“Digues-m’ho i ho oblido, ensenya-m’ho i ho recordo, involucra-m’hi i ho aprenc.” Benjamin Franklin.

Les colònies escolars són importants per moltes raons, i moltes escoles aposten per les colònies com a experiència educativa.

Avui us volem destacar algunes de les raons per les que creiem que tots els infants haurien de poder gaudir de colònies escolars.

Creiem fermament en les colònies com a eina pedagògica i socialitzadora, i per això defensem que tots els infants hi puguin tenir accés de manera inclusiva, assegurant la igualtat d’oportunitats i l’equitat.

LES COLÒNIES SÓN IMPORTANTS PERQUÈ… SORTIM DE L’ESCOLA

Les colònies escolars esdevenen l’oportunitat perfecta per trencar amb les barreres arquitectòniques que suposa l’escola entesa com a espai físic d’aprenentatge.

Tot sovint, l’espai urbà que rodeja l’escola no facilita sortir de l’aula per apropar els nens i nenes a un aprenentatge vivencial i significatiu. Les colònies permeten abandonar aquest espai i traslladar-nos a un petit oasi en el qual els infants poden veure, mirar, tocar i experimentar amb els elements que els envolten i en consonància amb un entorn natural que alguns no havien conegut abans.

PERQUÈ… FEM ACTIVITATS DIFERENTS

És important que els infants quan van de colònies puguin fer activitats diverses i treballar aspectes que la situació i el caràcter estàtic de l’espai-aula no permet. Durant les colònies es pot segui aprofundint en aspectes curriculars a partir de l’experimentació i les vivències personals. Es poden fer colònies de moltes temàtiques diferents per afavorir el desenvolupament integral dels alumnes.

PERQUÈ… ESTEM EN CONTACTE AMB LA NATURA

A les colònies estem en contacte permanent amb la natura. I això té molts efectes beneficiosos per la salut física i psicològica. A més a més, el contacte amb la natura afavoreix el desenvolupament dels infants i el seu benestar general, contrarestant d’aquesta manera el trastorn per dèficit de natura que poden patir els infants de les ciutats.

L’entorn natural de les cases de colònies ens dóna l’oportunitat, també, de conèixer la natura en profunditat i fer observacions naturalistes que promouen el coneixement i el respecte cap al medi natural i el territori.

PERQUÈ… APRENEM FENT

Aprendre fent, de manera totalment vivencial és crucial per al creixement maduratiu de l’infant: la motivació i la implicació directa permet que l’alumne s’endinsi en els continguts i es faci seu allò que està experimentant.

L’estratègia educativa de l’aprendre fent millora l’atenció dels infants, la curiositat i l’interès per tot allò que l’envolta. L’aprenentatge vivencial és fonamental i aporta plaer, alegria i molta beneficis als nens i nenes.

PERQUÈ… DESENVOLUPEM DIVERSES HABILITATS I INTEL·LIGÈNCIES

Igual d’important és que tots i totes tinguin l’oportunitat de desenvolupar diverses habilitats i intel·ligències. Les colònies amb activitats temàtiques, els tallers, les gimcanes i els moments de joc no estructurat possibiliten als infants estimular la seva creativitat, imaginació i socialització d’una manera lliure i flexible.

PERQUÈ… CONVIVIM 24H AMB COMPANYS/ES I MESTRES

Durant les colònies convivim 24h amb el grup de companys i companyes de classe i aquesta convivència afavoreix la cohesió del grup i ofereix noves oportunitats de relació. A més a més, la convivència amb l’equip docent en un context diferent de l’habitual també afavoreix la relació i el vincle afectiu.

PERQUÈ… REFORCEN L’AUTONOMIA, L’AUTOCONFIANÇA I L’AUTOCONEIXEMENT

Les colònies escolars són un aspecte clau en l’educació integral dels infants, en tant que reforcen la seva autonomia, l’autoconfiança, l’autoconeixement i la confiança en els altres.

Això fa que es reforci també la seva autoestima i benestar emocional, empatia i capacitat de socialització, adquirint habilitats i recursos propis que els acompanyaran tota la vida i els ajudaran a tenir relacions més saludables i no violentes.

PERQUÈ SÓN UNA EXPERIÈNCIA INOBLIDABLE

Pel infants, les colònies són allò que esperen tot l’any, el moment en el qual podran anar a un lloc que no coneixen però que acabaran estimant de debò per tot allò que hi hauran viscut.

Anar de colònies és una experiència vital extraordinària que ens fa créixer i sentir-nos vius i vives.

QUÈ ESTÀS BUSCANT?

Vols unes colònies escolars genials?

Descobreix totes les temàtiques de les nostres colònies a les cases que tenim per Osona, el Montseny, la Noguera, la Selva... programes educatius complerts per a totes les edats! Des d'Infantil fins a ESO.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai