El dia 3 de desembre és el dia internacional de la discapacitat o diversitat funcional i ho celebrem als nostres Temps Educatius del Migdia, amb activitats de sensibilització i inclusió.
Fem jocs i tallers relacionats amb la diversitat funcional i de vegades venen altres entitats socials d’aquest àmbit a fer tallers amb els alumnes com; espectacles de dansa, circuïts en cadira de rodes, pintar sense mans,…
Els grans objectius de les activitats de sensibilització són: (1) generar més consciència per part dels alumnes entorn la discapacitat i (2) promocionar jocs i activitats cooperatives, integradores i d’inclusió.
Promoure aquest tipus d’activitat és crucial per al desenvolupament de l’empatia i la comprensió dels alumnes, així com per a la bona integració i inclusió dels infants amb diversitat funcional a l’escola.
Mirall, una proposta educativa per a la igualtat d’oportunitats
Mirall és la nostra proposta educativa per treballar en profunditat la inclusió i la igualtat d’oportunitats als esplais. Específicament, a la proposta Mirall expliquem, entre d’altres, com incorporar l’infant amb discapacitat al grup.
A més a més, en aquesta proposta hi ha un recull d’activitats per sensibilitzar sobre la (dis)capacitat o diversitat funcional que hem pensat que són molt interessants per treballar tant en el marc de l’esplai com en el marc escolar. I no cal esperar a que torni a ser el dia de la discapacitat, les podeu realitzar amb els vostres alumnes en qualsevol moment de l’any!
Activitats de 3 a 8 anys
En el recull d’activitats per a la franja d’edat de 3 a 8 anys hi trobareu activitats per treballar el gènere, la discapacitat i l’exclusió i la pobresa. De totes les proposades, per sensibilitzar els infants sobre la discapacitat, us recomanem:
Activitats de 8 a 12 anys
En el recull d’activitats per a la franja d’edat de 8 a 12 anys hi trobareu activitats per treballar el gènere, la discapacitat i l’exclusió i la pobresa. De totes les proposades, per sensibilitzar els infants sobre la discapacitat, us recomanem:
Activitats de 12 a 16 anys
En el recull d’activitats per a la franja de 12 a 16 anys hi trobareu activitats per treballar el gènere, la discapacitat i l’exclusió i la pobresa. De totes les proposades, per sensibilitzar els infants sobre la discapacitat, us recomanem:
8 entitats socials que fan tallers de sensibilització per a les escoles
En el cas que preferiu que vingui una entitat social a l’escola a organitzar un taller o activitat de sensibilització entorn a la discapacitat, hem confeccionat aquest recull d’entitats que proposen activitats i tallers per a les escoles:
1. Activitats d’Ecom
Ecom és un moviment associatiu integrat per organitzacions de persones amb discapacitat física. Ecom posa a l’abast de la xarxa educativa diverses activitats de sensibilització sobre discapacitat per a escoles, pensades per donar a conèixer als més joves el món de la discapacitat (sessions impartides per Ecom). A més, a la seva plataforma EcomLab, hi trobareu molts recursos per treballar la discapacitat a l’escola.
2. Fundació Catalana per la Paràlisi Cerebral
La Fundació Catalana de Paràlisi Cerebral ofereix a les escoles uns tallers educatius en les quals els participants s’apropen a la realitat de les persones amb paràlisi cerebral i altres discapacitats afins. Aquests tallers ajuden a l’alumnat a reflexionar sobre temes com les barreres físiques, socials i de comunicació, la inclusió escolar i social, la cultura de l’esforç i la superació personal, així com sobre les diferents maneres de col·laborar entre persones. Les sessions les imparteix i dinamitza la mateixa FCPC.
3. Fundació Nexe
La Fundació Nexe, una entitat especialitzada en l’atenció a infants amb pluridiscapacitat i a les seves famílies, ofereix a les escoles activitats de sensibilització sobre la discapacitat per a infants de 3 a 8 anys dirigides a escoles, biblioteques, centres cívics o altres entitats educatives. Són sessions de contacontes amb titelles, un espectacle de titelles, una maleta pedagògica i moltes activitats, dinàmiques i jocs relacionats amb el conte Mimi i la girafa blava. Són sessions impartides per professionals de la pròpia entitat.
4. Liant la Troca
Liant la Troca és un colectiu de dansa integrada compost per persones amb diverses capacitats artístiques i motrius. Ofereixen espectacles de dansa per a tots els públics, com l’espectacle “P.I.B.” o l’espectacle “Los Nadie” que pretenen sensibilitzar als espectadors sobre la capacitat, la integració, l’accessibilitat i la inclusió.
5. Grup MIFAS
El Grup MIFAS du a terme activitats de sensibilització sobre discapacitat física, orientada a joves dels centres educatius de la demarcació de Girona. L’objectiu és donar a conèixer els diferents àmbits de la diversitat funcional i les seves conseqüències en la vida diària. Els tallers a les escoles del Grup MIFAS estan impartits per la pròpia entitat.
6. Amputats Sant Jordi
Aquesta entitat imparteix conferències-taller sobre la discapacitat en els centres educatius (primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, universitats, centres oberts i centres per a joves). Aquesta iniciativa té l’objectiu d’educar i facilitar eines que ajudin als infants i adolescents a créixer en valors socials com el de la solidaritat, la cooperació i el respecte per la diferència. Són activitats impartides directament des de l’entitat Amputats Sant Jordi.
7. ONCE
Des del CRE ONCE Barcelona (Centre de Recursos Educatius) han creat un recurs per dur a terme activitats de sensibilització cap a la discapacitat visual en forma de propostes relacionades amb l’educació física. Us podeu baixar el pdf de la carpeta de sensibilización ONCE aquí.
8. Associació Oratge
L’associació Oratge és una entitat sense ànim de lucre que té la finalitat de donar resposta a les necessitats socioeducatives, d’oci i temps lliure de les persones amb discapacitat intel·lectual. Organitzen tallers per a escoles i instituts que es dinamitzen a partir del joc i l’experimentació.
Més informació i recursos per sensibilitzar sobre la (dis)capacitat
- Criteris per adaptar les activitats a persones discapacitades – Fundesplai (Fundació Catalana de l’Esplai)
- Ulls que escolten: un projecte de sensibilització a l’aula envers la discapacitat auditiva
- Infants i adolescents amb discapacitat a Catalunya: situació actual i factors de discriminació – Unicef Catalunya
- 1 de cada 5 joves ni tan sols ha parlat mai sobre discapacitat – Diari de l’Educació
- Una escola que integra la llengua de signes catalana (LSC) – Món Escolar
- L’escola inclusiva i el menjador – Món Escolar
- TEA: 10 aspectes a tenir en compte a l’escola bressol