La dona, malauradament, mai ha tingut un paper massa visible en el món de la ciència. Tot i haver-hi participat activament i haver-ne fet grans avenços, sovint només es coneixen els noms de científics importants com Albert Einstein, Louis Pasteur, Stephen Hawking o Isaac Newton. Però, i si et parlem de Marie Curie, Grace Hooper, Chien Shiung Wu o Nettie Stevens? Totes ells han sigut dones amb un paper molt important en el món de la ciència i la investigació.

El dia 11 de febrer és el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, que va ser proclamat l’any 2015 per l’Assemblea General de les Nacions Unides per tal de reivindicar el paper que té la dona en el món científic i tecnològic. Amb la proclamació d’aquest dia, es vol aconseguir la igualtat en l’accés i participació de la dona en el món de la investigació científica

Des de Fundesplai, reivindiquem la igualtat de gènere l’11 de febrer i cada dia, i promovem activitats STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) perquè les nenes se sentin atretes per aquests àmbits científics. És per això que et proposem 15 activitats educatives per a totes les edats relacionades amb la recerca de 15 dones científiques.

Quines científiques i activitats trobaràs en aquesta entrada?

Pots clicar a cada un dels apartats per tenir un accés ràpid a aquella científica i activitat. Esperem que t’agradi la proposta!

Si vols ampliar la llista de dones científiques i d’activitats, fes un cop d’ull a l’entrada 10 activitats pel Dia de la Dona en la ciència, amb la que podràs ampliar el teu repertori i a més et podràs descarregar una guia amb un total de 25 dones científiques i 25 activitats relacionades amb el seu camp d’investigació. No te la perdis!

LA DONA I LA CIÈNCIA

Segons la UNESCO, a Europa, les dones són menys del 45%  en la comunitat científica. En l’àmbit de la intel·ligència artificial, un sector en ple creixement i dels més capdavanters, només hi ha un 10 i 15% de dones, segons la Comissió Europea. Aquestes dades són un reflex dels estereotips que durant anys s’han arrossegat a la societat i que encara actualment fan que la desigualtat entre homes i dones sigui evident en aquests àmbits.

Hi ha diversos estudis que destaquen que les nenes se senten inferiors en relació a l’àmbit STEM, i són sovint els nens qui tenen més motivació i predisposició a escollir assignatures i carreres relacionades amb la ciència i la tecnologia. Hi ha molts estereotips de gènere i manques de referents femenins que fan que les nenes i noies no es vegin il·lusionades a escollir aquests àmbits d’investigació.

A més a més, també hi ha encara desigualtats pel que fa a la tria d’activitats extraescolars, en què els estereotips familiars i la pressió social fan que hi hagi una gran diferència en la participació de nens i nenes segons l’àmbit de l’activitat.

Tots els infants, independentment del seu gènere, tenen dret a ser grans científics i científiques, exploradors i exploradores o investigadors i investigadores, doncs deixem-los ser!

Ciència nenes Fundesplai

L’EFECTE MATILDA

La manca de referents femenins en els llibres és un dels elements que reivindica l’AMIT (Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues), amb el projecte #Nomorematildas. I és que el fet que en els llibres de text escolar no hi apareguin noms de dones que han aconseguit grans fites científiques, fa que, nenes que podrien ser les noves científiques guanyadores d’un Premi Nobel, no s’hi vegin identificades.

Amb aquest projecte es vol inspirar i fomentar la vocació científica a les nenes i adolescents, per tal que puguin assolir allò que volen. Fes un cop d’ull al seu material per tal de poder parlar-ne a l’aula i donar visibilitat a les dones científiques.

Per tenir més referents femenins en tots els àmbits et recomanem que facis un cop d’ull a aquesta entrada:

Guia de contes i novel·les per la igualtat de gènere i la violència zero

 

15 CIENTÍFIQUES + 15 ACTIVITATS

Hi ha moltes dones d’arreu del planeta que al llarg de la història han estat, i segueixen sent, molt importants en els camps de la investigació i la recerca, i és que, tot i que no se’ls hi ha donat la importància que mereixien, els seus descobriments són essencials per la ciència. Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, volem que coneguis 15 científiques i 15 activitats associades al seu àmbit d’investigació.

Ens agradaria que les nenes i adolescents que tens a l’aula puguin veure que també hi ha referents en aquest àmbit, i que no perdin les ganes que tinguin de voler-se dedicar a aquest món. Eduquem avui i cada dia per la igualtat de gènere a l’escola, a l’esplai i a tots els àmbits de la societat.

1. ADA LOVELACE (1815 – 1852)

Ada Lovelace Fundesplai

Ada Lovelace va ser una comtessa i científica anglesa, considerada la primera programadora de la història. Gràcies als seus estudis i el seu estatus social, va conèixer grans científics de l’època, va desenvolupar una gran passió pels codis i va crear algoritmes específics per la màquina analítica de Babbage. L’Ada creia que la màquina podia anar molt més enllà de fer simples càlculs, i va tenir raó. Això la va fer convertir-se en la primera programadora de la història.

ACTIVITAT 1:  “POSA’T A PROGRAMAR”

2. FRANCISCA NNEKE OKEKE ( 1956 – )

Francisca Nneke Okeke Fundesplai

Francisca Nneke Okeke és una científica nigeriana, professora de física a la Universitat de Nigèria, i també la primera dona Cap de Departament de Física de la Universitat. La seva recerca i investigació s’ha centrat en la ionosfera, per tal d’entendre els canvis en els corrents de l’atmosfera que poden aportar informació sobre el canvi climàtic. En un país on no tothom pot accedir a l’educació, i sovint les nenes encara menys, la Francisca s’ha convertit en referent i mentora d’aquelles nenes i estudiants nigerianes.

ACTIVITAT 2 “LES MONEDES QUE BALLEN”

3. FRANÇOISE BARRÉ-SINOUSSI ( 1947 – )

François Barré Fundesplai

Françoise Barré-Sinoussi és una viròloga francesa, que va centrar les seves investigacions a identificar el virus de la immunodeficiència humana (VIH) com a causant de la Sida. Va ser gràcies a aquest descobriment que l’any 2008 va rebre el Premi Nobel de Medicina. La seva carrera s’ha centrat en la lluita contra la Sida arreu del món, implementant programes i en països com Cambodja o Vietnam per tal de diagnosticar i tractar la malaltia. Actualment és la directora de la Unitat de Regulació d’Infeccions Retrovirals de l’Institut Pasteur i la presidenta de la International AIDS Society.

ACTIVITAT 3 “TOT BEN NET”

4. JANE GOODALL ( 1934 – )

Jane Goodall Fundesplai

Jane Goodall és una de les primatòlogues, etòlogues i antropòlogues anglesa més reconegudes de tots els temps. La seva vida ha girat al voltant de l’observació i l’estudi dels ximpanzés a Kènia i Tanzània. La seva estima i coneixements sobre els primats i el seu comportament, l’han portat a fer conferències arreu del món i a convertir-se en “l’ambaixadora mundial dels ximpanzés” . L’any 2002 la van nombrar Missatgera de la Pau de les Nacions Unides per la seva tasca per la protecció d’aquesta espècie animal.

ACTIVITAT 4 “CONEIX ELS XIMPANZÉS”

Et proposem que per aprendre més sobre els ximpanzés facis una visita a la Fundació Mona, que treballen pel benestar d’animals que han estat maltractats o que han sigut artistes de circ, d’anuncis o mascotes. Es fan visites guiades al centre de rehabilitació per tal de conèixer la tasca d’aquesta fundació de la mà de les persones especialitzades que hi treballen.

5. JOSEFINA CASTELLVÍ ( 1935 – )

Josefina Castellví Fundesplai

Josefina Castellví és una oceanògrafa catalana que va ser la primera dona de l’estat en tenir presència a l’Antàrtida. Va iniciar els seus estudis en biologia i va marxar a París per especialitzar-se en oceanografia. L’any 1984 va ser la primera dona que va participar en una expedició a l’Antàrtida i també va convertir-se en la primera a dirigir una base antàrtica l’any 1986 a l’illa de Livingstone, i més endavant la Base Espanyola Joan Carles I. Això va permetre que l’estat espanyol entrés a formar part del Tractat Antàrtic. Prop de la base instal·lada hi ha un pic amb el seu nom, “el Pic Castellví” en el seu honor.

ACTIVITAT 5 “EXPERIMENTA AMB ELS GLAÇONS”

Experimenta amb els glaçons

6. KATHRIN BARBOZA MARQUEZ( 1983 – )

Kathrin Barboza Fundesplai

Kathrina Barboza Márquez és una biòloga boliviana que ha centrat els seus estudis i les seves investigacions en els ratpenats. Amb només 23 anys, juntament amb una altra companya, es van endinsar en una investigació sobre els ratpenats de nas d’espasa, els quals es creia que s’havien extingit en el seu país 74 anys abans. Gràcies a aquest descobriment ara aquesta espècie es troba en una zona protegida, la primera per a ratpenats d’Amèrica del Sud. El 2010 va ser la primera boliviana a guanyar el premi L’Óreal-UNESCO que li ha permès seguir investigant sobre els ultrasons d’aquests mamífers.

ACTIVITAT 6 “FES CAIXES NIU PER RATPENATS”

Els ratpenats són uns animals amb una gran importància ecològica i de control de plagues, ja que es mengen insectes com mosquits o la processionària. Cal cuidar-los perquè el canvi climàtic, l’ús de pesticides i la manca d’espais on poder fer els nius, amenacen la seva conservació. Per això et proposem que creïs caixes niu de ratpenats. Aprèn quines espècies poden viure en les caixes niu i tots els passos per poder-ne crear i col·locar a les millors localitzacions. Ajudem als ratpenats!

7. MARY ANNING (1799 – 1847)

Mary Anning Fundesplai

Mary Anning va ser una gran paleontòloga que va iniciar la seva afició des de ben petita. Va ser una persona clau en el descobriment de fòssils d’espècies mai conegudes fins al moment com l’ictiosaure, o el plesiosaure. La dificultat de ser dona en aquella època i de baixa condició social, feia que no reconeguessin la seva feina, i que els fòssils que trobava els hagués de vendre per poder sobreviure. Gràcies als seus descobriments es van poder realitzar molts altres estudis d’espècies extingides.

ACTIVITAT 7 “CREA ELS TEUS FÒSSILS”

Crea els teus fòssils

8. MARIA SIBYLLA MERIAN (1647 – 1717)

Maria Sibylla Merian Fundesplai

Maria Sibylla Merian va ser una exploradora, entomòloga i pintora alemanya reconeguda pels seus detalls en les il·lustracions naturalistes. L’apassionava observar els processos de canvi de la fauna i la flora i destaca per il·lustrar el procés de la metamorfosi, que va acabar publicant en un llibre L’eruga, meravellosa transformació i estranya alimentació floral, el qual la va portar a ser reconeguda entre la societat científica. Gràcies als seus viatges a Surinam va poder plasmar espècies mai vistes encara a Europa, quelcom que va fascinar la societat.

ACTIVITAT 8 “ELS INSECTES”

9. MICHIYO TSUJIMURA (1888 – 1969)

Michiyo Tsujimura Fundesplai

Michiyo Tsujimura va ser una científica agrícola i bioquímica japonesa, que va centrar la seva investigació en els components i les propietats del te verd. Va ser la primera dona japonesa que va rebre un doctorat en agricultura. Les seves investigacions sobre el te verd, van fer que descobrís la presència de la vitamina C en les seves fulles. Seguint les seves investigacions va aconseguir aïllar altres components relacionats amb l’amargor del te i l’any 1935 va patentar un mètode per extreure cristalls de vitamina C de les plantes.

ACTIVITAT 9 “LES PLANTES MEDICINALS”

10. PATRICIA BATH (1942 – 2019)

Patricia Bath Fundesplai

Patricia Bath va ser una oftalmòloga, inventora i acadèmica, que va destacar per ser la primera dona afroamericana en rebre una patent amb finalitats mèdiques. Va estudiar química i posteriorment medicina, i  va centrar les seves investigacions a tractar i prevenir la ceguera. Gràcies als seus estudis va crear un aparell, el Lasesrphaco, que ha permès tractar les cataractes de manera ràpida i sense dolor. L’any 1976 funda l’Institut Americà per a la Prevenció de la Ceguera a Washington DC.

ACTIVITAT 10 “LA VISTA”

11. RACHEL CARSON (1907 – 1964)

Rachel Carson Fundesplai

Rachel Carson va ser una biòloga marina nord americana considerada una de les pioneres del moviment ecologista contemporani. Va treballar durant anys escrivint documents educatius sobre el medi marí, i a través de les seves investigacions i observacions va analitzar els efectes nocius que tenien, i segueixen tenint, els insecticides en els ecosistemes. El seu llibre Primavera silenciosa plasma totes les seves conclusions dels seus estudis, els quals van ser recolzats per a molts experts, però no per la indústria química.

ACTIVITAT 11 “CREA POCIONS CONTRA LES PLAGUES”

12. ROSALIND FRANKLIN (1920 – 1958)

Rosalind Franklin Fundesplai

Rosalind Franklin va ser una científica anglesa que va destacar per descobrir l’estructura de l’ADN. Els seus estudis es van centrar en la química, l’any 1945 es va doctorar en química física, i va convertir-se en una experta en cristal·lografia dels raigs X a nivell mundial. A partir d’aquesta tècnica i experimentacions va poder estudiar la molècula de l’ADN, aplicant observacions molt precises sobre la seva estructura. Mai va ser reconeguda per la seva feina pel fet de ser dona i mai la van nominar al Premi Nobel de Medicina.

ACTIVITAT 12 “EXTREU L’ADN”

Extreu l’ADN de la teva saliva

13. VALENTINA TERESHKOVA (1937 – )

Valentina Tereshkova Fundesplai

Valentina Tereshkova va ser una astronauta russa i la primera dona a viatjar a l’espai. Tenia molt interès pel paracaigudisme i amb 22 anys va fer el seu primer salt. Va completar una missió especial en solitari per l’espai l’any 1963 amb només 26 anys. Va fer 48 voltes a la Terra durant 70 hores, una fita històrica que li va permetre seguir col·laborant amb el programa especial soviètic, a estudiar enginyeria especial fins a aconseguir-ne el doctorat i fins i tot, a formar part de la vida política del país. Des d’aquell moment més dones han format part de missions especials.

ACTIVITAT 13 “DÓNA-LI LA VOLTA AL GOT!”

Dóna-li la volta al got!

14. WANG ZHENYI (1769 – 1797)

Wang Zhenyi Fundesplai

Wang Zhenyi va viure durant la dinastia xinesa Qing (la que va ser l’última dinastia imperial de la Xina), va estudiar astronomia, matemàtiques, geografia i medicina, en una època i una dinastia en què les dones no podien estudiar. Va ser una autodidacta, que va aconseguir descobrir el funcionament dels eclipsis lunars. Per tal d’explicar-ho va crear unes maquetes que ho feien molt entenedor. A més a més de la seva vessant científica, també va ser una gran poetessa, que inspirada pels seus viatges i coneixement plasmava la vida de l’època en versos.

ACTIVITAT 14 “FES UNA MAQUETA D’ECLIPSIS”

Els eclipsis

15. WANGARI MUTA MAATHAI ( 1940 – 2011)

Wangari Muta Maathai Fundesplai

Wangari Muta Maathai ha sigut biòloga i una de les ecologistes i activistes polítiques keniana més importants del seu país. Va ser la primera dona d’Àfrica amb titulació universitària. La seva preocupació per la situació de pobresa de les dones kenianes la va portar a crear el moviment Cinturó Verd, per millorar les seves condicions econòmiques i lluitar contra la desforestació i la sequera del continent. Va ser escollida diputada del Parlament de Kènia i secretària d’Estat de Medi Ambient. La seva carrera la va portar a rebre el Premi Nobel de la Pau l’any 2004.

ACTIVITAT 15 “POSA’T A PLANTAR!”

Aquí només t’hem mencionat 15 científiques, però n’hi ha tantes que no acabaríem mai! Investiga, aprèn què va fer, descobreix en quina època van viure, i sobretot empapa’t dels seus descobriments i investigacions!

 

LECTURES SOBRE DONES CIENTÍFIQUES

Descobreix la Guia Didàctica #ChicasInTech de Fundación Esplai, per crear i organitzar activitats científiques i tecnològiques amb perspectiva de gènere.

I si fas un cop d’ull a l’entrada 15 jocs de taula per la igualtat de gènere, també trobaràs jocs centrats en científiques de la història!

Ara ja has pogut aprendre alguna cosa més sobre dones científiques!
Si t’ha agradat, comparteix aquesta entrada a les xarxes, i donem a conèixer tots aquests noms!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai