Ja hem engegat el segon any de la proposta educativa Encoratja’t per la la igualtat de gènere i la violència zero en tots els esplais i escoles on estem presents.

Perquè volem una societat lliure de violència i de desigualtats on totes les persones puguem educar-nos i créixer en el respecte a la diferència i expressar-nos amb llibertat.

Una de les grans novetats de l’Encoratja’t per aquest segon any és la creació de Colles Encoratjades en els esplais, el temps educatiu del migdia, les activitats extraescolars, els casals i les colònies.

La Colla Encoratjada és una colla que lluita contra les injustícies i defensa les companyes i els companys que pateixen, però també ajuda als nois i les noies que mostren agressivitat a transformar-la en els valors que tots i totes desitgem per afavorir la convivència, la cura i el respecte pels altres.

La força de la Colla és la força del grup. Formar part d’aquesta Colla és una oportunitat per reforçar les actituds positives en les relacions humanes, aquelles actituds que construeixen ciutadanes i ciutadans cooperatius, solidaris, amb capacitat transformadora i esperit crític. La Colla pot ajudar a resoldre conflictes de convivència entre els infants i prevenir i resoldre casos d’assetjament o bullying.

Perquè sovint els casos d’assetjament s’agreugen per la presència dels espectadors/es, aquells i aquelles que observen, riuen, callen i no ho expliquen a ningú. Amb la formació de la Colla Encoratjada prevenim aquestes actituds i encoratgem els infants a actuar com a mediadors i mediadores i a tenir criteri propi per resoldre els conflictes que es puguin generar en el grup.

Per aconseguir formar aquesta Colla Encoratjada proposem 7 activitats perquè els infants puguin reflexionar sobre diversos temes relacionats amb la igualtat, la violència, els estereotips, el bullying, la millor gestió dels conflictes…

Mica en mica, els infants que participin en aquestes activitats podran anar creant les seves pròpies “Colles Encoratjades” i així aconseguir espais d’assetjament zero.

Una Colla EnCORatjada és un grup d'infants preparat per poder detectar casos de bullying, fer mediació de conflictes i afavorir entorns de violència zero. Aquí 7 activitats per crear una Colla EnCORatjada. Click To Tweet

1. Marc, fes-hi alguna cosa!

“Marc fes-hi alguna cosa” és un conte dins la proposta educativa de Fundesplai “Encoratja’t”. És un dels 5 relats escrits per Gemma Lienas englobats amb el títol de “La Carlota S’enCORatja”.
 
Aquest conte narra la història d’una nena que es diu Vrindra i que a l’escola un grup de nenes li fan la vida impossible, en Marc sortirà en defensa de la Vrindra, perquè agafarà l’actitud d’un EnCORatjat i les coses començaran a canviar.
 
Aquest conte el podem treballar de diverses maneres segons l’edat dels participant:
  • De 3 a 6 anys: llegirem el conte reforçant la lectura amb les il·lustracions i després preguntarem als infants què en pensen. Iniciarem un diàleg sobre la història i anirem descobrint fins a on podem estirar el fil…
  • A partir de 6 anys aquest debat ja pot ser més ric i veurem com es va nodrint de reflexions dels propis infants sobre la violència verbal o física, l’exclusió,…
  • De 7 a 9 anys podem fer grups i cada grup que il·lustri una part de la història. Després podem fer un mural amb tots els dibuixos.
  • A partir de 10 anys podem representar el conte en una obra de teatre per als infants més petits.

2. La violència no ens agrada

Aquesta activitat la recomanem només a partir de 6 o 7 anys. Els nens i nenes s’asseuran en rotllana i tancaran els ulls. Aleshores els hi direm que s’imaginin una cosa, objecte, situació o sensació que per per a ells i elles simbolitzi la violència entre els companys. Quin color té? Fa olor? Quina textura té? Fa soroll?

Un cop tothom ha pensat un objecte repartirem un full de paper per cada participant i els demanarem que amb les seves mans i el tros de paper construeixin l’objecte que s’estaven imaginant. Aleshores cadascú explicarà el que ha construït. Un cop tothom ho ha explicat, l’educador o educadora es posarà al mig de la rotllana i començarà a trepitjar amb força la feina de tots els participants.

Davant de la visió de totes les creacions estripades l’educador/a pot fer preguntes d’aquest tipus:

  • T’agrada que t’hagi trepitjat el treball?
  • Com et sents?
  • Penses que això que acabo de fer és violent?

La idea és que en el debat i el diàleg amb els infants, puguin aflorar emocions intenses i la idea de què la violència, sigui quina sigui, és negativa i fa mal, no ajuda a millorar res i per tant, entre tots i totes hem d’ajudar a reduir situacions que comporten violència.

Després podem fer un mural entre tots i totes que simbolitzi l’amistat i la no violència.

3. Què m’agrada de tu?

Aquesta és una dinàmica que es pot fer a partir de 3 anys. Tractarem de crear un clima de confiança en el grup a l’hora que tractem l’expressió de les emocions de manera positiva.
 
El grup es reunirà en rotllana i anirem passant un objecte tou (pilota, cabdell de llana,…) en ordre, cadascú al del costat esquerre. Quan passem l’objecte, mirem als ulls al company o companya al que li estem passant i li diem “M’agrada de tu…” i afegim allò que ens agrada d’aquella persona.
  • De 3 a 6 anys és important prioritzar les qualitats concretes i tangibles, posant èmfasi en les coses que fem i no tan en com som, per exemple: “M’agrada de tu que fas dibuixos molt xulos” o “m’agrada de tu que expliques acudits divertits” ” Que corres molt ràpid”… I anem fent la volta a la rotllana passant-nos l’objecte.
  • A partir de 6 anys podem utilitzar exemples que tenen a veure amb un pensament més abstracte, per exemple: “M’agrada de tu que ets molt atent/a amb la resta de companys i companyes” o “m’agrada de tu que ets molt valent/a” o “que ets molt amable…”.

4. El pot o capsa dels bons moments

Buscarem un pot o una capsa per a tot el grup i el decorarem entre tots i totes com vulguem: pintura, ceres, gomets, llaços, robes.. i a partir d’aquest moment l’anomenarem El pot o capsa dels bons moments.

 
Aleshores donarem a cada infant un petit paper on puguin escriure o dibuixar un bon moment viscut, un bon record. Quan hagin acabat, el poden ficar a dins el pot dels bons moments.
 
Aquest pot serà visible a l’aula on siguem i ens acompanyarà durant tot l’any. Cada grup pot decidir la temporalitat del pot, per exemple: hi posem bons records sempre que vulguem? només un cop a la setmana? només un cop al mes? en quins moments podem obrir el pot i mirar els records que hi ha a dins?
 
Una variant d’aquesta capsa o pot podria ser La capsa o pot dels mals moments… on cadascú pugui explicar situacions com “alguna cosa que ha fet algú que m’ha fet sentir malament” i potser “com crec que es podria solucionar”, o “alguna cosa que he fet que ha fet sentir malament a algú” i potser també “com crec que es podria solucionar”. Amb aquesta capsa podem generar debat al voltant dels conflictes, dels sentiments, de les accions que fan mal als altres i de com podem solucionar-ho.

5. Mirades

Aquesta activitat la proposem a partir de 6 anys. Visionarem alguns vídeos o curtmetratges que tracten de l’assetjament i les desigualtats de gènere.

Es tracta de veure un vídeo i després poder generar debat al voltant del que s’ha vist formulant preguntes, analitzant les imatges i indagant en com ens sentim respecte el que hem vist i el que pensem.

  • A partir de 6 anys recomanem veure Super Lola, un vídeo que mostra a una nena petita que té molt clar que de gran vol ser una súper heroïna. Pot servir per trencar amb estereotips, ja que el paper dels herois gairebé sempre ha estat reservat pel gènere masculí.
  • A partir de 7 anys recomanem veure el vídeo Violencia de Género Infantil, un vídeo en el que veiem uns nens entrevistats amb una noia al costat. Els hi fan diverses preguntes sobre com es relacionen amb la nena. Al final de l’entrevista els hi pregunten als nois si volen pegar a la noia. Fixem-nos bé en les seves reaccions.
  • A partir de 8 anys recomanem veure Bully dance, un curt de dibuixos que identifica les conductes de maltractament i el procés de victimització. No hi ha paraules i el missatge arriba a l’espectador de manera clara i contundent.
  • A partir de 12 anys podeu veure els Video Espots Encoratja’t realitzats pels grups de joves dels esplais de la Federació Catalana de l’Esplai per denunciar les conductes violentes i les desigualtats de gènere.
  • A partir de 14 anys podeu veure els Curtmetratges Edufilms creats també pels grups de joves dels esplais de la Federació Catalana de l’Esplai per denunciar la violència, l’assetjament, les desigualtats de gènere i el sexisme.

6. La roda de les solucions

Amb aquesta activitat pretenem ajudar als infants a tenir recursos per fer una bona mediació i resolució dels conflictes. Alhora, reflexionarem sobre les conductes disruptives que es donen en el grup i com buscar-hi solucions.
 
La roda de les solucions es pot adaptar a totes les edats, i pot ser aquesta que presentem o bé una roda creada pel mateix grup, amb solucions als conflictes consensuades entre tots i totes. La Roda de les Solucions la pengem a la paret en un mural que sempre puguem tenir present.
 
Aleshores farem una activitat de role play per representar una situació violenta, per exemple: “en Martí vol que la Laia li faci un petó i ella no vol fer-li. Comencen a cridar-se i en Martí li fa una empenta a la Laia, que es posa a plorar.” Amb els més petits i petites podem representar algun conflicte entre dues persones habitual en el dia a dia dels infants.
 
Després de la representació teatral analitzem la situació i pensem en les possibles solucions al problema, ajudant-nos de la roda que hem preparat.
 
A partir d’aquí, sempre que hi hagi una baralla o algun conflicte podem adreçar-nos a la roda de les solucions i buscar el diàleg i l’empatia entre les persones implicades.

7. Creant La Colla Encoratjada

Un cop fetes les 6 activitats anteriors proposarem als infants formar La Colla EnCORatjada. Per fer-ho crearem un mural entre tots i totes amb les característiques d’aquesta colla, recollint, entre d’altres, aquestes idees fonamentals:
  • Idea 1: Serem un equip que fomenta l’amistat, la cooperació, el respecte envers els i les altres, les amistats saludables, el respecte per la diferència…
  • Idea 2: La violència no és bona per ningú i la rebutgem.
  • Idea 3: És una colla que ajudarà a qualsevol company o companya que pateixi una situació de violència.
  • Idea 4: És una colla que ajudarà a reflexionar a la persona que exerceix la violència per ajudar-la a poder tenir comportaments dialògics. És una colla que analitza i rebutja les conductes disruptives, no les persones.
  • Idea 5: És una colla amb una metodologia que utilitzarà el reforç positiu, l’empatia i la comunicació assertiva per propiciar els comportaments no violents.

Un cop fet aquest mural els infants hauran de decidir si volen formar part d’aquesta colla. Pensem que és important que no imposem res, sinó que gràcies al procés constructiu realitzat la Colla s’acabi formant de manera espontània i integrada al funcionament del dia a dia.

Després haurem de consensuar les normes, els drets i els deures de la Colla. Per ajudar als infants i joves a establir aquest marc de referència, ens podem basar en les següents guies publicades a bullying.cat per Jordi Collell i Carme Escudé:

No tinguem pressa per crear les Colles EnCORatjades, cal que acompanyem les activitats i tot el procés amb amor i paciència, ajudant els nens i nenes a reflexionar sobre les conductes violentes i les desigualtats de gènere. El camí és més important que el resultat final.

Us animeu a formar Colles EnCORatjades amb els vostres grups d’infants i joves?

Aquí un vídeo que us explica una mica més…

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai