Amb l’arribada de la tardor i la tornada a l’escola s’apropa aquell moment en què preparem una sortida escolar perquè els nens i nenes estiguin en contacte amb la natura i gaudeixin de la màgia de la tardor.

Una sortida d’un dia a la natura pot ser molt beneficiosa i saludable per als infants a tots els nivells, perquè, tal com explicàvem a la nostra entrada Colònies a la natura com a font de vida, una excursió fora de l’àmbit escolar pot ajudar a contrarestar el trastorn per dèficit de natura que poden tenir els infants i joves més urbanites.

A més a més, sortir de l’entorn habitual de l’escola o l’esplai ens ajuda a treballar la cohesió de grup, la convivència, la companyonia, el respecte, i ens permet experimentar sentiments i emocions vinculats amb la natura.

Podem fer sortides escolars temàtiques: d’aventura, d’història, d’enginy, d’arts escèniques,… però a la tardor és recomanable fer una sortida escolar ambiental.

Moltes escoles trien boscos caducifolis per fer una sortida d’un dia a la tardor i així descobrir els cicles anuals de la natura, trobar castanyes i fulles seques de tots colors. Alguns dels boscos més visitats per les escoles durant la tardor són la Fageda d’en Jordà o la fageda de Santa Fe del Montseny.

Però avui us volem fer una proposta de 5 indrets molt màgics i desconeguts ideals per fer una sortida de tardor amb els infants.

Veniu amb nosaltres a descobrir els canvis de la natura a la tardor? Gaudirem de colors espectaculars, de rastres i cants d’animals difícils de veure i de llegendes molt màgiques.

1. Els castanyers centenaris del Gorg Negre de Riells

La ruta surt de l’ermita de Sant Martí de Riells. Una pista s’obre pas entre el bosc d’alzinar mediterrani que va tornant-se cada vegada més humit a mesura que ens acostem a la riera. És aquí on comencen a aparèixer freixes, roures i els primers castanyers.

Després d’un quilòmetre aproximadament, deixem la pista per agafar un corriol a l’esquerra que creua la riera. A pocs metres trobem el primer dels castanyers centenaris de la ruta. Aquests castanyers es feien servir per fer carbó vegetal. Les seves soques resten prominents a la vora del camí recordant així la història de traginers i carboners dels boscos del Montseny.

La molsa humida, com una catifa, cobreix els còdols que acompanyen a la riera, així com el so de l’aigua que s’escola i salta entre les roques. Els diferents gorgs que trobem ens encisen amb la seva bellesa i els salts d’aigua, recordant els jocs de les nàiades, nimfes màgiques de l’aigua que, segons diu la llegenda, apareixen a les nits en aquests gorgs.

Aquesta és, sense dubte, una excursió preciosa per gaudir i connectar amb la natura màgica i majestuosa del Montseny.

Aquesta sortida la podem fer des de la casa de Colònies Can Massaguer, una de les nostres cases de colònies del Montseny.

2. El Puig de la Caritat

Des de Mas Cabàlies sortim per la pista que puja fins a dalt el turó de Can Roqueters. Allà, agafem un corriol que puja serpentejant entre una pineda de pi roig humida, on hi apareix algun roure i algun faig, que amb el seu color intens assenyalen la tardor.

A continuació, la pineda cada vegada més humida dóna pas a una fageda d’arbres centenaris que s’imposen a les vores del nostre corriol. Podem gaudir recollint fulles del terra de diferents tons de marró, taronja, groc i vermell, fixant-nos en les formes dels troncs i les arrels, mirant el moviment de les fulles que dansen encara enganxades a les branques més altes. Amb sort i si parem l’orella, és fàcil sentir la tamborinada característica del picot negre, que habita en aquests boscos.

Sortint de la fageda arribem als prats del Puig de la Caritat, prats de pastura típics de la muntanya mitjana prepirinenca on podem gaudir de les vaques brunes del Pirineu.

Des del Puig, amb precioses vistes a la Vall d’Ogassa i Camprodon, baixem per la pista fins a la vila d’Ogassa. Des d’allà, creuant la riera de Malatosca, agafarem un corriol que retorna a Mas Cabàlies.

3. El Gorg de Malatosca o de les bruixes

Des de la carretera d’Ogassa agafem la Ruta del Ferro i del Carbó, que és la via verda que uneix Ripoll amb Sant Joan de les Abadesses i Ogassa. Uns 200 metres més avall trobem un encreuament on la via està empedrada. Aquí hi ha l’indicador del gorg i el seu camí que surt per la dreta. Seguim el corriol que baixa pronunciadament fent ziga-zagues fins al gorg.

Durant el camí el bosc és una pineda de pi roig amb roureda, i apareixen freixenedes i avellanoses als llocs més humits i obacs. En alguns punts, trobarem aurons amb les fulles d’un color vermell intens a la tardor.

El Gorg de Malatosca està impregnat de llegendes i històries de bruixes que reflecteixen la màgia de l’indret amb un bosc de ribera exuberant de verns i freixes i una aigua cristal·lina que brolla amb elegància.

Durant aquesta sortida podem seguir els rastres dels senglars, veure algun esquirol o pinsà borroner si tenim sort i fins i tot, mirant el cel a les clarianes de bosc, veure el volt imponent d’algun voltor.

A la tardor també podem observar algun lluer, un petit ocell que arriba del nord d’Europa i s’instal·la en aquests boscos per passar l’hivern.

Aquesta sortida la podem fer des de la casa de colònies Mas Cabàlies, situada molt aprop del poble d’Ogassa.

4. Les aus migratòries al Delta de Llobregat

La tardor és un bon moment per descobrir les aus que habiten els espais naturals del Delta del Llobregat.

Un bon indret per fer observa-les són els espais naturals del riu de Cal Tet, al costat de la desembocadura del Llobregat.

Comencem l’itinerari pel camí de la Mota Alta, que ens conduirà a la maresme de Cal Nani, on aquest dies podrem observar algun agró blanc i fins i tot xivites, ocells migradors que arriben cap a la tardor.

Observem els ocells en silenci, amb algun binocle o llarga-vista i deixem-nos seduir per la seva bellesa, pels seus colors, les seves formes majestuoses i els seus moviments harmònics.

El camí ens porta fins a l’Aguiat de Sabogal, lloc privilegiat amb vistes a l’Estany de Cal Tet on xarxets, cullerots i altres anàtids descansen i cerquen aliment. Enfilem el camí cap a la torre de Cal Malet, i  entre els  canyissars que voregen el camí podem intentar descobrir el bitó, que es camufla a la perfecció.

El camí de tornada ens permet passejar per la vora del riu Llobregat, per on podem veure passar aus en migració: algunes de tornada a les terres africanes com la cigonya, i altres que arriben del nord d’Europa, com les grues, que volen en formació triangular i poden aturar-se a descansar a les aigües del Delta del Llobregat per després continuar el seu viatge cap al sud de la Península Ibèrica.

Aquesta excursió la podem realitzar en qualsevol època de l’any des de Centre Esplai o des d’algun punt de trobada que acordem amb l’escola.

5. El pont de Malafogassa de la Riera Major

Sortim des de la casa de colònies Can Mateu pujant cap a Vilanova de Sau i passant pel bosc caducifoli de cirerers, freixes i avellaners de la riera de romanins.

Després passarem per una zona més seca i mediterrània on ens acompanyaran els brucs i els arboços i finalment, després de passar per Can Valentí, l’ambient es torna més humit i anem baixant per una petita vall on hi apareixen roures i alguns castanyers. Aquí, és fàcil veure les petjades i rastres de senglars, cabirols, guineus i genetes.

Seguim baixant fins arribar a la riera Major i la voregem per l’esquerra, sense creuar el pont romànic de Malafogassa. Entrarem així a una roureda mixta amb freixes, salzes i verns a la vora de la riera. Els dies de tardor de temperatures suaus i una mica emboirats podem trobar alguna salamandra de colors sorprenents amagada entre la fullaraca humida de la roureda.

La merla d’aigua o el blauet són altres habitants comuns a la riera, així com el picot garser petit. Amb sort, podríem veure la llúdriga, que utilitza aquests ambients per a desplaçar-se entre les zones més idònies per a la seva reproducció i com a zones de dispersió.

Aquesta excursió la podem fer des de totes les nostres cases de colònies de Vilanova de Sau: Can Mateu, La Cinglera, Els Porxos i El Company.

Activitats per fer durant l’excursió

Durant aquestes cinc sortides que proposem, podeu senzillament gaudir de la passejada amb tots els sentits alerta!

Però a més a més, podeu realitzar activitats de descoberta naturalista adaptades a l’edat dels alumnes. El bosc dels sentits, per exemple, és una activitat que proposem per a Educació Infantil, Cicle Inicial i Cicle Mitjà, però també n’hi ha d’altres com la descoberta forestal o l’anellament d’ocels que són específiques per a Cicle Superior, ESO i Batxillerat.

També, durant la sortida podem aprofitar per connectar amb la natura. Per inspirar-vos, podeu fer un cop d’ull a l’article Com celebrar el dia mundial del medi ambient o pensar en alguna activitat de Land Art (art efímer a la natura i amb elements naturals) com la nostra proposta Art Salvatge que es pot realitzar a qualsevol edat.

Esperem que gaudiu molt de la natura i el bosc aquesta tardor!

Ja que estàs per aquí....

En la situació actual, els infants i joves necessiten, més que mai, activitats de lleure educatiu amb els amics i amigues i a la natura.

A Fundesplai tenim la determinació de donar l'oportunitat a totes les nenes i nens de Catalunya de poder gaudir del lleure educatiu de qualitat a través del temps educatiu del migdia, les activitats extraescolars, les activitats als esplais, les excursions a la natura, les colònies escolars, els caps de setmana en família...

Ajuda'ns a fer-ho possible!

Fes un donatiu

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai

  • No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!