Tenir una dieta sana i equilibrada és molt important, i si a més a més podem fer-ho amb productes de temporada i de proximitat, doncs encara millor! Als nostres menjadors escolars i a les colònies escolars promovem els hàbits saludables i l’alimentació equilibrada i sostenible.

Aprofitant que el dia 10 de febrer és el Dia Mundial dels Llegums, volem parlar-te sobre aquests aliments tan nutritius, saludables i essencials en la dieta mediterrània. I és que sovint només pensem en els llegums com els cigrons, les llenties o les mongetes, però sabies que la soja, els pèsols i les faves també són llegums?

QUINES SÓN LES CARACTERÍSTIQUES DELS LLEGUMS?

Els llegums són les llavors de les plantes que formen part de la família de les lleguminoses. La seva característica principal és que són llavors que creixen dins d’unes beines i que són plantes fixadores de nitrogen, és a dir, que a partir d’una relació simbiòtica amb bacteris que tenen a les arrels, aconsegueixen fixar nitrogen atmosfèric, transformant-lo en compostos de nitrogen que ajuden a créixer la planta. Un cop mor la planta, aquest nitrogen s’allibera al sòl, enriquint així la fertilitat del sòl. Si no has collit mai llegums, et recomanem que ho facis, és molt divertit descobrir d’on surten, el seu tacte i l’olor que fan quan els culls.

Al nostre territori tenim la sort que podem trobar llegums pràcticament arreu, tenim una gran varietat per tot el territori. Qui no coneix els fesols de Santa Pau o les mongetes del ganxet? De segur que alguna vegada n’heu menjat. Aquí pots descobrir-ne moltes varietats!

Els llegums formen part de la dieta mediterrània des de fa mil·lennis, cuinats de moltes maneres diferents, i això ho hem d’aprofitar com a una riquesa cultural i gastronòmica molt i molt saludable!

llenties Fundesplai

QUÈ ENS APORTEN ELS LLEGUMS?

Actualment, l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya recomana menjar llegums unes 3 – 4 vegades per setmana com a mínim (cada dia si es vol), ja sigui per dinar o per sopar, perquè es tracta d’un aliment molt nutritiu i saludable, tant per la nostra salut com per la del planeta. A més a més, és un aliment que es recomana per a qualsevol edat, però especialment en la infància i adolescència és molt important, perquè estimula el creixement.

Els llegums tenen:

  • Alt contingut en fibra, i per tant ens ajuda a regular el trànsit intestinal.
  • Contenen hidrats de carboni en forma de midó, els quals són d’absorció lenta. Això ens ajuda a mantenir-nos saciats, juntament amb la fibra que hem comentat anteriorment.
  • Són una gran font de proteïna d’alta qualitat, i per tant ens permet combinar-ho de tal manera que podem reduir el consum de carn.
  • Contenen ferro, que ens ajuda a reduir la possibilitat d’anèmia. Si es combinen els llegums amb aliments que contenen vitamina C, l’absorció del ferro serà més eficient.
  • La ingesta habitual de llegums disminueix el colesterol, els triglicèrids, algun tipus de càncer i promou la salut cardiovascular.
  • Contenen vitamines del grup B, sobretot la B9 que va relacionada amb l’àcid fòlic (molt important per a les dones embarassades).

LA VERSATILITAT DELS LLEGUMS

Els llegums ens permeten tenir un gran ventall de receptes on poder-los menjar, ja sigui en temporades de fred, amb guisats o sopes, com en èpoques més caloroses amb empedrats o amanides. A més a més, actualment podem gaudir de moltes receptes d’altres països mediterranis, on els llegums també són protagonistes de les seves receptes, com són per exemple l’hummus o els falàfels.

Si encara no ho has fet, fes un cop d’ull a l’entrada 5 receptes amb llegums i molt més! Podràs trobar-hi algunes receptes, i també en aquest receptari preparat per la Generalitat de Catalunya. Recorda que menjar 3 o 4 racions setmanals de llegums és molt important per a una dieta saludable i els pots menjar de mil maneres diferents. Posa’t el davantal i a cuinar!

3 Evidències de la importància del cultiu i de llegums

Els llegums no destaquen només per la seva importància en la nostra salut, sinó que també en els beneficis que impliquen en els cultius. Això és degut a què…

1. MILLOREN LA FERTILITAT DEL SÒL

Es tracta d’un cultiu que millora la fertilitat del sòl, és ideal per fer rotacions en els cultius i, per tant, permet que aquests siguin més sostenibles, sense haver de fer ús de fertilitzants químics. Ja que, tal com hem explicat abans, els llegums són plantes fixadores de nitrogen gràcies a la simbiosi amb bacteris que tenen a les arrels.

2. NECESSITEN POCA AIGUA

Un altre aspecte important a destacar és el fet que per ser cultivats es necessita molt poca aigua, justament al contrari que moltes altres fonts de proteïna. Des de la FAO informen que per produir 1 kg de llenties es necessiten 1.250 litres d’aigua, per 1 kg de pollastre se’n necessiten 4.235 litres i per 1 kg de vedella calen fins a 13.000 litres d’aigua.

Consum aigua en producció Fundesplai

3. EL SEU CULTIU PRODUEIX POQUES EMISSIONS DE CO2

La petjada de carboni avalua les emissions de gasos d’efecte hivernacle que tenen lloc durant la cadena de valor, és a dir des de la fabricació de les matèries primeres del producte fins a la venda i el consum. Hi ha aliments que tenen una petjada de carboni molt elevada, com és la carn de vedella i de xai, i d’altres amb una petjada molt baixa com la fruita, verdura i els llegums. La petjada de carboni equivalent a 1kg de llegums és de 0,9 litres, mentre que la de vedella és de 27 litres, una diferència abismal entre ambdós aliments.

Està clar doncs que el consum de llegums és molt necessari a nivell ambiental. El seu cultiu té una petjada ecològica reduïda i té grans beneficis ambientalsper tal de reduir la petjada hidràulica que els sistemes agroalimentaris globals provoquen. En aquest pòster de la FAO s’expliquen els beneficis dels llegums de manera molt visual.

QUÈ EN SAPS DELS LLEGUMS?

Et proposem que responguis aquest quizz per posar-te a prova i saber què en saps dels llegums. Potser has après alguna cosa nova en aquesta entrada que ara podràs aplicar a la teva dieta saludable!

Ja pots veure que el consum i producció dels llegums acaba convertint-se en un aliat clau per a la nostra salut i per a la salut del planeta. Nosaltres ho sabem i afavorim el seu consum als menjadors escolars, les cases de colònies i en tots els nostres serveis i projectes relacionats amb l’alimentació.

Suma’t a la revolució dels llegums! Menja mongetes, pèsols, llenties i cigrons de mil maneres possibles, llepa-te’n els dits i explica els secretes dels llegums a totes les persones del teu voltant!

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!
I visca els llegums!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai