10 anys. Aquest joc pretén ajudar a entendre que les espècies es poden extingir i comprendre els factors d’extinció d’espècies al Mediterrani. Descarrega’t aquí la proposta.
9. Com canten les balenes?
Podem fer una activitat de descoberta sobre com canten les balenes i altres cetacis, començant per mirar aquest vídeo explicatiu TED de Stephanie Sardelis: ¿Cómo cantan las ballenas?. Podem aprofundir descobrint cants de diferents espècies, i enllaçar aquesta activitat amb algun taller de física per entendre la ecolocalització o alguna de les altres propostes de sensibilització d’aquesta entrada.
Idees per a totes les edats
10. Una visita i taller al CRAM – El Prat del Llobregat
El CRAM és el Centre de Recuperació d’Animals Marins del Prat del Llobregat. És un equipament dissenyat especialment pel tractament i recuperació de cetacis, tortugues i aus marines. El centre es pot visitar en família, amb l’escola, l’AMPA o l’esplai. Una visita que no deixa indiferent als infants i joves. Per a més informació consulta la pàgina del CRAM.
11. Una visita i taller al Museu de la Pesca – Palamós
El Museu de la Pesca de Palamós ofereix a escoles, esplais, entitats i famílies un ampli programa d‘activitats pedagògiques i tallers i visites per a escoles de descoberta del mar, la seva conservació i les tradicions pesqueres i gastronòmiques. Per a més informació visita el web del Museu de la Pesca.
Més informació sobre mars i oceans
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes!