El nostre dia a dia està format per emocions i sentiments, i és que el nostre cos reacciona a tot allò que passa durant les 24 hores del dia i que ens afecta directa o indirectament. Felicitat, por, ira, alegria, tristesa, sorpresa… tot són estats anímics que sentim i que expressem de maneres diferents.

En aquesta entrada et volem parlar del dol. El dol és un procés psicològic al qual ens enfrontem després d’una pèrdua, un fet que tota persona viurà al llarg de la seva vida. Parlar de dol no vol dir només de la pèrdua d’una persona, sinó que pot ser la pèrdua d’una mascota, d’una relació, d’una feina, de no poder anar a jugar al parc, la pèrdua d’un amic o amiga… Cada situació es viurà d’una manera diferent, però tots seran processos que caldrà viure i superar.

De la mateixa manera que no es viu igual segons quina sigui la pèrdua, tampoc es viu igual segons l’edat de la persona. Així doncs els infants i les persones adultes ho viuran de manera diferent. Elisabeth Kúbler-Ross, psicòloga especialista en el dol i la mort, argumenta que sovint els infants viuen la mort depenent de com la visquin els seus adults referents. És evident doncs, que la manera com els adults tractem el tema de la mort, influirà en la manera com els nostres infants la perceben.

EL DOL EN ELS INFANTS

Kúbler -Ross va centrar alguns dels seus estudis i observacions en el dol i parla de diferents fases en el procés de la pèrdua que les persones vivim en major o menor grau, però tal com hem dit, per cada persona serà un procés únic. Les fases són les següents:

  1. Negació: és la reacció més immediata a la pèrdua i sovint pot anar acompanyada d’un estat de shock.
  2. Ira: és el moment en que es busca atribuir la culpa de la pèrdua a alguna cosa. Sentiments de frustració i impotència són els que se solen sentir en aquesta fase.
  3. Negociació: en aquesta fase s’intenta pensar o fer coses per revertir la situació, amb l’esperança que res canviï.
  4. Depressió: és el moment en què es comença a assumir la situació i on sorgeixen sentiments i estats com la pena, la nostàlgia o aïllar-se de la societat.
  5. Acceptació: és l’última fase i pot ser la més difícil d’assolir. Es tracta d’aconseguir una calma emocional relacionada amb l’acceptació del fet que la mort és un fenomen natural.

Totes aquestes fases es perceben en major o menor grau segons cada persona. En el cas dels infants, segons l’edat, poden notar com ens sentim o poden percebre que ens passa alguna cosa. És per això, que està bé mostrar i compartir els nostres sentiments amb ells i elles, això també els pot donar seguretat davant aquestes situacions. Que això passi és important, ja que es podrà fer un acompanyament més adequat en la seva expressió dels sentiments.

Zenaia Aguilar Vijande, psicòloga de l’Institut Carl Rogers, dóna algunes indicacions sobre el dol en les diferents etapes dels infants.

  • De 0 a 3 anys: no entenen el concepte de mort com a tal, però noten l’absència d’una persona molt propera. Aconsella que hi hagi alguna altra figura que pugui suplir aquest possible sentiment d’abandonament.
  • De 4 a 7 anys: són edats en les que encara poden pensar que la persona pot tornar, per això cal que els deixem clar que és un fet irreversible. També cal tenir clar que és una època de moltes preguntes i que com a adults/es, cal estar-ne preparats/es.
  • De 7 a 12 anys: en aquestes edats ja diferencien la realitat de la fantasia. El procés pot ser similar al dels adults, i per tant cal poder acompanyar-los en aquest camí.

 

RECOMANACIONS PER ACOMPANYAR EN EL DOL

Des de FAROS i també en una publicació de Zenaida, es donen diverses recomanacions per acompanyar els infants en el dol. T’exposem les més rellevants.

  • Donar la informació tan aviat com es pugui.
  • Fer servir un llenguatge senzill i que no confongui a l’infant.
  • Acceptar la seva reacció i fer-los entendre que la seva reacció pot ser donada per la tristesa o el dolor.
  • Crear un espai per parlar del tema i resoldre els seus dubtes.
  • Compartir com ens sentim nosaltres com a adults.
  • Preveure i saber si les nostres rutines canviaran.
  • Fer un ritual o un comiat, ja sigui anant al tanatori o enterrament o fent alguna activitat d’escriure, fer un dibuix o una manualitat.

CONTES PER ACOMPANYAR EN EL DOL

La proposta que et fem des de Fundesplai és la d’un recull de contes infantils que et poden ser útils per acompanyar als infants en el procés del dol. Hem recopilat un total de 52 contes per nens i nenes d’entre 3 i 12 anys que et poden ser útils per treballar el dol amb aquells infants que pateixin una pèrdua. Troba el moment i l’espai idoni, i es convertirà en un recurs molt útil perquè els infants puguin entendre millor què ha passat, com es poden sentir, fer-los veure que hi poden haver moltes situacions similars… en definitiva, acompanyar-los i estar al seu costat.

1. ADÉU AVI

Autoria: Anna Masnou
Autopublicat, 2021

Aquest conte tracta el dol d’una manera dolça, realista i sobretot des de l’amor. Quan una nena de 3 anys perd l’avi, se li presenten moltes preguntes, i en aquesta bonica història s’acompanya en el procés d’entendre i elaborar el dol.

Adéu avi Fundesplai

2. ADÉU ÀVIA

Autoria: Mieke Van Hooft
ING Edicions, 2014

L’àvia de la Fiona ha mort, i ella està molt trista. En aquest conte es parla de la mort com a un fet real, i on uns amics en forma d’animals, ajudaran a la Fiona a recordar els bons moments amb l’àvia.

Adéu àvia Fundesplai

3. ADÉU FLAP

Autoria: Montserrat Duran, Conxa Pérez, Anna Rusiñol i Mariona Vilarrasa
Cruïlla, 2013

La mort de la mascota de casa també pot ser un procés dur pels infants, i és el que passa en aquest conte. En Flap, la mascota de sempre ha mort, i ara cal que es treballi el dol. La seva manera de fer-ho serà amb dibuixos per acomiadar-se.

Adéu Flap Fundesplai

4. ADÉU, PETIT AMIC!

Autoria: Ignasi Roda
ING Edicions, 2011

El dol d’aquest conte és diferent, i és que la Sara, després de trobar un aneguet petit i de cuidar-lo, sap que algun dia haurà de marxar amb els altres ànecs, seguint el seu camí. En aquest cas, es treballa el dol com l’acceptació del comiat de l’aneguet.

Adéu petit amic Fundesplai

5. AIXÍ ÉS LA VIDA

Autoria: Ana Luisa Ramírez
Editorial Diálogo, 2005

En aquest conte es parla de la frustració, la frustració de quan no s’aconsegueix allò que volem, quan sentim decepció, tristesa o frustració. I entre les frustracions hi apareix la mort. Com ens sentim quan alguna cosa acaba o algú es mor? A més a més inclou un trencaclosques perquè els infants puguin repassar el que s’ha parlat en el conte.

Adéu petit amic Fundesplai

6. ARA L’AVI VIU EN MI

Autoria: Laura Calero
Mr. Momo, 2019

Aquesta bonica història vol ser un recurs respectuós amb la mort. En aquest cas afrontar la mort de l’avi no és un procés fàcil de superar, i cal fer-ho d’una manera natural, senzilla i amorosa.

Ara l'avi viu en mi Fundesplai

7. CULLERETA

Autoria: Benji Davies
Andana Editorial, 2019

En aquest conte trobem la història d’en Cullereta, un capgròs que viu en una bassa amb més capgrossos com ella. El seu temor comença quan els seus germans comencen a desaparèixer i ella no sap què està passant. Es va fent diverses preguntes per tal de saber què li passarà en un futur.

Cullereta Fundesplai

8. EL BUIT

Autoria: Anna Llenas
Barbara Fiore, 2015

L’Anna Llenas fa unes creacions literàries precioses, i amb aquesta es vol treballar la resiliència i la superació personal. La Júlia sent un buit dins seu i no sap per què. Intenta tapar-li amb molts taps, però no troba el que més li encaixa, què li passa?

El buit Fundesplai

9. EL CAMÍ D’EN DAN

Autoria: Xevi Victori, Neus Ballesteros, Ivan Tàpia i Ewa Stiko
Projecte Luia i Dan, 2014

En Dan és un nen que experimentarà les fases dol degut a la mort de la seva mare. Es mostra enfadat i enrabiat amb tot el que li passa i que l’envolta, i és que superar la mort de la seva mare no és fàcil. Però amb l’ajuda de la gent que l’estima farà un viatge pel món dels colors que més agradaven a la seva mare.

El camí d'en Dan Fundesplai

10. EL CONILL I LA MOTO

Autoria: Kate Hoefler
Flamboyant, 2020

El protagonista d’aquest conte és el conill, ell no ha sortit mai de la seva casa del camp, però espera amb delit cada dia al seu amic gos, un aventurer que va amb moto. Un dia però, el gos no arriba, i li fan arribar la moto que li han deixat en herència. L’acceptació, afrontar la pèrdua i sortir de la zona de confort, són aspectes que es treballen en aquest conte.

El conill i la moto Fundesplai

11. EL COR DAMUNT LA SORRA

Autoria: Jordi Llompart
La Galera, 2006

La Jana té moltes preguntes, i una fada diminuta li aconsella viatjar fins a l’Àfrica amb el seu cavallet alat de la sort. Allà, al desert de Namíbia coneix a diferents personatges, el Mel, una flor, una guineu i un lleó, que li transmetran consells i lliçons sobre la nostra vida.

El cor damunt la sorra Fundesplai

12. EL FIL INVISIBLE

Autoria: Miriam Tirado Torras
B de Blok, 2020

La Nura descobreix que del seu melic en surt un fil invisible que la connecta amb totes les persones que estima. Un bonic àlbum il·lustrat en el que es planteja què passarà quan alguna persona a qui estimem, no hi sigui. Seguirà sent-hi aquell fil invisible? Et captivaran les il·lustracions i una història preciosa.

El finl invisible Fundesplai

13. EL JARDÍ DEL MEU AVI

Autoria: M.Àngels Vil i Mabel Piérola
Edicions Bellaterra, 2007

La nostra vida és com el cicle vital de qualsevol planta, i una bona manera d’explicar-ho és comparant-ho amb un jardí. Tots naixem, ens desenvolupem i acabem desapareixent. Un llibre que permet apropar als infants als cicles de la vida.

El jardí del meu avi Fundesplai

14. EL JOAN HA MORT

Autoria: Itziar Fernandez Hurtado
Pagès Editors, 2013

La comunicació és clau quan hem d’explicar la mort d’algú, i és que explicar-ho bé és important per no traumatitzar als infants. En aquest conte es parla de la malaltia i de la mort d’un familiar proper. Acompanyat d’una guia per tal de poder treballar millor la temàtica, és una eina clau per acompanyar en el dol.

El jardí del meu avi Fundesplai

14. EL MAR HO VA VEURE

Autoria: Tom Percival
Andana, 2018

La Sofia perd el peluix que més li agrada a la platja i està molt trista. El mar ho va veure tot, i potser podria arribar a ser capaç de reunir el peluix amb la Sofia altra vegada, però no se sap quan ni on. Un conte per treballar l’esperança i la constància.

El mar ho va veure Fundesplai

16. EL MEU AVI I JO

Autoria: Núria Parera Ciuró
Editorial Juventud, 2015

La relació entre una nena i el seu avi és el que es mostra en aquest àlbum. Junts juguen a amagar petons, un joc que sempre recordarà aquesta nena, quan el seu avi ja hagi mort. Això farà que la seva mort sigui més suportable i la recordi amb més amor.

El meu avi i jo Fundesplai

17. EL NEN DELS ESTELS

Autoria: Patrick Somers
ING Edicions, 2017

La Clara ha perdut en Miquel, el seu germà. Això la fa sentir molt trista i parlar de la seva mort l’ha ajudat a entendre que tots ens morirem algun dia, així és el cicle de la vida. La Clara sap que el seu germà seguirà present, vivint als estels.

El nen dels estels Fundesplai

18. EL SENYOR MORT DINS D’UNA AVELLANA

Autoria: Eric Maddern
Blume, 2007

“Necessitem la mort perquè existeixi la vida”, això és el que pensen els protagonistes d’aquest conte, quan es plantegen què passaria si ningú es morís, ni els animals, ni els vegetals… Una manera delicada d’abordar la mort i que la farà més entenedora pels infants.

El senyor mort dins d'una avellana Fundesplai

19. EL TALISMÀ DE LA LUNA

Autoria: Maryorie Dantagnan i Jorge Barudy
Editorial Sentir, 2019

A vegades ens passen coses dolentes i difícils, no sabem com afrontar-les, i necessitem el suport de les persones del nostre entorn. Això és el que li passa a la Luna, que li agrada molt riure i jugar, però li ha passat quelcom terrible que la fa sentir-se molt trista.

El talismà de la Luna Fundesplai

20. EL VAIXELL DE L’AVI

Autoria: Michael Catchpool
Editorial Juventud, 20008

L’avi d’aquesta història tenia un vaixell, el Cargolí, i des que ell va morir, el vaixell està abandonat. La seva família un bon dia pensa que si el recuperen també tindran bonics records seus, i això fan, el vaixell de l’avi seguirà viu.

El vaixexll de l'avi Fundesplai

21. ESTIRAR LA POTA

Autoria: Babette Cole
Estrella Polar, 2008

Aquest bonic conte explica com el cos amb el que naixem, poc a poc va envellint i es va transformant. Uns nens pregunten als seus avis per què són tan vells i per què tenen pocs cabells. Les respostes dels avis passaran per totes les etapes de la vida, explicant com han evolucionat.

Estirar la pota Fundesplai

22. GALLONS DE TARONJA

Autoria: Françoise Legendre
Tandem Edicions, 2008

En un petit poblet d’Andalusia hi viu la Petra. Ella té molt bona relació amb el seu avi, que cada dia li ofereix un grill de taronja quan l’espera en un banc a la sortida de l’escola. Però arriba un dia que l’avi no l’està esperant. L’acceptació de la pèrdua i el record és el que tracta aquesta tendra història.

Gallons de taronja Fundesplai

23. GRÀCIES, TEIXÓ

Autoria: Susan Varley
Los cuatro azules, 2017

Arriba un dia que el Teixó, el protagonista d’aquesta història, se sent ja molt vell i sap que ben aviat morirà. Ell no té por de morir, però li preocupa com se sentiran els seus amics quan això passi. Quan arriba el moment, els amics es queden tristos, però saben que sempre els quedaran els bons records.

Gràcies teixó Fundesplai

24. JO SEMPRE T’ESTIMARÉ

Autoria: Han Wilhelm
Editorial Juventud, 1999

La relació entre un nen i la seva gossa pot ser molt forta, i és el que li passa al protagonista d’aquest conte. Després de la seva mort el nen està molt trist, i només li queda el seu record.  Una visió bonica i tendre sobre la pèrdua d’una mascota estimada.

Jo sempre t'estimare Fundesplai

25. L’ARBRE DELS RECORDS

Autoria: Britta Teckentrup
Nubeocho Ediciones, 2015

La guineu s’ha fet gran i sap que ha arribat l’hora de marxar. Se’n va a un racó del bosc, un racó tranquil i en pau, és el seu lloc de repòs fins a l’últim alè. Tots els seus amics i amigues van a veure-la per recordar tots els bons moments passats junts, i de tots els bons records en creixerà un bonic arbre.

L'arbre dels records Fundesplai

26. L’AVI DE L’OSSET

Autoria: Nigel Gray
Estrella Polar, 2003

L’avi de l’Osset li explica molts contes a la caseta que tenen a l’arbre. Però un dia l’avi està malalt a l’hospital i és l’Osset qui li explica contes a l’avi a la vora del seu llit, i fins a l’últim sospir. Recordar les històries que explicava l’avi, fa que l’Osset se senti més tranquil i segur.

L'avi de l'osset Fundesplai

27. L’EDU, EL PETIT LLOP

Autoria: Gregoire Solorareff
Corimbo, 2010

Els protagonistes són en Tom i l’Edu, un conill i un llop. En Tom no té pas por de l’Edu, però són compatibles les seves amistats? Aquest conte serveix per fer veure que hi ha pors que són reals, però d’altres que poden ser imaginàries, i a vegades dominar-nos.

L'Edu el petit llop Fundesplai

28. L’EFÍMERA

Autoria: Stephane Senegas
Tatatuka, 2016

L’efímera és una animal que només viu 24 hores. Aquest conte parla de la història de dos germans que en descobreixen una i que li volen fer passar el millor dia de la seva vida. Quan aquesta mor, es posen molt tristos, però entenen que a les persones també els passarà.

L'efímera Fundesplai

29. L’ESTRELLA DE LA LAURA

Autoria: Klaus Baumgart
BEASCOA, 2005

Una estrella cau davant de la casa de la Laura, ella l’agafa i la cuida, però l’endemà l’estrella desapareix. No sap què passa i està trista fins que a la nit torna a aparèixer. És clar, les estrelles no es veuen de dia! Tot i així, sap que aquell no és el seu lloc i que l’estrella haurà de tornar al cel.

L'estrella de la Laura Fundesplai

30. L’ILLA DE L’AVI

Autoria: Benji Davis
Andana Editorial, 2017

Aquesta és la bonica història d’un nét i el seu avi, que junts, emprenen un viatge una mica surrealista a una illa, una illa de la qual l’avi no en torna mai. Unes il·lustracions boniques que fa recordar que les persones que estimes sempre hi són presents.

L'illa de l'avi Fundesplai

31. L’OCELL MORT

Autoria: Margaret Wise
Editorial Corimbo, 2018

En aquest conte, un grup de nens i nenes trobem un ocell mort al mig del parc. Allà decideixen fer-li un comiat com els de les persones grans, i caben un sot i l’enterren amb molt d’afecte i detalls. Junts canten una cançó per un bonic comiat.

L'ocell mort Fundesplai

32. LA CARÍCIA DE LA PAPALLONA

Autoria: Christian Voltz
Hipotesi, 2008

Visualment aquest conte és espectacular, fet amb diferents filferros, terra i taps de suro, crea unes imatges molt originals i tendres. Amb aquesta història es planteja la pregunta: on anem quan morim? Al cel, a la terra… un conte que barreja tocs d’humor, sensibilitat i naturalitat.

La carícia de la papallona Fundesplai

33. LA CARLA ÉS ARA LA NOSTRA ESTRELLA

Autoria: vv.aa
Pagès, 2013

En aquest conte es planteja la mort de la Carla, una nena de 4 anys que, sense previ avís, ha mort. Una història per plantejar la pèrdua d’una amiga i companya de classe, i poder crear moments per recordar-la.

La Carla ara és la nostra estrella Fundesplai

34. LA GOTA D’AIGUA

Autoria: Ines-Castel Branco
Akialbum, 2017

Un àlbum il·lustrat que planteja la vida i la mort des del punt de vista d’una gota d’aigua que arriba al mar. El poder de transformació que té l’aigua servirà per comparar-ho amb el de la vida humana.

La gota d'aigua Fundesplai

35. LA IAIA EMBOLICA LA TROCA

Autoria: Xavier Simó i Roger Simó
Andana Editorial, 2018

L’àvia Rosalia no està com sempre després que s’hagi quedat vídua, tot li costa i se li fa una muntanya. Però amb l’ajuda dels altres i d’una bona notícia, serà capaç de seguir endavant i recuperar l’alegria i esperança. Una bonica història que tracta amb tendresa una situació trista.

La iaia embolica la troca Fundesplai

36. LA JÚLIA TÉ UN ESTEL

Autoria: Eduard José i Valentí Gubianas
Editorial Galera, 2006

La mort de la mare de la Júlia per una malaltia greu, fa que el seu record es quedi en un estel que hi ha al cel. Ella sap que pot gaudir de la seva companyia només mirant per la finestra, tot i no tenir-la al seu costat literalment.

La Júlia té un estel Fundesplai

37. LA LLUNA D’EN JOAN

Autoria: Carme Solé
 Associació de Mestres Rosa Sensat, 2009

El pare del protagonista no està gaire bé de salut, i ell vol salvar-lo de totes les maneres, enfilant-se fins a la lluna o baixant fins al fons del mar. És una bonica història de tendresa que s’ha convertit en un conte de referència per parlar del dol.

La lluna d'en Joan Fundesplai

38. LA POR DE LA DANIELA

Autoria: Laia Panyella Carbonell
Pol·len, 2021

Aquest conte planteja una por que adquireix una nena i que realment li pertany a la seva mare. La por que la mare de la Daniela li transmet (perquè la seva mare es va morir molt jove) afecta directament a la Daniela, i cal trobar la manera perquè això no sigui així.

La por de la Daniela Fundesplai

39. LES COSES QUE SE’N VAN

Autoria: Beatrice Alemagna
Combel, 2019

Et presentem un conte molt original, i és que va exposant coses que van marxant del nostre dia a dia i que es transformen amb el past del temps. La manera que té de mostrar aquests canvis és a través d’unes pàgines de paper vegetal, que fan que el canvi sigui més visible i entenedor.

Les coses que se'n van Fundesplai

40. MÉS ENLLÀ DEL GRAN RIU

Autoria: Armin Bescher i Cornelia Hass
Editorial Juventud, 2014

Aquest àlbum il·lustrat narra el comiat entre la llebre i l’ós rentador. La llebre ha d’emprendre un nou camí que ha de fer sola i que no podrà compartir amb els seus amics i amigues. Una història sobre el dol i el comiat, una aproximació sensible i amb visió laica.

Més enllà del gran riu Fundesplai

41. NO ÉS FÀCIL PETIT ESQUIROL

Autoria: Elisa Ramon i Rosa Osuna
Editorial Kalandraka, 2020

Aquesta història narra la mort de la mare d’un esquirolet, i la pena i tristesa que sent davant aquesta pèrdua. Un conte que parla amb molta tendresa i naturalitat d’aquest procés i que pretén acompanyar als infants en el camí de l’acceptació.

No és fàcil petit esquirol Fundesplai

42. NO T’OBLIDO

Autoria: Jennifer Moore-Mallinos
Edebé, 2009

No t’oblido és un altre conte per parlar, explicar i acompanyar a l’infant davant la mort d’un animal. Aquest conte pot servir per explicar el cicle de la vida i aprendre a recordar-lo sense dolor. Il·lustracions boniques que faran que aquesta història sigui molt bonica.

No t'oblido Fundesplai

43. ON ÉS EL IAIO?

Autoria: Mar Cortina Selva i Amparo Peguero
Tandem Edicions, 2016

Afrontar la mort d’un avi o d’una àvia no és fàcil, i aquest és un conte per poder afrontar i explicar aquesta situació. La protagonista no sap on és l’avi, pensa que tornarà i li fa una caixa amb records perquè quan torni la pugui obrir, però l’avi no torna. Entendre aquest procés és el que mostra aquest conte.

On és el iaio Fundesplai

44. PER SEMPRE MÉS

Autoria: Alan Durant i Debi Gliori
Estrella Polar, 2003

La Llúdria, el Talp, la Guienu i la Llebre viuen junts, són bons amics i s’estimen molt, i quan la mort de la Guineu arriba, tots es posen molt tristos. Però recordar allò bo que feien, els ajudarà a superar poc a poc la seva pèrdua, perquè els bons records sempre perduren.

Per sempre més Fundesplai

45. QUÈ VE DESPRÉS DEL MIL?

Autoria: Anette Bleyi
Takatuka, 2009

La Lisa té un amic, l’Otto, un senyor gran que l’ajuda a aprendre a comptar a través de les estrelles. Però un bon dia la seva mort arriba i la Lisa es posa molt trista. És una bonica història amb la qual s’ajuda a entendre que encara que no veiem a una persona, sempre la podem recordar.

Què ve després del mil Fundesplai

46. RAMONA LA MONA

Autoria: Aitana Carrasco
Fondo de cultura economica de España, 2006

Aquest àlbum il·lustrat mostra un munt de sentiments que es poden sentir quasi a la vegada quan s’ajunten molts fets. La mort de l’avi, d’uns peixos, l’arribada una germaneta i d’un gat… tot un munt d’aventures que el Bruno haurà d’acceptar, encara que li costi.

Què ve després del mil Fundesplai

47. SEMPRE T’ESTIMARÉ

Autoria: Robert Munsch
Andana, 2017

Aquesta és una bonica i tendra història, la d’una mare i el seu fill en totes les fases de la vida. La superació de les etapes faran que, quan la mare sigui gran, sigui el fill qui cuidi d’ella i així li retorni tot l’amor que ell ha rebut des de ben petit.

Sempre t'estimaré Fundesplai

48. T’ESTIMARÉ SEMPRE, PETITÓ

Autoria: Debi Gliori
Estrella Polar, 2013

En Cueta pregunta a la seva mare si l’estimaria encara que fos dolent, encara que es convertís en un altre animal, i fins i tot, si l’estimaria quan ella morís. Ens mostra una història tendra i poètica en la qual es veu l’amor incondicional que hi ha sempre, passi el que passi.

T'estimaré sempre, petitó Fundesplai

49. UN POEMA A LA PANXA

Autoria: Eulàlia Canal
Oxford University Press España, 2013

En Babalú no se sent bé, no té ganes de fer res i no sap per què. Amb la important feina de la professora descobreixen que l’avi s’ha mort i que la tristesa d’en Babalú s’ha transformat en un mal de panxa que traurà en forma de poema dedicat a l’avi. Amb això en Babalú se sentirà millor.

Un poema a la panxa Fundesplai

50. UNA CAPSA DE COLOR VIUS

Autoria: Teresa Blanch Gasol
Baula, 2015

Aquest conte mostra la relació de la Mar i la seva iaia Carme, una relació molt especial. La iaia entén molt bé el món imaginari de la Mar i això fa sentir-la acompanyada, però la seva pèrdua serà un cop dur per la Mar. La companyia del seu gos i els bons records l’ajudaran en el viatge.

Una capsa de colors vius Fundesplai

51. UN REGAL SENSE OBRIR

Autoria: Marianne Verge
Pagès editors, 2018

Una bonica història que parla de la pèrdua de la Debbie, una mare i dona que deixa un gran buit a la seva família. La Mona i el seu pare hauran de refer la seva vida per poder seguir endavant. Coneixeran nova gent que els ajudarà a veure les coses d’una altra manera.

Un regal sense obrir Fundesplai

52. DUES ALES

Autoria: Cristina Bellemo
Combel, 2016

Aquest àlbum il·lustrat explica la mort amb molta sensibilitat. El senyor Guillem, un dia troba unes ales al seu jardí, unes ales que no reclama ningú. Ell les cuida durant un temps per si algú les ve a buscar. Però el dia que les toca, tots els seus records comencen a florir.

Dues ales Fundesplai

Fins aquí la nostra recopilació de contes per treballar el dol amb infants d’entre 3 i 12 anys. Poder treballar aquest procés, tant si ets mestre/a, vetllador/a, monitor/a o un familiar, pot ser crucial perquè l’infant se senti segur i entengui què està passant.

No hem de tractar el tema de la mort com un tabú, sinó fer-ho amb molt de compte, amb una comunicació molt assertiva i adequada a cada edat, però sobretot fer-ho i normalitzar-ho. És un fet que tothom viurà tard o d’hora, i el fet és que s’haurà d’afrontar, així que com més eines es tinguin, millor.

Aprofita aquest recurs enfocat a infants, i més endavant te’n presentarem una altra versió per a adolescents.

Sabies que organitzem xerrades per a AFA o grups de famílies per parlar de diversos temes educatius com per exemple com acompanyar el dol en infants i adolescents? Consulta el nostre catàleg de xerrades per a AFA o AMPA.

Si creus que aquesta entrada pot ser útil, comparteix-la a les xarxes!
Ajudem a fer que tothom visqui el dol amb normalitat.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai