El dia 10 de novembre és el Dia Mundial de la Ciència per la Pau i el Desenvolupament proclamant per la UNESCO. La ciència està present en molts àmbits de la nostra vida i és molt important per poder avançar a tots els nivells: socials, mediambientals, tecnològics, mèdics, educatius…

Avui et proposem 20 activitats científiques per fer amb infants i joves a l’escola o l’esplai que poden ser molt enriquidores. Sovint no en som conscients però tant el nostre cos com tot el que ens envolta es pot analitzar des d’una perspectiva científica; només cal posar-se les ulleres de recerca i tenir curiositat. Apropem la ciència als infants amb aquestes activitats científiques!

És important acostar la ciència als infants perquè des de ben petits i petites gaudeixin d’activitats experimentals i aprofundeixin en la comprensió del món. Però a més a més, la ciència aporta un munt de beneficis pels infants i el seu desenvolupament. Si et dediques a l’educació, ja et deus imaginar quins són, no?

Beneficis de la ciència Fundesplai

Com pots veure a la infografia, són molts els beneficis educatius i del desenvolupament que deriven de la ciència:

  • Aprendre a través de l’experimentació: quan els conceptes s’ensenyen a través d’una metodologia experimental, els aprenentatges queden més fixats.
  • Estimular la curiositat: descobrir nous aprenentatges i preguntar-se nous reptes és un element clau de la ciència.
  • Millores en la comunicació: haver de compartir coneixements, dubtes i diàlegs amb altres persones implica una millora en la comunicació, tant escrita com oral.
  • Capacitat per a resoldre problemes: el fet de trobar-se amb plantejaments que cal resoldre, amplia la seva mirada i permet tenir més opcions per resoldre els problemes.
  • Pensament i raonament lògic: haver de buscar problemes i solucions fa que s’hagi de desenvolupar el raonament i el sentit lògic de les coses.
  • Treball en equip: és imprescindible treballar en equip per tal de poder aconseguir assolir els objectius.
  • Potencia la creativitat: el fet d’haver de buscar i pensar raonaments, processos, problemes etc. fa que la part més creativa de la ment es vegi desenvolupada.
  • Potencia el pensament crític: és un aspecte clau en la ciència, ser capaç d’entendre, raonar i saber argumentar i debatre certs temes.
  • Millora de la comprensió del món: és evident que pensar, preguntar-se i descobrir nous coneixements permeten comprendre millor com és el món i el que hi habita.
  • Constància i perseverança: com amb tot, cal que hi hagi esforç per tal d’aconseguir els objectius i per tant, ser perseverant i constant és essencial.
  • Millora de les habilitats d’observació: es desenvolupa l’observació com a eina bàsica per entendre, descobrir i analitzar tot allò que passa al nostre voltant.
  • Augmenta la confiança: el fet de sentir-se realitzat amb allò que es descobreix, es pensa, es raona es converteix en un aspecte clau per l’autoconfiança.
  • Ús correcte de materials i precaució: el sentit de responsabilitat es desenvolupa per tal de dur a terme correctament tots els processos.
  • Millora en la concentració: la capacitat de concentració a l’hora d’aconseguir un objectiu és la base juntament amb la perseverança i constància.
  • Respecte per la natura: treballar amb la ciència vol dir treballar amb la natura, i per tant el respecte cap a aquesta es veu potenciat.
  • Millora en les habilitats vista – mà: el fet d’haver d’usar instruments amb molta concentració permet millorar les habilitats motrius.

20 ACTIVITATS CIENTÍFIQUES

És per tots aquests motius que et volem presentar 20 activitats científiques molt fàcils de fer a l’escola, a l’esplai o a casa, i que permetran que els infants experimentin, aprenguin, observin, raonin, es sorprenguin, descobreixin i gaudeixin amb tot allò que fan!

MÉS RECURSOS SOBRE CIÈNCIA PER FER AMB ELS INFANTS

A més pots descobrir el ventall d’activitats d’un dia, colònies escolars, treballs de síntesi, o activitats d’educació ambiental que van directament relacionades amb la ciència i que són tot un èxit entre els infants!

 

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai