La sostenibilitat i la cura del nostre planeta és un dels nostres pilars d’acció, i és que vivim en un moment d’emergència climàtica, social i de salut planetària que cal afrontar amb eficàcia.

Fa temps que des de les nostres propostes educatives estem treballant perquè els infants i joves siguin autèntics agents pel canvi social necessari per aconseguir societats més sostenibles, justes, solidàries, cooperatives,…

UN PROJECTE PER REDUIR EL MALBARATAMENT ALIMENTARI

Des de la proposta educativa Menjar Canvia el Món (2021-2023) i amb l’entrada de la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, la nostra tasca educativa vers una alimentació saludable i sostenible s’ha potenciat, i és que és molt important que es prengui consciència de la importància de tenir una alimentació saludable que a l’hora tingui cura del planeta. En aquest context hem desenvolupat diversos projectes, accions col·lectives i activitats creant i proporcionant recursos per tal que les escoles i esplais entenguin l’alimentació com a una palanca de canvi per a un món millor.

Enguany, hem dut a terme un projecte d’auditoria i reducció del malbaratament alimentari a totes les escoles on portem el Temps Educatiu del Migdia. Això ho hem fet mitjançant l’aplicació d’un protocol descrit a la Guia d’ús contra el malbaratament alimentari als menjadors escolars.

Seguint els passos que descriu la guia, els infants poden realitzar l’auditoria del malbaratament alimentari i són els i les protagonistes en tot moment per tal de quantificar les pèrdues de menjar, així com per dissenyar campanyes de conscienciació i altres accions que puguin contribuir a reduir el malbaratament alimentari.

A més a més, gràcies a la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, en 50 dels nostres espais de Temps Educatiu del Migdia hem habilitat un espai específic per dur a terme aquesta tasca en el que es situa un moble per separar correctament les restes de menjar, quantificar-les, anotar els resultats i un plafó on fer les propostes de millora.

D’aquesta manera, els infants participen de forma activa de l’auditoria a través dels passos següents:

  1. Separar les restes correctament, a l’espai del mobiliari indicat (aigua, restes menjables, restes no menjables).
  2. Quantificar les restes, a través del recurs que inclou la guia per tal de dur a terme aquest procés correctament.
  3. Crear un espai de reflexió i propostes de millora amb els infants per revertir els resultats obtinguts.

DESCOBREIX COM S’APLICA A LES ESCOLES

Vols veure com s’ha aplicat aquesta d’auditoria a l’escola Drassanes de Barcelona? L’equip de l‘Info K ha fet el reportatge “No llencem menjar!” per donar a conèixer aquest projecte que estem desenvolupant des de Fundesplai als menjadors escolars.

ELS TESTIMONIS

Tal com hem explicat, el projecte s’està desplegant a totes les escoles on gestionem el Temps Educatiu del Migdia i els infants estan molt impressionats amb tot el que estan aprenent. Aquí tenim un parell de testimonis de l’escola Drassanes de Barcelona:

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai