Els infants necessiten experimentar amb el seu entorn per tal de poder desenvolupar les seves capacitats i així créixer com a persones. La societat en la que vivim porta un ritme molt ràpid i canviant, i malauradament no posem la suficient atenció a les necessitats que tenen els infants.

La majoria de la població viu en grans ciutats, on el soroll, els estímuls, el trànsit o la contaminació formen part del seu dia a dia i els condiciona en el seu desenvolupament. Molts estudis demostren que la gran majoria dels infants pateixen del trastorn per dèficit de naturalesa, un concepte plantejat per Richard Louv, la qual cosa vol dir que hi ha una desconnexió entre la persona i la naturalesa, i per conseqüència tots els beneficis que se’n poden extreure d’ella. L’Associació Espanyola de Pediatria es mostra preocupada per aquest fenomen i recomana a les famílies que els infants estiguin en contacte amb la natura per tal de protegir la seva salut física i mental.

Fes un cop d’ull a l’entrada 45 coses a fer a la natura abans dels 10 anys i mig i 8 jocs d’exterior per jugar en família. Hi trobaràs un munt d’idees per fer a la natura i així evitar el trastorn per dèficit de natura tan habitual actualment.

En el nostre servei de bressols d’estiu, volem donar continuïtat al servei d’escoles bressol durant l’estiu. Ens agrada posar l’èmfasi en el joc, l’aigua i la natura! És la millor època de l’any perquè els infants més petits puguin experimentar tranquil·lament amb tots els elements naturals. Si vols saber-ne més sobre les bressol d’estiu no dubteu en contactar amb nosaltres!

EL CONTACTE AMB LA NATURA I ELS NADONS

Durant la petita infància, dels 0 als 6 anys, és molt important que els infants estiguin en contacte amb la natura per tal que puguin impregnar-se de tots els estímuls que hi ha al seu voltant, desenvolupant així tots i cada un dels sentits. El contacte amb la natura ens aporta un munt de beneficis, tant a nivell físic com mental que ens permet créixer i d’una forma més sana i conscient.

Pels nadons estar en contacte amb la natura els permet estimular els seus sentits, creant així connexions neuronals que els ajuda a aprendre i a interactuar amb aquell entorn. La natura ens proporciona molts recursos perquè els més menuts i menudes puguin aprendre, i és que només tocant la gespa o la sorra, mirant com es mouen les fulles dels arbres o l’aigua dels rius, o sentint el so dels ocells ja poden aprendre un munt de coses noves.

A més a més, no hem de perdre de vista els beneficis a nivell motor que ens pot proporcionar, fer activitats a la natura no és perillós pels més petits/es! Què hi ha millor que una excursió pel bosc, una cursa d’obstacles al parc o córrer lliurement pel camp?

Semblen elements molt simples, però és important que els tinguem presents i intentem que des de ben petits i petites tinguin aquest contacte. Això sí, és molt important que sempre es duguin a terme sota la supervisió d’una persona adulta per tal d’evitar possibles riscos. Anem amb compte que no es puguin posar a la boca o empassar alguns elements, o vigilar possibles ferides.

Beneficis del contacte amb la natura pels nadons Fundesplai

Intentar que els nadons passin estones diàriament en contacte amb la natura és molt important. A continuació et presentem alguns dels beneficis d’interactuar amb la natura i els seus elements:

  • Desenvolupament dels sentits: es tracta d’un espai amb molts estímuls que permeten als nadons poder desenvolupar tots els sentits, tocant, mirant, escoltant… És un espai tan màgic que proporciona grans recursos!
  • Millora de la capacitat respiratòria: l’aire contaminat de les ciutats és un clar factor de risc en els infants, és per aquest motiu que el contacte amb l’aire net de la natura permetrà als nadons millorar la seva capacitat pulmonar.
  • Millora del sistema immune: tenir més contacte amb la natura permet tenir més contacte amb microbis, la qual cosa és positiu pel sistema immune dels més petits i petites que desenvoluparan un sistema més fort.
  • Ajuda a establir millors patrons del son: hi ha estudis que demostren que l’exposició a la llum exterior dels nadons ajuden a conciliar millor els patrons del son.
  • Reducció de l’estrès i ansietat: aquest aspecte no només afecta als adults, sinó que la natura es pot convertir en un element clau per a establir un espai d’alliberament i relaxació.
  • Llibertat de moviments: independentment del desenvolupament del nadó els moviments a la natura poden ser totalment lliures. Posa una manta a terra si l’infant encara no camina, deixa que toquin la sorra o el fang, que saltin els troncs i posin els peus a l’aigua. Tot això proporcionarà una millora en el desenvolupament motor de l’infant que aprendrà a moure’s en un espai ampli i natural.
  • Gran varietat d’activitats: hi ha milers de possibilitats d’activitats que es poden fer al medi natural, des d’observar ocells o granotes, olorar les plantes, identificar fulles, córrer pel camp, fer land art o construir cabanyes. Imaginació al poder!
  • Descobrir elements naturals: que els infants estiguin des de ben petits en contacte amb la natura els permetrà identificar molts elements naturals i associar-los amb aspectes de la vida diària com són per exemple les estacions de l’any.
  • Afavoreix el sistema vestibular: és l’encarregat de mantenir l’equilibri i una posició correcta del cos, coordinant els nostres moviments amb totes les parts del nostre cos. Estar en terres irregulars, saltant o corrent permet que el sistema vestibular es desenvolupi més fàcilment. El llibre Moure’s en llibertat de l’Emmi Pikler és un bon recurs per saber-ne més.
  • Beneficis per l’adult acompanyant: pels infants és molt beneficiós, però per les persones adultes que els acompanyen també és un moment molt important, per compartir, per relaxar-se, per experimentar, per observar com els nadons descobreixen coses noves…

 10 ACTIVITATS PERQUÈ ELS NADONS EXPERIMENTIN AMB LA NATURA

1. JUGAR AMB EL FANG

El fang és un element natural que podem trobar fàcilment a la natura, només ens cal una mica d’argila i aigua per crear aquesta massa que permetrà als més menuts i menudes experimentar amb el tacte, les formes, i la imaginació. Aprendre experimentat és una de les millors eines educatives que tenim, a més a més el fang proporciona felicitat, ho sabies? No tens excusa per deixar que els nadons s’embrutin i experimentin.

Hi ha moltes maneres de jugar amb el fang: jugar lliurement, posar les mans i els peus als bassals, pintar amb el fang, dibuixar-hi o simplement fer boletes.

2. JUGAR AMB L’AIGUA

Jugar amb l’aigua ajuda als més menuts i menudes a desenvolupar les percepcions i sensacions del propi cos davant aquest element i totes les seves possibles formes. Diferenciar quan una superfície està seca, humida, xopa o gelada són alguns dels exemples. Hi ha moltes possibles activitats que es poden fer amb aigua, i sempre cal ser conscient de la situació d’abastiment d’aigua que tinguem en aquell moment, també cal educar als petits i petites en la responsabilitat.

Munta una taula sensorial, posa aigua a cubells i regadores, pinta amb glaçons o fes bombolles de sabó. Ja veus que hi ha mil idees que pots fer per tal de passar unes estones refrescants en els dies més calorosos.

3. FER LAND ART

El Land Art és l’activitat de crear obres artístiques únicament amb elements naturals, una idea ideal per afavorir el contacte amb la natura dels infants. Es tracta que els infants deixin volar la seva imaginació i que a través dels elements naturals que hi hagi a l’entorn on ens trobem (parc, platja, jardí, bosc…) creïn formes artístiques a terra.

Podreu veure com aquesta estona de joc els porta a un món nou, on la natura és la protagonista i ells i elles es converteixen en artistes que experimenten amb els colors, les formes, les textures… És important que amb els infants més petits controlem l’ús dels materials per evitar cap accident.

4. ESCOLTAR ELS OCELLS

A vegades a les grans ciutats és difícil identificar els sons dels ocells, o simplement amb tot el brogit que hi ha no ens hi fixem. És per això que et proposem que t’enduguis els nadons a un ambient natural on sàpigues que podràs sentir el cant dels ocells sense interrupcions. Veure com els nadons identifiquen quan un ocell canta és molt emocionant!

Es pot convertir en una activitat tranquil·la per fer a la natura. Agafa una manta, estireu-vos i escolteu els ocells, també podeu intentar identificar els diferents tipus. Tens apps que et poden ajudar a explicar als infants quin ocell és el que canta!

5. OLORAR LES PLANTES AROMÀTIQUES

Hi ha plantes aromàtiques que les podem trobar tot l’any, però és quan comença la primavera i amb el bon temps que aquest tipus de plantes estan en el seu moment més espectacular. Et proposem que vagis al bosc o al camp i que pugueu identificar amb els nadons diferents plantes aromàtiques.

Només amb el simple fet d’observar-les, identificar-ne els colors o les parts i sobretot, olorant la seva fragància creareu una activitat d’experimentació sensorial molt interessant. Ah! I pensa que també és molt fàcil tenir plantes aromàtiques a casa que els infants puguin cuidar i gaudir-ne, així que no t’ho pensis dues vegades, fins i tot pots fer-ne bosses aromàtiques per tenir-les.

6. JOC LLIURE

El joc és un dret dels infants, i és que jugar permet experimentar, aprendre, equivocar-se, desenvolupar habilitats… És la millora eina pels més petits i petites per tal de créixer i aprendre, i és que tenen aquesta capacitat innata de jugar amb qualsevol cosa. Només cal veure que quan estan jugant es converteix en un moment d’atenció plena per a ells/es, al seu voltant no existeix res més. És aquí quan els adults hem de posar atenció i deixar espais de joc lliure.

Aquests espais no dirigits són molt beneficiosos pel seu desenvolupament, i no hem de tenir por per si s’embruten o es fan mal, només cal que estiguem allà acompanyant-los en aquest bonic procés d’aprenentatge.

7. CIRCUIT DE TEXTURES I DESNIVELLS

Tal com hem explicat més amunt, un dels beneficis del contacte amb la natura és el desenvolupament del sistema vestibular, i és que tant si comencen a gatejar com si ja caminen, poder fer-ho per diferents tipus de terres, permet als infants adquirir noves habilitats i millorar el seu sistema vestibular.

La natura és un lloc ideal per a poder propiciar aquest desenvolupament i per això et proposem que facis un circuit a la natura on els més petits i petites puguin experimentar diversos desnivells i textures. Que caminin per sobre les fulles, que saltin un bassal, que hagin de passar per sobre un tronc, o caminar per sobre muntanyes de sorra a la platja es converteix en una gran activitat física que els ajudarà a millorar el seu desenvolupament físic.

Circuit textures desnivell Fundesplai

8. CUIDAR L’HORT O EL JARDÍ

Que els infants tinguin l’oportunitat de saber d’on surten els aliments que comencen a ingerir és molt beneficiós. És cert que cada vegada tenim menys possibilitat de tenir hort, i sobretot si vivim en ciutats, però potser podem gaudir dels horts urbans o de fer-ne un al balcó o pati de casa. Si no saps com fer-ho, aquí torbaràs la nostra guia de l’hort!

És interessant que els nadons puguin començar a participar en el procés de plantació i de cura de l’hort, tocant la terra, plantant les llavors o el planter, regant i, si tot va bé, recollint-ne els fruits. Amb aquesta activitat no només aprendran d’on surten els enciams, per exemple, sinó que també podran experimentar amb la terra o la regadora i començar a sentir el sentit de la responsabilitat per cuidar-lo. I no només un hort, també podem plantar flors i cuidar-les!

9. EL JOC HEURÍSTIC

A partir dels 12 mesos, quan l’infant comença a caminar, els infants tenen la necessitat d’explorar i de molta curiositat. El joc heurístic permet que aquests descobriments tinguin lloc. Es tracta de proporcionar-los elements naturals que puguin descobrir i a partir dels quals podran trobar relació entre ells, apilant, posant un element dins d’un altre, classificant, buidant… Inconscientment, treballaran la psicomotricitat fina, la coordinació, concentració o l’ordre entre d’altres.

Per això et proposem que t’enduguis a la natura algunes cistelles o recipients en els quals puguis posar diversos elements naturals com pedres, pinyes, petxines, fruits, pals, fulles etc. A partir d’aquí deixem que siguin els infants els que experimentin i interactuïn amb aquests elements com vulguin. Veuràs quin munt de coses que en poden fer, sempre sota la supervisió dels adults per tal de no córrer riscos!

Joc heuristic nadons Fundesplai

10. BUSCAR EL TRESOR

Et proposem aquesta activitat amb aquells infants que ja comencen a caminar. Podem fer una sortida a la natura més màgica tot plantejant que anem a buscar un tresor! La idea és que un adult amagui algun objecte o joguina a la zona que anirem i que els infants l’hagin de buscar.

Podrem fer-ho més fàcil o més difícil en funció del desenvolupament de cada infant, des d’amagar-ho sota una pedra, darrere un arbre, entre la sorra, penjat d’un tronc… hi ha moltes possibilitats que et poden permetre adaptar aquest joc a les capacitats dels infants. Això els permetrà descobrir i experimentar amb la zona on es troben, tocar element, aixecar-los, observar… Un joc ideal per descobrir i aprendre! Aquí trobaràs més idees de jocs per fer en família a l’exterior.

Buscar tresor nadons Fundesplai

Ja veus que hi ha un munt de possibilitats per fer a la natura amb els més petits i petites! Deixem que aprenguin en un entorn natural, això els ajudarà a créixer tot desenvolupant els sentits i les seves capacitats.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai