El joc suposa per l’infant una oportunitat d’expressar sentiments, de relacionar-se amb l’entorn, de descobrir i experimentar, de gaudir, en definitiva, de créixer i potenciar el seu desenvolupament integral.

El joc és una acció natural, innata, lliure i espontània dels infants; amb la qual aprenen, adquireixen coneixements i es relacionen. L’activitat lúdica és la base dels aprenentatges dels infants. El joc lliure possibilita que l’infant explori l’entorn, els objectes i les persones que l’envolten. En el joc l’infant combina l’activitat, el pensament, la sensibilitat i l’autonomia, perquè es tracta d’una activitat actitudinal, una manera d’utilitzar la ment articulant el coneixement i l’emoció. Quan un infant juga està immers en una gran concentració i això és imprescindible per qualsevol aprenentatge. Afavoreix així les capacitats afectives i emocionals, a través d’ell es reprodueixen o simulen situacions de la vida real.

El tipus de joc va evolucionant. L’infant parteix d’un joc corporal, on juga amb el seu cos, el va descobrint i comença a tenir consciència de la permanència de l’objecte. Entén que l’objecte, encara que no el vegi segueix existint, i això porta al descobriment de la seva identitat personal. Continua amb un joc d’exploració i moviment fins a arribar a un joc compartit amb altres infants, el joc pròxim o simbòlic.

Dolors Canals, va ser una pionera i gran defensora dels projectes educatius per la petita infància, assegurava que el joc i el moviment corporal tenen una incidència molt important en el desenvolupament integral de l’infant. És el mitjà que utilitza per conèixer les pròpies capacitats per assolir nous reptes.

Jugar per a l’infant i també per a les persones adultes és curiositat, experimentació i descobriment, creació i invenció. Per mitjà del joc l’infant aprèn a relacionar-se, a compartir, a coordinar-se amb els altres infants, a provar coses noves, a fer com fan els grans, a inventar noves situacions i a solucionar problemes que es van succeint. El joc permet que l’infant assimili i entengui el que passa al seu voltant, que es pugui anar superant a base de petits èxits.

Les propostes de joc han de ser obertes per tal que cada infant pugui entendre-les i desenvolupar-les a la seva manera, i les propostes en petit grup faciliten l’observació i l’atenció per part de la persona adulta. També és molt important respectar els diferents ritmes de joc a l’hora de planificar les propostes educatives.

COM AFAVORIR EL JOC I EL BENESTAR A TRAVÉS DE L’ESPAI

Per poder jugar amb tranquil·litat els infants necessiten espais que els transmetin benestar i els facin sentir a gust.

I és que els espais físics, per si sols, tenen la capacitat de generar benestar en les persones. O pel contrari de fer-nos sentir malestar o inquietud. La presència, distribució, materials i ordre dels objectes, els colors, les olors, els sons, la llum i l’amplitud, entre d’altres, són factors que poden condicionar com ens sentim i desenvolupem en aquell lloc.

Si bé pot ser una idea molt subjectiva i variable segons cada persona, una gran quantitat d’estudis i experiències han investigat i teoritzat sobre l’impacte de l’espai físic en nosaltres. Així doncs, autors com Torelli i Durett (2007) destaquen que el disseny de l’espai influeix directament en el desenvolupament individual i social dels infants i s’estableix un vincle directe entre espai i aprenentatge.

Per això, conscients de l’efecte que el disseny de l’espai (tant interior com exterior) pot tenir en la tasca educativa i en el benestar de les persones, hem d’oferir espais per a les activitats de lleure i especialment, per potenciar el joc lliure, que aportin benestar.

Espais educatius, joc i benestar

Així doncs, per tal de potenciar el joc i el benestar dels infants hem de crear espais educatius amb diverses característiques i elements:

  • Seguretat dels materials i mobiliari per gaudir d’un espai acollidor i un joc segur.
  • Afavorir els espais exteriors amb elements naturals i en cas d’espais interiors, assegurar les plantes d’interior: les plantes aporten benestar, són éssers vius que cal cuidar i per tant, estimulen la responsabilitat, i a més a més, milloren la qualitat de l’aire, esmorteeixen el soroll i són poderoses antiestrès. En espais exteriors podem afavorir el contacte amb la natura mitjançant un bon enjardinament i/o un hort educatiu.
  • Especialment en espais exteriors, assegurar diferents superfícies: terra, sauló, herba, fusta,…
  • Elements de joc naturals de diferents textures, colors i formes: materials com la fusta, el metall, la tela, el vímet o el cartró són molt adients.
  • Afavorir el joc en moviment i la psicomotricitat (especialment a l’aire lliure, però també en interiors): desnivells, rampes, esglaons, ponts, túnels i elements on es pugui grimpar, saltar, anar de quatre grapes…
  • Llum natural directe o indirecte: afavoreix el benestar.
  • Colors clars i càlids: Blanc, beix, marró… i juguem amb els freds com els blaus i verds, però vigilem amb la intensitat perquè un color molt cridaner pot crear l’efecte contrari del que busquem!
  • Coixins i catifes on parar un moment, relaxar-nos, llegir, pintar, mantenir una conversa tranquil·la,…
  • Bona organització (per racons de joc) i ordre dels materials: el material ha d’estar endreçat per aportar pau i tranquil·litat. Ens podem ajudar de caixes, cistells o similars. A més, ens ajudarà a ubicar els elements i a agilitzar-ne la recollida! I especialment en l’etapa de petita infància, de 0 a 6 anys, aconsellem organitzar l’espai amb racons de joc.
  • Espais de participació per compartir experiències i de creació artística: seure, compartir, dibuixar, pintar, desitjar-nos paraules boniques, mirar un conte,…

És vident doncs, que tenir un espai adequat perquè els infants se sentin segurs i tranquils els permetrà tenir la confiança per endinsar-se en el seu món d’imaginació que els ajudarà a potenciar la seva capacitat de joc lliure. L’espai, el material i l’infant es converteixen en un conjunt que flueixen lliurement i creixen junts, permetent que l’experimentació i el gaudi en siguin els protagonistes. Deixem que els infants juguin lliurement i aprenguin al seu ritme!

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai