Ja comença aquella època de l’any en què els dies s’escurcen, les fulles dels arbres comencen a canviar de color, algunes cauen i les podem trepitjar gaudint del crec-crec, podem passejar pels meravellosos boscos del nostre territori i anar a buscar bolets o simplement gaudir d’unes bones castanyes, moniatos i panellets.

La tardor és una de les èpoques més boniques de l’any i on en el món educatiu aprofitem per fer moltes activitats amb els infants i joves. Així que no cal dubtar-ho més! Aprofitem la tardor per parlar de la natura i del seu estat, per anar de colònies, fer sortides amb l’escola, per parlar de les festes tradicionals, per fer jocs inspirats en la tardor, per cuinar amb els infants, per gaudir de les fagedes i els seus canvis de colors i descobrir manualitats per fer amb els nens i nenes aprofitant el que ens proporciona la natura. Gaudim de la tardor!

Per tal de tenir més recursos per parlar de la tardor, a continuació et presentem un recull de contes que et permetran presentar aquesta bonica estació als infants més petits i petites. Descobreix 22 contes sobre la tardor a continuació.

GAUDIM DE LA TARDOR AMB BONIQUES IL·LUSTRACIONS I CONTES

1. A LA TARDOR, CASTANYES!

Autoria: Gemma Armengol i Òscar Julve
Editorial: Bromera, 2013
Edat recomanada: 4 anys

Aquest conte està escrit en valencià, i en narra la història de l’Antonieta i la seva cosina que mentre juguen pel jardí amb les fulles caigudes dels arbres, es troben un cuc molt trist. Resulta que aquest cuc vivia en una castanya, i ara l’han agafat per poder-la torrar i s’ha quedat sense casa… On pot viure ara aquest cuc? Descobrim la tardor a través del conte.

A la tardor castanyes

2.  ANEM A… BUSCAR BOLETS!

Autoria: Jose Luis Gallego i Roser Calafell
Editorial: La Galera, 2015
Edat recomanada: 4 anys

En aquest llibre coneixerem la Noia i l’avi Joan, que es preparen per a la seva aventura d’anar a buscar bolets. Ens trobem davant una guia de bolets pensada pels més petits i petites, perquè aprendre les característiques de la caça de bolets és tot un art! Un conte il·lustrat i molt educatiu.

Anem a buscar bolets

3.  ANEM A… CAÇAR BOLETS!

Autoria: Mia Cassany
Editorial: Susaeta, 2018
Edat recomanada: 6 anys

La Berta i en Pep són dos nens que comencen una aventura pel bosc, la de caçar bolets! Aniran d’excursió a la muntanya per tal de collir bolets i després poder-lo cuinar i menjar tots junts. Aquest es converteix en un conte per reconèixer els bolets i aprendre les seves característiques. Conte disponible en català i basc.

Anem a caçar bolets

4. BENVINGUDA TARDOR!

Autoria: Àngels Navarro
Editorial: Combel, 2015
Edat recomanada: 7 anys

Benvinguda tardor és un quadern d’activitats relacionades amb la tardor. Recursos ideals per aprendre les característiques sobre aquesta estació de l’any, gaudir i aprendre a través de laberint, trencaclosques, làmines per pintar, relacionar i molt més!

Benvinguda tardor

5. CONTE DE TARDOR

Autoria: Jill Barklem
Editorial: Blackie Books, 2018
Edat recomanada: 6 anys

A conte de tardor, ens trobem amb unes famílies de ratolins que tenen els seus caus i la seva vida a l’anomenada Bardissa Secreta. Els encanta viure envoltats de natura i s’han d’adaptar a cada estació de l’any, celebrant i gaudint del que la natura els ofereix. Amb aquest conte descobrirem la tardor de la mà dels ratolinets.

Conte de tardor

6. CONTES DE LES ESTACIONS: TARDOR

Autoria: Diversos autors/es
Editorial: Brúixola, 2018
Edat recomanada: 1 any

Amb aquest conte ens endinsem a la tardor a través d’unes imatges que ens transporten a la caiguda de les fulles, els animalons i tota la preparació necessària per a l’arribada del fred. Un conte divertit en què hi ha unes pàgines transparents que farà als infants descobrir tots els secrets de la tardor.

Contes de les estacions tardor

7. DELICIOSA

Autoria: Helen Cooper
Editorial: Juventud, 2006
Edat recomanada: 7 anys

Tenim tres protagonistes, l’Ànec, el Gat i l’Esquirol, que estan frisant per trobar una bona carabassa madura i així poder fer la seva recepta de sopa de carabassa. Es troben amb un bon problema: no hi ha la carabassa adequada per poder fer aquesta sopa. Quina solució hi trobaran? Potser els costarà decidir-se…

Deliciosa

8. EL FOLLET ORIOL I L’ESPERIT DE LA TARDOR

Autoria: Òscar Sardà
Editorial: Barcanova, 2018
Edat recomanada: 3 anys

El Follet Oriol  viu moltes aventures, i en aquesta ocasió l’aventura té a veure amb la tardor. Resulta que la tardor d’aquest any està durant molt més del que és habitual i el follet Oriol vol saber per què. Descobrirà que l’esperit de la tardor ha quedat atrapat i no pot sortir. L’Oriol l’ajudarà a sortir del cau i que la natura torni a la normalitat.

El follet oriol i l'esperit de la tador

9. EL LLADRE DE FULLES

Autoria: Alice Hemming i Nicola Slater
Editorial: Jaguar, 2021
Edat recomanada: 3 anys

Ens trobem amb un esquirol que viu molt content en un arbre ple de fulles, però tot canvia que d’un dia per l’altre, perquè l’arbre ha perdut les fulles. Qui li ha robat les fulles? L’esquirol es pensa que hi ha un lladre que ronda i va robant les fulles dels arbres… però poc a poc anirà descobrint quins són els canvis de les estacions.

El lladre de fulles

10. EL LLIBRE DE LA TARDOR

Autoria: diversos autors
Editorial: Estrella Polar, 2024
Edat recomanada: 1 any

El llibre de la tardor és un conte pensat per als més menuts i menudes, un llibre de cartró amb solapes i pestanyes ideal perquè comencin a descobrir tots els detalls de l’estació més màgica de l’any. Un conte ideal perquè els més petits i petites descobreixin la tardor i també les primeres emocions.

El llibre de la tardor

11. EL LLIBRE DE LA TARDOR: BUSCA I TROBA

Autoria: Rotraut Susanne Berner
Editorial: Barcanova, 2010
Edat recomanada: 3 anys

Aquest és un llibre ple d’il·lustracions que mostren tot de coses que es fan durant la tardor. Els canvis de colors, les activitats dels infants, les tradicions… Seràs capaç de trobar totes les imatges que es proposen entre les pàgines il·lustrades?

El llibre de la tardor busca i troba

12. EL MEU PRIMER LLIBRE DE LA CASTANYADA

Autoria: diversos autors
Editorial: Estrella Polar, 2011
Edat recomanada: 1 any

Aquest és un llibre centrat en la tradició de casa nostra, la castanyada. Un conte de cartró amb dibuixos pensants pels més petits i petites perquè coneguin i puguin imaginar com és aquesta festa que gira al voltant de les castanyes i els panellets.

El meu primer llibre de la castanyada

13. EL TRESOR DE TARDOR

Autoria: Angela Ferraro Fanning
Editorial: Mediterrània, 2022
Edat recomanada: 5 anys

En aquest llibre trobarem un munt de receptes, manualitats i idees per endinsar-nos a la tardor. Des d’una perspectiva d’un estil de vida autosuficient i ecològic d’una casa rural ens endinsarem a la natura i al món de la tardor, un munt de sensacions per descobrir aquesta bonica estació.

El tresor de la tardor

15. FULLA DE TARDOR

Autoria: Marisa Morea
Editorial: Estrella Polar, 2023
Edat recomanada: 1 any

Aquest és un conte de cartró pensat perquè els més petits i petites descobreixin la tardor. Obre el llibre en 360º, i mantén-lo dret per poder observar i descobrir les escenes que hi ha en cada pàgina. La pluja, el vent, la caiguda de les fulles, els canvis de color dels arbres, els bolets i cargols, els moniatos… Tot un repertori ideal i interactiu.

Fulla de tardor

14. HA ARRIBAT LA TARDOR

Autoria: Ávelin
Editorial: Bromera, 2020
Edat recomanada: 4 anys

Aquest conte conté unes boniques il·lustracions que ens transporten a un bosc ple dels colors de la tardor. Els animals del bosc han quedat amb el seu amic, el Petit Llop, però no el troben… Sembla que la caiguda de les fulles ha jugat una mala passada als animals. El trobaran?

Ha arribat la tardor

16. LA CASTANYADA

Autoria: Anna Canyelles i Roser Calafell
Editorial: Bromera, 2020
Edat recomanada: 4 anys

Aquest conte el podem trobar en versió de lletra lligada o de lletra majúscula. Un conte de cartró en el qual en Pau demana al seu avi que li expliqui alguna història. L’avi del pau li explicarà un conte de quan ell era petit i era ben entremaliat. Un conte divertit i bonic per parlar d’aquesta tradicional festa.

La casatanyada

18. LA TARDOR DE L’ARBRE RONDINAIRE

Autoria: Jordi Sierra i Fabra
Editorial: Brúixola, 2013
Edat recomanada: 3 anys

Hi ha un vell arbre que s’ha quedat sol després que urbanitzessin la zona on va créixer. Un greu dilema es planteja quan arriba la tardor i per culpa de la climatologia es planteja la idea de talar aquest arbre. Els infants del barri que se l’estimen molt s’empesquen mil idees per fer que l’arbre torni al seu aspecte sa i fort i així puguin seguir gaudint de la seva bellesa.

La tardor de l'arbre rondinaire

18. LA TARDOR JA ÉS AQUÍ

Autoria: Albert Asensio
Editorial: Juventud, 2017
Edat recomanada: 2 anys

La tardor ja és aquí forma part d’una col·lecció de llibres d’Albert Asensio que parlen de cada estació. Aquí ens trobem amb la tardor, on de la mà de l’esquirol Nin i les boniques il·lustracions de l’autor, podrem descobrir com és i com va canviant.

La tardor ja és aquí

18. QUAN CAUEN LES FULLES: LA TARDOR

Autoria: Maria del Mar Benegas
Editorial: Combel, 2023
Edat recomanada: 1 any

Aquest conte està pensat pels infants més petits, un conte per a infants curiosos amb el que descobriran la tardor. Aquest conte consta de pestanyes i tires lliscants que els farà descobrir nous elements i sorprendre’s amb cada dibuix. Un experiència ideal pels petits lectors.

Quan cauen les fulles la tardor

20. SOPA DE CARABASSA

Autoria: Helen Cooper
Editorial: Juventud, 2006
Edat recomanada: 7 anys

El Gat, l’Ànec i l’Esquirol són especialistes a fer una bona sopa de carabassa. Cadascú s’encarrega de fer un pas de la recepta, trossejar, cuinar, remoure, posar sal… però un bon dia l’Ànec decideix canviar els rols, i tota l’estabilitat que tenen comença a remoure’s. Un conte inspirat en un aliment de la tardor: la carabassa.

Sopa de carabassa

21. TARDOR

Autoria: Gerda Muller
Editorial: INGedicions, 2008
Edat recomanada: 2 anys

Aquest conte és ple d’il·lustracions precioses que et podran transportar a un ambient de tardor absolut. Les vacances s’han acabat i la tornada a l’escola és senyal de tardor. El canvi de color de les fulles, el canvi de temperatura i dels elements que ens trobem fa que les activitats que fan els infants canviïn i les gaudeixin en cada estació.

Tardor

22. TEMPS DE TARDOR

Autoria: Concha Pasamar
Editorial: Bookolia, 2020
Edat recomanada: 4 anys

Temps de tardor es converteix en un àlbum il·lustrat i una oda a la bellesa. Ens trobem amb un àlbum senzill amb un to poètic que a través dels seus dibuixos ens transporta a un moment de tardor.

Temps de tardor

MÉS RECURSOS SOBRE LA TARDOR…

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes! 😉

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai