Tenir un compostador al pati de l’escola és molt enriquidor per als alumnes, per a les classes de medi i per a l’educació per a un món més sostenible.

A més a més, el compostador pot aportar adob per a l’hort escolar i ser una font d’activitats curriculars molt diverses, de la mateixa manera que el treball a l’hort es pot vincular al currículum.

Però… sabíeu que el compostador és un ecosistema amb una gran biodiversitat? Sabeu quins organismes hi viuen?

Els éssers vius que habiten el compostador es relacionen entre ells en una xarxa tròfica que està en equilibri, on cadascú fa la seva funció en el procés de compostatge de la matèria orgànica. Aquesta xarxa tròfica s’organitza en diversos nivells:

  • Consumidors primaris o descomponedors: s’alimenten de matèria orgànica morta.
  • Consumidors secundaris: s’alimenten dels consumidors primaris.
  • Consumidors terciaris: s’alimenten dels consumidors primaris i secundaris.

En aquesta imatge podeu veure alguns exemples d’organismes de cada un dels grups:

Cadascú té la seva funció

Descomponedors

Els descomponedors són els organismes que s’alimenten de matèria orgànica i la transformen en matèria inorgànica (nutrients disponibles al sòl).  En aquest grup trobem microorganismes (bacteris, fongs, protozous, actinomicets), que s’encarreguen de la major part de la feina descomponedora, i també macroorganismes (àcars, larves d’escarabat, cargols, llimacs, mosques, cotxinilles, porquets de Sant Antoni, cucs de terra,…), que a part de fer feina de descomponedors, fragmenten, trossegen i barregen la matèria orgànica.

Airejadors

Els organismes que fan galeries, com els cucs de terra o les larves d’escarabat són essencials per al bon funcionament del compostador, ja que a part de digerir les restes orgàniques, com a descomponedors, també milloren l’estructura, la ventilació i oxigenació del sòl.

Trossejadors

Els col·lèmbols, els porquets de Sant Antoni i els àcars són especialistes en trossejar la matèria orgànica a part de fer de descomponedors. Quan la matèria està més fragmentada, és més accessible perquè els microorganismes la puguin digerir.

Depredadors

Els escarabats adults, les aranyes, els centpeus, els pseudoescorpins, les tisoretes i les formigues tenen un paper molt important en el manteniment de l’equilibri de l’ecosistema del compostador, ja que depreden altres insectes i mol·luscs, duent a terme un control de les poblacions. A més a més, hi ha un grup de depredadors microscòpics (nematodes, rotífers, turbel·laris i protozous) que també són importants com a control poblacional d’altres microorganismes.

Ja teniu compostador? Descobriu aquí com fer compostatge a l’escola.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

close

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Ja que estàs per aquí....

En la situació actual, els infants i joves necessiten, més que mai, activitats de lleure educatiu amb els amics i amigues i a la natura.

A Fundesplai tenim la determinació de donar l'oportunitat a totes les nenes i nens de Catalunya de poder gaudir del lleure educatiu de qualitat a través del temps educatiu del migdia, les activitats extraescolars, les activitats als esplais, les excursions a la natura, les colònies escolars, els caps de setmana en família...

Ajuda'ns a fer-ho possible!

Fes un donatiu

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai