El dia 22 de maig celebrem el Dia Internacional de la Biodiversitat i per aquesta ocasió volem ajudar-te a afavorir la biodiversitat al pati de l’escola o jardí. El lema d’aquest any és “Soc part de la solució“, perquè tots i totes tinguem una actitud proactiva per afavorir la biodiversitat.

Els patis de les escoles, instituts i esplais poden actuar com a refugis de biodiversitat a les ciutats i per tant, ens hem d’esforçar perquè siguin el més verds i rics possibles, tant pel benestar dels infants com per la biodiversitat que atrauen. És un projecte en què podem implicar els alumnes, l’AMPA i a tota la comunitat educativa amb l’objectiu d’aconseguir transformar el pati en un jardí i refugi de biodiversitat.

22 maig dia mundial biodiversitat logo

Sabies que segons l’Informe de l’Estat de la natura a Catalunya 2020“, en els darrers 20 anys les poblacions d’animals autòctons han perdut de mitjana el 25% dels seus individus? La pèrdua de biodiversitat s’ha agreujat les darreres dècades per l’expansió d’espècies exòtiques, la contaminació, el canvi climàtic, els pesticides, els monocultius, i la fragmentació dels hàbitats, entre altres causes.

Els patis de les escoles, a més a més, tenen un alt valor educatiu perquè afavoreixen el joc lliure, el descans l’esbarjo i la socialització, però també poden ser espais on desenvolupar les activitats lectives, observar la flora i la fauna i adquirir grans aprenentatges. A més a més, si són patis verds on la natura hi és molt present, els infants també obtindran molts beneficis físics i psicològics del contacte amb la natura.

Actualment, estem vivint una revolució als patis de les escoles per renaturalitzar-los, enverdir-los, i augmentar el seu potencial educatiu. Amb la idea de transformar els patis en jardins, es converteixen en espais verds de les ciutats, refugis climàtics i refugis de biodiversitat. Ja hi ha moltes escoles, Ajuntaments i entitats que formen part d’aquesta revolució i estan fent molts esforços per aconseguir-ho. Aquest és el cas de les escoles que s’han sumat al projecte (R)evolució+Natura de la SEO BirdLife.  Suma’t a la revolució dels patis i fes més natural i educatiu el pati de la teva escola!

Segueix llegint per veure les nostres propostes per afavorir la biodiversitat al pati!

0. Plantar arbres, arbustos i vegetació herbàcia

Convertim el pati en un jardí exuberant!! Per afavorir la biodiversitat al pati de l’escola el primer que ens hem de plantejar és què podem fer perquè sigui més verd, perquè la vegetació ho impregni tot. Si tenim un pati encimentat, podem plantejar-nos si cal enretirar una part del ciment i recuperar la terra, o si posarem les plantes en jardineres, estructures verticals i enfiladisses, i jardineres gegants per a arbres.

Si tenim un pati de terra, caldrà que organitzem bé els diferents espais per posar-hi plantes de diferents mides, volums i colors. Els arbres ens aniran molt bé per crear zones d’ombra. I si el que volem és tenir sol a l’hivern, només cal que triem arbres de fulla caduca. Per poder seleccionar les millors espècies de plantes i arbres en zones urbanes, la Diputació de Barcelona ha creat una guia molt útil: Guia del verd urbàSi triem bé les espècies tindrem més èxit en la seva supervivència i creixement.

Algunes indicacions que et poden anar bé a l’hora de triar arbres i plantes:

  • Plantes i arbres autòctons
  • Plantes i arbres resistents i que necessitin poc rec
  • No fer servir pesticides
  • Plantes aromàtiques
  • Plantes amb flor en diferents moments de l’any
  • Plantes no tòxiques
pati jardí escola

1. Fer un hort

Fer un hort escolar ecològic és essencial quan volem apropar els infants a la natura i a l’alimentació sostenible. És una eina pedagògica potentíssima que es pot explorar des de totes les àrees del currículum. A més a més, si tenim un hort al pati estam potenciant la biodiversitat amb els nostres cultius i atraient a molts animals pol·linitzadors, descomponedors i d’altres que trobaran aliment o refugi entre les hortalisses. Però atenció! Per al control de plagues hem de fer servir sempre remeis naturals i biològics, no s’han de fer servir pesticides.

> Descobreix la nostra GUIA DE L’HORT ECOLÒGIC I EDUCATIU

Aquestes entrades també et poden ajudar a tirar endavant el projecte de l’hort:

2. Tenir compostador

El compostador és una bona eina complementària a l’hort escolar que podem aprofitar com a recurs educatiu i que de retruc, estimula la biodiversitat del pati, ja que acull moltes espècies descomponedores importantíssimes per al sòl. Descobreix detalls de com fer-ho i com treure-li profit per a les activitats lectives en les següents entrades:

3. Posar menjadores per a ocells

Les menjadores per a ocells són una bona ajuda per a les poblacions d’ocell de l’entorn especialment durant els mesos d’hivern en què els costa trobar menjar. És important col·locar-les en punts estratègics en què no estiguin gaire exposades i en canvi ens facilitin l’observació.

En aquesta entrada t’expliquem tot el que has de tenir en compte: Com fer menjadores per a ocells

Com fer menjadores per a ocells Fundesplai

4. Fer un racó de fullaraca o fusta morta

En un o diversos racons del pati o de l’hort, podeu afavorir que s’acumuli la fullaraca i troncs de fusta morta perquè hi puguin criar insectes descomponedors, sargantanes i altres animals. La fullaraca és essencial, per exemple, perquè hi facin niu els eriçons i altres animals que necessiten aquest tipus de refugi. Pots trobar més detalls a la guia “Bones pràctiques de jardineria a Barcelona per conservar i afavorir la biodiversitat“.

fullaraca pati escola biodiversitat

5. Instal·lar caixes niu per a ocells i per a ratpenats

Les caixes niu poden afavorir moltíssim la nidificació d’algunes espècies d’ocells i de ratpenats al nostre pati. Però s’han de tenir en compte diversos aspectes a l’hora d’instal·lar-les. A les entrades següents t’expliquem com fer-ho:

6. Fer un hotel d’insectes

Els hotels d’insectes atrauen fauna molt important per a l’hort, el jardí del nostre pati, i per a la biodiversitat del nostre entorn. És una de les tècniques que podem fer servir per ajudar a les poblacions d’abelles solitàries, actualment en perill d’extinció, i també per atraure marietes, papallones, crisopes, tisoretes, centpeus, cucs de bola, escarbats, i molts altres animalons que podran fer la hibernació amb tranquil·litat en el nostre hotel.

 

Com fer un hotel d’insectes a l’escola o l’esplai

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!!
Tots i totes per la biodiversitat! 🐝🐝🐝

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai