És el moment de començar el curs escolar, i com cada any, també és el moment de preparar, mostrar i escollir quines activitats extraescolars duran a terme els nostres infants i joves.
Les activitats extraescolars són aquelles que tenen lloc fora de l’horari lectiu escolar, i que bé organitzen centres d’esplai, la mateixa escola (sovint les AMPAs o AFAs) o alguna altra entitat especialitzada. Actualment la majoria d’activitats extraescolars es realitzen a la tarda, una vegada els nens i nenes han sortit de l’escola, però també és habitual trobar activitats durant l’estona del temps de migdia. Les oportunitats educatives fora del temps lectiu escolar són essencials en el desenvolupament i l’itinerari vital dels infants i joves.
És important que els infants i joves facin activitats extraescolars que els agradin i en gaudeixin plenament i en bona companyia. D’aquesta manera van forjant la seva personalitat, fan noves amistats i vincles, i adquireixen valors, competències i hàbits essencials per al seu desenvolupament integral. Cal que, tant des de l’educació en el lleure com des de l’escola i les famílies, tinguem present que l’educació s’esdevé al llarg i ample de la vida, i que per tant, totes les persones estem en constant aprenentatge, i els infants i joves no només “aprenen” a l’escola, sinó també en tots els espais de lleure educatiu que tinguin al llarg de la setmana, així com també en família i en situacions de la vida quotidiana.
Les extraescolars ens ofereixen bons contextos d’aprenentatge i l’oportunitat de conèixer nous amics i amigues, de descobrir talents, habilitats i passions amagades, d’aprendre a relacionar-nos en diferents contextos, de conviure i adquirir autonomia i esperit crític.
Un estudi de la Fundació Jaume Bofill amb Ivàlua, demostra que fer activitats extraescolars és molt beneficiós per als nens i nenes. Creen un increment de les seves habilitats psicosocials, com l’autoestima i la identitat, augmenta el rendiment acadèmic, les habilitats interpersonals, la salut en general, entre d’altres.
Hi ha molts tipus d’activitats, algunes que desenvolupen aspectes més cognitius, més socials, més emocionals, més artístics… i les activitats estrella: les fisicoesportives. No només permeten desenvolupar i mantenir un bon nivell físic, sinó que ajuden a tenir hàbits de vida saludables, a treballar en equip, a aprendre a gestionar la frustració i l’estratègia.
En definitiva, sigui quina sigui l’activitat extraescolar, aportarà beneficis pels infants que cal tenir clarament en compte.
QUE LES EXTRAESCOLARS SIGUIN SINÒNIM D’IGUALTAT
Aconseguir la igualtat d’oportunitats en la nostra societat és una lluita constant que s’ha de dur a terme en tots els àmbits, també en l’educatiu i en el de les activitats extraescolars i de lleure. Perquè tots els infants i joves tenen dret a participar d’activitats, sigui quin sigui el seu nivell econòmic, el seu gènere, la seva procedència…. Tothom hauria de tenir accés a les activitats extraescolars en igualtat d’oportunitats.
L’estudi de Jaume Bofill i Ivàlua destaquen que, per aquell alumnat en situació de més vulnerabilitat les activitats extraescolars, acaben tenint un major impacte en el seu dia a dia i en el seu rendiment escolar, per sobre dels i les alumnes que no tenen situació de vulnerabilitat. Tot i això, és important fer èmfasi, que en períodes no lectius com és l’estiu, l’alumnat en situació de més vulnerabilitat és el que pateix més desigualtats. D’aquí la importància de la tasca dels esplais amb les activitats de lleure educatiu que ofereixen durant tot l’any.
És per això, que cal que aquests infants en situació de vulnerabilitat tinguin accés a les activitats extraescolars al llarg de l’any, perquè també tinguin l’oportunitat de desenvolupar-se, aprendre i conèixer. És important doncs, que els preus d’aquestes activitats siguin assequibles, perquè més famílies hi tinguin accés i puguin participar-hi sense entrebancs.
En aquest sentit, volem fer èmfasi a la important tasca educativa que es fa des dels esplais per tal d’aconseguir aquesta igualtat d’oportunitats. Els centres d’esplai vetllen perquè les activitats siguin accessibles per a tots els infants, creant un entorn de confiança molt important pel seu desenvolupament, tot participant d’aquestes activitats amb monitors/es que coneixen el seu context i que els entenen.
Des de Fundesplai ens esforcem perquè totes les activitats arribin a tots els contextos (esplais, escoles, instituts) i al màxim de famílies possible, per tal que tothom tingui l’oportunitat de participar-hi. Afavorim el sentiment de pertinença a la comunitat i reforcem els vincles entre els agents educatius com esplais, escoles i famílies. Tot suma per afavorir el desenvolupament integral dels infants!
Un altre aspecte que cal tenir en compte és la igualtat de gènere en les activitats extraescolars. Hi ha moltes d’aquestes activitats que implícitament es relacionen amb estereotips de gènere i moltes famílies associen determinades activitats als nens i d’altres a les nenes. Des de Fundesplai i altres entitats ens esforcem cada dia per trencar amb aquests estereotips i aconseguir una igualtat de gènere real en tots els tipus d’activitats.
Aquí hi juguen un paper clau els rols i models familiars i educatius, ja que són les famílies i infants qui escullen els tipus d’activitats. És per aquest motiu que cal treballar molt per despertar l’esperit crític vers aquests estereotips i fer que no interfereixin en el dia a dia ni en la tria d’activitats.
QUÈ S’HA DE TENIR EN COMPTE A L’HORA D’ESCOLLIR ACTIVITATS EXTRAESCOLARS?
- Que l’activitat agradi a l’infant: és important acordar amb els nens i nenes quines activitats faran i que els agradin i estiguin motivats.
- Què els pot aportar a nivell social i emocional: depenent de l’activitat es treballaran diferents aspectes com la comunicació, relacions interpersonals, elements més acadèmics… Cal intentar que se sentin reconeguts/es i satisfets/es amb les activitats que fan.
- Que aportin beneficis a nivell educatiu: la majoria d’activitats extraescolars, siguin de l’estil que siguin, aporten beneficis educatius. Sovint no és tan important el “què” com el “com” o el “qui”. Ens haurem d’informar bé sobre l’entitat que hi ha al darrera de l’extraescolar, els valors, les metodologies que fan servir, la formació dels monitors i monitores… tots aquests aspectes són essencials perquè el resultat sigui una activitat extraescolar de qualitat i amb valor educatiu.
- El cost de l’activitat: totes les activitats tenen un cost que cal assumir i que s’ha de tenir present segons el nombre d’activitats i el que pot pagar la família. En general, les activitats proposades pels esplais i per les AMPA o AFA són més accessibles.
- La conciliació laboral-familiar: que els infants facin activitats sovint va molt bé per a les famílies, ja que treballen, cal anar a fer encàrrecs, etc. però aquest fet no ha de comportar que els infants facin activitats diàriament.
- Localització de l’activitat: que es faci prop de casa o de l’escola facilitarà la gestió familiar, i inclús permetrà que més endavant se li pugui donar autonomia a l’infant fent el recorregut sol/a.
- Sentir-se part de la comunitat: formar part d’activitats dins el barri o poble, amb l’esplai o l’escola com a referència, fa que es creï una xarxa de connexions veïnals molt importants, creant sentiment de pertinença a la comunitat i de valor dins el barri o poble.
- No ocupar tot el seu temps: no volem infants estressats des de ben petits, i és per això que no han de fer activitats diàriament, depenent de l’edat és beneficiós que en facin 2 o 3 tardes. Hem de deixar marge perquè tinguin temps de jugar lliurement, de descansar, de passar temps en família,…
- No caure en els estereotips: és molt fàcil caure en els estereotips típics d’activitats per nens i per nenes. Però cal recordar que tots els infants poden fer qualsevol activitat i que no se’ls ha de jutjar per voler-ho fer, al contrari cal encoratjar-los i donar-los suport.
QUINS BENEFICIS TENEN LES ACTIVITATS EXTRAESCOLARS?
A continuació et presentem alguns dels beneficis que aporten les activitats extraescolars, segons l’estudi Quin impacte tenen les activitats extraescolars sobre els aprenentatges dels infants i joves?, de la Fundació Jaume Bofill i Ivàlua.
QUÈ APORTEN LES ACTIVITATS EXTRAESCOLARS?
- Augment del rendiment escolar. Millora en l’assoliment d’aprenentatges acadèmics i competències per a la vida.
- Millores en competències lectores i de matemàtiques.
- Beneficis per a la salut en la pràctica d’activitats esportives.
- Actitud més positiva cap a l’escola, esplai o centre i major sentiment de pertinença
- Augment de competències socials.
- Augment de competències psicoemocionals.
- Aprenentatge en la gestió de les emocions, de l’estrès, la frustració, empatia…
- Increment de les expectatives formatives postobligatòries
En definitiva, fer activitats extraescolars és crucial per als nens, nenes i joves, i cal que fem el possible perquè hi puguin participar, escollir les que més els agrada i les que poden afavorir al seu desenvolupament.
Des de Fundesplai vetllem perquè tots els infants tinguin aquesta oportunitat, oferint un ventall d’activitats extraescolars molt ampli, volem que la igualtat hi sigui present, i és per això que treballem amb equips educatius formats i de qualitat.
Si vols conèixer més a fons la nostra oferta o tens algun dubte, posa’t en contacte amb nosaltres!
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la i fes-ne difusió! 🙂