Aquest any reivindiquem el Dret al Lleure i a Jugar, i també els Drets relacionats amb la Igualtat, la no discriminació i la Pau, a través d’activitats recollides a la proposta educativa d’enguany Encoratja’t, sobre la igualtat de gènere i la violència zero.
En aquest sentit, en el nostre manifest 20N, subratllem:
- Que jugar ens ajuda a aprendre, a relacionar-nos, a crear, a imaginar i a participar.
- Que tots els infants hem de poder gaudir del lleure i del joc.
- Que volem que et sumis al nostre joc, enCORatja’t amb nosaltres!
A partir del dilluns i durant tota la setmana us animem a jugar amb nosaltres a favor dels Drets dels Infants, a fer activitats i jocs amb els nens i nenes per donar a conèixer la Convenció dels Drets de l’Infant implicant als centres educatius, les famílies, les AMPAs i entitats de tot el territori.
Avui us proposem 6 activitats per commemorar els Drets dels Infants que es poden fer durant aquesta setmana i durant tot el curs per anar aprofundint en els valors de la igualtat i la violència zero.
CORacció col·lectiva
Per a totes les edats
El dilluns 20N a tots els esplais i escoles sortirem a jugar al carrer i crearem un gran COR com a representació simbòlica de tots els valors que volem promoure: la igualtat, la no discriminació i la no violència.
El cor ha de ser el més gran possible: un mosaic de persones, amb mobiliari, com un trencaclosques, o una representació gràfica col·lectiva,… i els infants i joves seran els protagonistes a l’hora de decidir com representar aquest gran COR.
Quan haguem creat el COR, en farem fotos i vídeos i el penjarem a les xarxes socials amb els hashtag #DretalLleure #encoratjat.
Us convidem a que creeu un gran COR també des de les vostres escoles i entitats per sumar-vos a aquesta iniciativa reivindicativa dels Drets dels Infants i el compartiu a les xarxes.
La tribu encoratjada
A partir de 3 anys
La Tribu EnCORatjada és un recull d’activitats dissenyades per educar per la convivència basada en la cultura de Pau.
La Tribu EnCORatjada està formada per nois i noies que no accepten la violència i que es posicionen al costat de la persona que pateix.
Aquesta tribu ens ajuda a modificar conductes disruptives gràcies a la influència del grup d’iguals i a reforçar les actituds positives en les relacions humanes, actituds com el cooperativisme i la solidaritat que creen ciutadans i ciutadanes amb capacitat transformadora i esperit crític.
Les Tribus EnCORatjades es poden trobar a tot arreu on hi hagi infants i joves: a l’Esplai, al Menjador Escolar, a les activitats Extraescolars, a les Colònies, als Casals, etc…
Descarregueu-vos l’activitat aquí: La Tribu EnCORatjada.
Un símbol per la Pau
De 6 a 12 anys
L’activitat Un símbol per la Pau és una activitat manual de papiroflèxia.
Reflexionarem sobre la Convenció dels Drets dels Infants a través d’algun recurs educatiu i després ens posarem a construir coloms de la Pau, cors o grues de paper amb la tècnica de la papiroflèxia o origami.
Decorarem les figures de paper i hi escriurem desitjos per a tots els nens i nenes que estan discriminats per raons de gènere o es troben en situacions de vulnerabilitat en les que no es respecten els seus Drets.
Podeu consultar l’activitat en aquest enllaç: Un símbol per la Pau.
Embarcant cap a un nou continent
De 8 a 12 anys
Amb l’activitat Embarcant cap a un nou continent podem generar debat i reflexió sobre les necessitats de les persones, els Drets Humans i els Drets dels Infants.
Es tracta d’un joc de rol en el que els jugadors i jugadores emprenen un llarg viatge cap a un continent desconegut.
Durant el viatge hauran de fer front a tempestes i huracans que els obligaran a desprendre’s de part del seu equipatge.
Però,…. quin és l’equipatge essencial i necessari per sobreviure en arribar al nou continent? Què necessitem per desenvolupar-nos amb normalitat com a éssers humans?
Us podeu descarregar l’activitat en aquest enllaç: Embarcant cap a un nou continent.
M’agrada el rosa i m’agrada el blau
De 8 a 12 anys
L’activitat M’agrada el rosa i m’agrada el blau és un joc amb el que podrem reflexionar i aprofundir en com es construeixen els estereotips de gènere.
A més a més, reflexionarem sobre els prejudicis relacionats amb els estereotips de gènere i com intervenen en la nostra manera de veure els i les altres. Ens fixarem bé en les nostres pròpies actituds i idees preconcebudes.
Finalment, també analitzarem de manera crítica els missatges sexistes que s’observen a la publicitat i crearem debat i reflexió sobre com afecten a les nostres vides i relacions.
Us podeu descarregar l’activitat en aquest enllaç: M’agrada el rosa i m’agrada el blau.
Paraules d’amor senzilles i tendres
De 12 a 16 anys
Amb l’activitat Paraules d’amor senzilles i tendres analitzarem de forma crítica els models afectius que predominen a la nostra societat.
Això ho farem a partir de les cançons d’amor preferides dels i les participants.
D’aquesta manera, l’anàlisi de les cançons i la reflexió i debat al voltant d’aquestes, ens hauria de servir per construir o reconstruir el nostre propi model de relacions afectives.
A més a més, identificarem els estereotips de gènere que s’associen als models de masculinitat i feminitat hegemòniques i analitzarem els tòpics al voltant de l’amor i els indicadors que ens poden alertar de relacions abusives o violentes.
Descarregueu-vos l’activitat en aquest enllaç: Paraules d’amor senzilles i tendres.
Els infants tenen dret al lleure i el joc sense discriminació o violència #DretalLleure Share on X
Més informació sobre els Drets dels Infants
- Recursos pedagògics per treballar els Drets dels Infants
- Campanya #DretalLleure
- Celebrem el Dia dels Drets dels Infants
- Proposta pedagògica EnCORatjat, basada en la igualtat de gènere i la violència zero
- Recull d’activitats per la igualtat de gènere a l’escola