Iniciem un nou curs que comença amb molta il·lusió! Una bona oportunitat per construir un grup cohesionat, cooperatiu i que tingui moltes ganes de compartir coses amb la resta de companys i companyes.

Els inicis no acostumen a ser fàcils, i és que depenent de l’edat dels infants, de si ja es coneixen, de si parlem de l’escola o de l’esplai, o de com hagin anat les vacances, les situacions poden ser molt diverses. És per aquest motiu que creiem interessant que el curs es comenci d’una forma positiva i lúdica que permeti als infants entrar a la dinàmica de grup amb ganes.

Les dinàmiques de grup permeten que hi hagi una interacció entre tots i totes les participants del grup, amb la finalitat de poder treballar algun aspecte en concret. Es pot parlar de dinàmiques de cohesió de grup, de confiança, de cooperació, de coneixença… cada una d’elles consta d’uns objectius que permeten als infants mostrar-se tal com són amb la resta.

15 DINÀMIQUES DE CONEIXENÇA

Per tal que puguis preparar un inici de curs amè, ja sigui a l’escola o a l’esplai, et volem proposar 15 dinàmiques de coneixença per trencar el gel després de tants dies de vacances. Algunes d’aquestes dinàmiques són ideals si les persones que formen el grup no es coneixen de res, si hi ha noves incorporacions, i d’altres permetran recordar aspectes dels companys i companyes que potser ja coneixem de fa molt de temps. T’animem que te les miris totes i que decideixis quina o quines s’adeqüen millor al teu nou grup.

Aprofitem l’inici de curs per començar amb bon peu!

1. LA RULETA DELS NOMS

Aquesta dinàmica és molt divertida i permet als infants conèixer-se entre ells i elles, a més a més de treballar els reflexes.

La ruleta dels noms

2. EM DIC I M’AGRADA

Aquesta dinàmica és més tranquil·la, tot i que cal gran concentració i molta memòria. Cada persona haurà de presentar-se i dir alguna cosa que li agrada, amb la peculiaritat que s’aniran sumant totes les indicacions que es van comentant.

Em dic i m’agrada

3. TROBA LA TEVA PARELLA MÉS ANIMAL

Aquesta activitat és ideal per a grups d’infants més menuts. Cada un d’ells tindrà una targeta amb un animal, se’ls demanarà que vagin per la sala reproduint el so i moviment que realitza aquest animal fins a trobar una altra persona que també estigui fent el mateix so.

Troba la teva parella més animal

4. BANDEROLES

Et presentem una activitat amb la qual es plasmarà en forma de banderoles la informació de cada un/a dels infants, amb la idea que posteriorment poder-la penjar dins de l’aula o sala en la qual es trobi el grup. Què s’hi pot posar en aquesta banderola?

Banderoles de presentació

5. ORDENEM-NOS

Aquesta dinàmica és molt divertida i permet als infants compartir informació personal, a més a més és fàcilment adaptable tant si es coneixen molt com si és un grup nou. En primer lloc traçarem una línia al terra de tal manera que tots els infants es puguin posar sobre i se’ls demanarà que s’ordenin segons diverses premisses.

Ordenem-nos

6. PASSA LA PILOTA

Aquesta és una dinàmica molt fàcil i ideal per a grups d’infants petits. Demanarem als infants que facin una rotllana i hauran d’agafar una pilota i passar-la als companys, amb la premissa d’haver de dir el nom de la persona a qui se li passa.

Passa la pilota

7. ETS MÉS DE…?

Aquesta és una dinàmica de coneixença més tranquil·la i que permet indagar sobre molts temes segons l’edat del grup que la realitzi. Es preguntaran aspectes que puguin ser d’interès, i posteriorment es preguntarà als infants: “Ets més de_____ o de _____?”

Ets més de…?

8. ELS GLOBUS INFORMATIUS

La dinàmica consisteix en escriure en el paper una petita presentació de cadascú però que ha de ser anònima i que hauran d’introduir en un globus. Caldrà fer volar els globus i que la resta de companys endevinin de qui és la presentació que han trobat.

Globus informatius

9. 2 MENTIDES, 1 VERITAT

Aquesta és una bona dinàmica per fer amb un grup d’infants més grans, per tal d’aconseguir que siguin el màxim de sincers/es possible. Demanarem que expliquin 3 coses a la resta de companys/es, de les quals 2 seran veritat i 1 haurà de ser una mentida.

2 mentides, 1 veritat

10. LA MANTA

Aquest joc que us proposem permetrà als infants conèixer el nom de la resta de companys i companyes, de la mateixa manera que els permetrà entrenar la seva agilitat. Per fer aquesta dinàmica dividirem el grup en 2, i necessitarem un llençol o una manta que ens faci de “paret”. Seràs prou ràpid/a per saber qui hi ha a l’altre costat?

La manta

11. SEGUEIX-ME, CONFIA

Amb aquesta dinàmica es pretén treballar la confiança amb els companys/es, creant un circuit que hauran de superar, un/a amb els ulls tancats i l’altre fent de guia. Confiar amb qui tens al costat és molt important.

Segueix-me, confia

12. JOC DE TRAVESSAR EL RIU

Un joc per potenciar el treball en equip i la confiança entre els i les integrants del grup. Caldrà construir un pont per poder-lo travessar segons les premisses que se’ls donin. Ho aconseguiran?

Joc de travessar el riu

13. MOCADOR COOPERATIU I ADAPTAT

El típic joc del mocador, però des d’un punt de vita de treball en equip. Els infants hauran de cooperar per poder aconseguir el mocador, una bona idea per agafar confiança i començar a conèixer-se.

Mocador cooperatiu i adaptat

14. EL JOC DE LA MAGRANA

Aquest és un joc que serveix per prendre contacte amb els altres infants. Es tracta de fer “paquets” entre els i les integrants del grup, tot fent veure que són els grans d’una magrana. Seran prou ràpids/es per agrupar-se i no quedar-se fora?

Joc de la magrana

15. ELS CERCLES

Aquesta dinàmica de presentació és molt senzilla, i és que només cal que els infants facin dues rotllanes i voltin al ritme de la música. Cada vegada que la música es pari, hauran de presentar-se a la persona que tenen davant.

Els cercles

Esperem que alguna d’aquestes dinàmiques et serveixin pel teu grup classe o de l’esplai, i que puguis començar el curs d’una manera ben divertida! Recorda que pots adaptar fàcilment aquestes dinàmiques a les necessitats dels grups, segons les edats, preferències o habilitats.

Recorda consultar tota la nostra oferta d’activitats, sortides i colònies, per començar el curs amb il·lusió! Encara pots trobar aquella activitat que més s’adigui al teu grup classe!

TAMBÉ ET POT INTERESSAR…

Si t’ha agradat aquesta entrada comparteix-la a les xarxes!
Que tinguis un molt bon inici de curs!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai