Demà dimecres 8 de març és el Dia Internacional de les Dones o el Dia de la Dona Treballadora.

És un dia en què les entitats i les institucions podem aprofitar per sensibilitzar sobre les desigualtats de gènere a la nostra societat i les actituds masclistes.

Concretament, a les escoles i altres entitats educatives, com els esplais, tenim el deure d’educar els infants en la coeducació i la igualtat d’oportunitats entre dones i homes. Per tant, durant tot l’any, hauríem d’enfocar les nostres activitats educatives amb la perspectiva de la coeducació.

La coeducació respecta la diversitat i reconeix la individualitat dels nens i nenes independentment del seu sexe i contraresta l’educació sexista. A més a més, quan coeduquem, treballem per no perpetuar els estereotips i els costums sexistes de la nostra societat, de manera que les nenes i els nens se senten respectats i en igualtat d’oportunitats.

És per això que avui us proposem 7 activitats pel Dia de la Dona i per continuar treballant durant tot el curs. Són activitats pensades per a diferents grups d’edat que us ajudaran a abordar i a prevenir els estereotips de gènere, el sexisme i la violència de gènere, etc.

Activitats per a Infantil

Els nostres titelles

A través de l’explicació d’un conte i d’una activitat amb titelles, els infants podran valorar a què els agrada jugar realment, estiguin vistos com a jocs de nens o de nenes. També farem una reflexió al voltant dels oficis i els estereotips de gènere.

Descarregueu-vos l’activitat Els nostres titelles (pdf)

La meva feina

A través d’un conte i d’una activitat de racons, els infants podran valorar els jocs i els oficis que més els agraden i els interessen realment, independentment de què estiguin vistos com jocs o oficis masculins o  femenins.

Descarregueu-vos l’activitat La meva feina (pdf)

Activitats per a Primària

El joc de les tasques de la llar (6-8 anys)

A través d’un joc de taula, els infants reflexionaran sobre les tasques domèstiques, com se’n poden  responsabilitzar, quines són les seves preferides,… i valorant la influència dels estereotips de gènere.

Descarregueu-vos l’activitat El joc de les tasques de la llar (pdf)

M’agrada el rosa i m’agrada el blau (8-12 anys)

Aquesta activitat és una dinàmica de joc a través de la qual aprofundirem en com es construeixen els  estereotips de gènere. Reflexionarem sobre els prejudicis i els estereotips que intervenen en la nostra manera de veure els altres i analitzarem críticament els missatges sexistes que podem observar en la publicitat.

Descarregueu-vos l’activitat M’agrada el rosa i m’agrada el blau (pdf)

Vet aquí una vegada… (8-12 anys)

A través de la reescriptura d’un conte tradicional reflexionarem sobre els estereotips de gènere a la literatura i la influència que tenen a la nostra societat.

Descarregueu-vos l’activitat Vet aquí una vegada (pdf)

Activitats per a Secundària

Estàs topitza’t? (12-16 anys)

L’objectiu d’aquesta dinàmica és endegar un debat amb el grup per reflexionar sobre els estereotips de gènere i recollir les diferents opinions dels i les joves sobre la construcció de les relacions entre homes i dones.

Descarregueu-vos l’activitat Estàs topitzat? (pdf)

Paraules d’amor senzilles i tendres (12-16 anys)

A través de les cançons d’amor, analitzarem de forma crítica els models afectius que predominen a la nostra societat. Aquest anàlisi ens hauria de servir per construir o reconstruir el nostre propi model de relacions.

Descarregueu-vos l’activitat Paraules d’amor senzilles i tendres (pdf)

Activitats 8M Per a totes les edats – Projecte “Abracadabra: Dona Encoratjada!!”

Pel Dia Internacional de la Dona 2019 hem preparat un projecte de 9 activitats amb el fil conductor de les Bruixes i Sanadores, per posar en valor els sabers de la cura associats tradicionalment al gènere femení.

9 activitats pel 8 de març a l’escola i l’esplai

Ja que estàs per aquí....

Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l'aire lliure...

I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d'un casal, d'unes colònies i de l'esplai.

Ara més que mai necessitem la teva ajuda!

Fes un donatiu

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai

  • No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!