El pati de l’escola és l’espai de lleure principal al que tenen accés els infants durant la jornada escolar, un espai de joc, de moviment, de relacions socials, de descobriments, experiments i d’aprenentatges. En definitiva; el pati és un espai de lleure educatiu que cal cuidar i aprofitar.

LES OPORTUNITATS EDUCATIVES DEL PATI

L’estructura, el disseny i els elements del pati haurien d’afavorir el joc i els aprenentatges que hi estan vinculats. Aquesta és la idea que es recull a l’informe: els patis de les escoles: espais d’oportunitats educatives, escrit per IPA España (Associació Internacional pel Dret dels Infants a Jugar) i la Fundació Jaume Bofill. En aquest informe es destaca que si l’esbarjo és considerat una activitat educativa dins l’horari lectiu, el pati ha de ser tractat i concebut des de la perspectiva educativa.

En aquest sentit, l’informe conclou que en els casos on el pati no està oferint aquestes oportunitats educatives en plenitud, la transformació morfològica és necessària, però no resulta suficient per a un canvi veritable en l’ús i aprofitament educatiu del pati, ja que cal també assegurar una reflexió que provoqui la reformulació de la missió dels patis dins el projecte d’escola.

EL PATI COM A ESPAI NATURAL

Els patis de les escoles, a més a més, es poden aprofitar per apropar la natura a la vida dels infants, perquè puguin desenvolupar tots els sentits, perquè la natura els aporti salut i benestar, perquè puguin meravellar-se de l’olor d’una flor o del vol d’una libèl·lula en el seu dia a dia. Un pati molt naturalitzat pot contribuir a contrarestar el trastorn per dèficit de natura que pateixen molts infants a les ciutats, els ajuda a connectar amb la natura i a més a més, afavoreix un joc més variat, imaginatiu i creatiu.

També, des del punt de vista de la sostenibilitat i l’ecologia és fonamental que el pati de l’escola s’enriqueixi amb elements naturals que afavoreixin la biodiversitat, que facilitin els aprenentatges entorn a la natura i que potenciïn la proximitat i l’amor per la natura.

Podem fer dels patis de les escoles espais més vius, més enriquidors, que estimulin la curiositat dels infants i que els convidin a explorar i investigar.

LES ESCOLES ESTAN TRANSFORMANT ELS SEUS PATIS

En els últims anys ja hi ha moltes escoles que estan treballant perquè els seus patis es converteixin en veritables entorns de joc, salut, benestar i natura on els infants disposin de múltiples oportunitats de desenvolupament i aprenentatge. Algunes d’aquestes escoles engeguen el projecte del pati partint de les necessitats i somnis dels alumnes, i fan d’aquest un projecte de participació i cohesió social de tota la comunitat (alumnes, AMPA, escola i ajuntament). Aquest és el cas del projecte el pati que volem de l’escola Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló i el projecte Empatitza’t de l’Institut Escola Les Vinyes de Castellbisbal, entre d’altres.

Des de Fundesplai, també acompanyem aquests processos, aquí podeu veure com han començat algunes escoles on gestionem el Temps Educatiu del Migdia a transformar el seu pati.

D’altres escoles desenvolupen el projecte de transformació del pati sota el marc d’Escola Verda i també n’hi ha que busquen assessorament a el nou safareig, el blog de dos mestres jubilats que fa més de 10 anys que investiguen sobre les possibilitats educatives dels espais exteriors de les escoles i que dediquen gran part del seu temps a assessorar a les escoles que volen transformar el seu pati.

8 IDEES PER TRANSFORMAR EL PATI

Avui us oferim un petit recull d’idees que trobem interessants per aconseguir patis d’escola més naturals i educatius.

També podeu llegir la nostra entrada amb 10 passos per començar a transformar el pati de l’escola

1. DIFERENTS TIPUS DE SUPERFÍCIE I TEXTURA

Segons l’estudi els patis de les escoles: espais d’oportunitats educatives, per afavorir diverses possibilitats de joc és fonamental que el pati compti amb diferents tipus de superfície i textura (3 o més):

  • Superfícies toves: sauló, terra, grava, sorra, herba, escorça esmicolada,..
  • Superfícies dures: ciment, formigó, rajola,…

2. DESNIVELLS I ELEMENTS D’EQUILIBRIS

Els desnivells i els elements d’equilibris contribueixen al desenvolupament de la psicomotricitat i enriqueixen el tipus de joc al pati.

Es poden construir turons de terra, ponts de fusta, col·locar pedres grosses o soques de troncs de forma imaginativa, muntanyes de pneumàtics, etc.

3. AMAGATALLS, CABANES I TÚNELS VEGETALS

Els amagatalls, les cabanes i els túnels enriqueixen i diversifiquen les possibilitats de joc dels infants, i a més a més també aporten ombra i refugi.

Els infants poden fer servir aquests elements de moltes maneres diferents: inventant-se jocs simbòlics, reposant i xerrant, fent jocs de moviment com “pillar” o “fet i amagar”, i infinites possibilitats i variants d’aquestes activitats.

Hi ha escoles que estan creant cabanes i túnels vegetals vives que faciliten el joc enmig de les plantes! Aquí teniu un exemple de túnel de salze a l’escola pública Els Arols de Montferrer.

4. ARBRES I PLANTES

Els arbres aporten ombra al pati i són elements naturals importantíssims.

En el document “Criteris per a la construcció de nous edificis per a centres docents públics” publicat pel Departament d’Ensenyament, es recomana disposar d’arbrat al pati i s’estableix la reserva d’un espai per a l’hort.

Les plantes en general aporten salut, benestar i tranquil·litat a la vida dels infants, incrementen la biodiversitat del pati, són una font inesgotable de coneixements i descobriments, ajuden a desenvolupar els sentits i també la sensibilitat estètica i envers la natura. Transformar el pati en un jardí té molts beneficis! Al blog el nou safareig trobareu molts recursos per fer-ho possible.

I l’hort? Encara no en teniu? Podeu consultar aquestes entrades per començar amb el projecte de l’hort:

I si el pati està tot encimentat sempre podem optar per posar jardineres o crear un jardí vertical com aquest de l’escola Durant i Bas de Barcelona.

Per poder seleccionar les millors espècies de plantes i arbres en zones urbanes, la Diputació de Barcelona ha creat una guia molt útil: Guia del verd urbàSi triem bé les espècies tindrem més èxit en la seva supervivència i creixement.

5. RACONS DE JOC SIMBÒLIC

Al pati podem crear racons o espais que afavoreixin el joc simbòlic com una cuina, una botiga, un cotxe, un vaixell, un tren etc.

El joc simbòlic és fonamental pel desenvolupament dels infants perquè els ajuda a assimilar i comprendre el món, afavoreix la imaginació i la creativitat, afavoreix el desenvolupament del llenguatge i les relacions socials, i és una manera de practicar i aprendre coneixements, entre d’altres.

6. ELEMENTS PER AFAVORIR LA FAUNA

Al pati hi ha moltes possibilitats per afavorir l’existència de fauna i fer augmentar la biodiversitat. Això repercuteix molt positivament en la vivència dels infants al pati, estimula la seva curiositat, els convida a observar, explorar i investigar i enforteix el seu vincle amb la natura.

El sol fet de tenir moltes plantes i arbres al pati ja afavoreix la presència d’animals, però podem instal·lar d’altres elements al pati que augmentin la presència d’algunes espècies:

7. SORRALS MÉS CREATIUS

La sorra és un element natural que desenvolupa els sentits i a més ofereix infinitat de possibilitats de joc, d’exploració i experimentació, tant individual com col·lectiva.

Però el sorral pot dissenyar-se per potenciar al màxim les seves possibilitats de jocs i que no sigui un simple forat ple de sorra. El podem envoltar de troncs, per exemple, o de pedres de diferents mides i textures que delimitin l’espai. També podem dividir-lo en diversos espais: espai de grava, espai de sorra i espai d’escorça esmicolada, per exemple. Podem afegir-hi desnivells, ponts de fusta, passarel·les i tants elements com ens permeti la nostra creativitat.

8. JOCS PINTATS AL TERRA

A les zones dures del pati, de formigó o ciment, se’ls hi pot donar més força educativa si es pinten jocs al terra que convidin els nens i nenes a jugar i a moure’s.

Així, quan els infants surten al pati de seguida es poden posar a jugar a: la xarranca, l’oca gegant, el twister o embolics, el tres en ratlla, terra-mar-aire, la diana gegant, un circuit de xapes, un laberint,…

Aquí teniu dos enllaços que us poden ser útils per als jocs pintats:

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai